Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burnet, TX.

26 Apr 2024 17:10:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lampasas, TX.

26 Apr 2024 17:10:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Knox, NE.

26 Apr 2024 17:10:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hood, TX; Johnson, TX; Somervell, TX.

26 Apr 2024 16:56:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Saba, TX.

26 Apr 2024 16:56:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burnet, TX; Llano, TX.

26 Apr 2024 16:56:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, AR; Crawford, AR; Franklin, AR; Madison, AR.

26 Apr 2024 16:35:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Le Flore, OK.

26 Apr 2024 16:21:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, AR; Crawford, AR; Franklin, AR; Madison, AR; Washington, AR.

26 Apr 2024 16:09:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sebastian, AR; Le Flore, OK.

26 Apr 2024 16:09:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Coal, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Bryan, OK; Coal, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Craig, OK; Delaware, OK; Mayes, OK; Nowata, OK; Rogers, OK; Tulsa, OK; Wagoner, OK; Washington, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McIntosh, OK; Pittsburg, OK.

26 Apr 2024 15:49:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Haskell, OK; McIntosh, OK; Muskogee, OK; Pittsburg, OK; Wagoner, OK.

26 Apr 2024 15:49:48
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 april 2010, 14:40 uur | Bericht #114308
Hatsjie!

Mensen die last hebben van hooikoorts kijken soms met angst en beven naar het voorjaar. Geïrriteerde ogen, vervelende niesbuien en jeukende slijmvliezen, het is allemaal geen pretje. Reden dus voor hooikoortspatiënten om binnen te blijven. En dat terwijl het weer de komende dagen zo mooi wordt. Maar juist dat weer is heel ongunstig voor mensen die allergisch zijn voor al die pollen in de lucht. Mensen met hooikoorts reageren heftig op de pollen van grassen, bomen en struiken. We noemen deze pollen allergenen. Na contact met deze stoffen moet het lichaam antistoffen aanmaken, die de allergenen uitschakelen. Deze antistoffen zorgen ervoor dat een reactie uitblijft. Bij mensen met hooikoorts is dit proces verstoord. Indien de slijmvliezen in aanraking komen met de allergene stoffen, komt er histamine vrij. Deze histamine veroorzaakt de allergische reactie.


Niet iedereen heeft in dezelfde periode last van hooikoorts. Dit is afhankelijk van het soort pollen waar men allergisch voor is en wanneer die pollen in de lucht hangen. Hier ziet u een zogenaamde pollenkalender voor een aantal bomen en grassen.

Niet altijd even veel klachten
We zitten nu midden in de lente en in deze periode komen steeds meer planten in bloei te staan. Het moment waarop dit gebeurt, verschilt per plant. Niet iedere hooikoortspatiënt is allergisch voor dezelfde pollen. Wanneer de klachten optreden, is dus afhankelijk van het soort pollen waar men allergisch voor is en wanneer deze in de lucht hangen. Niet alleen de bloeiperiode van planten en dergelijke speelt een rol. Ook de weerssituatie is van grote invloed op de hoeveelheid pollen die in de lucht hangt. Afhankelijk van het weer kan iemand met hooikoorts de ene dag veel meer last hebben van zijn klachten dan de andere. Hoe dit zit, zullen we hieronder uitleggen. We kunnen alvast verklappen dat de komende dagen ongunstig zijn.

Rol van de wind
Tijdens het komende weekeinde hebben we te maken met een aflandige wind. Hiermee bedoelen we dat de wind niet afkomstig is vanaf zee, maar vanaf het binnenland van Europa. Zo’n wind uit richtingen tussen bijvoorbeeld oost en zuid, bevat veel meer pollen dan een wind vanaf zee. Boven zee komen immers geen planten voor die pollen in de lucht brengen. De sterkte van de wind is overigens wel gunstig de komende dagen. Een relatief sterke wind kan veel pollen vervoeren en een zwakke wind doet dit amper. De komende dagen wordt er niet al teveel wind verwacht. Dit is dus gunstig voor de hooikoortspatiënten.


Daarnaast speelt de windrichting een belangrijke rol. Op de weerkaart van vandaag (donderdag) is te zien dat de wind afkomstig is vanaf het zeewater. Een wind vanaf zee bevat weinig pollen.


Maar op de weerkaart van zondag is te zien dat het hogedrukgebied zich verplaatst, waardoor de wind aflandig wordt. Zo’n wind vanaf het continent bevat meer pollen. Gelukkig is de wind niet erg sterk.

Een buitje is niet alleen voor het stof
Mensen met hooikoorts kijken altijd reikhalzend uit naar een verfrissend buitje. Niet om nat te regenen, maar om pollen uit de lucht te halen. Hoe langer het droog blijft, hoe meer pollen er in de lucht komen te hangen. Daarmee worden in een droge periode de klachten van hooikoortspatiënten alleen maar groter. Regendruppels nemen de in de lucht aanwezige pollen in zich op. Als er dus regen of een bui valt, komen de pollen samen met de druppels naar beneden. De lucht wordt als het ware schoongemaakt, waarna mensen met hooikoorts opgelucht adem kunnen halen en tijdelijk minder last hebben van de allergische verschijnselen.

Vooruitzichten voor hooikoortspatiënten
De komende dagen wordt zonnig en droog weer verwacht en dat zijn ongunstige vooruitzichten. Ook de windrichting is niet altijd even gunstig, maar gelukkig waait het niet erg hard. Al met al zullen hooikoortspatiënten de komende dagen dan ook binnen moeten blijven, of hun toevlucht zoeken op medicijnen die de productie van histamine onderdrukken.

Bron: Meteo Consult.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 247 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 247, lezen 2 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 19".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden