Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Jefferson, NE; Saline, NE.

23 Apr 2024 07:21:42
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 april 2010, 13:57 uur | Bericht #114465
Toenemende zonkracht

Het is voor veel mensen een heerlijk vooruitzicht, een vrij weekeinde met niet alleen hoge temperaturen, maar ook op beide dagen veel ruimte voor de zon. De snelwegen richting de stranden slibben op zulke dagen al snel dicht, maar ook de meertjes en wateren in de buurt worden door de zonliefhebbers druk bezocht. Ondanks dat het water in deze tijd van het jaar nog aan de frisse kant is. Eindelijk weer wat zonlicht op de inmiddels zo verbleekte buiken en benen, maar helemaal zonder gevaar is het zonnen nu al niet meer. De kracht van de zon neemt in dit seizoen snel toe en komend weekend is de zonkracht alweer 4, tot in het zuiden af en toe 5. Dat houdt in dat je in een half uurtje onbeschermd zonnen gemakkelijk kunt verbranden.

De ultraviolette straling in het zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger in de lucht komt te staan. De hoeveelheid van die straling die de aarde bereikt wordt gemeten en dat drukken we in de meteorologie uit als zonkracht, ofwel de UV-index. Deze kan in Nederland variëren tussen 0 en 8. Helemaal geen UV-zonlicht krijgt dan de waarde 0 en zodra de maximale hoeveelheid wordt bereikt, is dat 8. Dichterbij de evenaar is de zonkracht duidelijk hoger, daar loopt de index verder tot 12.



Verschillen per seizoen
De hoogte van de index heeft niets te maken met de temperatuur. Op een koele en heldere dag kan de zonkracht net zo groot zijn als op een warme, bewolkte dag. De stand van de zon is de belangrijkste speler. Zo hangt de zon in de winter bij ons erg laag en heeft hierdoor een stuk minder kracht dan bijvoorbeeld in de zomer, als de zon op het noordelijk halfrond zijn hoogste stand van het jaar bereikt. Op wat kleinere schaal speelt ook het moment van de dag mee. Bij zonsopkomst heeft de zon nog amper kracht en naarmate de zon hoger in de lucht komt te staan wordt hij veel sterker. Vooral in de middag voel je de zon dan ook goed op je huid branden.

De hoeveelheid UV-straling die de aarde bereikt hangt ook af van een aantal andere elementen. Zo speelt bewolking een grote rol in de mate van UV-straling, maar ook vocht en stof in de atmosfeer dragen een steentje bij aan het beperken van de hoeveelheid straling. Op een bewolkte dag is er duidelijk minder UV-zonlicht dan op een volledig heldere dag.

Noodzaak berichtgeving
Veel mensen hebben pas het idee dat ze aan het verbranden zijn als hun huid rood en pijnlijk begint te worden, maar het verbrandingsproces begint eigenlijk al eerder. Als je daags na het zonnen een rode kleur krijgt, is de huid feitelijk al verbrand. Met een toenemend aantal huidkankerpatiënten is daarom door diverse instanties gekozen voor een duidelijke berichtgeving over de zonkracht in de media. In de huidige weerberichten op de radio en televisie wordt hier regelmatig aandacht aan besteed. Bovendien verzorgt KWF Kankerbestrijding een gratis sms-bericht bij een zonkracht van 7 of hoger voor mensen die zich aanmelden voor het zonkrachtalarm.


De zon is de komend dagen het stralende middelpunt. Foto: Corina Magielse.

UV-index
De huid verbrandt bijvoorbeeld minder snel bij een lage zonkracht dan bij een hoge zonkracht. In de categorie 0 tot 4 is de kans op verbranding dus minder groot dan in de categorie 5 tot 8. Zo wordt bij zonkracht 5 aangeraden om niet langer dan 25 minuten onbeschermd te zonnen en bij 6 is dat nog maar een kwartier. Met deze waarden verbrand je dus al gemakkelijk. Nog sneller verbrandt je huid bij zonkracht 7 of 8. Hooguit 10 tot 15 minuten onbeschermd in de zon is dan het maximum.

Huidige zonkracht
Komend weekend is de zon volop aanwezig en is de zonkracht op zo’n heldere dag alweer hoog voor de tijd van het jaar. Zo wordt zowel op zaterdag als zondag een zonkracht van 4 verwacht en vooral in de zuidelijke provincies lokaal zelfs 5. Mocht u dus in de zon gaan, is het raadzaam om het lichaam goed in te smeren met de juiste beschermingsfactor voor uw type huid.

Bronnen: Meteo Consult, KNMI
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.359 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 138 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 138, lezen 2 mensen het topic "Berichtgeving natuurbranden Californië, USA 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden