Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, NE.

3 Oct 2023 21:27:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Logan, KS; Wallace, KS.

3 Oct 2023 21:27:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, NE; Gosper, NE.

3 Oct 2023 21:08:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greeley, KS; Logan, KS; Wallace, KS.

3 Oct 2023 20:51:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greeley, KS; Wallace, KS.

3 Oct 2023 20:32:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, CO; Greeley, KS; Wallace, KS.

3 Oct 2023 20:15:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kiowa, CO.

3 Oct 2023 20:02:07

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

3 Oct 2023 19:59:50

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

3 Oct 2023 15:00:07

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

3 Oct 2023 11:59:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

3 Oct 2023 11:51:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Borden, TX; Scurry, TX.

3 Oct 2023 11:17:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, TX; Gaines, TX.

3 Oct 2023 08:40:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Andrews, TX; Dawson, TX; Gaines, TX.

3 Oct 2023 08:04:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ector, TX.

3 Oct 2023 07:42:26
Actueel
1 / 4

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

Stormkansen 13-14 maart

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 mei 2010, 15:00 uur | Bericht #117663
Zomers in Finland

De Botnische Golf is momenteel in de meest noordelijke delen nog bedekt met een ijslaag van zo’n 80 centimeter dik en de maximumtemperaturen lagen de afgelopen dagen in de vrij zuidelijk gelegen hoofdstad Helsinki, net als in ons eigen land, iets onder de ‘normale’ 15 graden voor deze tijd van het jaar met slechts een graad of 12. In het noordelijker gelegen Lapland lagen de waarden iets lager, maar het scheelt niet veel met een graad of 9. Met een zuidoostelijke wind wordt vanaf vandaag echter zeer warme lucht vanuit het westen van Rusland aangevoerd en daarmee maakt de middagtemperatuur een spurt omhoog met vanmiddag al zo’n 15 tot soms 20 graden en vanaf morgen op enkele plekken 25 graden. Volop zomers dus.


In deze tijd van het jaar staat de zon in Finland al zo'n 18 tot 20 uur lang boven de horizon. Er kan daar dus extra lang van de zon worden genoten. Dit in tegenstelling tot het koude en natte weer in ons eigen land.

Lange dagen
Door de noordelijke ligging staat de zon in het noorden van Finland het hele etmaal boven de horizon. De warmte van de komende dagen heeft daar echter niets mee te maken, de warme lucht wordt aangevoerd vanuit Rusland. Boven Rusland ligt al enkele dagen een enorm hogedrukgebied met daarin bijzonder warme lucht. Zo is het in Moskou al verschillende dagen meer dan 25 graden. Boven Europa bevindt zich al een tijdlang een behoorlijk hardnekkig lagedrukgebied en tussen deze twee weersystemen in wordt met een zuidelijke wind in het oosten van Europa de warme lucht noordwaarts geblazen en daar profiteren ze in Finland de komende dagen van.


Gisteren bevond zich de zomers warme lucht nog vooral in Rusland en het oosten Europa, maar komende dagen stroomt die warme lucht geleidelijk Finland in.


Morgen lijkt de warmte Finland echt te gaan bereiken. Vandaag wordt het lokaal al 20 graden, maar morgen gebeurd dit op veel grotere schaal en wordt lokaal zelfs 25 graden verwacht.

Kou in eigen land
Koelere lucht bevindt zich nu al wekenlang in een groot deel van Centraal Europa. Net als in eigen land is het daar te koud voor de tijd van het jaar en ook de zon is op veel plaatsen slechts sporadisch te zien door alle bewolking die overdrijft. De koude lucht reikt zelfs tot in het noorden van Spanje met in Frankrijk en Spanje op veel plaatsen slecht middagtemperaturen van 10 tot 14 graden.

De eerste decade van mei is met een gemiddelde van 8,3 graden in De Bilt ook koud verlopen tegen een klimatologisch gemiddelde van 11,4 graden. Dat is een flink stuk lager dus en daarmee heeft hij een plaatsje in de top 10 van ‘koudste eerste decades van mei’ verovert. En zoals het er nu uitziet zijn we ook nog niet van die koude lucht af. Pas in het weekend gaat het kwik in het zuidoosten van het land weer omhoog tot 15 graden, maar daarmee blijft het dus kouder dan normaal. In de loop van volgende week wordt de koude lucht hoogstwaarschijnlijk naar het noorden gedrukt door een opkomend hogedrukgebied en dan warmt de lucht in Nederland geleidelijk weer iets op tot rond normaal.

Invloed op de mens
In de wandelgangen lijkt de kou en regen ook steeds meer zijn effect te krijgen op de mensen. Er wordt steen en been geklaagd over het ‘slechte en koude’ weer en het uitblijven van het warme en zonnige lenteweer. Er is duidelijk behoefte aan de zon. Gebrek aan zon kan bij veel mensen namelijk de stemming beïnvloeden. Bij gebrek aan Vitamine D – een stofje dat ons lichaam door zonlicht bereikt – wordt o.a. de vorming van lichamelijke ‘stemmingsmakers’ in de hersenen minder gestimuleerd en dat gaat ten koste van het ‘goede humeur’ van de mensen. Dit geldt vooral voor mensen die weinig buiten zijn. Toch zijn 15 minuten in de frisse lucht al genoeg om deze belangrijke vitaminen binnen te krijgen. Een parapluutje is daarbij vandaag echter wel nodig.

Bronnen: Meteo Consult, Finnisch Meteorological Institute, Bioweer
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 mei 2010, 11:12 uur | Bericht #118018
Zomerse warmte in Noord-Europa

In delen van Noord-Europa is het momenteel erg warm. Als u het koude weer in het westen van Europa wilt ontvluchten dan kunt u het beste naar Rusland, Finland of Noord-Noorwegen gaan. Daar zijn momenteel aangename zomerse temperaturen die op kunnen lopen tot zo'n 25 graden en lokaal zelf nog ietsjes warmer. Gisterenmiddag werd er al op verschillende plaatsen in Finland temperaturen gemeten van rond de 25 graden. In het noorden van Rusland was het zelfs zomers warm, de temperaturen kwamen daar uit zo rond de 28 a 29 graden. Het is echt uitzonderlijk warm vergeleken met Midden-en West-Europa. Daar komen de temperaturen niet boven de 16 graden uit, zelfs aan de Spaanse Costa Brava zal de temperatuur niet boven de 20 graden uit komen.


Hier ziet u een afbeelding waarop de stroming van de warme en de koude lucht te zien is. Koude lucht stroomt zuidwaarts over het westen van Europa en vanuit het zuidoosten wordt zeer warme lucht aangevoerd naar het oostelijk deel van Europa.

De ongewone verdeling heeft oorzaak, de koude lucht stroomt zuidwaarts over het westen van Europa, daarintegen stroomt er momenteel vanuit het zuidoosten zeer warme lucht naar het oostelijk deel van Europa en zo ook naar Rusland, Finland en Noord-Noorwegen. Voorlopig lijkt er geen einde aan te komen. In Finland blijft de temperatuur aan de hoge kant tot en met dinsdag, daarna lijkt het erop dat het wat gaat afkoelen tot zo'n 21 a 22 graden, wat eigenlijk ook nog te warm is voor de tijd van het jaar. In Rusland blijft het de komende dagen erg warm voor de tijd van het jaar. De gemiddelde temperaturen liggen in het noorden van Rusland ongeveer rond de 26 graden. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat het daar koeler gaat worden.

Bron Weerdirect
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.765 topics, welke bij elkaar 447.956 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.554 leden.
Het nieuwste lid is Deveney.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 74 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 74, lezen 2 mensen het topic "Onweerskansen Pinksterweekend".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

Stormkansen 13-14 maart

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden