Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Jefferson, NE; Saline, NE.

23 Apr 2024 07:21:42
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
arjens
Lid
Woonplaats:
Berichten: 281
Lid sinds: 24 mei. 2009
23 mei 2010, 22:54 uur | Bericht #119606
Wat een verhalen, wat een leed. Natuurlijk zijn dit soort weersomstandigheden, indrukwekkend. Maar het weegt niet op tegen, het menselijk leed.
Ook In Servie, heb ik wat verhalen mee gekregen van slecht weer. Begon na een warme periode en tijden regen. Je had mijn vriendin moeten horen tieren. Maar ook daar zijn er doden te betreuren en is er veel schade.
Ik heb hier nog een filmpje van de regio waar ik wel eens ben. Ook iets bijzonders.

http://www.youtube.com/watch?v=j6xseA8nBps
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
24 mei 2010, 15:34 uur | Bericht #119719
Wateroverlast in het oosten van Europa

Al meer dan een week valt er in het oosten van Europa hevige regen. Rivieren traden daardoor buiten hun oevers en overstroomden en diverse mensen kwamen door de grote hoeveelheden water om het leven. Hoewel in Polen geen tweede Pinksterdag gevierd wordt, zijn vandaag wel alle kinderen vrij. In het zuiden van Polen zijn de scholen namelijk vanwege het hoge water gesloten. En ze zijn er nog niet vanaf, want ook komende dagen worden in diezelfde hoek van Europa diverse stevige regen- en onweersbuien verwacht.


De geelgekleurde gebieden zijn de regio's waar de kans op overstromingen groot is. Sommige delen van Polen staan al een aantal dagen onder water, soms tot meer dan een meter hoog. Bron: IMiGW.

Op verschillende plekken langs de Wisla zijn de dijken inmiddels gebroken en ook de hoofdstad Warschau houdt zijn adem in voor meer dijkdoorbraken. Veel dorpen en delen van omringende steden hebben al te maken met het hoge water en dus ook hevige overstromingen. Met – onder andere Nederlandse – pompen wordt komende dagen geprobeerd om een deel van het water te verwijderen.

Grote temperatuursverschillen
Met boven Engeland een hogedrukgebied in de bovenlucht en een trog boven het oosten van Europa stroomde vanuit het noorden zeer koude lucht richting Polen. Aan de grond liep het kwik echter flink op en daardoor ontstonden grote verschillen in de temperatuur. Door die vrij lage temperaturen hoger in de atmosfeer, zo’n 5 kilometer hoogte, en de hogere temperaturen dichterbij het aardoppervlak was de lucht boven het oosten van Europa de afgelopen dagen erg onstabiel. Dat houdt in dat er heel gemakkelijk buien ontstaan en in deze omstandigheden kunnen ze heel snel doorgroeien tot zware regen- en onweersbuien.

Onstabiele lucht
Warme lucht is lichter dan koude lucht en heeft daarmee de natuurlijke neiging om op te stijgen. De ‘warme’ lucht stijgt net zo lang totdat de luchtsoort waar hij in terecht komt even ‘warm’ of ‘koud’ is als hijzelf. Met in het oosten van Europa de afgelopen dagen en ook nu nog bovenluchttemperaturen van soms -25 graden en aan de grond daar tegenover temperaturen tot lokaal meer dan 20 graden ontstaat over ongeveer 5 kilometer een verschil van zo’n 45 graden! Met zo’n groot verschil ontstaan niet alleen gemakkelijk stevige buien, maar staan die buien vaak ook garant voor onweer.


Donkere wolken boven het zuiden van Polen. De lucht is erg onstabiel met lage temperaturen in de bovenlucht en hogere temperaturen aan de grond. Foto: Ryszarda Szymanska

Op een zonnige dag zie je in Nederland ook al gemakkelijk stapelwolken ontstaan, wel moet er dan voldoende vocht voorhanden zijn. Ook hier geldt het principe van stijgende ‘warmere luchtbellen’. Zolang de luchtbel warmer is dan zijn omgeving stijgt hij verder de hoogte in. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koudere lucht en op een bepaald moment treedt dan ook verzadiging op en condenseert het vocht. Een stapelwolk is dan geboren.


Ook in 1997 liep een groot deel van Polen onder water. Door het vlakke land trekt het water erg langzaam weg. Volledige dorpen en steden liggen plat door het overvloedige water. Bron: Gazeta.pl

Met zulke grote temperatuursverschillen als in het oosten van Europa kan zo’n wolk vrij groot worden en uiteindelijk komt de top van de wolk in een luchtlaag die onder nul ligt. Het bovenste deel van de wolk bevriest dan en bovenop de vrij wollige stapelwolk ontstaat een meer vezelige en vage structuur. Vanaf dat moment kan er (veel) regen uit de wolk vallen en dit houdt nu al dagen aan in bijvoorbeeld Polen.

Aanhoudend nat
Ook Duitsland en het zuidwesten van Polen maken zich momenteel op voor het vele water. Het waterpeil in de Oder begint nu namelijk behoorlijk te stijgen. Vooral in de Noord-Duitse deelstaat Brandenburg wordt voor wateroverlast gevreesd. Daar worden momenteel voorbereidingen getroffen om polders onder te laten lopen en staan al zo’n 3 miljoen zandzakken klaar. Vooral na het weekend wordt in Polen opnieuw gevreesd voor overstromingen.

Bronnen: Meteo Consult, IMiGW
Waarom deze advertentie?
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
24 mei 2010, 15:36 uur | Bericht #119720
Hoogwater blijft regio bij Warschau teisteren

Doorgebroken dijken, overstroomde plaatsen en mensen die in nood verkeren: het hoogwater in de rivier de Wisla blijft het gebied ten noordwesten van de Poolse hoofdstad Warschau teisteren. Het dodental is inmiddels opgelopen tot veertien. De Poolse minister van Binnenlandse Zaken Jerzy Miller zei maandag dat de situatie erger is dan verwacht. Na een dijkdoorbraak bij Plock, circa 100 kilometer van Warschau, werden achttien dorpen overstroomd.

Een gebied van rond 8000 hectare staat onder water, meldden Poolse media. Uit het overstroomde gebied moesten zo'n vierduizend mensen en vijfduizend dieren in veiligheid worden gebracht. Als de situatie verder verslechtert, komen 10.000 inwoners van de plaatsen Gabin en Slubice in gevaar. Toch willen de meeste mensen hun huizen niet verlaten omdat ze bang zijn voor inbraak.

Bron: ANP
corro
Lid
Woonplaats: oosterwolde fryslan
Berichten: 192
Lid sinds: 24 okt. 2006
24 mei 2010, 15:51 uur | Bericht #119727
iedereen heeft het over polen hoe erg ook...wat te denken van hongarije..netzo mn hongaarse buurman laat me emotioneel beelden zien van dezelfde taferelen als polen complete huizen weg van familie enz...gelukkig geen doden dan maartoch alles weg...wij als weerfanatiekelingen zullen ons moeten blijven realiseren dat de natuur de baas blijft en we met onze hobby grenzen opzoeken qua fun en verdriet{zie recent tornados USA}

natuur is mooi maar de natuur is altijd baas!
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
24 mei 2010, 19:46 uur | Bericht #119789
Dodental overstromingen Polen loopt op tot vijftien

De hevige overstromingen in Polen hebben al minstens vijftien doden geëist. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de brandweer.



Zwaarste overstroming
"Het gaat om de zwaarste overstroming van de Wisla en de Oder sinds 1884", aldus Pawel Fratczak, de woordvoerder van de brandweer. "Honderdduizenden hectaren staan onder water." De watermassa doorbrak gisteren de dijk in Swiniary, op ongeveer 100 kilometer van de Poolse hoofdstad. Om het water te stoppen, werd in de nacht van gisteren op vandaag 32 ton puin aangebracht. Honderden brandweerlui en soldaten werden ingezet.

Evacuaties
Over heel het land zijn al duizenden mensen geëvacueerd. Zowat tweehonderd scholen blijven dicht. De Poolse brandweer krijgt intussen hulp uit onder meer Duitsland, Frankrijk, Oekraïne, Litouwen en Letland.

Bron: HLN | Gewijzigd: 21 april 2017, 11:05 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 mei 2010, 15:04 uur | Bericht #120478
Aanhoudend noodweer

Vorige week schreven wij in deze rubriek ook al over de overstromingen en de wateroverlast in vooral Polen. Nog steeds is het water echter nog niet geweken en het is dan ook tijd voor een update omtrent de situatie daar. Niet alleen in Polen, maar ook in Duitsland en bijvoorbeeld Hongarije kampen ze al dagen met een overvloed aan regenwater. Het is daar al dagen noodweer door zeer pittige regen- en onweersbuien die overtrekken. Rivieren treden door alle regen buiten hun oevers en met man en macht wordt geprobeerd de aanwezige dijken te versterken. Diverse mensen kwamen door de overstromingen om het leven en in Duitsland en Oostenrijk kwamen afgelopen week zelfs tornado's voor.

In de Duitse deelstaten Saksen en Brandenburg trok afgelopen week ook een aantal zeer stevige onweersbuien voorbij en eentje daarvan produceerde een tornado. Bijna 20 daken werden van huizen geblazen door de enorme hoeveelheid wind en ook hier raakten diverse mensen gewond.

De hevige regenbuien zorgen ook in grote delen van Polen, Slowakije, Hongarije en Tsjechië nog steeds voor noodweer en overstromingen. De rivieren Wisla en de Oder traden vorige week al buiten haar oevers en nog steeds is de situatie daar spannend. Het waterpeil in deze rivieren daalt momenteel langzaam, maar het is in die hoek van Europa een komen en gaan van veel en hevige buien. Steeds is het even rustig en kalmeert de boel, maar de dag erna is het waterpeil alweer stijgende. Ook vrijdag vallen er opnieuw stevige buien in onder andere het zuiden van Polen.


Sinds woensdag is het waterpeil in Oostenrijk ook sterk gestegen. Momenteel is het er even rustig en daalt het waterpeil weer iets.

Hongarije
De overstromingen in Hongarije zetten ook daar diverse plaatsen en dorpen blank. Ook ontstonden er lokaal kleine modderstromen door de droge periode die aan het hevige noodweer vooraf ging. De brandweer is daar erg druk met het wegpompen van al het water. De middagtemperaturen liepen in Hongarije de afgelopen dagen vrijwel dagelijks op tot een graad of 25. De luchtvochtigheid is er hoog en zoals we ook in ons eigen land in de zomer vaak zien, ontstaan aan het einde van zo’n warme dag dan zeer stevige onweersbuien, soms ook met hagel. Ook vrijdag lijken die buien tegen het einde van de middag weer te ontstaan.


Ook in Hongarije kwam er vrijdagochtend weer veel hemelwater omlaag. Vooral in de oostelijke delen van Hongarije is het vrijdag raak.



Morgen worden echter in heel Hongarije weer veel regen-, hagel- en onweersbuien verwacht. Voor het hele land staat morgen een waarschuwing uit.

Oostenrijk
Ook hebben zware buien in het oosten van Oostenrijk de afgelopen dagen tot modderstromen en overstromingen geleid. Er kwamen diverse meldingen binnen van tornado’s in de regio’s Tulln, Wenen en Hollenthon. Eentje daarvan is door de lokale meteorologische dienst ook bevestigd en deze heeft waarschijnlijk ook echt de grond bereikt. Een duidelijk schadespoor was daar ook zichtbaar met opgeknapte bomen en rondvliegende dakpannen.

Gevecht
De hevige buien ontstaan gemakkelijk op de lijn waar de koude lucht in het noorden van Europa botst op de warmere lucht in het zuiden. Bovendien ligt de straalstroom, een stevige wind op ongeveer 5 tot 10 kilometer hoogte, precies boven die grens. Hierdoor kunnen de buien nog eens extra actief worden. Komende dagen komt een rug van hogedruk meer invloed in het oosten van Europa, dan wordt het even rustiger. Lang duurt die rust echter niet, want het lagedrukgebied dat in het weekend bij ons voor slecht weer gaat zorgen, trekt volgende week richting Polen en blijft daar opnieuw een beetje hangen. Ook dan wordt daar dus weer een flinke plens met water verwacht. Het gevaar is in het oosten van het continent dus nog niet geweken.

Bronnen: Meteo Consult, IMGW (Pools Meteo Instituut), HUR (Hongaars Meteo Instituut), Wetter24.de
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 mei 2010, 00:30 uur | Bericht #120598
Waterpomp naar Polen in strijd tegen hoogwater

Nederland helpt Polen in de strijd tegen hoogwater in de vorm van een speciale hogedrukpomp en ondersteuning. De pomp van Rijkswaterstaat is een zogenaamde hogecapaciteitpomp, met een capaciteit van 5 miljoen liter water per uur en zal vanaf komend weekend operationeel zijn in gebieden die getroffen zijn door zware overstromingen. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de Nederlandse pomp vorige week door tussenkomst van het ministerie van Buitenlandse Zaken aangeboden aan de Poolse autoriteiten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken financiert de inzet.

De Poolse autoriteiten hebben donderdagavond aangegeven gebruik te willen maken van dit aanbod. Vrijdagmiddag omstreeks 14:00 vertrok een speciaal team van 5 personen met vrachtwagens met pomp- en buismateriaal naar het oosten van Polen. Het is niet de eerste keer dat Verkeer en Waterstaat pompen levert voor inzet in het buitenland. Ook na de watersnoodramp in New Orleans (2005) zijn Nederlandse pompen ingezet.

Bron: Rijkswaterstaat
Marching ever onward to tomorrow!
RayZor
Lid
Woonplaats: Eext
Berichten: 1135
Lid sinds: 19 jun. 2007
29 mei 2010, 00:53 uur | Bericht #120600
En ik maar zeuren dat ik wil gaan chasen in polen
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 mei 2010, 14:39 uur | Bericht #120717
Dodental overstromingen Polen stijgt verder.

In Polen is het dodental als gevolg van de overstromingen verder opgelopen. Het Poolse persbureau PAP meldde zaterdag dat de politie het stoffelijk overschot van een 50-jarige man heeft gevonden in een woning in de zuidoostelijke stad Sandomierz.

In totaal zijn er in de afgelopen weken 21 mensen om het leven gekomen door het wassende water.

Alleen in Sandomierz, gelegen aan de rivier de Wisla, vonden al vijf mensen de dood. Laaggelegen delen van de circa 25.000 inwoners tellende stad staan onder water sinds de rivier buiten haar oevers trad. Dat gebeurde door een periode met hevige regenval in combinatie met smeltwater uit het hooggebergte in het uiterste zuiden van het EU-land.

Bron: De Pers
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 juni 2010, 10:23 uur | Bericht #122564
Weer overstromingen Polen.

In de afgelopen twee dagen heeft het zuiden Polen opnieuw te kampen gehad met hevige neerslag en overstromingen. Door de hevige neerslag is de rivier de Wisla buiten haar oevers getreden. In de omgeving van Tarnobrzeg zijn meer dan driehonderd mensen geëvacueerd, dat meldde de Poolse autoriteiten. In de buurt van Sandomierz moesten meer dan drieduizend mensen hun huizen noodgedwongen verlaten wegens overstromingsgevaar. Een aantal gebieden in Polen waren de afgelopen twee weken ook al getroffen door zware overstromingen. In de afgelopen 72 uur is er in het plaatsje Rzeszow-Jasionka 84mm neerslag gevallen.


Bron: NASA - Hier ziet u een satellietopname van NASA waarop de overstroomde gebieden goed te zien is.

De hoofdstad van Polen werd gisteren en de afgelopen nacht getroffen door een wolkbreuk, de brandweer moest met man en macht uitrukken om ondergelopen kelders, garages en straten leeg te pompen. In het zuiden van Warschau werden twee ziekenhuizen en een metrostation getroffen door de overvloedige regenval.

Bron: Weerdirect
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
5 juni 2010, 20:05 uur | Bericht #122976
Overstromingen na hevig regenweer in Oost-Europa

Enkele Oost-Europese landen worden getroffen door zwaar regenweer. In het noordoosten van Hongarije zijn talloze rivieren buiten hun oevers getreden en werden duizenden mensen geëvacueerd. Slovakije krijgt af te rekenen met de ergste overstromingen in duizend jaar. En ook Polen heeft te kampen met hevige regenval.



Hongarije
In Hongarije is het al sinds begin mei echt hondenweer. In een maand tijd viel ongeveer net zoveel regen als normaal gesproken in een jaar tijd. Talloze stromen en rivieren zijn er buiten hun oevers getreden en in de buurt van de rivieren de Hernad, Sajo en Boldva zijn 2.300 mensen uit hun huizen geëvacueerd. Meer dan 12.000 politiemensen, brandweerlui en soldaten worden er ingezet om het wassende water te bestrijden.

Slowakije
Slowakije kampt met de zwaarste overstromingen in duizend jaar tijd, zegt de Slovaakse premier Robert Fico. Er zijn drie mensen vermist. De autoriteiten hebben haast geen hoop meer hen nog levend terug te vinden. De Slovaakse hulpdiensten hebben duizenden mensen en dieren geëvacueerd in het oosten van het land.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden 1.500 mensen uit hun huizen geëvacueerd in Kosice, de tweede stad van het land, door het stijgende waterpeil in de rivier Hornád.

Polen
In mei kwamen in Polen al twintig mensen om het leven door zware overstromingen. Het land wordt dezer dagen opnieuw getroffen door hevige regen en nieuwe overstromingen.

Bron: Hln

  | Gewijzigd: 21 april 2017, 11:05 uur, door Joyce.s
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 juni 2010, 11:30 uur | Bericht #123156
Poolse stad loopt onder water door dijkbreuk.

In Polen is door een dijkbreuk van de Wisla de stad Sandomierz opnieuw onder water gelopen. Voor brandweerlui en soldaten, die probeerden het water tegen te houden, werd de situatie te gevaarlijk. Ze werden teruggeroepen.



Volgens de burgemeester zijn een wijk van de stad en een grote fabriek bedreigd. De autoriteiten roepen de 3.500 inwoners op hun huizen te verlaten. De meesten blijven evenwel.



Sandomierz ligt zo'n 200 kilometer ten zuiden van Warschau. De historische kern van de stad ligt op de hoger gelegen linkeroever en wordt niet bedreigd. De Wisla doorbrak enkele weken geleden ook al een dam in Sandomierz, waardoor delen van de stad onder water kwamen te staan.

 

Bron: Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 11:06 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 juni 2010, 11:37 uur | Bericht #123162
Eerste dijk doorgebroken in Polen.

In Polen is de noodtoestand uitgeroepen, nadat de dijk bij het Poolse stadje Slupiec doorgebroken is. Het waterpeil is de laatste dagen verder gaan stijgen.

In het Duitse Brandenburg wordt het waterpeil van de Oder nauwgezet in de gaten gehouden. Dit meldt de Bild-Zeitung. Voorlopig loopt de Duitse stad Frankfurt aan de Oder nog geen direct gevaar, maar de situatie dreigt kritisch te worden.


Het Duitse gedeelte van de rivier de Oder wordt gecontroleerd.

In het Poolse Szczucin moesten 3000 mensen in veiligheid gebracht worden. Een treinviaduct en twee bruggen zijn weggevaagd. Ook in Slovakije staat het water extreem hoog, in Kosice zijn 1500 mensen geëvacueerd.

In de hoofdstad Bratislava is de Donau buiten haar oevers getreden en overspoeld het water de parkeerplaatsen, wandelpromenades en het park.



Ondanks het zomerse weer verwacht Frank Sonnenburg, van het meldcentrum voor hoogwater in Frankfurt a/d O, dat het water voorlopig nog zal blijven stijgen. De dijken zullen daarom nauwgezet in de gaten worden gehouden.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 juni 2010, 20:19 uur | Bericht #123738
Overstroming Polen zorgt voor veel overlast.

Duizenden brandweermannen en militairen zijn in Zuid-Polen bezig de dijken te verstevigen. Die staan door de enorme overstromingen na weken van stortregens op doorbreken.

Een woordvoerder van de brandweer zei zondag dat ongeveer drieduizend mensen zijn geëvacueerd uit acht dorpen nadat de Vistula-rivier buiten zijn oevers trad. Sommige andere dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten en zijn afhankelijk van legerhelikopters voor voorraden.

Meteorologen waarschuwen voor meer regen.

Bron: Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 juni 2010, 16:17 uur | Bericht #124263
Nieuwe zondvloed zal Poolse hoofdstad overspoelen.

De tweede overstroming van de Vistula-rivier zal woensdagochtend Warschau bereiken. Dat kondigen de meteorologische diensten van Polen aan. De belangrijkste rivier in Polen veroorzaakt opnieuw zware overstromingen in het zuiden en zuidoosten van het land.



"Een tweede grote golf zal woensdagochtend om 3 uur Warschau bereiken en zal 780 centimeter hoog zijn", aldus de directeur van het Meteorologisch en Hydrologisch Instituut (IMGW), Mieczyslaw Ostojski. De golf is daarmee zo hoog als de vorige van vijftien dagen geleden.

Het stadsbestuur heeft alle mensen die in de wijken langs de rivier wonen, opgeroepen zich paraat te houden voor evacuatie. Sinds gisteren werden al tienduizenden mensen geëvacueerd in het zuiden en zuidoosten van het land als gevolg van de hevige regen.

Verschillende dijken langs de Vistula hebben het begeven. De omgeving rond Sandomierz, een stad met 25.000 inwoners in het zuidoosten van Polen, liep daardoor opnieuw volledig onder, terwijl het gebied nog niet volledig hersteld was van de eerste zware overstroming in mei.

 

De weersvoorspellingen voor deze week zijn niet positief, volgens het IMGW. Dat voorspelt regen en onweer in het zuiden van het land tot het einde van de week.

Bron: Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 11:06 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 juni 2010, 16:37 uur | Bericht #124828
Scholen Warschau dicht door watersnood.

Het stadsbestuur van de Poolse stad Warschau heeft scholen langs de rivier de Wisla uit voorzorg gesloten. Een nieuwe golf overstromingen komt vanuit het noorden richting de stad en de verwachting is dat het waterpeil in de rivier de komende dagen zal stijgen. Ook zijn een aantal laaggelegen wegen afgesloten.

In de nacht van maandag op dinsdag trad de Wisla buiten haar oevers en zorgde voor overstromingen in Janowiec, een dorpje in de buurt van Lublin. Volgens de Poolse minister van binnenlandse zaken liep zo'n zevenhonderd hectare landbouwgrond onder water en werden 155 mensen geëvacueerd.

Eind mei had Polen ook al last van overstromingen. Hierbij kwamen twintig personen om het leven.

Bron: Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.359 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 76 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 76, lezen 1 mensen het topic "Enkele foto's van onze chase 23-05-2012".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden