Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 mei 2010, 12:36 uur | Bericht #118984
16 tornado's in Oklahoma

Gisteren bij een tornado uitbraak in de staat Oklahoma zijn diverse woningen en bedrijven beschadigd. Twee vrachtwagenchauffeurs raakte gewond toen hun vrachtwagens met opleggers omver geblazen werden. Na behandeling in het ziekenhuis mochten ze alweer naar huis. In Stillwater, wat in het noorden van Oklahoma ligt zijn twee stacaravans en een schuur vernield, een aantal woningen en bedrijven beschadigd. Daar zijn geen gewonden gemeld zei Rob Hill, in Murray County wat in het zuiden van Oklahoma ligt zijn schade meldingen binnengekomen van woningen. In totaal zijn er 16 tornado's bevestigd in Oklahoma.



De National Weather Service registreerde ook 9 zwakke tornado's in in het zuidwesten van Kansas. Volgens de dienst is er geen verband met de tornado uitbraak in Oklahoma. Het chaseteam van Wetteronline had ook succes, die zaten in New Mexico. Voor een voorlopig foto overzicht kunt u hier terecht, ook zijn er schitterende opnames van gemaakt die kunt u hier zien.

Bron WeerDirect
Woonplaats: Breda
Berichten: 608
Lid sinds: 31 mrt. 2010
20 mei 2010, 12:42 uur | Bericht #118985
Het was een mooie outbreak om te volgen vannacht.
Zijn er nog een hoop geworden dus.
Bekijk ook eens mijn website
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 mei 2010, 14:06 uur | Bericht #118990
Drie tornado's uit één bui!

Een beest van een onweersbui produceerde woensdag meerdere tornado’s en de chasers van tornadojagers.nl wisten er drie te spotten! Een verslag vanuit de VS. De weerkaarten voor vandaag zien er een stuk beter uit dan gisteren. Tijdens de briefing van Michiel blijkt dat de zeer belangrijke bovenluchtwind vandaag een stuk beter is. Goed gemutst gaat we op pad. Wel zonder ontbijt, want het hotel in Brownfield (Texas) serveert dat niet. We vullen onze maag met het onder chasers bekende reepje. Vervolgens maken we bij een tankstation een snelle stop voor een donut, koffiebroodje en een bakje koffie of French Vanilla.


De tweede tornado. Foto: tornadojagers.nl, Arno Paanstra.

We gaan hem zien!
We rijden flink door richting Farwell (Texas). Ondertussen wordt de mail bekeken. Tegelijkertijd is Wouter bezig met het dagverslag en als het klaar is, wordt het voorgelezen. Zowel de e-mails als de voordracht van het dagverslag leveren weer een paar lachmomenten op. We hebben er zin in vandaag en ‘WE GAAN HEM ZIEN!!!’

In Farwell worden de nieuwste weerkaarten bekeken. We kunnen rustig aan doen. Opmerkelijk is dat de bevindingen van het Storm Prediction Center iets anders zijn dan de onze. Tijdens het tanken worden de ramen gewassen (we willen de tornado wel goed kunnen zien) en haalt Arno de restanten van een vogel uit de grill van de bus. Voor het middageten maken we een korte stop bij de Subway in Dalhart (Texas). Ook hier raken we weer met medeklanten aan de praat. Dit maal zijn het twee Nederlanders. De eerste heeft meteorologie gestudeerd en is hobbymatig aan het chasen. De andere werkt bij het KNMI.


De eerste tornado (middenonder op de foto) is nog net te zien, ze is bijna 'wrainwrapped' door een scherm van regen (de wazigheid rechts op de foto).


De derde tornado

Op jacht: drie tornado's!
Na de lunch zien we de eerste stapelwolken en buien boven de bergen verschijnen. We kunnen echter nog rustig aan doen omdat ze er nog niet interessant uitzien. Na verloop van tijd groeit een stapelwolk in het door ons als optimaal geanalyseerde gebied uit tot een bui. Opnieuw blijkt onze analyse beter dan die van het Storm Prediction Center. We poeieren die kant op en al snel volgen Vortex 2 en praktisch alle andere chasers dit voorbeeld. Yes, we’re good!




Nog een tweetal eerder gemaakte foto's van het chaseteam. Bliksem.

We onderscheppen de bui (van het type ‘supercell’, favoriet voor het ontstaan van tornado’s) in de omgeving van Hartley (Texas). Het wegennetwerk is hier matig van kwaliteit, maar gelukkig ligt de weg ten opzichte van de supercell precies goed. Op onze uitzichtplek moeten we stevige regen trotseren, maar het is de moeite waard. Na verloop van tijd laat een tornado zich korte tijd zien, al is hij wel bijna ‘rainwrapped’. Hiermee bedoelen we dat er een groot regenscherm omheen zit dat het zicht op de tornado belemmert.

We kunnen de slurf maar kort zien en ook moeten we weer verder. In een chasersfile rijden we door het plaatsje, waar ondertussen de sirenes aan het loeien zijn. Zodra we buiten de bebouwing komen, kunnen we weer stoppen. Het is nu weer goed kijken en na verloop van tijd laat een tweede tornado zich zien. Om deze vast te kunnen leggen, moeten we overigens wel hagelstenen trotseren van ongeveer twee centimeter in doorsnee.

Ook de tweede twister houdt het al snel voor gezien. Het wegennetwerk vereist nu een tactische beslissing. We verlaten de weg waarop we ons bevinden en via Stinnett (Texas) rijden we naar een andere weg. Hier hebben we weer beter zicht op de bui en de wallcloud. De keuze blijkt wederom goed te zijn, want al snel laat de mooiste tornado van vandaag zich zien. Hij blijft ook wat langer aan de grond, waardoor diverse mensen op de foto kunnen met de slurf.


Bliksem en 'wall cloud'

Als ook deze tornado opgelost is, moeten we weer door Stinnett rijden om de hevige neerslag van de supercell te ontwijken. We willen onze ruiten immers graag heel houden. Ook hier zijn de sirenes inmiddels aan het loeien om de inwoners te waarschuwen voor het mogelijk naderende onheil.

Een laatste poging en op weg naar morgen
Er is een kleine kans dat we de bui op een ander punt nog kunnen onderscheppen, maar het is maar zeer de vraag of er dan nog voldoende licht is. In eerste instantie besluiten we het te proberen. Eenmaal in Pampa (Texas) aangekomen, lijkt het een kansloze missie. De tornadojacht wordt voor vandaag dan ook gestaakt.

Tien minuten voor sluitingstijd lopen we binnen bij een lokaal steakhouse. We worden echter hartelijk ontvangen en als we maar voor 9 uur bestellen, is het goed. Na het eten loggen we in bij een hotel aan de rand van het dorpje. Terwijl Michiel en Arno druk bezig zijn met de foto’s bereidt Wouter de avondbriefing voor. De kaarten voor morgen zien er opnieuw goed uit. De bovenluchtwind is nog wat sterker. Voor het ontstaan van tornado’s is dat gunstig, maar omdat de buien zich wat sneller verplaatsen, is het ook wat moeilijker om ze te volgen.”

Bron: tornadojagers.nl
Frenk78
Lid
Woonplaats: Vlaardingen
Berichten: 1148
Lid sinds: 3 aug. 2008
20 mei 2010, 14:06 uur | Bericht #118991
Zo zo, relatief weinig schade gelukkig en (vooralsnog) geen doden gevallen.
iemanss
Lid
Woonplaats: Tilburg
Berichten: 391
Lid sinds: 28 jul. 2006
20 mei 2010, 14:29 uur | Bericht #118998
Oklahoma tornado causes $13 million in damage to Lake Thunderbird.

A tornado that swept through central Oklahoma last week caused nearly $13 million in damage to public and private property on Lake Thunderbird, according to preliminary estimates released by officials with the state Tourism Department.

Read more: http://newsok.com/oklahoma-tornado-causes-...t#ixzz0oTJuStN6 | Gewijzigd: 20 mei 2010, 14:32 uur, door iemanss
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 mei 2010, 12:03 uur | Bericht #119111
Alweer drie tornado's gezien!

Het zuiden van Amerika beginnen we inmiddels een beetje zat te worden. Voor we de uitgestrekte olievelden en graslanden achter ons kunnen laten, hebben we echter nog één of twee chases in het zuiden voor de boeg. Voor tornado’s moeten we vandaag in Oklahoma zijn en dat kan behoorlijk heftig worden. Niet alleen vanwege het natuurgeweld, maar ook de vele chasers die in deze staat wonen. Tijdens de briefing van Wouter blijkt dat we vandaag rustig aan kunnen doen. Buien ontstaan wel snel (aan het begin van de middag), maar we zitten al vlakbij het voor ons interessante gebied. De kaarten voor vandaag zien er hoopvol uit. Het wordt lekker warm, er staat een goede grondwind en ook hoger in de atmosfeer is het windregime gunstig.

Ons hotel in Pampa (Texas) heeft geen ontbijt. Gelukkig is het naastgelegen gebouw een eetschuur en dus zoeken we ons heil daar. Rond de klok van 10 uur poeieren we richting Elk City (Oklahoma), waar we een korte lunch- en tanksessie houden. We zijn nu op een punt gekomen waar we moeten kiezen. Die keuze is erg lastig en levert veel hoofdbrekens en een pittige discussie op. Uiteindelijk maken we eensgezind dezelfde keuze en dat blijkt de juiste te zijn.


Eerste funnel in de buurt van Leedey (Oklahoma), foto genomen door Arno Paanstra.

Ten noordwesten van ons is een bui ontstaan en die loopt snel het gebied met warme lucht, hoge luchtvochtigheid en een gunstige wind binnen. Coen en Arno bestuderen de wegenkaarten en weten een tactisch plan uit te stippelen om de bui te onderscheppen in de omgeving van Leedey (Oklahoma). Ondertussen zit Wouter achter het stuur als severe weather driver en Michiel op de achterbank als spotter. Net buiten het dorpje vinden we een mooi uitzichtpunt op een heuvel. Aan de omhoog schietende wolkenpartijen is duidelijk te zien dat de bui nog volop in ontwikkeling is. Al snel verschijnt er een wallcloud en even later weet een funnel uit te groeien tot de eerste tornado van vandaag. Het duurt niet lang voor de sirenes in het dorpje beginnen te loeien.

De tornado blijft enkele minuten aan de grond. Zodra hij opgelost is, gaan wij weer verder. De bui komt immers op ons af en we moeten door het dorpje rijden om de supercell op een ander punt te kunnen onderscheppen. In het dorpje zien we de TIV in tegengestelde richting rijden, waarop we vanuit de bus schreeuwen: ‘Je bent te laat kerel!’. Ondertussen wordt het steeds drukker op de weg. Het is daarom goed kijken wat de andere chasers van plan zijn. Sommigen zijn immers meer bezig met het naar buiten kijken dan met het verkeer. Ook kunnen langs de weg geparkeerde auto’s ineens beginnen te rijden. We weten ons in de omgeving van Hitchcock weer goed te positioneren.


In deze afbeelding is de bears cage goed te zien. Het witte rondje is de plek waar onze bus staat. Links daarvan is een inham in het radarbeeld. Dit noemen we een hook-echo. De bears cage bevindt zich op die plek, omringd door regen- en hagelschermen.

We staan nu in de zogenaamde ‘bears cage’. Dit is het gevaarlijkste punt van de onweersbui. Je staat namelijk precies onder het rotatiecentrum waar een tornado kan ontstaan. Die plek is wel nodig omdat we te maken hebben met een ‘high precipitation supercell’, ofwel een bui die veel neerslag produceert. Rondom de bears cage zitten verschillende regen- en hagelschermen die het zicht belemmeren. Gaan we niet op dit punt staan, dan zien we een eventuele tornado simpelweg niet. Onder het rijden begint Michiel te roepen dat hij een tornado ziet en vervolgens zoekt Wouter snel een veilige stopplek uit. Bijna iedereen kan gelijk de bus uit om de tornado te spotten. Vanwege het verkeer moet Wouter iets langer wachten met uitstappen. Uiteindelijk kan ook hij nog net een glimp van de tornado opvangen. Lang laat de slurf zich niet zien.

We rijden weer verder en dan begint het hard te regenen en ook beuken flinke windstoten op de bus. Tegelijkertijd komen we in een warmere luchtsoort terecht, waardoor alle ramen beslaan. Korte tijd zien we niet veel, maar gelukkig is de condens door het volop inzetten van de airco snel verdwenen. Gelukkig maar, want op de weg is het nog altijd vreselijk druk. Ten westen van Dover (Oklahoma) weten we opnieuw een goed uitzichtpunt in de bears cage uit te zoeken. We staan te kijken en krijgen we zicht op een nieuwe tornado. Slurf nummer drie van vandaag is een feit en het is gelijk een flinke. Deze tornado is een 'multi-vortex', wat betekent dat er niet één slurf aan de grond zit, maar meerdere.

Lang kunnen we hier niet blijven staan. We moeten namelijk door een grote plaats (Guthrie) rijden en willen absoluut niet vast komen te zitten in het verkeer. De hoofdweg zit door de vele chasers helemaal vast en wij proberen deze te vermijden. Dat is een verstandige beslissing. De bui met eventueel een tornado komt namelijk recht op ons en op Guthrie af, maar we kunnen gelukkig goed doorrijden. Het is inderdaad druk in het verkeer vanwege de vele chasers en de loeiende sirenes. Dat er één iemand is die zich alleen met het verkeer bezig houdt, blijkt nu ineens heel verstandig.


Tweede tornado, rijdend vanuit de bus gefotografeerd door Michiel de Vries

Achter ons zien we een auto continu inhalen op een drukke weg waar een colonne auto's rijdt. Als de auto zich achter onze bus bevindt, probeert hij ook steeds te duwen. Inhalen lukt hem echter niet omdat hij zo dicht op onze bumper zit dat de bestuurder niets kan zien. Even later draait voor ons een pick-up zonder verlichting de straat op. We knipperen met onze lampen om hem hierop te attenderen. Dit heeft echter geen zin, want de verlichting blijft uit.

De auto achter ons besluit dan toch een inhaalpoging te wagen. De bestuurder voor ons slaat tegelijkertijd zonder richting aan te geven (en nog altijd zonder gewone verlichting) linksaf. De crash zien we voor onze ogen gebeuren. Gelukkig houden wij op dat moment voldoende afstand en kunnen we ons veilig langs de auto’s manoeuvreren. Deze hebben alleen flinke blikschade. Al met al is dit een duidelijk voorbeeld waaruit blijkt dat het verkeer het gevaarlijkste is van het hele tornadojagen (samen met blikseminslagen). Alle onweersbuien beginnen steeds meer samen te klonteren. Daarnaast komt de zonsondergang dichterbij. We besluiten dan ook al snel dat het genoeg is voor vandaag. Buiten de buien om rijden we naar Midwest City, een stad aan de rand van Oklahoma City. Via internet hebben we al een scene uitgezocht met zowel een hotel als een restaurant.

Rond de klok van half 9 loggen we in bij de Super 8. We frissen ons even op en gaan vervolgens naar een schuur iets verderop. We vieren de succesvolle dag met een goede steak. Uit de berichtgeving op TV blijkt ondertussen dat de tornado’s geen serieuze gewonden hebben veroorzaakt. Daarnaast is de schade minimaal. Op deze manier vinden wij tornado’s het mooist. Na het eten zoeken we allemaal vermoeid ons bedje op.

Bron: tornadojagers.nl
tostoast
Lid
Woonplaats: Nijmegen
Berichten: 386
Lid sinds: 3 jul. 2009
21 mei 2010, 22:02 uur | Bericht #119185
Fantastisch verslag! zeker waard om te lezen!
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.843 topics, welke bij elkaar 448.337 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 237 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 237, lezen 2 mensen het topic "Spookachtige regenboog boven Washington".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden