Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Ellis, TX; Navarro, TX.

26 Apr 2024 21:01:49

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Boone, NE.

26 Apr 2024 21:01:49

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Seward, NE.

26 Apr 2024 21:01:49

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Gage, NE; Lancaster, NE; Saline, NE.

26 Apr 2024 21:01:48

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Greeley, NE; Nance, NE.

26 Apr 2024 20:54:30

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Greeley, NE; Howard, NE; Nance, NE.

26 Apr 2024 20:44:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hill, TX.

26 Apr 2024 20:44:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Saline, NE; Seward, NE.

26 Apr 2024 20:44:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buffalo, NE; Hall, NE.

26 Apr 2024 20:44:28

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Gage, NE; Jefferson, NE; Lancaster, NE; Saline, NE.

26 Apr 2024 20:44:28

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Hill, TX.

26 Apr 2024 20:35:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, NE; Saline, NE.

26 Apr 2024 20:31:21

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Navarro, TX.

26 Apr 2024 20:31:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, NE; Buffalo, NE; Hall, NE; Kearney, NE.

26 Apr 2024 20:28:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bosque, TX; Hill, TX.

26 Apr 2024 20:23:00
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
25 mei 2010, 12:18 uur | Bericht #119943
Oog in oog met 'het beest'...

Het tornadojagersteam van meteo Consult heeft dit jaar een uiterst succesvolle jacht achter de rug. Afgelopen zaterdag (22 mei) was het wederom raak en werd er meer dan een handvol slurven gezien. Eén tornado kwam zelfs op een afstand van iets minder dan een halve kilometer! Hoog tijd om de tornadojagers zélf aan het woord te laten…

“De gebeurtenissen van vandaag zijn onbeschrijfelijk. Eerst raken we een teamlid kwijt en vervolgens zien we een recordaantal tornado’s. Daarbij komt één tornado zo dichtbij dat we ook het afstandsrecord verbreken. Wat een dag!”

Afscheid van Coen
“Bij het voorbereiden van de briefing heeft Michiel flink ruzie met de computer. Toch weet hij alles op tijd klaar te krijgen en iets na acht uur is iedereen één en al oor. Na de briefing hebben we de tijd om in het hotel in Scottsbluff (Nebraska) te ontbijten. Coen is op dat moment erg aan het twijfelen. Zal hij nog een dagje meegaan of niet? Morgenochtend vliegt hij vanuit Denver (Colorado) terug naar Nederland en de komende nacht wil hij ook nog wel een beetje tijd over hebben om te slapen. Na het ontbijt bekijken we nogmaals de kaarten, inmiddels is er namelijk een nieuw model binnen. Het lijkt erop dat we nog iets verder naar het oosten moeten, waardoor het chasen van tornado’s voor Coen vandaag steeds moeilijker wordt. Uiteindelijk neemt hij het besluit dat het beter is om niet mee te gaan.


"Ten westen van Bowdle (South Dakota) zien we de eerste tornado van vandaag..."


"...en er zullen er nog meer volgen..."


"... We zien ze namelijk meerdere keren volledig oplossen, waarna we een stukje verder rijden..."

We pakken snel onze koffers en rijden naar het regionale vliegveld van Scottsbluff. Hier staat de huurauto voor Coen klaar. We komen iets voor openingstijd van de verhuurder aan. We nemen uitgebreid de tijd om afscheid van elkaar te nemen. Wij vinden het ontzettend jammer dat we zonder Coen verder moeten en ook hij zelf had nog wel even verder gewild met chasen. Als we de oprit van het vliegveld afrijden, staat Coen nog steeds te zwaaien.”

Het voorspel
“Tot nu toe hebben we rustig aan kunnen doen, maar dat gaat veranderen. We moeten immers een flink stuk poeieren en daarbij is het nog maar de vraag of we op tijd aankomen op de plek van bestemming. Onder het rijden blijven we analyseren om te kijken wat de beste positie is. Uiteindelijk blijkt dit in de omgeving van Pierre (South Dakota) te zijn. Daarbij hebben we geen tijd om te lunchen. Gelukkig brengen bananen en reepjes een goede oplossing. Onderweg genieten we van een prachtig landschap en een deel daarvan begint zelfs op de Badlands te lijken.


"... en er vervolgens een nieuwe slurf verschijnt."

Na bijna 6 uur rijden en zo’n 350 mijl verder bereiken we de plek van bestemming. Hier zien we ook enkele andere chasers. Zo komen we een aantal georganiseerde tours tegen, de TIV en Reed Timmer met zijn Dominator (een soort TIV). Tot onze verbazing is Vortex nergens te bekennen. Waarschijnlijk vinden zij dit gebied te ver weg. Wat zullen die hier spijt van krijgen…

We moeten even geduld hebben, maar de wolkenlucht verraadt al dat het niet lang hoeft te duren. In eerste instantie is die lucht blauw, maar al snel zien we diverse stapelwolken ontstaan die beurtelings door de inversie heen proberen te breken. In eerste instantie slagen die wolken hier niet in, maar op een gegeven moment lijkt eentje het te gaan doen. We rijden er naar toe en even later is de eerste bui op de radar een feit.”

Oog in oog met ‘het beest’…
“Het wegennetwerk is niet verkeerd in deze regio en we weten ons perfect te positioneren ten opzichte van de supercell. Ten westen van Bowdle (South Dakota) zien we de eerste tornado van vandaag en er zullen er nog meer volgen. We zien ze namelijk meerdere keren volledig oplossen, waarna we een stukje verder rijden en er vervolgens weer een nieuwe slurf verschijnt.


"Op een gegeven moment zien we een mega grote tornado, groter dan alle die we dit jaar gezien hebben."


"In eerste instantie lijkt dat beest recht op een huis at te trekken, maar na verloop van tijd begint hij steeds meer onze richting op te bewegen."


"We laten de buitenste rand van de tornado naderen tot 300 meter afstand voor we wegrijden... ...op dat moment kunnen we de wind voelen en het grommende geluid van de slurf horen."

Op een gegeven moment zien we een mega grote tornado, groter dan alle die we dit jaar gezien hebben. In eerste instantie lijkt dat beest recht op een huis af te trekken, maar na verloop van tijd begint hij steeds meer onze richting op te bewegen. Omdat we een goede ontsnappingsroute hebben, kunnen we zo lang mogelijk blijven staan. We laten de buitenste rand van de tornado naderen tot 300 meter afstand voor we wegrijden. De kern ligt op een grotere afstand. Op dat moment kunnen we de wind voelen en het grommende geluid van de slurf horen." (Zie het filmpje hieronder).

"Onder het rijden stoppen we nog een paar keer. Soms is de tornado weg en even later verschijnt er dan weer een nieuwe. Door alle drukte en opwinding raken we de tel een beetje kwijt, maar dat geeft niet. We hebben immers voldoende foto- en videomateriaal om het daadwerkelijke aantal tornado’s later vast te stellen.



We komen nog een aantal keer door kleine dorpjes waar de sirenes loeien. Een restaurant laat daarbij wel een heel bijzonder tafereel zien. Sommige mensen maken namelijk aanstalten om te vertrekken en dekking te zoeken voor het mogelijk naderende onheil. Andere bezoekers drinken rustig hun wijn op of wachten op hun doggy-bag om het nog resterende eten mee te nemen. Het spreekt voor zich dat dit laatste wel erg onverstandig is…”

De nasleep
“Als het donker begint te worden, laten we het zwaartepunt van de bui ten zuiden van ons langs trekken. We stoppen bij een tankstation in Ellendale (North Dakota) en naast benzine en ruitenwisservloeistof halen we hier ook wat te eten. Buiten is het ondertussen aan het plenzen en staan de straten een beetje blank. Zodra het droog is geworden en we onze magen hebben gevuld, gaan we op zoek naar een hotel. Het eerste hotel in dit plaatsje heeft alleen rokerskamers. Omdat dit niet altijd even fijn is, rijden we verder. Het tweede hotel waar we stoppen heeft wel rookvrije kamers. Een airco ontbreekt echter wel, maar toch besluiten we hier in te loggen. Er is immers internet en dat is het belangrijkste.


"Onder het rijden stoppen we nog een paar keer..."

Terwijl we onze spullen uitladen, komen er diverse muggen op het licht in onze kamers af. We merken dit veel te laat. Omdat we niet lek geprikt willen worden, slaan we er eerst enkele tientallen dood. Daarna beginnen we met een sessie, waarbij we alle foto- en videobeelden uitzoeken. We komen uiteindelijk uit op een zevental tornado’s en het is dus een uitermate succesvolle dag geweest.Op het nieuws horen we later dat er geen slachtoffers zijn gevallen en dat er minimale schade aan gebouwen is. Wat dat betreft is het goed geweest dat deze tornado's in een dunbevolkte staat zijn geweest. Met dit in het achterhoofd zoeken we moe, voldaan en ‘flabbergasted’ ons bed op.”

Bronnen: Meteo Consult en de tornadojagers/collega’s Wouter de Baar, Arno Paanstra en Michiel de Vries
depeer
Lid
Woonplaats: Sprundel
Berichten: 327
Lid sinds: 14 jun. 2007
25 mei 2010, 12:54 uur | Bericht #119946
De natte droom van menigeen hier op het forum lijkt me
Waarom deze advertentie?
Klapper
Lid
Woonplaats: vlissingen
Berichten: 1071
Lid sinds: 2 jan. 2010
25 mei 2010, 21:58 uur | Bericht #120101
Citaat van depeer, dinsdag 25 mei 2010, 12:54 uur De natte droom van menigeen hier op het forum lijkt me

je moest is weten
you are a god amongst insects
Mohjito
Lid
Woonplaats: Wierden
Berichten: 75
Lid sinds: 23 mei. 2009
25 mei 2010, 22:08 uur | Bericht #120102
Jeetje, wat een prachtige foto's!!! En een heel goed verhaal, zij hebben weer de tijd van hun leven gehad...

Het lijkt mij ook geweldig om zoiets van dichtbij mee te maken, maar dat zal wel bij dromen blijven
lovejer
Lid
Woonplaats: Nieuwegein
Berichten: 411
Lid sinds: 2 jul. 2008
25 mei 2010, 23:26 uur | Bericht #120110
Wow wat geweldig!!! Als je dat filmpje bekijkt dan wil ik daar ook echt bij staan!
ONWEER-staanbaar
thijmco
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1802
Lid sinds: 28 jul. 2008
26 mei 2010, 17:49 uur | Bericht #120207
Citaat van depeer, dinsdag 25 mei 2010, 12:54 uur De natte droom van menigeen hier op het forum lijkt me
dat dacht ik wel ja !!
Woonplaats: Deventer/Enschede
Berichten: 2512
Lid sinds: 29 mei. 2008
26 mei 2010, 18:48 uur | Bericht #120226
Wauw vet zeg!!!

Dat is toch zeker een tiental tornado's geweest, lekker hoor
En wat betreft die natte droom; INDERDAAD
onweeer
Lid
Woonplaats: heeten
Berichten: 1066
Lid sinds: 22 nov. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 mei 2010, 20:44 uur | Bericht #120158
/me vind de wedges altijd het meest mooie, deze is ook zeer mooi.
Onweer spotten natuurlijk ;)Sneeuw is BAD
thefly
Lid
Woonplaats: de Bilt
Berichten: 375
Lid sinds: 18 jan. 2010
26 mei 2010, 21:21 uur | Bericht #120243
Mmmmm, dan moeten wij het maar weer met tornado road doen vanavond
wel vet geweest zo tezien
kijk ook is op de bilt in het weer TWITTER WEBCAM
Woonplaats: Arkel
Berichten: 431
Lid sinds: 28 jul. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 mei 2010, 22:32 uur | Bericht #120259
Echt een GROTE droom van mij hoop echt dat deze nog vervuld zal worden

Zijn echt prachtige foto's en prachtig verslag. Net weer discovery zitten kijken Ook ffies tornado's pakken
Dichter bij moeder natuur! I love it **stormchaser for life** Fotografie website Lynette RensenInterviews over stormchasen! AD rivierenland en De stad GorinchemInterviews Stormchasen NL, Lynette Rensen
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 262 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 262, lezen 4 mensen het topic "Discussiepagina winter 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden