Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chatham, NC; Lee, NC; Moore, NC; Randolph, NC.

19 Jul 2024 00:43:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor El Paso, CO.

19 Jul 2024 00:32:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Miguel, NM.

19 Jul 2024 00:32:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camden, NC; Currituck, NC; Pasquotank, NC.

19 Jul 2024 00:32:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chatham, NC; Lee, NC; Randolph, NC.

19 Jul 2024 00:32:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Johns, FL.

18 Jul 2024 23:59:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Simpson, MS; Smith, MS.

18 Jul 2024 23:41:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fairfield, SC; Lancaster, SC; Newberry, SC.

18 Jul 2024 23:41:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cobb, GA; Paulding, GA.

18 Jul 2024 23:29:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Abbeville, SC; Greenwood, SC.

18 Jul 2024 23:27:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camden, NC; Currituck, NC; City of Chesapeake, VA; City of Virginia Beach, VA.

18 Jul 2024 23:27:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gaston, NC; Mecklenburg, NC; Union, NC; York, SC.

18 Jul 2024 23:17:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Johnston, NC; Sampson, NC; Wayne, NC.

18 Jul 2024 23:17:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Covington, MS; Simpson, MS; Smith, MS.

18 Jul 2024 23:12:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camden, NC; Currituck, NC; City of Chesapeake, VA; City of Norfolk, VA; City of Portsmouth, VA; City of Virginia Beach, VA.

18 Jul 2024 23:07:04
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
31 mei 2010, 13:58 uur | Bericht #121596
Een terugblik op een succesvolle tornadojacht

Dit jaar ben ik voor de tweede keer op tornadojacht geweest in de Verenigde Staten. De reis van vorig jaar was bijzonder indrukwekkend. Een echte tornado hebben we toen echter niet gezien. Dit jaar is dat wel anders. Met 18 tornado’s op de teller kunnen we terugkijken op een succesvolle tornadojacht. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het chasen echter niet zo makkelijk als het lijkt. Ik neem u kort mee naar de hoogtepunten van de reis en probeer uit te leggen waarom het stormchasen erg moeilijk kan zijn.

Voor het zien van tornado’s moet je geluk hebben. Vorig jaar was die geluksfactor niet aanwezig voor het team waar ik in zat en zagen we geen enkele tornado. De afgelopen weken ben ik op reis geweest met Arno Paanstra, Coen Verrijn Stuart en Michiel de Vries. Gezien het aantal tornado’s is dit misschien wel de succesvolste tornadojacht van ons team ooit. Wat dat betreft waren de weergoden ons dit jaar gunstig gestemd.


De eerste tornado was niet de mooiste.

Het is niet zo simpel als het lijkt
Tijdens de afgelopen twee jaar is me opgevallen dat veel mensen (te) makkelijk denken over stormchasen. Je rijdt naar een bui en ziet een tornado. Zo simpel is het echter bij lange na niet. Ten eerste is Amerika vele malen groter dan Nederland. Soms moeten er afstanden gereden worden die groter zijn dan de reis Den Helder – Maastricht.

Om te beginnen wordt er ’s ochtends altijd door één van de teamleden een briefing gegeven. Op dat moment stellen we een doelgebied vast van ongeveer 200 bij 200 kilometer. Rond de lunch analyseren we de laatste gegevens en moet het voor ons interessante gebied vele malen kleiner worden. Als er dan eenmaal een bui is ontstaan, kan je er niet altijd gemakkelijk heenrijden. Er dient rekening te worden gehouden met bijvoorbeeld het wegennetwerk. Soms zijn er maar heel weinig wegen (je kan zo’n 40 mijl geen andere weg tegenkomen) of heeft een gebied veel dirt-roads die na een beetje regen spekglad worden.

Bears cage
Uiteindelijk proberen we zo dicht bij als mogelijk bij de zogenaamde ‘bears cage’ te komen. Dit is de plaats waar tornado’s kunnen ontstaan, maar daar omheen hangen vaak verschillende neerslagschermen. Die neerslag bestaat niet alleen uit hevige regenval, maar ook uit soms erg grote hagelstenen. Door die regen en hagel kan je een tornado soms niet zien. Het is dus belangrijk een goed uitzichtpunt te kiezen. Een kilometer te weinig of te ver doorrijden kan echter al betekenen dat je een eventuele tornado niet ziet.

Hoe lang je stil kan blijven staan om te kijken verschilt per keer. Er moet rekening worden gehouden met de neerslag en met de trekrichting van een bui. Daarnaast wordt goed gekeken naar het wegennetwerk. Je moet immers wel voldoende mogelijkheden hebben om weg te rijden als het te gevaarlijk wordt. Om de bui vervolgens opnieuw te kunnen onderscheppen is een flink stuk rijden vaak noodzakelijk en dan is het maar hopen dat er op dat moment net geen tornado komt. Op het goede moment op de juiste plaats zijn, is al met al heel lastig.


Wie denkt dat chasen zonder tornado geen succes is, heeft het mis. Een goed voorbeeld daarvan is deze bliksemshow.

De gevaren van het chasen
Mensen vragen mij geregeld of het niet gevaarlijk is wat we doen. Die gevaren zijn er zeker, vooral voor mensen die niet weten wat ze aan het doen zijn. Wij zijn echter allemaal meteorologen en houden de situatie kritisch in de gaten. Daarbij letten we niet alleen op het weer, maar ook op de eerder genoemde escape-routes om weg te komen. Het gevaar zit hem niet zo zeer in de tornado zelf. We blijven immers op veilige afstand. Bliksem vormt een grotere bedreiging. Het gevaarlijkste is echter het verkeer en de andere chasers. Sommige tornadojagers hebben alleen oog voor de onweersbui en letten totaal niet meer op de weg.


In deze afbeelding is de zogenaamde bears cage goed te zien. Het witte rondje is de plek waar onze bus staat. Links daarvan is een inham in het radarbeeld. Dit noemen we een hook-echo. De bears cage bevindt zich op die plek, omringd door regen- en hagelschermen.

Degene achter het stuur moet dus goed opletten en alleen naar de weg en de andere weggebruikers kijken. Een wagen voor je kan ineens beginnen te remmen, of een auto aan de kant van de weg plotseling de weg op rijden. Ook steken mensen soms zonder te kijken gewoon te voet de weg over. Dit jaar zagen wij voor onze ogen een ongeluk gebeuren. Gelukkig betrof het alleen blikschade en konden wij ongedeerd verder.

De hoogtepunten
Dit jaar hebben we een recordaantal tornado’s gezien. Van de 18 slurven zagen we er maarliefst 7 op één dag. Het gaat dan ook te ver om ze allemaal stuk voor stuk te beschrijven, maar een paar staan er nu nog steeds in mijn geheugen gegrift. Nu denk je misschien dat dit de eerste tornado’s zijn, maar dat is niet zo. De eerste tornado’s waren namelijk erg klein, maar er volgden veel indrukwekkendere exemplaren.


Dit is tornado nummer 6. De bui hebben we bijna vanaf het beginstadium kunnen volgen.

De één-na-mooiste is denk ik de zesde tornado die we dit jaar hebben gezien. Dat was op 19 mei, net buiten het plaatsje Leedey (Oklahoma). Vanaf het beginstadium van de bui stonden we op het goede punt en konden we mooi de ontwikkeling van achtereenvolgens de wallcloud, funel cloud en uiteindelijk tornado zien.

Het meest indrukwekkende gebeurde op 22 mei in de staat South Dakota. Na zo’n 6 uur (ongeveer 350 mijl) rijden, ontstaat er een beest van een tornado in de omgeving van het plaatsje Bowdle. Uiteindelijk blijkt dit een F-4 te zijn. We laten de buitenste rand van ‘het beest’ tot ongeveer 300 meter naderen. Op dat moment moeten we echt weg. We voelen de bijbehorende wind en kunnen hem gewoon horen.


De meest indrukwekkende tornado was deze F4 in South-Dakota.


‘Het beest’ hebben we tot zo’n 300 meter laten naderen. We konden de bijbehorende wind voelen en het geluid horen.

Erg om geen tornado’s te zien?
Mensen denken wel eens dat het chasen niet geslaagd is als we geen tornado hebben gezien. Dat is echt alles behalve waar. Ook zonder tornado zijn de onweersbuien in de VS bijzonder mooi. Ze laten bijzonder veel bliksem zien, produceren hagelstenen die groter kunnen zijn dan tennisballen en zijn van afstand uiterst fotogeniek. Misschien moet je er ‘gewoon’ bij zijn geweest om hierover mee te praten. Hoe dan ook, nu weet ik al dat ik als het even kan volgend jaar weer mee wil. Ook met de wetenschap dat we waarschijnlijk veel minder of misschien wel helemaal geen tornado’s zullen zien.

Bron: Meteo Consult & www.tornadojagers.nl.
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 288
Lid sinds: 27 mei. 2007
31 mei 2010, 14:16 uur | Bericht #121597
Beste Jan,

Een prachtig verslag en ik ben het geheel met je eens: als je alleen op tornado's ben gefocused en geen oog hebt voor de alle beschrijvende schoonheid van de gigantische onweders op zich, doe je jezelf ernstig te kort. Hoe indrukwekkend tornado's ook zijn, zelf ben ik minstens zo diep onder de indruk van de spectaculaire wolkenformaties, de bliksems en niet te vergeten de intimiderende kracht van de daarmee gepaard gaande donderslagen. Het gekke is dat ik om die reden dikwijls in Florida ben geweest, helemaal niet met Tornados's bezig was, maar er zo maar op werd getrakteerd: hij trok pal voorbij mijn hotel en ik hoefde er geen meter voor te chasen. Ziehier de ironie van het weer.
Waarom deze advertentie?
iwantje
Lid
Woonplaats: Nieuwerkerk aan den ijssel
Berichten: 125
Lid sinds: 27 jul. 2006
31 mei 2010, 14:22 uur | Bericht #121599
Schitterend verslag Jan!!!... Ben je nu niet bang dat de nederlandse "onwedershows" gruwelijk gaan tegenvallen na al dat geweld in Amerika?
Franka
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 137
Lid sinds: 26 jul. 2006
31 mei 2010, 14:34 uur | Bericht #121601
gaaf hoor jan en dan nog een f4 ook mooie foto's en verhaal.
SniperEye
Lid
Woonplaats: NL Midden Limburg
Berichten: 1292
Lid sinds: 25 mei. 2009
31 mei 2010, 16:16 uur | Bericht #121613
Supermooi verslag! Ook de beelden erbij spreken boekdelen. Fantastisch!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
31 mei 2010, 16:37 uur | Bericht #121621
Lol, ik ben daar niet geweest. Was het maar waar Het stukje is van Meteo Consult ism tornadojagers. Maar als jullie mij nu eens met zijn allen gaan sponseren dan kan ik volgend jaar ook en dan zal ik ook zulke plaatjes schieten voor jullie
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 mei 2010, 16:45 uur | Bericht #121627
mooi verslag! en superfoto's

@ jan mijn centen zijn op :-p
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats: Amersfoort
Berichten: 116
Lid sinds: 27 mei. 2009
31 mei 2010, 18:51 uur | Bericht #121654
Mooi verslag, had al wel zoiets van: Da's knap werk Jan, een website onderwijl gaande houden mét de nodige input en reacties op "onze ongedurige vragen en opmerkingen" tíjdens het chasen, pfff word al moe van de gedachte alleen al.
Woonplaats: hoogeveen
Berichten: 137
Lid sinds: 18 mei. 2007
1 juni 2010, 10:08 uur | Bericht #121816
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, maandag 31 mei 2010, 14:37 uur Lol, ik ben daar niet geweest. Was het maar waar Het stukje is van Meteo Consult ism tornadojagers. Maar als jullie mij nu eens met zijn allen gaan sponseren dan kan ik volgend jaar ook en dan zal ik ook zulke plaatjes schieten voor jullie


hoeveel heb je nog nodig dan gaan we samen die kant op volgend jaar
markamel
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 5
Lid sinds: 15 aug. 2011
16 augustus 2011, 11:19 uur | Bericht #269111
Mooi verslag van chasing tour in de USA. Ik heb zelf het idee / droom om mei 2012 een tour te gaan doen in Amerika.
Ik zie hier op dit forum dat verschillende mensen al met een groep zijn geweest. En ik heb wat rond gekeken en je bent zo 4000 dollar kwijt voor 2 weken. Ik heb daarom de volgende vragen:
Hoe zijn jullie in 2010 naar Amerika gegaan, met een georganiseerd groep?
Kan er op dit forum geen topic worden geopend met mensen die dit zouden willen doen?
Ik heb gespoord op internet en er zijn ook gidsen die groepen met een busje, auto kunnen leiden.

Alvast bedankt voor je reactie.
Roan
Lid
Woonplaats: Groningen
Berichten: 894
Lid sinds: 8 aug. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 augustus 2011, 12:34 uur | Bericht #269127
Citaat van markamel, dinsdag 16 augustus 2011, 11:19 uur Kan er op dit forum geen topic worden geopend met mensen die dit zouden willen doen?
Ik heb gespoord op internet en er zijn ook gidsen die groepen met een busje, auto kunnen leiden.

Alvast bedankt voor je reactie.

dat zou wel heel vet zijn, er zijn genoeg meteorologen hier, want zoals Jan ook al beschrijft je moet weten wat je doet.. Het lijkt mij ook wel een keer heel erg tof om zoiets te gaan doen, maar ik ben echt een noob qua weerkaarten etc, ik zou het het echt fantastisch vinden om het een keer mee te hebben gemaakt
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 667
Lid sinds: 14 apr. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 augustus 2011, 14:34 uur | Bericht #269145
leuk stukkie om te lezen:D
TwitterFotoFanatic WebsiteStormchase team Arnhem ****Get out of my way!! I have a storm to catch!!****
Woonplaats: Drunen ( Noord Brabant)
Berichten: 293
Lid sinds: 15 apr. 2011
16 augustus 2011, 15:22 uur | Bericht #269154
Top verslag dit.
Had de meeste foto,s al gezien op hun eigen site ( www.tornadojagers.nl).
Hier heb ik elke dag hun verslag gevolgd en was zeer onder de indruk.
Woonplaats: Eindhoven
Berichten: 303
Lid sinds: 22 aug. 2010
16 augustus 2011, 15:35 uur | Bericht #269164
Oh haha ik las het hele stuk ook alsof Jan daar zelf geweest was, pas later zag ik de bron! Het lijkt me echt zo gaaf om dat eens te doen, maar ik ben nog maar net een jaar over m'n angst heen en bij Nederlands geweld heb ik al niet zo'n grote mond meer | Gewijzigd: 16 augustus 2011, 15:36 uur, door myrkkykarkki
"Do not worry if you have built your castles in the air. They are where they should be. Now put the foundations under them."
Woonplaats: Groningen
Berichten: 1285
Lid sinds: 25 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 augustus 2011, 17:09 uur | Bericht #269173
Haha ik dacht ook, huh jan in amerika en ook nog als ''meteoroloog'' zal idd wel heel vet zijn natuurlijk!!
Maar wel een heel vet verslag, maar wie is die ik persoon dan?
Mijn timelapse video: http://www.youtube.com/watch?v=u50lhEUOSNk
Mijn (on)weer foto's : Foto's
Kevin
Lid
Woonplaats: 's-Hertogenbosch
Berichten: 3945
Lid sinds: 28 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 augustus 2011, 17:12 uur | Bericht #269174
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, maandag 31 mei 2010, 16:37 uur Lol, ik ben daar niet geweest. Was het maar waar Het stukje is van Meteo Consult ism tornadojagers. Maar als jullie mij nu eens met zijn allen gaan sponseren dan kan ik volgend jaar ook en dan zal ik ook zulke plaatjes schieten voor jullie

Bij deze een oproep om voor 2 mensen dan te sparen (mij erbij) ... tja het is dat het erg duur is en mijn wensenlijstje erg vol staat. Pracht verslag trouwens.
Het leven als een onweersliefhebber is vergelijkbaar met het leven van een pornoacteur. Beide personen krijsen en kreunen bij hun liefhebberij!
Loezje
Lid
Woonplaats: Ter Apel / Musselkanaal
Berichten: 424
Lid sinds: 9 jun. 2007
16 augustus 2011, 18:15 uur | Bericht #269180
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, maandag 31 mei 2010, 16:37 uur Lol, ik ben daar niet geweest. Was het maar waar Het stukje is van Meteo Consult ism tornadojagers. Maar als jullie mij nu eens met zijn allen gaan sponseren dan kan ik volgend jaar ook en dan zal ik ook zulke plaatjes schieten voor jullie


Is goed jan maar dan moet je je wel een breuk sjauwen hoor!!
Want ik zit dan wel in je koffer en ik weet dat je dat echt niet gaat doen
gezien mijn gewicht
babraaf
Lid
Woonplaats: Achterberg
Berichten: 211
Lid sinds: 24 jul. 2009
16 augustus 2011, 20:54 uur | Bericht #269209
GAAAAAAAAAAAAF...!!

complimenten aan Arno voor de foto's.. (dit neigt weer naar een nieuw interview )
Woonplaats: Middelburg
Berichten: 832
Lid sinds: 18 dec. 2009
16 augustus 2011, 22:19 uur | Bericht #269225
Misschien kunnen we met O-O een groepsreis boeken.. vliegtuigje afhuren, busje huren, hotelletje huren...


denk dat we aardige korting kunnen krijgen overhal hoor
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.869 topics, welke bij elkaar 448.436 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.599 leden.
Het nieuwste lid is miel.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 55 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 55, lezen 3 mensen het topic "Estofex Level 3 forecasts".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden