Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Jefferson, NE; Saline, NE.

23 Apr 2024 07:21:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Pawnee, NE.

23 Apr 2024 07:00:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; Garfield, MT; McCone, MT; Prairie, MT; Valley, MT.

23 Apr 2024 01:11:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

23 Apr 2024 00:17:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, MT; McCone, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 23:03:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Daniels, MT; McCone, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 23:03:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; Garfield, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 21:33:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT.

22 Apr 2024 21:04:01
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 juni 2010, 15:27 uur | Bericht #127042
Rustig vaarwater

Al eerder schreven wij in deze rubriek over stevige regen- en onweersbuien in bijvoorbeeld Polen en Duitsland en gisteren kwamen ook de buien in Frankrijk en Oostenrijk nog even aan bod. Het regenwater komt daar soms met bakken uit de lucht vallen, met plaatselijk overstromingen als gevolg. In Nederland is het de laatste paar dagen echter vrij rustig en ook de komende dagen blijft dat nog even zo. De actieve weersystemen tollen vooral ten zuiden van ons rond en ook ten noorden van ons trekken geregeld storingen voorbij. Tot en met vrijdag bevinden wij ons in een dunne strook met fraai weer daartussen.

Een uitloper van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan ligt tot aan het weekend vanuit het westen boven ons hoofd en daarmee worden ten eerste de grote hoeveelheden bewolking en ten tweede de buien bij ons uit de buurt gehouden. Er is dus flink wat ruimte voor de zon.


Een uitloper van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan ligt vandaag en morgen boven ons land. Dat resulteert in een paar fraaie dagen.

Inversie
Met die uitloper van hogedruk boven Nederland – een zogenaamde rug – hebben we hoger in de atmosfeer dalende luchtbewegingen. Aan de grond stijgen echter ook bellen met warme lucht op, waardoor vooral boven het warme binnenland stapelwolken ontstaan. Dit laatste noemen we in de meteorologie ‘dagelijkse gang’. Hoe verder de lucht kan opstijgen – en dat kan zolang de luchtbel warmer blijft dan zijn omgeving – hoe hoger de stapelwolk. Door die dalende, relatief warme, lucht in de bovenlucht (die eerdergenoemde rug) kunnen de stapelwolken niet ver omhoog groeien. Ze botsen tegen een soort ‘deksel op de pan’ aan (die warmere dalende lucht) en beginnen daardoor steeds meer in horizontale richting te groeien. Zo kan uiteindelijk toch een flinke laag bewolking ontstaan, waarachter de zon geregeld schuil gaat. Door de dagelijkse gang (de lucht boven het aardoppervlak koelt bij het zakken van de zon geleidelijk weer af) lossen ook de wolken langzaam weer op en tegen de avond is de lucht dan vaak nog eventjes wolkenloos.


Wij zitten precies tussen de weersystemen in en dat levert ons weinig bewolking op. Het is woensdag dus vrij zonnig.

Buien ontstaan op dit soort dagen ook vrijwel niet, doordat de stapelwolken niet hoog genoeg worden. Pas als de top van zo’n stapelwolk ‘bevriest’ (in de zeer koude lucht hoger in de atmosfeer) dan kan er regen uit vallen en dat zal op dit soort dagen niet gemakkelijk lukken. Het resultaat is dan ook een fraaie en droge dag met tussen de wolkenvelden door wat zon.

Straalstroom
De relatief lage temperaturen in een groot deel van het westen van Europa en de aanvoer van behoorlijk actieve weersystemen boven het zuidwesten van het continent hebben alles te maken met – net als in de winter overigens – de zeer zuidelijk gelegen straalstroom. Hij ligt van boven IJsland, richting het zuidwesten van Europa en buigt dan weer via de Alpen terug richting het oosten van Europa. Deze stevige wind tussen 5 en 10 kilometer hoogte is de scheidslijn tussen warme lucht in het zuiden en koelere lucht ten noorden daarvan. Deze heeft grote invloed op wat voor een soort weer wij in Europa krijgen.


Ook hoger in de atmosfeer ligt er morgen een rug tot boven ons land. Boven het zuiden van Frankrijk en het noorden van Spanje ligt een lagedrukgebied. De bijbehorende storingen resulteren daar in hevige (onweers)buien (zie groene, gele en rode vlekken).

In de afgelopen winter merkten we dat tot in Spanje, want ook daar was het bar koud en sneeuwde het van tijd tot tijd. Ook nu ligt die relatief koelere lucht, door die zeer zuidelijk gelegen straalstroom, tot boven het noorden van Afrika en de bijbehorende buien reiken dan ook tot in de Sahara. Vrij uitzonderlijk voor halverwege juni.

Overstromingen
Met die straalstroom worden vanaf de Atlantische Oceaan aan de lopende band depressies aangevoerd en de bijbehorende storingen veroorzaken vooral ten zuiden van ons dan ook behoorlijk wat wateroverlast. De buien worden van over de oceaan Spanje en Frankrijk ingeblazen en trekken daarna via het noorden van Italië, Zwitserland en Oostenrijk verder richting onder ander Hongarije. Na Polen zijn nu ook in delen van Spanje scholen afgesloten door het overvloedige regenwater en ook in Frankrijk was het afgelopen dagen soms erg onstuimig.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 9 februari 2017, 13:37 uur, door Joyce.s
Woonplaats: hoogeveen
Berichten: 137
Lid sinds: 18 mei. 2007
15 juni 2010, 17:20 uur | Bericht #127062
toch wel vreemd dat die straalstroom zo lang zo zuidelijk blijft liggen
want tot nu toe was dit jaar met de lente niet veel soeps af en toe wat warmer
en daarna weer rotweer. en nu zitten we half juni en amper 16 graden hier.

zelf ga ik op vakantie naar spanje maar daar is het niet veel beter dan hier.
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.359 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 76 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 76, lezen 2 mensen het topic "Winterverwachting(en) 2014- 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden