Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 augustus 2010, 08:08 uur | Bericht #145902
Waarschuwingen tegen reizen in Rusland

Amerikanen moeten heel erg diep nadenken voor ze in Rusland naar bepaalde streken gaan waar bosbranden woeden. ,,De bosbranden en extreem hoge temperaturen in de streek van Moskou en omliggende regio's in Centraal (Europees) Rusland hebben gevaarlijke niveaus van luchtverontreiniging veroorzaakt en zijn er de oorzaak van dat tal van vluchten in Moskou zijn vertraagd of afgelast'', waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag (plaatselijke tijd) in Washington.

,,Als gevolg van de gevaarlijke luchtkwaliteit moeten mensen met hart- en longziekten, ouderen en kinderen er binnen blijven. Iedereen moet zich buiten onthouden van grote inspanningen.'' De waarschuwingen blijven in eerste instantie tot 5 september van kracht. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op zijn website negen regio's in Rusland aangemerkt waar het wordt ontraden naartoe te gaan, inclusief Moskou. De Duitse ambassade in Moskou is gesloten omdat ,,de lucht in Moskou niet meer in te ademen is''.

De website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken beklemtoont ook dat ,,de zeer sterke smog en de aanzienlijke luchtvervuiling gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid, vooral voor kwetsbare groepen (kinderen, ouderen en mensen met aandoeningen aan luchtwegen)''. Deze situatie zal op zijn minst nog een week duren en kan erger worden door bepaalde weersomstandigheden.

Bron De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 augustus 2010, 08:25 uur | Bericht #145906
Voetbalwedstrijden Rusland afgelast om smog

De voetbalbond in Rusland heeft twee wedstrijden in de hoogste divisie dit weekeinde afgelast in verband met de zware smog in de hoofdstad Moskou. Die ontstond door de bosbranden die het westen van het land al dagenlang teisteren. De derby Dinamo Moskou - CSKA Moskou en de wedstrijd tussen Spartak Moskou en Zenit Sint Petersburg zijn geschrapt van het programma, zo meldde de Russische voetbalbond zaterdag op zijn website. De gezondheid van de spelers zou in het geding zijn als er zondag wel zou zijn gespeeld.

Bron AD
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 augustus 2010, 17:18 uur | Bericht #145991
Duitsland stuurt zuurstofmaskers naar Rusland

Duitsland stuurt 100.000 zuurstofmaskers naar Rusland als bijdrage in de strijd tegen de bosbranden. De maskers zullen worden verdeeld onder de militairen die het om zich heen grijpende vuur proberen meester te worden. Dat heeft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag laten weten. Duitsland stuurt verder nog brandslangen, pompen, aggregaten en ander materiaal, dat zo snel mogelijk richting Rusland gaat. De Duitse bondskanselier Angela Merkel bood de Russische president Dmitri Medvedev woensdag haar hulp aan.

De honderden bos- en veenbranden, die vooral ten zuiden en oosten van Moskou woeden, hebben inmiddels 52 levens geëist. Meer dan vierduizend mensen zijn dakloos geraakt, vluchten zijn omgeleid en vele Moskovieten dragen mondkapjes tegen de smog en rook in de hoofdstad waar het met 36 graden Celsius zaterdag wederom heet was. De rook blijft naar verwachting tot halverwege deze week hangen.

Bron AD | Gewijzigd: 7 augustus 2010, 18:12 uur, door MarkNL
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 augustus 2010, 18:29 uur | Bericht #146012
Aanhoudende smog teistert Moskou

De zichtbaarheid in sommige delen van Moskou daalde zaterdag tot minder dan 50 meter terwijl de luchtvervuiling zes keer hoger was dan normaal. Het land blijft intussen verder strijden tegen de bosbranden. De afgelopen 24 uur alleen al werden meer dan 300 nieuwe brandhaarden gemeld. Dat meldt het persbureau Interfax. Het merendeel van de branden werd snel gedoofd, zo melden de bevoegde diensten. Volgens meteorologen zal de smog in Moskou nog tot minstens komende woensdag aanhouden. Dokters in de hoofdstad waarschuwen voor gezondheidsproblemen nadat honderden mensen in ziekenhuizen behandeld werden voor smoggerelateerde ziektes.



Gewone mondmaskers zouden niet voldoende bescherming bieden, aldus Russisch gezondheidsexpert Leonid Lazebnik. De autoriteiten roepen de mensen dan ook op om zoveel mogelijk binnen te blijven of indien mogelijk om de stad te verlaten. De VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland hebben hun burgers al gewaarschuwd voor reizen naar Moskou en andere delen van het land die getroffen worden door de bosbranden. Vooral oudere mensen, kinderen en diegenen met chronische aandoeningen worden aangeraden om er weg te blijven.

Ook Buitenlandse Zaken in België heeft het reisadvies naar sommige delen in Rusland aangepast. Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden afgeraden. 'Voorlopig zijn er nog geen problemen gemeld', aldus Bart Ouvry, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. 'We raden mensen wel aan om zich voldoende te informeren alvorens op reis te vertrekken.'

Bron: De Standaard
Marching ever onward to tomorrow!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 augustus 2010, 10:11 uur | Bericht #146085
Eerste diplomaten vertrekken uit Moskou

Door de aanhoudende smog zijn de eerste diplomaten uit de Russische hoofdstad Moskou vertrokken. Duitsland, de VS, Polen, Oostenrijk en Canada hebben diplomaten en hun familieleden tijdelijk naar huis gestuurd. Verschillende landen raden hun bevolking aan om niet-essentiële reizen naar de getroffen gebeiden uit te stellen. Moskou is nog altijd gehuld in een dikke laag rook. De brandlucht dringt nu ook alle huizen, kantoren, metrotunnels en zelfs in de ziekenhuizen binnen.



De bosbranden woeden intussen voort. In Sarov, zo'n 400 kilometer ten oosten van Moskou, vechten soldaten en brandweerlui tegen een 8 kilometer lange brandhaard. De situatie zou daar onder controle zijn, zo melden plaatselijke autoriteiten. Elders in het land is de situatie niet te overzien en wordt met man en macht geprobeerd om de branden weg te houden van militaire opslagplaatsen, huizen, een kerncentrale en de besmette gronden van Tsjernobyl in Briansk.

Verschillende landen sturen hulp. Frankrijk heeft een blusvliegtuig naar Rusland gestuurd. Ook Italië heeft aangeboden om verschillende toestellen ter beschikking te stellen. Vanuit Polen zijn dan weer 155 brandweermannen onderweg naar de getroffen gebieden. Op vraag van de Russen levert Duitsland onder andere 100.000 mondmaskers bestemd voor Moskou.

Bron Hln | Gewijzigd: 27 februari 2017, 10:14 uur, door Joyce.s
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 augustus 2010, 15:56 uur | Bericht #146122
Opnieuw honderden extra natuurbranden in Rusland

In de afgelopen zijn er ongeveer 270 nieuwe natuurbranden ontstaan in het door droogte geplaagde Rusland volgens het Russisch ministerie van calamiteiten. Het ministerie meldt, dat er inmiddels 276 branden zijn geblust, terwijl er nog 554 branden over een oppervlakte van 190,000 hectares woeden.

Moskou gaat gebukt onder een intense smog, die een hoeveelheid giftige stoffen bevat welke meer dan negen keer boven de norm ligt. Het koolstofmonoxide gehalte in de lucht ligt meer dan zes keer boven de maximum toegestane hoeveelheid. Honderden passagiers zijn ondertussen gestrand op Domodedovo international airport te Moscow. Door het slechte zicht kunnen vliegtuigen niet opstijgen.

Volgens het Russische ministerie van gezondheid en sociale ontwikkeling zijn er op zijn minst 52 doden te betreuren, terwijl en nog tientallen mensen in het ziekenhuis liggen. De Russische president Dmitry Medvedev heeft van zijn prive geld al $12,000 gedoneerd om hulp te bieden aan de slachtoffers van de natuurbranden.
Door de huidige crisis heeft de regering met ingang van 15 augustus een tijdelijk verbod uitgeroepen op de export van graan en graanproducten.

©onweer-online.nl
Bron Foto's: Pravda
Every cloud has a silver lining
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 augustus 2010, 18:36 uur | Bericht #146140
Opnieuw nucleair centrum bedreigd in Rusland

De strijd tegen bos- en veenbranden wordt in Rusland nog altijd voortgezet. De brandweermannen slaagden erin het nucleair onderzoekscentrum in Sarov te vrijwaren, maar ondertussen wordt alweer een ander door de vlammen bedreigd. In de buurt van het nucleair onderzoekscentrum in Snezjinsk, ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Jekaterinenburg, brak een nieuwe brand uit, zo deelde het ministerie voor Noodsituaties mee aan het Russische persagentschap Interfax. Voorlopig slaagt de brandweer erin het vuur onder controle te houden.

Nog volgens het ministerie braken de voorbije 24 uur meer dan 250 nieuwe branden uit. Op andere plaatsen slaagde de brandweer er dan weer in vooruitgang te boeken. Zo werd het vuur gedoofd in de omgeving van het nucleair onderzoekscentrum in Sarov, zowat 400 kilometer ten oosten van Moskou.

Droogte
Rusland lijdt onder een aanhoudende droogte en de hitte loopt op tot 40 graden. Ongeveer 200.000 hectare land staat in lichterlaaie. In de hoofdstad Moskou loopt de hoeveelheid koolstofmonoxide in de lucht intussen op tot zesmaal de veiligheidslimiet. De zichtbaarheid bedraagt er minder dan 50 meter. Ook heeft de smog de metrotunnels, tot 85 meter onder de grond, bereikt.

Als gevolg van de noordwestenwind reikt de smog nu bovendien tot in Sint-Petersburg, de op een na grootste stad van het land.



Bron: Hln | Gewijzigd: 27 februari 2017, 10:14 uur, door Joyce.s
Marching ever onward to tomorrow!
pietjelol
Lid
Woonplaats: Hoorn
Berichten: 1511
Lid sinds: 6 apr. 2009
8 augustus 2010, 20:33 uur | Bericht #146148
het jaar van de rampen

Woonplaats:
Berichten: 2279
Lid sinds: 28 mei. 2009
8 augustus 2010, 22:59 uur | Bericht #146181
Citaat van Svennovich, zondag 8 augustus 2010, 21:08 uur Dit is dus het laatste wat ik wil horen.. Beter verdwijnt die hitte nu echt snel.. begin me nu toch wel enig zorgen te maken.. Ik snap het niet.. als je het een niet kan controleren, dan doe je er toch alles aan om het ergens anders te voorkomen. Ken die europese unie niet nog wat meer doen.. nederland land van water. Wij zouden toch wel iets voor daar kunnen betekenen.
Wij willen helpen maar Rusland wilt geen hulp. Ik vond dit op het forum waar mijn klant ook vaak zit. Maar van haar is geen spoor... Is wel vertaald met Google...

meer verrassend, zoals schalen, maar Rusland heeft geweigerd Italië en Duitsland te helpen
"Министр иностранных дел Германии Гидо Вестервелле 31 июля предложил России помощь в борьбе с пожарами. Однако президент Медведев, поблагодарив немецкие власти, отказался от помощи "Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle 31-07 aangeboden Rusland te helpen bij de bestrijding van bosbranden. Maar president Medvedev bedankte de Duitse overheid weigerde om te helpen
Немцы были готовы направить мобильные госпитали, медикаменты и спецтехнику для обеспечения населения пресной водой. De Duitsers waren bereid om mobiele ziekenhuizen, medische voorraden en speciale apparatuur te sturen om de bevolking met vers water te voorzien. Также ФРГ может принять у себя детей из пострадавших регионов" видимо 50 погибших это не то кол-во(( Ook kunnen de kinderen de BRD te aanvaarden van de getroffen regio's "waarschijnlijk 50 doden is niet de kwantiteit ((

Volgens mij weet de Russische bevolking gewoon niet wat er zich allemaal afspeelt....
Woonplaats:
Berichten: 337
Lid sinds: 29 jul. 2010
8 augustus 2010, 23:06 uur | Bericht #146183
Inderdaad Isabelle, Rusland wil geen hulp. Rusland begint zolangzamerhand weer communistisch te worden, met als gevolg dat Rusland nu de hele tijd zegt 'het gaat geweldig, het gaat goed, we kunnen het allemaal zelf', net als China met die aardbeving een paar jaar geleden, om ervoor te zorgen dat er geen opstanden binnen het land ontstaan. Alles ging toen in China ook geweldig enzo. Maar toen er een journalist naar de plek des onheils wilde, werd hij 'vriendelijk' verzocht om terug te gaan. Over propaganda gesproken..... | Gewijzigd: 8 augustus 2010, 23:10 uur, door Onweerfreak
Rutte31
Lid
Woonplaats: Gouda
Berichten: 2421
Lid sinds: 26 jul. 2008
9 augustus 2010, 00:37 uur | Bericht #146192
Citaat van pietjelol, zondag 8 augustus 2010, 18:33 uur het jaar van de rampen

Inderdaad!!
Wat is 2010 toch een bizar jaar, want waarschijnlijk zijn velen bijvoorbeeld de overlast van de IJslandse vulkaan al vergeten.

Wat zich nu in Rusland afspeelt lijkt mij toch echt wel iets om in de gaten te houden, er wordt weliswaar vermeld dat er weer een vuurhaard woedt vlak bij een nucleair centrum, maar in werkelijkheid zou de situatie wel eens veel dreigender kunnen zijn, dit vanwege het feit dat er volgens mij erg veel verdoezeld wordt.
Waarom weigeren zij anders die Europese hulp?? | Gewijzigd: 9 augustus 2010, 00:40 uur, door Rutte31
Woonplaats:
Berichten: 2279
Lid sinds: 28 mei. 2009
9 augustus 2010, 08:09 uur | Bericht #146206
Citaat van Marcel32, maandag 9 augustus 2010, 0:37 uur Inderdaad!!
Wat is 2010 toch een bizar jaar, want waarschijnlijk zijn velen bijvoorbeeld de overlast van de IJslandse vulkaan al vergeten.

Wat zich nu in Rusland afspeelt lijkt mij toch echt wel iets om in de gaten te houden, er wordt weliswaar vermeld dat er weer een vuurhaard woedt vlak bij een nucleair centrum, maar in werkelijkheid zou de situatie wel eens veel dreigender kunnen zijn, dit vanwege het feit dat er volgens mij erg veel verdoezeld wordt.
Waarom weigeren zij anders die Europese hulp??

Zo denk ik er ook over.

Vervolg van reacties op het forum (let wel op vertaald met google)

in feite, heel eng, want het branden van Sarov, Brjansk en andere steden zoals mnoggie, waar sprake is van militaire magazijnen. Посольства многих стран эвакуируют своих работников. http://www.welt.de/videos/panorama/article...ver-Gefahr.html Veel ambassades geëvacueerd van hun personeel. http://www.welt.de/videos/panorama/article...ver-Gefahr.html жуть какая-то,не хочется верить..но в нашей стране могут замолчать всё что угодно. Horror sommigen niet willen .. maar in ons land kunnen zwijgen alles geloven.

Ik ben nog steeds hier Waarom kan het niet begrijpen, waarom onze regering hulp aangeboden door andere landen geweigerd? Мы такие гордые или у нас так все хорошо? We zijn zo trots op en we hebben zo goed? Или нам бы пришлось расплачиваться за это? Of we zouden hebben moeten betalen? Ведь наши спасатели работают во всех точках мира, а нам не надо... Inderdaad, zijn onze redders werken in alle vestigingen over de hele wereld, maar we hebben geen ...

Weigerde te helpen, dus iets te verbergen hebben, omdat de buitenlandse experts sluiten niet uw mond, maar we hebben gebruikt om stilte

De mensen daar beginnen toch onraad te ruiken...ze zullen zelf wel weten hoe hun land in mekaar steekt. Vreselijk gewoon... | Gewijzigd: 9 augustus 2010, 08:16 uur, door Katrien Michiels
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 augustus 2010, 11:36 uur | Bericht #146222
Sterftecijfer in Moskou verdubbeld door smog en hitte

Sinds het begin van de hittegolf en de smog veroorzaakt door de aanhoudende bosbranden, is het sterftecijfer in de Russische hoofdstad Moskou verdubbeld. Dat meldt een gezondheidsverantwoordelijke van de stad. Momenteel sterven in de hoofdstad dagelijks 700 mensen. Gewoonlijk bedraagt dat aantal 360 tot 380 doden, aldus Andrei Seltsovski, die aan het hoofd van het departement gezondheid in Moskou staat.

Het koolstofmonoxidegehalte in de stad is momenteel zes keer hoger dan de toegestane limiet. Voorlopig lijkt er niet snel beterschap te komen. Meteorologen voorspellen dat de huidige temperaturen van 40° Celsius nog zeker tot woensdag zullen aanhouden.

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 augustus 2010, 14:26 uur | Bericht #146247
"Hittegolf Rusland ergste in duizend jaar"

De hittegolf die Rusland sinds begin juli teistert is de ergste "in 1000 jaar". Dat zegt de directeur van de Russische meteorologische dienst. In 1.000 jaar of sinds de oprichting van ons land hebben noch wij noch onze overgrootouders een dergelijk fenomeen meegemaakt", aldus directeur Alexander Frolov tijdens een uitzending op de staatstelevisie. "Het is een uniek fenomeen waarover geen antecedent in de archieven teruggevonden werd.

Na een temperatuurrecord van 38,2 graden in Moskou op 29 juli registreerde Sint-Petersburg zaterdag een record met 37,1 graden. De bosbranden teisteren nog steeds bijna 200.000 hectare in het land en maakten volgens de officiële cijfers 52 doden.

Bron HbvL
Robin B
Lid
Woonplaats: Tussen Alkmaar & schagen
Berichten: 945
Lid sinds: 18 mei. 2009
9 augustus 2010, 16:05 uur | Bericht #146264
Citaat van Svenn, vrijdag 6 augustus 2010, 13:48 uur Ze zijn bang voor Tjernobyl geen idee waarom, iedereen weet dat een gracht het vuur tegenhoud.. Blaas alle grond op ruim voor de streek en houdt dat nat. Dan kan het niet gevaarlijk worden..
Het vuur die heeft ook van die sintels die kunnen meegeblazen worden door de wind zodat 100 km verderop weer een brand ontstaat
Robin B
Lid
Woonplaats: Tussen Alkmaar & schagen
Berichten: 945
Lid sinds: 18 mei. 2009
9 augustus 2010, 16:12 uur | Bericht #146265
verwacht maar binnenkort een oorlog, rusland weigert niks voor niks alles
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 augustus 2010, 16:28 uur | Bericht #146267
Noodtoestand rond nucleaire fabriek Rusland

De Russische autoriteiten hebben maandag de noodtoestand uitgeroepen voor de stad Ozersk in de Oeral. In die plaats ligt de belangrijke nucleaire opwerkingsfabriek Mayrak. De stad wordt bedreigd door de bosbranden die in verscheidene delen van het land woeden. Volgens een verklaring is de noodtoestand uitgeroepen voor de bossen en parken op het grondgebied van het district Ozersk wegens ,,een gecompliceerde situatie waarbij gevaar voor branden bestaat''.

In Mayrak had in 1957 het grootste nucleaire ongeluk in de toenmalige Sovjet-Unie plaats, voor het ongeluk in een kernreactor bij Tsjernobyl in de huidige Oekraïne in 1986. Volgens de officiële gegevens stierven tweehonderd mensen. Een gebied van ongeveer 100 vierkante kilometer werd radioactief besmet. De bosbranden hebben elders in het land al militaire opslagplaatsen zwaar beschadigd. Ook werden enkele nucleaire installaties, zoals het onderzoekscentrum in Snezjinsk, door het vuur bedreigd.

Bron De Pers
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 augustus 2010, 20:32 uur | Bericht #146332
"Ergste hittegolf in een millennium"

De hittegolf in de streek rond de Russische hoofdstad Moskou blijft onverminderd aanhouden. Door de drukkende warmte en de smog veroorzaakt door bosbranden vallen er dagelijks twee keer zoveel doden als normaal. De verstikkende hitte in Moskou gaat al de derde week in en de gevolgen voor de volksgezondheid worden pijnlijk zichtbaar. Volgens het hoofd van het Russische departement van Volksgezondheid vallen er nu dagelijks 700 doden. "Het gemiddelde sterftecijfer in Moskou is 360 à 380 doden per dag", klinkt het.

Dokters klagen over overvolle wachtzalen en mortuaria kunnen de vele lichamen niet meer aan. "Vandaag hebben we hier 80 lichamen. We leggen ze overal, want de koelkasten liggen helemaal vol", getuigt een mortuariummedewerker. De smog veroorzaakt door gigantische bosbranden maakt de hitte nog ondraaglijker. Een gebied zo groot al Luxemburg staat in brand. De bosbranden kostten al het leven aan 52 mensen en 2.000 huizen moesten worden geëvacueerd. Dokters melden een groter aantal gevallen van bronchitis en beroertes door de smog die Moskou bedekt.

"Risico op slachtoffers zal nog toenemen"
Volgens het hoofd van de Russische meteorologische dienst gaat het om de grootste hittegolf in 1.000 jaar. "Onze voorvaders hebben zo'n hitte nooit ervaren of vastgelegd. Dit is absoluut uniek." Bovendien zijn weinig Russen voorzien op extreme temperaturen. Weinig huizen hebben airconditioning en de metro is slecht verlucht. "Deze temperaturen zijn geen uitzondering in de VS of in Australië", zegt een gezondheidsspecialist van de Wereldgezondheidsorganisatie. "Maar de Russische infrastructuur is niet voorbereid op zulke temperaturen. Het risico op slachtoffers zal nog toenemen."

Een Russische blogger vat de situatie misschien nog het best samen: "Het is alsof we ons elke nacht voorbereiden op een oorlog. Met de ramen open kunnen we nauwelijks ademen en met de ramen dicht stikken we door de verzengende hitte."


Reizen naar Moskou afgeraden

Buitenlandse Zaken raadt "niet-essentiële" reizen naar Moskou af. Dat geldt vooral voor kinderen, ouderen en mensen met ademhalingsproblemen. Er werden wel nog geen Belgen gerepatrieerd en vluchten naar Moskou gaan gewoon door. Toch wordt de luchtkwaliteit er steeds slechter. De veiligheidsnormen voor koolstofmonoxide en andere schadelijke stoffen in de lucht werden afgelopen weekend tot 7 keer overschreden.

Bovendien heeft de Russische overheid de branden nog niet onder controle. Zo heeft ze de noodtoestand afgeroepen rond een centrum in de stad Ozersk, ten oosten van Moskou, waar kernafval bewerkt en opgeslagen wordt. De bosbranden in het gebied bedreigen de risicosite.

Bron: De Redactie
Marching ever onward to tomorrow!
Rutte31
Lid
Woonplaats: Gouda
Berichten: 2421
Lid sinds: 26 jul. 2008
10 augustus 2010, 04:23 uur | Bericht #146414
Zat net even op youtube wat filmpjes te bekijken over de bosbranden daar in Rusland.
Eentje vond ik toch wel creepy: je zit in je auto omgeven door vuurhaarden....
http://www.youtube.com/watch?v=n2cW-aAvACU...feature=related
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 augustus 2010, 09:06 uur | Bericht #146420
Hier twee afbeeldingen van de temperatuur verloop (wekelijks en maandelijks) daaruit valt uit op te lezen dat het in rusland zo'n 12+ graden te warm is voor het tijd van het jaar.

tmp2m_anom_weekly.png

tmp2m_anom_monthly.png
Terug naar boven
1 2 3 4 5
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.335 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 223 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 223, lezen 4 mensen het topic "Aardbeving Lefkas, West Griekenland".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden