Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

20 Jan 2021 04:02:00

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2021 02:00:02

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2021 01:02:04

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2021 01:01:08

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2021 23:00:02

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2021 23:00:01

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2021 23:00:01

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2021 23:00:00

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2021 11:00:26

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2021 11:00:25

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2021 11:00:24

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2021 11:00:24

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2021 11:00:23

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2021 11:00:23

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2021 11:00:22
Actueel
1 / 4

Winter discussietopic

Op naar nieuwe sneeuwkansen?

Voorspel de winter!

Hoeveel vorst? Hoeveel sneeuw?

Fotowedstrijd Winter

Stuur jouw foto in en win!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 augustus 2010, 15:27 uur | Bericht #146486
Hozen!

Warm (zee)water, een koude bovenlucht en een onstabiele opbouw van de atmosfeer. Dat zijn de ingrediënten voor het ontstaan van wind- en waterhozen. De afgelopen weken zijn ze regelmatig waargenomen, onder andere boven de Waddenzee, het IJsselmeer en het Markermeer. Eind juli hebben we al uitvoerig uitgelegd hoe wind- en waterhozen tot ontwikkeling komen. Kortweg komt het er op neer dat een bel met warme lucht snel stijgt en daarbij een draaiing meekrijgt. Als de lucht tijdens het stijgen, condenseert wordt de stijgende en draaiende luchtbeweging zichtbaar. De ene hoos is slechts een paar tellen zichtbaar, terwijl andere het minuten lang kunnen uithouden.

bla1.jpg
Misschien wel de mooiste beelden werden gemaakt door Peter Korfker die boven het Markermeer op een gegeven moment drie hozen uit dezelfde wolk zag komen.

Waterhozen
Ook tijdens de eerste augustusweek was het wisselvallig waardoor verschillende meldingen en foto’s binnenkwamen van hozen. Alle meldingen waren afkomstig vanaf het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee al was de situatie langs de Hollandse kust ook “gunstig” voor de vorming van hozen. We gaan er dan ook vanuit dat ook langs de Zeeuwse en Hollandse kust een aantal waterhozen zijn gezien. Schademeldingen zijn er voor zo ver niet bekend, maar een hoos kan voor watersporters wel zeer gevaarlijk zijn. In het verleden werden bijvoorbeeld surfplanken opgezogen en catamarans het strand opgeblazen. Meest beruchte waterhoos was die van 17 augustus 1992. Deze trok precies over een camping op Ameland waarbij één dode en vier gewonden vielen. Twintig jaar eerder, op 11 augustus 1972 vielen er bij een hoos vier doden en tientallen gewonden. Vanwege het zeer plaatselijke en daardoor moeilijk te verwachten karakter van wind- en waterhozen, worden ze in de algemene weerberichten nooit meegenomen. Het zou teveel onrust veroorzaken.

Voorkomen
Waterhozen komen het hele jaar voor, maar in de winter en tijdens het voorjaar zijn ze veel zeldzamer dan in de tweede helft van de zomer en tijdens het eerste deel van de herfst. Op dat moment is het zeewater op z’n warmst terwijl koude luchtmassa’s vanaf de poolstreek alweer kunnen doordringen tot onze omgeving. Het gevolg is een groot temperatuursverschil tussen het aardoppervlak en een hoogte van bijvoorbeeld 5 km.

bla.jpg

Niet alle hozen worden gerapporteerd en geregistreerd, waardoor het daadwerkelijke aantal hozen niet bekend is. In Weerspiegel nr 11 uit 1997 stond een uitvoerig artikel geschreven door Menno van der Haven. Hij had alle waarnemingen uit de periode 1940-1965 en 1983-1997 opgeteld. Daaruit bleek dat het Waddengebied favoriet is met 20 gevallen in het oostelijk Waddengebied en 24 in het westelijk Waddengebied. Richting de Zeeuwse kust nam het aantal waarnemingen af tot 12. Het daadwerkelijke aantal hozen zal, door het gebrek aan waarnemers, vele malen hogen liggen. Wie op hozenjacht wil, maakt nabij de Waddenzee in ieder geval de grootste kans om een waterhoos te zien.

Windhozen
Een hoos boven land noemen we een windhoos. Ze zijn vooral te zien bij regen- en onweersbuien. Een windhoos is veel zeldzamer doordat de draaiende luchtbeweging net boven het aardoppervlak last heeft van wrijving. Gebouwen, bossen, heuvels, ze zorgen allemaal voor wrijving waardoor een eventuele hoos het over het algemeen niet lang zal voorhouden. Er zijn echter uitzonderingen. Op tien augustus 1925 trok over Borculo een zware windhoos die tot op de dag van vandaag de naam “de cycloon van Borculo” draagt. De term cycloon is meteorologisch gezien niet juist, maar dat deze hoos behoorlijk wat schade heeft veroorzaakt is wel duidelijk. In Borculo is er zelfs een museum gewijd aan deze ramp. Vijf jaar geleden is er ook al een artikel geschreven over deze storm.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.214 topics, welke bij elkaar 444.456 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.264 leden.
Het nieuwste lid is harma34.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1877 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1877, lezen 8 mensen het topic "Onweerskansen Pinksterweekend".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Voorspel de winter!

Hoeveel vorst? Hoeveel sneeuw?

Fotowedstrijd Winter

Stuur jouw foto in en win!

Winter discussietopic

Op naar nieuwe sneeuwkansen?

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden