Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, SC.

20 Apr 2024 00:04:45

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Apr 2024 00:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC; Union, SC.

19 Apr 2024 23:25:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Johnson, IL; Pulaski, IL; Union, IL.

19 Apr 2024 08:34:22
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 augustus 2010, 16:19 uur | Bericht #146755
Draaien maar!

Op de weerkaart zien we de komende dagen een lagedrukgebied liggen. Dat is niet uitzonderlijk, maar het lijkt erop dat deze depressie in grote delen van Europa behoorlijk wat regen gaat opleveren. Overigens is er de afgelopen tijd al aardig wat regen gevallen in het midden van Europa, maar waarschijnlijk krijgt ook Nederland met een paar fikse buien te maken.

Zoals gezegd is het wisselvallige en dus ook natte weerbeeld voor de komende dagen toe te schrijven aan een lagedrukgebied. Het venijnige aan deze depressie is dat het een systeem is dat dagenlang boven het westen van Europa rondjes draait om zijn eigen as. Vandaag (donderdag) ligt het lagedrukgebied, die door de Duitse Weerdienst de naam Xenia heeft gekregen, op de Noordzee en morgen ligt ze voor de Engelse oostkust. Het gaat overigens om een lagedrukgebied dat in de hogere luchtlagen van de atmosfeer ook goed is ontwikkeld. Zo’n lagedrukgebied is niet direct van de weerkaart verdwenen en wordt in de weerkamer ook weleens het “moederlaag” genoemd omdat er regelmatig nieuwe lagedrukgebiedjes rond de reeds aanwezige depressie tot ontwikkeling komen. Zo ontstaat er komende nacht een nieuw gebied met lagere luchtdrukwaarden boven Duitsland. Morgen komt dit nieuwe laagje boven het noorden van Denemarken te liggen.


Lagedrukgebied Xenia ligt op de Noordzee en is ook op een weerkaart voor een hoogte van +/- 5,5 km hoogte goed terug te vinden. Xenia ligt ingeklemd tussen hogedrukgebieden boven de oceaan en het oosten van Europa.

Xenia
Dit weekend trekt Moederlaag Xenia naar het noorden van Frankrijk. Boven de Alpen komt echter opnieuw een lagedrukzone tot ontwikkeling en deze lijkt zondag en maandag via Duitsland en de Benelux richting de zuidelijke delen van de Noordzee te trekken. De grote lijnen zijn de komende dagen wel duidelijk, maar wat al die nieuw gevormde lagedrukgebieden precies gaan doen is pas op het laatste moment duidelijk. De zojuist geschetste ontwikkeling is gebaseerd op de berekeningen van het ECMWF weermodel. Dit model is de leidraad voor de meteorologen in de weerkamer, maar waar het de komende dagen om draait, is het plotseling tot ontwikkeling komen van nieuwe depressies en die worden vooral goed opgepakt door computermodellen die het weer voor maximaal 48 uur vooruit bereken voor een kleiner deel van Europa.


Neerslagverwachting volgens het ECMWF model voor aanstaande vrijdag. In het grensgebied tussen Duitsland en Polen valt veel regen.

De UKMO verwachting
Als we kijken naar de ontwikkelingen voor de komende 48 uur, dan zien we bij de berekeningen van het UKMO, een computermodel van de Britse Weerdienst, dat er in het oosten van Duitsland morgen (vrijdag) 50 tot 90 mm regen kan vallen in een smalle strook vanaf Swerin naar Magdeburg en Chemnitz. Deze laatste plaats had afgelopen weekend al te maken met overstromingen en met dit soort regenhoeveelheden kan dat opnieuw gebeuren.


Het UKMO model laat de regenzone boven het oosten van Duitsland uitkomen. Er wordt in een smalle strook behoorlijk wat regen verwacht.

Het ECMWF model komt overigens met een iets andere oplossing. Zo valt er volgens dit model minder regen en ligt de neerslagzone ook 100 tot 150 km oostelijker. In het grensgebied tussen Duitsland, Polen en Tsjechië valt 10 tot 25 mm regen. Dat is aanmerkelijk minder dan wat het Engelse model laat zien, maar in het verleden hebben we altijd gezien dat regionaal de neerslaghoeveelheden veel hoger uit kunnen komen. Morgenavond zullen we zien dat de waarheid uiteindelijk tussen UKMO en ECMWF in zal liggen, maar de signalen zijn duidelijk; er gaat plaatselijk veel regen vallen.


Voor zaterdag staan een paar zware buien op het programma in het Alpengebied. De meeste regen valt aan de zuidkant van de Alpen met bijvoorbeeld rond het Gardameer een flinke plens water.

Veel regen in het Alpengebied
Omdat Xenia voorlopig niet zal wegtrekken krijgen het westen en midden van Europa nog een paar keer met veel regen te maken. Volgens de huidige berekeningen valt er zaterdag in de Alpenregio veel regen en dan in het bijzonder aan de zuidkant van het Alpenmassief. Op hoogte waait een zuidenwind waarmee warme en vochtige lucht wordt aangevoerd. Tegen de bergen wordt de lucht gedwongen om te stijgen waardoor er plaatselijk veel regen gaat vallen. Het ECMWF komt met 70 tot 110 mm regen in de regio Milaan, Verona en Bologna.


Volgens de meest actuele verwachting van het ECMWF model krijgen we in Nederland vooral zondag aardig wat regen. Of deze kaart precies gaat uitkomen is nog maar de vraag. Een kleine verplaatsing van het Xenia is voldoende om ons een droge, of een nog veel nattere dag op te leveren.


Begin volgende week is Xenia nog altijd gevangen tussen hogedrukgebieden. Het wisselvallige weer zijn we dus niet zomaar kwijt.

Zondag wordt er veel regen verwacht in Duitsland, Tsjechië, het Alpengebied en delen van de Benelux. Maandag komt het oosten van Engeland aan de beurt samen met Bretagne, het zuiden van Scandinavië en zelfs in de noordoostelijke helft van Spanje blijft het niet droog. De komende dagen zullen de nieuwsbulletins opnieuw gevuld worden met berichten over buiten hun oevers tredende rivieren in met name de bergachtige gebieden van Centraal-Europa. De vakantiegangers die dit weekend afreizen naar hun vakantiebestemming in dit deel van Europa zijn alvast gewaarschuwd!

Bron: Meteo Consult, UKMO en ECMWF.
Lind@
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 93
Lid sinds: 6 feb. 2007
12 augustus 2010, 18:00 uur | Bericht #146764
Ik hoop dat het mag mee vallen ik vertrek volgende week naar Duitsland en Oostenrijk
Waarom deze advertentie?
Luuk
Lid
Woonplaats: Haaksbergen
Berichten: 48
Lid sinds: 18 dec. 2009
12 augustus 2010, 19:30 uur | Bericht #146784
Buienradar geeft zondag voor Enschede 42.1mm regen.

Foutje!?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 180 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 180, lezen 4 mensen het topic "Discussiepagina winter 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden