Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Drew, AR.

27 Apr 2024 08:14:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ashley, AR.

27 Apr 2024 07:21:23

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Apr 2024 07:00:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, AR; Union, LA.

27 Apr 2024 05:39:06

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Union, AR; Union, LA.

27 Apr 2024 05:39:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bowie, TX; Morris, TX; Red River, TX; Titus, TX.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Ringgold, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cleburne, AR; Independence, AR; Jackson, AR; Prairie, AR; White, AR; Woodruff, AR.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Independence, AR; Jackson, AR; White, AR; Woodruff, AR.

27 Apr 2024 03:46:56

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Lucas, IA; Marion, IA; Warren, IA.

27 Apr 2024 03:46:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Nodaway, MO; Worth, MO.

27 Apr 2024 03:05:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, IA; Ringgold, IA; Taylor, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Decatur, IA; Ringgold, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buena Vista, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Madison, IA; Warren, IA.

27 Apr 2024 03:05:08
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
18 augustus 2010, 22:33 uur | Bericht #148165
Geen record ijsafsmelt Noordpool

Hoewel de ijsafsmelt in het Noordpoolgebied ook deze zomer erg snel is gegaan, blijft een (tijdelijk) ijsvrije Noordpool, waarvoor al enkele jaren wordt gevreesd, ook dit jaar uit. De bedekking aan zeeijs in de regio is veel geringer dan normaal – laat daarover geen twijfel bestaan – maar het record uit het jaar 2007 komt niet in gevaar. Aan de andere kant van de aardbol, in het Zuidpoolgebied, is de zeeijsbedekking nu bijna recordgroot.

Elk jaar als het zomer is, volgen ijsdeskundigen met meer dan normale belangstelling de gebeurtenissen in het Noordpoolgebied. Hoeveel zeeijs zal er dit jaar verdwijnen, is de centrale vraag. Wordt het meer of minder dan in voorgaande jaren, wordt het laagterecord uit het jaar 2007 verbroken en komt de geografische Noordpool op enig moment uit het ijs? Hoewel het smeltseizoen nog enkele weken doorloopt, kunnen nu voorzichtig al de eerste antwoorden worden gegeven. Een record komt er dit jaar niet, ook al is de bedekking aan zeeijs in het Noordpoolgebied opnieuw veel kleiner dan normaal. De Noordpool zelf zal dit jaar op enig moment niet ijsvrij zijn, zo is duidelijk. Aan de andere kant van de aarde in het Zuidpoolgebied, waar de winter ten einde loopt, is er nu juist veel meer zeeijs dan normaal.


Schuif je het ijs in elkaar, dan houd je de oppervlakte over die in de grafiek is te zien. Die oppervlakte ligt nu ruim een miljoen vierkante kilometer lager dan in deze tijd van het jaar gebruikelijk is. Wel is al een afvlakking in de afname te zien. Het record uit 2007 blijft dan ook buiten bereik.


Zet je deze oppervlakte uit in de tijd, dan zie je dat de ijsbedekking een stuk lager is dan normaal in deze tijd van het jaar, maar wederom ook dat het record uit 2007 buiten bereik blijft.

Het smelten van zeeijs gedurende de zomermaanden is een ingewikkeld proces. Niet alleen de luchttemperaturen spelen een rol, ook de windrichting en de sterkte van de wind in het Noordpoolgebied zijn van belang (wind kan zeeijs verplaatsen van plekken waar het koud is naar plaatsen waar het warmer is) en zeestromingen spelen een voorname rol. Pompen die warm water, afkomstig uit warmere gebieden, onder het ijs, dan treedt van onderen af aan smelt op, zelfs als de temperaturen in de lucht boven het ijs beneden het vriespunt zijn.


De verdeling van het zeeijs in het Noordpoolgebied, afgelopen zondag. Duidelijk is te zien hoe de vele wind in het gebied het ijs nogal uit elkaar heeft geslagen.


Het gebied in de Noordpool waar minimaal 15 procent van het zeewater met ijs is bedekt.

Noorpoolcam
Om zelf een indruk te krijgen van de manier waarop het ijs in het Noordpoolgebied smelt, is het aardig om de beelden van de webcams te volgen die door de NOAA jaarlijks op de Geografische Noordpool, op het ijs worden geplaatst. Dat gebeurt meestal in de aprilmaand. Op dat moment is het ijs er nog dik en vriest het in het gebied nog 15 tot 20 graden. Wel schijnt de zon dan al dag en nacht. Gedurende de eerste weken sturen de webcams foto’s door uit een volkomen winters landschap, waarin de temperaturen wel snel oplopen.

Ergens in de junimaand wordt het zo warm dat de temperaturen rond de webcams, die op dat moment overigens met het ijs waar ze op staat al van de geografische pool zijn weggedreven, structureel boven het vriespunt uitkomen. Het ijs begint dan te smelten, er vormen zich meertjes van smeltwater op het ijs en de apparatuur, die erop is geplaatst, kan scheef komen te staan of omvallen. Vanaf dat moment wordt het spannend om te zien hoe lang de webcams nog werken. Soms stoppen ze daadwerkelijk met het verzenden van foto’s. Om te voorkomen dat we snel in het smeltseizoen zonder foto’s uit het gebied komen te zitten, worden meestal twee webcams geplaatst. Dat is dit jaar ook gebeurd. Webcam 2 is op 7 juli gestopt met het verzenden van foto’s, maar webcam 1 is nog steeds actief. We kunnen alles dus gewoon volgen.

Vrij koude zomer
De zomer op de Noordpool is dit jaar vrij koud en windrijk verlopen. Een gevolg van het windrijke weer is dat het zeeijs, dat vaak vrij compact bij elkaar ligt, redelijk uit elkaar geslagen is. Ook op en rond de geografische Noordpool komen daarom open stukken in het ijs voor. Aan de andere kant is het ijs op de locatie van camera 1 nog redelijk intact. Er hebben zich de voorbije weken een paar smeltmeertjes gevormd, maar in tegenstelling tot voorgaande jaren is de temperatuur van de lucht ter plaatse al weer snel beneden het vriespunt gedaald. De instrumenten van het meetveld laten al wekenlang een temperatuur beneden het vriespunt zien. De meertjes zijn inmiddels dan ook weer dichtgevroren en de afgelopen twee weken heeft het in de omgeving van de webcam regelmatig gesneeuwd. De plaatjes uit die omgeving zien er dan ook weer volkomen winters uit. Overigens is op de foto’s ook een temperatuur te zien. Hier gaat het niet om de luchttemperatuur die ter plaatse wordt gemeten, maar om de interne temperatuur van de webcam ter plaatse. Die is een stuk hoger door de straling die hij absorbeert. Het kaartje hieronder, dat laat zien hoe de gemiddelde temperaturen in het gebied binnen 80 graden noord zich hebben gedragen, laten zien dat het daar vrijwel steeds kouder dan normaal is geweest.

Warm water
Dat er de laatste maanden, ondanks het vrij koude weer, toch zoveel ijs in het Noordpoolgebied is gesmolten, heeft waarschijnlijk met de instroom van warm water in het gebied te maken gehad en met het feit dat, zoals eigenlijk al jaren het geval is, veel ijs vanuit de winter uitermate dun de zomermaanden in gaat. Het aandeel eerstejaars ijs in het gebied is door de warmte van de afgelopen jaren natuurlijk groot. En dat eerstejaars ijs is dun als het smeltseizoen begint en daardoor extra gevoelig voor afsmelt in de zomer. Zo bezien is het eigenlijk een wonder dat het laagterecord aan zeeijs uit 2007 nu toch alweer enkele jaren weet stand te houden. De komende twee a drie weken zal blijken waarop het minimum van dit jaar precies uitkomt.


Schuif je het ijs in elkaar, dan houd je de oppervlakte over die in de grafiek is te zien. Die oppervlakte ligt nu ruim een miljoen vierkante kilometer lager dan in deze tijd van het jaar gebruikelijk is. Wel is al een afvlakking in de afname te zien. Het record uit 2007 blijft dan ook buiten bereik.

Zuidpool veel ijs
In het Zuidpoolgebied, waar de winter nu geleidelijk aan ten einde loopt, is het de afgelopen maanden wederom crescendo gegaan, daar waar het om de aangroei van het zeeijs gaat. Bijna voortdurend werden de afgelopen maanden grote afwijkingen naar boven aangetekend, af en toe zelfs recordgroot. De kans is groot dat dit jaar een nieuw record, voor de periode waarin de omvang van het zeeijs met satellieten wordt gemeten, zal worden genoteerd.


De verdeling van het zeeijs rond de Zuidpool van 15 augustus.


Het gebied rond de Zuidpool waar minimaal 15 procent van het water met ijs is bedekt.

Over de redenen achter het steeds hoger uitkomen van de piek aan zeeijs, aan het einde van het winterseizoen in het Zuidpoolgebied, wordt al jaren gespeculeerd. Er zijn deskundigen die menen dat het ozongat boven de Zuidpool, dat aan het einde van iedere winter daar optreedt, erin resulteert dat de straalstroom rond de Zuidpool geleidelijk sterker is geworden. Het grootste deel van de regio – met uitzondering van het schiereiland dat wel veel warmer is geworden – is daardoor minder gevoelig dan voorheen voor invallen van warme lucht; koude lucht blijft er beter gevangen. Een resultaat hiervan zou zijn een toenemende hoeveelheid zeeijs in het gebied tijdens de winter. Gedurende de zomers vind je de overschotten overigens niet terug.


Schuif je al het zeeijs rond de Zuidpool in elkaar, blijft nog een oppervlakte over die groot genoeg is om de grafiek buiten zijn kader te laten schieten. Een record is dan ook in zicht. Het verschil ten opzichte van normaal in deze tijd van het jaar bedraagt bijna anderhalf miljoen vierkante kilometer.


Zet je deze oppervlakte uit in de tijd, dan zie je ook hier een enorme afwijking naar boven ten opzichte van dat wat normaal is in deze tijd van het jaar.

Andere mogelijkheden zijn een vergrote aanvoer van zoet water, door temperatuurstijgingen, vanaf de ijskap de zee in. Het zeewater rond de Zuidpool zou hierdoor per saldo zoeter worden en gedurende de wintermaanden makkelijker bevriezen. Een laatste mogelijke oorzaak ligt in de versnelde afvoer van ijs door de grote gletsjers op de Zuidpool, ook door warmer weer. Dat ijs zou in de winter in het water terechtkomen bovenop het zeeijs, dat er door bevriezing van het zeewater toch al ontstaat. En zo dus voor een versterkte aangroei ervan kunnen zorgen.

Bronnen: Meteo Consult, NSIDC, NOAA, Universiteit van Illinois
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 133 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 133, lezen 2 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden