Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Tippah, MS.

6 May 2024 09:18:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafayette, MS; Pontotoc, MS; Union, MS.

6 May 2024 09:14:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafayette, MS; Panola, MS; Pontotoc, MS; Union, MS.

6 May 2024 09:09:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, MS; Tippah, MS; Union, MS.

6 May 2024 08:56:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, MS; Lafayette, MS; Marshall, MS; Tippah, MS; Union, MS.

6 May 2024 08:49:21

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Lafayette, MS; Marshall, MS.

6 May 2024 08:25:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duval, TX; Webb, TX.

6 May 2024 07:00:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Arkansas, AR; Monroe, AR.

6 May 2024 05:50:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brooks, TX; Kenedy, TX.

6 May 2024 01:32:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor La Salle, TX; McMullen, TX.

6 May 2024 01:11:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dimmit, TX.

6 May 2024 01:11:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duval, TX; Jim Wells, TX; Kleberg, TX.

6 May 2024 00:46:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brooks, TX; Jim Hogg, TX.

6 May 2024 00:43:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duval, TX; Jim Wells, TX; Live Oak, TX; McMullen, TX.

6 May 2024 00:28:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duval, TX; Jim Wells, TX; Live Oak, TX; McMullen, TX; Webb, TX.

6 May 2024 00:01:37
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 augustus 2010, 17:05 uur | Bericht #150541
Reguliere vrijdagavondspits na noodweer

(Novum) - Ondanks de zware regenval die Nederland donderdag teisterde lijkt de vrijdagavondspits niet veel drukker dan normaal te worden. De Verkeersinformatiedienst (VID) denkt dat er niet meer dan 225 kilometer file komt te staan. De weersverwachtingen vrijdagmiddag en avond zijn gunstig voor het verkeer, zegt een VID-woordvoerder.

De spits begon vrijdagmiddag redelijk vroeg, zoals gebruikelijk op de laatste dag van de week, maar ook omdat vakantiegangers terugkeren. Rond 16.15 uur staat er zo'n 150 kilometer file op de Nederlandse wegen. Op de A2 tussen Utrecht en Den Bosch een file van zestien kilometer.

Het KNMI meldt dat de neerslag naar Duitsland trekt en dat vrijdagmiddag en -avond vanuit het noordwesten opklaringen het land binnenkomen.

Bron: Nieuws.nl
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 augustus 2010, 17:14 uur | Bericht #150544
Weg geblokkeerd om wegpompen water Lichtenvoorde

(Novum) - De N18 bij Lichtenvoorde is zeker tot zaterdagochtend geblokkeerd omdat over de weg water wordt weggepompt. Dat meldt vrijdag de gemeente Oost-Gelre, waar Lichtenvoorde deel van uitmaakt. Verkeer dat over de provinciale weg wil, wordt omgeleid. Door de overvloedige regenval kwam een deel van de Gelderse plaats blank te staan.

De weg is sinds 14.30 uur dicht. Het water wordt in de Baakse Beek gepompt. In de Achterhoekse gemeente Oost-Gelre is ook Groenlo zwaar getroffen door het noodweer. De brandweer Twente laat vrijdagmiddag echter weten nagenoeg geen werk meer te hebben aan het bestrijden van de wateroverlast, nadat het ook in de ochtend nog flink aanpoten was.

De gemeente Zoetermeer laat vrijdagmiddag weten dat de afvoer van regenwater stabiliseert. Het Hoogheemraadschap Rijnland heeft op verschillende plaatsen noodpompen ingezet. Zondag verwacht het Hoogheemraadschap mogelijk weer problemen, omdat dan lokaal weer heftige buien zijn voorspeld.

Bron: Nieuws.nl
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 augustus 2010, 19:29 uur | Bericht #150572
Deel van Twenteroute afgesloten

Een deel van de Twenteroute, de N18, is vrijdagmiddag voor onbepaalde tijd afgesloten ter hoogte van Lichtenvoorde. Er zijn omleidingsroutes ingesteld.

Het centrum van Lichtenvoorde heeft te kampen met grote wateroverlast. De brandweer gebruikt de afsluiting om het overtollige water over de N18 en de naastgelegen parallelweg in de Baakse beek te pompen. Per uur wordt 1000 kuub water weggepompt. De klus gaat waarschijnlijk tot diep in de nacht duren. De afsluiting leidt inmiddels tot files op de N18.

Bron: RTV Oost
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 augustus 2010, 21:12 uur | Bericht #150587
Regen overspoelt straten en zorgt voor schade

Hoosbuien en langdurige regen zorgen voor veel overlast. De zware regenval van de afgelopen dagen is de zwaarste sinds medio september 1998. Het waren vrijdag vooral de oostelijke provincies die werden getroffen. Bij verzekeraar Interpolis stroomden veel meldingen binnen van gedupeerde particulieren en bedrijven. Alleen al voor particulieren bedraagt de schade in totaal 4 miljoen euro. Vakantiegangers in Groenlo werden vrijdag onaangenaam verrast door het hemelwater. Een camping moest ontruimd worden nadat een beek buiten de oevers was getreden. De plaats Lichtenvoorde kwam grotendeels blank te staan, het water moest over de weg worden weggepompt.

Zandzakken
Waterschap Vallei & Eem zette vrijdag alles op alles om te voorkomen dat woonwijken, industriegebieden en polders onder water zouden lopen. Alle gemalen en pompen in de regio werden regelmatig gecontroleerd. De situatie voor de zogenoemde Leliewoningen in de Amersfoortse wijk Kattenbroek was zorgelijk, er werden zandzakken neergelegd. Met name de Achterhoek had het vrijdagochtend zwaar te verduren. Hier sloeg het water zelfs een gat in de voorgevel van een huis. Verder stonden veel straten, wc's en kelders blank. Automobilisten kwamen vast te staan in ondergelopen tunnels.

Uitmarkt
Ook in Twente was de brandweer druk met het leegpompen van ondergelopen tunnels en kelders. In Den Haag en Amsterdam, die donderdag veel last hadden van de regenval, vielen de problemen vrijdag mee. Het Museumplein en het Malieveld, die donderdag nog blank stonden, konden vrijdag volledig droog worden gemaakt. Hierdoor kan vrijdag in Amsterdam de opening van de Uitmarkt en zaterdag in Den Haag het festival Beatstad gewoon doorgaan.

Vuurwerkshow
De overvloedige regen van de afgelopen dagen hing samen met een begrenzing tussen warme lucht in het zuiden en koude lucht in het noorden van het land. Langs dit front trok donderdag de ene na de andere storing met intensieve buien over het land. Sommige plaatsen in de Achterhoek kregen in één etmaal een hoeveelheid neerslag te verwerken die gemiddeld eens per honderd jaar voorkomt. Het weer dwong de organisatie van een grote vuurwerkshow in Scheveningen het evenement aanstaande zondag af te gelasten. Er wordt gekeken naar een andere datum.

138 milimeter
De meeste regen viel in het Gelderse dorp Lievelde. Het KNMI-weerstation daar kreeg 138 millimeter te verwerken. Dat is de op twee na hoogste hoeveelheid sinds tenminste 1950. De weerstations in de nabijgelegen plaatsen Hupsel en Rekken registreerden respectievelijk 131 en 126 millimeter, en komen daarmee ook in de top tien. De laatste keer dat het in Nederland op zo'n grote schaal zo hard regende, was in het najaar van 1998.

Bron: Nu | Gewijzigd: 28 augustus 2010, 11:24 uur, door MarkNL
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 augustus 2010, 21:15 uur | Bericht #150591

De brandweer in Twente is de hele nacht druk geweest om onder meer ondergelopen tunnels en kelders leeg te pompen.


Het platteland van Twente had op veel plaatsen te maken met veel wateroverlast door de vele regen.


Door de vele regen stonden veel wegen in omgeving De Lutte blank. Het water stroomde met kracht over de weg en dit boerenerf op.


Wegen op het platteland van Twente hebben veel te maken met wateroverlast door de vele regenval.


In Enschede zijn veel straten overstroomd door de regen. De Ekersdijk staat flink onder water.


De brandweer in Twente is de hele nacht druk geweest om onder meer ondergelopen tunnels en kelders leeg te pompen.

Bron: Nu | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:13 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 augustus 2010, 21:18 uur | Bericht #150593
Lichtenvoorde langzaam leeggepompt

Hoosbuien en langdurige regen zorgen voor veel overlast. De zware regenval van de afgelopen dagen is de zwaarste sinds medio september 1998. Het waren vrijdag vooral de oostelijke provincies die werden getroffen. Alleen al voor particulieren bedraagt de schade in totaal 4 miljoen euro. De Gelderse plaats Lichtenvoorde wordt intussen langzaamaan droger. Eerder op de dag kwam de plaats blank te staan als gevolg van de vele regenval.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Lichtenvoorde ,,gaat het de goede kant op''. Hij verwacht dat de brandweer nog zeker enkele uren bezig is met het wegpompen van het water.

Zeker zestig brandweermannen werden ingezet om de plaats droog te houden. Het Waterschap Rijn en IJssel zette alle zeilen bij en zorgde voor zandzakken die inwoners konden gebruiken tegen het water. Ook zorgde deze organisatie ervoor dat gemalen op maximale sterkte maalden.


De brandweer is vrijdag in het Achterhoekse Lichtenvoorde met man en macht bezig om het water weg te pompen. Lichtenvoorde stond door overvloedige regenval grotendeels blank.

Slangen over de weg

De provinciale weg N18 bij Lichtenvoorde werd afgezet toen de brandweer het water uit het stadje niet meer kwijt kon. De brandweer heeft het overtollige water eerst in een vijver en op het terrein van een ijsbaan gepompt, maar die waren al snel vol. ,,Met slangen over de weg werd het water naar elders gepompt'', zei een woordvoerster van de veiligheidsregio. De weg werd even na zeven uur weer vrijgegeven.

In de avond bleek dat de reguliere pompen en gemalen de verwerking van het water weer aankonden.

Eens per honderd jaar
De overvloedige regen van de afgelopen dagen hing samen met een begrenzing tussen warme lucht in het zuiden en koude lucht in het noorden van het land. Langs dit front trok donderdag de ene na de andere storing met intensieve buien over het land. Sommige plaatsen in de Achterhoek kregen in één etmaal een hoeveelheid neerslag te verwerken die gemiddeld eens per honderd jaar voorkomt.

Bron: De Pers | Gewijzigd: 28 augustus 2010, 08:47 uur, door Marga
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
28 augustus 2010, 08:46 uur | Bericht #150627
230.000 miljoen liter schoon regenwater door gemaal gepompt

Donderdag viel net zoveel regen als normaal in een hele augustusmaand. De KNMI heeft de waarschuwingen voor extreem weer inmiddels ingetrokken, maar waterschap Aa en Maas heeft nog alle hens aan dek bij gemalen, stuwen en op zuiveringen en beantwoordt vele verontruste telefoontjes. Grasland, enkele percelen met maïs en aardappelen staan onder water. Medewerkers van Aa en Maas doen hun uiterste best om het water af te voeren naar minder kwetsbare percelen.

Door de hevige regenval gister, stroomt water met veel meer kracht en snelheid door beken en sloten. In die snelheid sleurt het water veel maaisel en kroos mee. Het maaisel is afkomstig van de oevers die Aa en Maas onlangs maaide.

De gemalen van waterschap Aa en Maas draaien volop en worden nu extra gecontroleerd door medewerkers. Een groot probleem werd vannacht gesignaleerd in Gemaal Gewande in Hertogswetering dat momenteel wordt gerenoveerd. Het toestromende water bevatte ongelooflijk veel gemaaide waterplanten. Dit stapelt zich op bij roosters en kan storingen veroorzaken. Daarom werd midden in de nacht een kraan ingezet, die maar liefst 150 ton gemaaide waterplanten verwijderde. Ook voor het verwijderen van kroos bij stuwen en andere gemalen heeft Aa en Maas de hulp ingeroepen van aannemers.

Veel gemeenten hebben nog geen ontkoppelde systemen voor hemelwaterafvoer en rioolwater. Hun schone hemelwater komt via het riool op de zuiveringen van Aa en Maas terecht. Hier doorloopt het regenwater het hele proces van zuiveren, terwijl dat onnodig is, want het water is al schoon! Gister kwam er naast 35.000 miljoen liter rioolwater gemiddeld per dag, nog eens 230.000 miljoen liter schoon regenwater binnen op de zuivering in ‘s-Hertogenbosch.

Bron: Blik op Nieuws
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 augustus 2010, 08:54 uur | Bericht #150631
Waterschap waarschuwt voor hoog water Vecht

Het waterschap Groot Salland waarschuwt dat de uiterwaarden van de Vecht dit weekend voor een deel onder water komen te staan. Het hoge water komt door de extreme neerslag van de afgelopen dagen. In het stroomgebied van de Vecht, in Twente en Duitsland, is veel neerslag gevallen.

Boeren en bijvoorbeeld eigenaren van caravans worden geadviseerd alert te zijn op het wassende water. De hogere waterstand leidt ook tot meer stroming in de Vecht. Daarom worden kanoërs en recreanten opgeroepen niet op het water te komen. Vooral in de omgeving van de stuwen is dit riskant.

In Zwolle worden dit weekend ook hogere waterstanden verwacht. Dit zal volgens het waterschap waarschijnlijk niet voor veel problemen zorgen. Mensen die hun boot in Zwolle hebben afgemeerd, worden desalniettemin opgeroepen om alert te zijn.

Bron Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 augustus 2010, 13:02 uur | Bericht #150699
Overlast door overstromen riviertje de Dinkel

De overstroming van het riviertje de Dinkel zorgt zaterdagmiddag in het Overijsselse Losser voor overlast. Kelders zijn onder water komen te staan en straten staan blank, waardoor rijden niet mogelijk is. De politie heeft natuurgebieden afgezet. De stroom trad buiten zijn oevers door de hevige regenval de afgelopen dagen, waardoor de waterstand snel steeg. De politie is onder meer met brandweer, gemeente en provincie aan het inventariseren wat verdere gevolgen van de overstroomde rivier kunnen zijn.

Spoorlijn
De politie en brandweer inventariseren of er meer gebieden in en rond het Twentse plaatsje bedreigd worden door het water, aldus een woordvoerster van de politie. Zoals het er nu naar uitziet, blijven de snelweg A1 en de spoorlijn die over de rivier lopen droog, maar de autoriteiten houden de situatie scherp in de gaten, aldus de woordvoerder. In het Duitse Gronau, vlak over de grens bij Losser, kampen ze met dezelfde problemen, zo niet erger.

Bron Nieuws.nl/Ad
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 augustus 2010, 16:16 uur | Bericht #150777
"Er kan nog veel meer bij"

Kinderen die met een rubberbootje richting een totaal ondergelopen weiland lopen, dat is het laatste wat ik zie van Lichtenvoorde als ik met de auto weer huiswaarts koers. Het is een prachtig beeld en staat voor alles wat ik vanmiddag heb gezien aan nattigheid. Dit is één van de plaatsen in de Achterhoek die afgelopen week binnen 36 uur zo’n 80 tot 150 millimeter over zich heen heeft gekregen. Ondergelopen bedrijventerreinen, fietstunnels, kelders en wat al niet meer veroorzaakten overlast, hinder en schade. Maar er was ook gejuich te horen, van de beheerders van het Vragenderveen. Dat wat ze eerder deze zomer niet kregen aan neerslag, is nu goed gemaakt. En dat is van groot belang, hoogveen leeft immers van regenwater. En ik wil heel graag weten hoe het er nu uitziet.


Op weg naar het veen komen we via Vragender. Hier de kerk, sinds eerder deze zomer zonder spits. Druk op de foto voor een vergroting.

Op de heenweg naar Lichtenvoorde, vrijdagmiddag 27 augustus, is er in eerste instantie voor mij nauwelijks iets merkbaar van de wateroverlast in de Achterhoekse contreien. Pas op de N18 zie ik dat de weilanden klets- en kletsnat zijn. De paarden blijven er gemoedelijk onder en drinken rustig vers regenwater vanaf het gras. Inmiddels wordt duidelijk dat de weg waar ik over rij zo meteen wordt afgesloten om plaats te maken voor grote brandweerslangen. Er gaat water van bedrijventerreinen en uit fietstunnels naar de Baakse Beek gepompt worden. In een Lichtenvoordense woonwijk haal ik mijn gids op; Ron Krabben.

Samen met Ron ga ik straks het veen in om te kijken wat de vele regen met het gebied heeft gedaan. Het is één van de laatste nog levende hoogvenen in ons land en je mag er alleen in onder begeleiding. Dit is vooral om het gebied te beschermen (het is een Natura 2000 gebied!), maar toch ook deels om bezoekers te beschermen. Wie hier zonder kennis van zaken inloopt, kan niet alleen gemakkelijk verdwalen, maar ook wegzakken in het veen of in de oude veenputten. Het wordt ook voor mij flink opletten, dat weet ik uit eerdere bezoeken. Zo herinner ik me nog dat ik een aantal jaren geleden net naast het sprokkelpaadje stapte en tot mijn kruis in het water terecht kwam.


Een blik op een klein stuk veen, met aan de rechterzijde het bovenste deel van een van de damwanden. Die damwanden moeten het regenwater zo lang mogelijk in het hoogveen houden. Hoogveen wordt niet gevoed door grondwater, want is daar van afgesloten door een ondoorlatende keileemlaag. Het draait dus allemaal om regenwater.

Vragender zonder spits
Om in het veen te komen gaan we eerst langs Vragender, waar een horeca-ondernemer ‘torenspits met slagroom’ op de kaart heeft. Een verwijzing die terug gaat naar eerder deze zomer, waar tijdens een valwind de spits van de kerktoren werd geblazen. En daar bleef het niet bij, meerdere grote bomen zijn omgewaaid of afgebroken en zelfs het Mariakapelletje is totaal aan gort geblazen. Van de vele regen van het voorbije anderhalve etmaal zijn hier momenteel weinig schadesporen te zien, van de valwind in juli wel. Er liggen diverse takken en stronken langs de weg. We hullen ons vlak naast het veen, in de bufferzone, in regenpak en regenlaarzen. Ron Krabben verheugt zich duidelijk op de rondleiding; “Ik ben ontzettend benieuwd hoe nat het nu is, de zomer tot nu toe was veel te droog.” Tegelijkertijd is aan zijn ogen te zien dat het hem ook wel zou kunnen bekoren als een van ons (het liefste ik…) een flinke duikeling in het water zou maken.

Regenwater essentieel
Het doel van de bufferzone is om het hoogveengebied te beschermen tegen instroom van voedselrijk water. Het veen zelf moet zoveel mogelijk een op zichzelf staand geheel vormen dat puur en alleen door regen wordt gevoed en waarvan de zuurgraad hoog is. Omdat het veen wat hoger ligt dan zijn omgeving is het zaak om het water zo lang mogelijk vast te houden. Om dit proces te ondersteunen zijn er in het veen diverse damwanden geplaatst die gemiddeld tot zo’n 7 of 8 meter diepte reiken. Er is echter een aantal lekkages bekend, we vragen ons af in hoeverre het regenwater nu wegstroomt.


Hier een veenput van wat dichterbij. Als ik nog een stap verder zet, zak ik een heel eind weg in het water.

Al aan de randen van het veen, dus nog in de bufferzone, wordt mijn gids uitermate opgetogen. Het is een grote drassige natte boel en een poel die een week geleden nog zo goed als leeg stond, is nu tot over de rand gevuld. We lopen er omheen, zomp zomp, en zien kleine kikkertjes, libellen en de ‘kale jonker’ een plantje dat een voedselarm milieu nodig heeft. Als we doorlopen, het veen in, wordt het almaar natter. Langs de zuidwestrand van het kerngebied is steun zoeken aan berkenboompjes de enige mogelijkheid om goed grip te houden en niet gelijk al aan het begin van de route totaal onderuit te gaan. Het is hier werkelijk totaal ondergelopen en Ron steekt zijn blijheid daarover niet onder stoelen of banken. “De grond wordt dol”, zegt hij triomfantelijk. “Dat betekent dat de grond totaal doorweekt is, verzadigd is en je er zo in weg kunt zakken.” Ondertussen blijf ik me overal aan vastgrijpen en is het zaak om steeds goed met de voeten te voelen of er voldoende steun is om de stap af te ronden. Ron wijst onafgebroken planten en grassen aan: Struikhei, lavendelhei, pijpestrootje, rijstbes, kleine veenbes.

Nat, natter, natst
We lopen zo’n tweeënhalf uur door het veen. Over een stukje van een damwand, langs een van de damwanden, over de dijkjes en over sprokkelpaadjes. In vroeger tijden is hier zeer intensief turf gestoken en dat heeft geleid tot een veelvoud aan veenputten. Dat zijn min of meer vierkante/rechthoekige stukken die tot op een aantal meter diepte zijn leeggehaald en waar nu een gat over is. Dat gat is veelal niet goed te zien, want groeit deels dicht met van allerlei soorten. Een van de belangrijke soorten is het haarmos dat als een waar tapijt de putten kan bedekken. Maar ook plantjes als de witte snavelbies maken de putten grotendeels onzichtbaar.

“Een aantal van de putten is als geheel zo’n halve meter hoger komen te liggen in vergelijking met eerder deze week,” meldt Ron. “Prachtig,” volgt gelijk daar achteraan. Ook bij een van de damwanden is er duidelijke stijging van het waterniveau zichtbaar. “Ik schat dat het nu zo’n 30 centimeter hoger staat.” Wel weer jammer is het dat we langs de damwand geregeld uitstromend water horen, door de lekkages. Het liefst wil je al het gevallen regenwater in het hoogveen houden.


Het lopen is een spannende (en leuke) bezigheid hier. Een deel van de route volgt een (nu verzonken) knuppelpad van berkenstammetjes.

Al genietend maken we een mooie ronde. Zien we plekken waar net reeën hebben gelegen of het gewei aan berkjes hebben geschuurd. We horen de trein Winterswijk-Zutphen in de verte en bukken bij menig plantje. Ron verhaalt over de gagel. Een struiksoort die normaal niet in een zuur milieu groeit, maar zich hier dermate heeft aangepast dat ze overleven. En ja, een paar keer grijp ik plots zijn arm omdat ik bij het praten niet goed op mijn passen let en op een verkeerde plek gaan staan en meer dan 30 centimeter lijk weg te zakken. Wat dat betreft is het een spannend gebied. “En een gebied dat me altijd blijft verrassen,”vult Ron aan. “Er is hier altijd wat nieuws te ontdekken. En ik ben ontzettend blij met al het water. Wat mij betreft mag er nog veel meer bijvallen.” En zo ronden we –blij geworden van al die regen- en nog droog (!) onze wandeling af.

Nog meer regen
En vandaag zit ik in de weerkamer en zie meerdere felle buien over Nederland schuiven. Hoe heerlijk, ook het Vragenderveen wordt weer bedeeld! Even na de klok van 13.00 uur begint het er te gieten. En morgen, mogelijk 20 tot 25 millimeter erbij. Voor een hoogveen kan het nooit teveel zijn.

Bronnen: Meteo Consult, Ron Krabben, Stichting Marke Vragenderveen
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 augustus 2010, 21:41 uur | Bericht #150919
Waterpeil Dinkel stijgt niet meer

Het waterpeil in rivier de Dinkel stijgt zaterdagavond niet meer en zal naar verwachting snel dalen. De rivier trad zaterdag buiten haar oevers door zware regenval. Het plaatsje Losser (Twente) ondervond de hele dag grote hinder van het wassende water. Kelders zijn ondergelopen en een zalencentrum is ontruimd. De snelweg A1 en de spoorlijn die over de rivier lopen bleven droog. De hulpdiensten hebben een crisisteam ingericht om de hulpverlening te coördineren. ''We hebben een evacuatieplan klaarliggen mocht dat nodig zijn'', aldus de politie.

Bron: Nu
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 augustus 2010, 21:45 uur | Bericht #150922
Foto's overlast door stijging rivier Dinkel.


De rivier de Dinkel is zaterdag buiten haar oevers getreden door zware regenval.


Zaterdagavond werd bekend gemaakt dat het waterpeil die avond niet meer zal stijgen en naar verwachting snel zal dalen.


Het plaatsje Losser (Twente) ondervond de hele dag grote hinder van het wassende water.


Kelders zijn ondergelopen en een zalencentrum is ontruimd. Dat heeft de politie gemeld.


De hulpdiensten hebben een crisisteam ingericht om de hulpverlening te coördineren. ''We hebben een evacuatieplan klaarliggen mocht dat nodig zijn'', aldus de politie.


De brandweer was drukdoende met zandzakken om het water in te dammen. Ook zijn er punten ingericht waar burgers zandzakken zelf kunnen ophalen.


Hoewel het water zakt, heeft de politie iedereen aangeraden de zakken te laten liggen omdat zondag opnieuw veel regen wordt verwacht.


Heel veel mensen wonen er overigens niet, het is voornamelijk landelijk gebied dat onder water staat.


De weg tussen Glane en Losser is volledig afgesloten voor het verkeer en tussen Losser en Overdinkel is nog maar één weg beschikbaar omdat het water ''gevaarlijk hoog'' staat, aldus een woordvoerster van de politie. De wegen blijven voorlopig nog afgesloten.


Volgens de woordvoerster kwamen er gedurende de dag veel ramptoeristen af op het gebied. De politie roept mensen op om juist uit het gebied weg te blijven om de wegen die nog open zijn vrij te houden voor hulpdiensten.

Bron: Nu | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:13 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 augustus 2010, 21:48 uur | Bericht #150923
Afgelastingen Almelo door regen

Het beachvolleybaltoernooi van volleybalvereniging Aastadt dat zondag in het centrum van Almelo gehouden zou worden, gaat niet door. Dit komt door de te verwachten regenbuien. Op het plein in het centrum van Almelo zou een heleboel zand komen te liggen en putten zouden worden afgesloten. Door het zand zou het water niet weg kunnen, met alle eventuele gevolgen van dien. De shantykorenmiddag zondagmiddag in het Beeklustpark in Almelo gaat ook niet door vanwege het te verwachten slechte weer.

Bron: Rtv Oost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
29 augustus 2010, 14:54 uur | Bericht #151129
Waterpeil Dinkel iets verder gezakt

Het waterpeil in rivier de Dinkel bij het Twentse plaatsje Losser is sinds gisteravond iets gezakt, maar is nog steeds hoog. Dat zei een woordvoerster van de politie. "De verwachting is dat er nog een aantal buien komt, maar we volgen vooral kritisch het water uit Duitsland." De rivier trad gisteren buiten haar oevers door zware regenval. Losser ondervond de hele dag grote hinder van het wassende water. Kelders liepen onder en een zalencentrum moest worden ontruimd. Veel burgers maakten gebruik van de mogelijkheid om zandzakken op te halen om het water in te dammen.

Alle wegen langs de Dinkel zijn zondag nog dicht, aldus de politiewoordvoerster. Volgens haar zag het zaterdag zwart van de ramptoeristen. Het is zondag een stuk rustiger, hoewel er nog steeds mensen zijn die de wateroverlast komen aanschouwen.

Bron: AD Foto's: ANP
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 augustus 2010, 09:15 uur | Bericht #151473
Water zakt langzaam

Het waterpeil van de Dinkel zakt langzaam. Dat van de Regge is normaal. Dat zegt waterschap Regge en Dinkel na een inventarisatie maandagmorgen om 5 uur. Ook de Schipbeek krijgt weer langzaam de omvang die het had.

Het gevaar voor verdere overstromingen van de Dinkel en de Schipbeek of een doorbraak van de dijk langs het Omleidingskanaal is geweken. De Dinkel en de Schipbeek traden afgelopen weekend buiten hun oevers. Door de hevige regenval van de afgelopen dagen kregen ze veel water te verwerken, mede omdat de watergangen in Duitsland wat smaller zijn. Langs het Omleidingskanaal was er verhoogde dijkbewaking omdat het kanaal veel water van de Dinkel moest afvoeren. Zo'n twintig huishoudens hielden rekening met evacuatie, maar dat bleek onnodig. Het waterschap verwacht dat het waterpeil de komende dagen vanwege de verwachte droogte weer zakt tot normale waarden.

Bron: Rtv Oost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 augustus 2010, 11:19 uur | Bericht #151724
Storm eist alsnog slachtoffer

Een 44-jarige Groninger is in het ziekenhuis overleden nadat hij een week eerder tijdens het stormachtige weer was getroffen door een vallende tak De man fietste tijdens de storm van vorige week onder een kastanjeboom door, toen daarvan een dikke tak afbrak en op zijn hoofd terecht kwam. De Groninger werd ter plekke gereanimeerd. Hij is tot zijn overlijden niet meer bij kennis geweest.

Bron: Ad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.857 topics, welke bij elkaar 448.376 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 73 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 73, lezen 12 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden