Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:59:53

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:15

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:14

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:10

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:10

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:09

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:09

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:09

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:09

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:08

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:08

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:08

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:07

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:07

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:07
Actueel
1 / 4

OnweerOnline LIVE

Woensdag 5 oktober, 20:00u op YouTube! Kijk je mee?

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Het regent niet vaker, wel harder

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
26 augustus 2010, 13:44 uur | Bericht #150187
Hittegolf treft Spanje en Marokko

In minstens 15 Spaanse provincies geldt vandaag een verhoogde waakzaamheid omwille van een hittegolf die bijna het hele Iberische schiereiland treft. Ook Marokko kampt met hoge temperaturen.
De hittegolf begon gisteren en zou duren tot zondag. Volgens Aemet, het nationale meteorologische agentschap, is ze het gevolg van een samenspel van hoge temperaturen en een warme luchtmassa uit Noord-Afrika. De temperaturen zouden van deze maand de warmste in dertig jaar kunnen maken. In juli registreerde Spanje al hitterecords en was het de warmste maand van het afgelopen decennium.

Bosbranden

Vooral het zuiden van Spanje zal getroffen worden door het hogedrukgebied. Aemet voorspelt temperaturen tot 44 graden Celsius in de Andalusische steden Sevilla, Cordoba en de gemeente Jaén. In Valencia, waar 38 graden wordt verwacht, waarschuwt CCE, het coördinatiecentrum bij noodtoestanden, voor het "maximale risico op bosbranden".

Marokko

Ook in Marokko kampt sinds vandaag met een hittegolf, die zal duren tot maandag. Mohammed Belouchi, communicatieverantwoordelijke van de meteorologische dienst van Marokko, zegt dat "de temperaturen zullen schommelen tussen 42 en 46 graden in het centrum en het zuiden". In kuststeden als Casablanca en Rabat, en de westelijke regio's zou de temperatuur 37 graden bedragen, maar het kwik kan oplopen tot 42 graden.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 augustus 2010, 17:02 uur | Bericht #150539
Spanje kondigt alarmfase rood af voor hitte

Door de hittegolf in Spanje geldt in verschillende gebieden aan de Middellandse Zee de hoogste alarmfase. In de regio's Valencia, Alicante en Murcia worden temperaturen tot 44 graden Celsius gemeten. Alarmfase 'rood', de hoogste van de vier fasen, is er afgekondigd.

Niet alleen gezondheidsrisico's zijn het gevolg van de hittegolf, maar ook bosbranden worden waarschijnlijker. De bevolking wordt dan ook opgeroepen om voldoende water te drinken en grote fysieke inspanningen te mijden.

In de andere regio's van Spanje valt de hitte ietwat beter mee. Meteorologen wijzen er echter op dat hittegolven met temperaturen hoger dan veertig graden Celsius in augustus niet ongewoon zijn. Het warme weer wordt veroorzaakt door een toestroom van luchtmassa's uit Afrika.

Bron: de Standaard
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 augustus 2010, 16:21 uur | Bericht #150780
Recordhitte in Spanje: 43 graden in Valencia

De jongste hittegolf in Spanje zorgt aan de Middellandse Zeekust voor recordtemperaturen. In de havenstad Valencia klom de thermometer vrijdag tot 43 graden, zo bericht de lokale krant 'Las Provincias'. Dat is de hoogste waarde sinds het begin van de temperatuurmetingen. Het vorige record gaat terug tot 1994 en bedroeg 42,5 graden.In de kleinstad Xàtiva, in het binnenland, werd zelfs 44 graden gemeten. De miljoenenstad Barcelona noteerde met 39,3 graden eveneens een hitterecord. Vandaag verzwakte de hittegolf in gans Spanje. Aan de kust van de Middellandse Zee daalden de temperaturen soms met tien graden.

Bron Hln | Gewijzigd: 27 februari 2017, 10:17 uur, door Joyce.s
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 augustus 2010, 17:34 uur | Bericht #151588
Spanje kreunt onder de hitte

De maand augustus wordt in Spanje mogelijk de warmste in meer dan 30 jaar. De afgelopen week hield een hittegolf Spanje in de greep. Onze redacteur Dieter Bruneel ging er de temperatuur opmeten. In het zuiden van Spanje, onder meer in Murcia en Alicante, maar ook in Valencia, werden afgelopen weekend temperaturen tot 42 graden in de schaduw gemeten. “Alarmfase rood”, de hoogste alarmfase, werd in de drie regio’s afgekondigd. In verschillende andere regio’s van Spanje was “alarmfase oranje” van kracht. In Tarragona werd met bijna 40 graden de hoogste temperatuur ooit in de stad gemeten. Oorzaak van de hittegolf zijn luchtstromen, afkomstig uit Afrika, die gepaard gaan met een westenwind. In Barcelona werd met 39,3 graden Celcius de hoogste piek in 30 jaar gemeten. Inwoners trekken massaal de stad uit en zoeken verkoeling aan de nabijgelegen costa’s, Voor heel wat toeristen is het puffen en blazen en zoeken naar een fris plaatsje. Terrasjes in de volle zon blijven leeg. Handige Spaanse “cervezerias” en andere restaurantjes hebben hier echter iets op gevonden. In verschillende steden zoals Madrid, Malaga en Sevilla vind je tegenwoordig terrasjes waar het iets frisser omdat een systeem met watersproeiers is geïnstalleerd. Op het terras werden op verschillende plaatsen zogenoemde “neveltorens” geplaatst van waaruit op regelmatige basis koude waterdruppels worden verneveld. Op die manier proberen de lokale horecauitbaters een aangenaam gevoel te creëren op hun terras.

Volgens Ricardo Garcia Herrera, voorzitter van het Agencia Estatal de Meteorología, het Spaanse meteorologische instituut, mogen de hoge temperaturen van deze zomer niet zomaar in verband gebracht worden met de klimaatsverandering. “We moeten het weer bekijken in tijdreeksen en niet over één jaar”, liet Ricardo Garcia Herrera optekenen op de Spaanse zender TVE. “Daarentegen blijkt wel dat de laatste vijf à zeven zomers de warmste zijn geweest van de laatste dertig jaar. Vanuit dat perspectief bekeken, zou ik denken dat er mogelijk een verband is met de klimaatsverandering”, aldus nog Garcia Herrera.

Met de hoge temperaturen is er ook verhoogde waakzaamheid voor bosbranden. In Catalonië werd het speciaal actieplan voor bosbranden geactiveerd. Onder meer in de regio’s rond Barcelona, Tarragona en Lleida werden gisteren bosbranden gesignaleerd. In de buurt van de stad Olivella en het natuurpark Garraf, nabij Barcelona, moesten 150 mensen hun woning verlaten omdat het vuur te dicht was gekomen. Zo’n 60 hectare bos ging in vlammen op, zo weet El Mundo. Het vuur is er ondertussen wel onder controle. Metereologen verwachten dat de temperatuur vanaf vandaag geleidelijk aan zal dalen.

Bron: de redactie
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.250 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 5231 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 5231, lezen 27 mensen het topic "Foto-Spel".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het regent niet vaker, wel harder

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

OnweerOnline LIVE

Woensdag 5 oktober, 20:00u op YouTube! Kijk je mee?

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden