Waarom wordt het komend weekend niet warm? :: onweer-online.nl
Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 september 2010, 16:27 uur | Bericht #152076
Waarom wordt het komend weekend niet warm?

De flinke bak met regen van de afgelopen weken zit nog vers in ons geheugen, maar we vergeten over het algemeen snel, zodra het zonniger en droog wordt. En dat wordt het… Vandaag – donderdag – vielen her en der nog wat spetters, maar vanaf morgen is het overwegend droog en komt er iedere dag een klein beetje meer ruimte voor de zon bij. Het resultaat: een vrij zonnig weekeinde! Er is echter één minpuntje. Ondanks een oostelijke wind, die normaal gesproken in deze tijd van het jaar droge en warme lucht aanvoert en het grote aandeel zon wordt het niet echt veel warmer. De middagtemperatuur komt vrijwel dagelijks rond 19 graden uit.

Na het koelere weer van de afgelopen tijd is 19 graden natuurlijk prima, maar er zijn gevallen in september bekend waarbij de middagtemperatuur gemakkelijk op liep tot een graad of 25 of meer. Denk hierbij aan de septembermaand van 2006. Sinds het jaar 1706, het jaartal waarin Cruquius begon met het waarnemen van het weer in de Haarlemmermeer, was het in september gemiddeld niet meer zo warm geworden als in 2006. Het etmaalgemiddelde kwam toen uit op 18 graden en dat is 4 graden boven de normaal voor een gemiddelde septembermaand (14,2 graden). Opvallend is dat de augustusmaand ervoor met 16,4 graden tegen de norm van 17,2 graden toen ook kouder is verlopen dan normaal.


Op de weerkaart van komende zaterdag zie je een flink hogedrukgebied boven de Noordzee liggen en daar rond omheen wordt koele lucht vanuit het noorden aangevoerd.


Op deze kaart zie je heel goed de verdeling in de temperatuur boven Europa. In het zuiden is het warm en in het noorden en in de centrale delen van Europa is het vrij koel.


Zeewatertemperatuur

Hoewel we natuurlijk pas aan het prille begin van de septembermaand staan, valt er nog weinig te zeggen over de hele maand, maar vast staat wel dat het de komende dagen ondanks een oostelijke wind en flink wat zon niet echt heel warm gaat worden. Er ligt een hogedrukgebied ten noordwesten van ons, boven de Noordzee, en dat levert ons vandaag en morgen (donderdag en vrijdag) nog veelal noordelijke winden op. De koudere lucht uit het noorden warmt boven het Noordzeewater iets op en bereikt uiteindelijk de temperatuur van het zeewater. Die ligt op dit moment op zo’n 17 a 18 graden. De ‘opgewarmde’ lucht stroomt geleidelijk uit over ons land met op de meeste plekken in het land middagtemperaturen rond 18 graden als resultaat.


De zeewatertemperatuur ligt momenteel rond 17 a 18 graden. Boven het zeewater warmt de lucht op tot diezelfde temperatuur.


Verplaatsing hogedrukgebied

Zaterdag begint het hogedrukgebied zich langzaam naar het oosten uit te breiden en daarmee draait de wind bij ons geleidelijk naar het noordoosten tot oosten. Nu zult u denken: ‘eindelijk de aanvoer van droge en warme lucht’, maar in dit geval is niets minder waar. Het warmt onder invloed van de zon wel een graadje extra op, maar ondanks een oostelijke wind blijft de lucht aangevoerd worden vanuit het noorden.

Het waait als het ware rondom dat hogedrukgebied heen en wordt via Scandinavië en Noord-Duitsland ons land ingeblazen. Bij onze Scandinavische buren wordt het overdag niet warmer dan zo’n 10 tot 15 graden, dus echt kans om op te warmen krijgt de lucht daar niet. Het enige opwarm moment is dan nog boven het noorden van Duitsland, maar in zo’n korte tijd zal dat ook niet veel zijn. We moeten het dus echt hebben van de opwarming door de steeds zwakker wordende zon.

Langere weg boven land
Pas als de lucht een langere weg over het vasteland gaat afleggen en meer vanuit de zuidoosthoek gaat waaien, zal hij steeds meer opwarmen. Vanaf dat moment zullen we het ook echt gaan merken aan de middagtemperatuur. In de komende week blijft de wind oostelijk en wordt wel iets droger, maar met nog steeds de aanvoer vanuit het noorden levert dat ons qua warmte niet veel op. De lucht boven de landen ten oosten van ons koelt door die koelere aanvoer ook steeds meer af en dat komt de middagtemperatuur bij ons niet ten goede.

Zonnig en droog weekeinde
Qua temperatuur dus geen hoogstandjes deze week, maar met 19 a 20 graden in het weekend en daarbij flink wat zon wordt het wel degelijk genieten geblazen. Onder invloed van het hogedrukgebied worden storingen bij ons uit de buurt gehouden en met in eerste instantie niet zoveel wind kunnen de tuinsets weer even uit de schuur gehaald worden!

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 2 september 2010, 16:28 uur, door MarkNL
Marching ever onward to tomorrow!
Woonplaats: Deventer/Enschede
Berichten: 2512
Lid sinds: 29 mei. 2008
2 september 2010, 16:36 uur | Bericht #152078
Leuk stukje
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 206 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 206, lezen 2 mensen het topic "Gewonden en ingestorte gebouwen na aardbeving door vulkaan Etna".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden