Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Johnson, IL; Pulaski, IL; Union, IL.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Phelps, MO; Pulaski, MO.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Attala, MS; Leake, MS; Madison, MS.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greene, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calhoun, IL; Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scott, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO; Warren, MO.

19 Apr 2024 08:34:21
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 oktober 2010, 16:06 uur | Bericht #156499
Lezers uit hongarije. 'Gedoemd tot spookdorpen'

'De situatie is inderdaad catastrofaal', zegt Marc De Maesschalck uit Székesfehérvár, een stad in centraal-Hongarije. 'De drie getroffen dorpen zijn gedoemd om spookdorpen te worden, leven en wonen zijn er totaal onmogelijk.' 'Er is maar één middel om deze plaatsen weer bewoonbaar te maken: volledig tot in de grond afbreken. (...) Álle vegetatie, de hele biosfeer in het gebied is vernietigd. De landbouwgrond moet afgeschraapt worden om later terug bruikbaar te zijn. Door de hevige regenval van de laatste weken is het nu onmogelijk te bepalen tot op welke diepte er moet afgegraven worden.'

'Verder moeten alle meubelen, huisraad, kleren verbrand worden. Volgens een toxicoloog is er geen andere oplossing', zegt De Maesschalck. 'De media staan bol van de 'ecologische catastrofe'. Hier en daar, weggemoffeld, is er af en toe sprake van de humanitaire catastrofe. En die is minstens even erg, zoniet erger. Honderden mensen zijn álles kwijt, tot zelfs hun laatste kledingstuk. Méér dan honderd mensen zijn zelfs nu al hun gezondheid kwijt.'

Tot slot verwijst De Maesschalck naar het weer. 'De weersvoorspellingen voor de komende week: droog en zonnig. Wanneer de smurrie opdroogt wordt het een fijnkorrelig stof. Het inademen van dat stof is met grote zekerheid schadelijk op langere termijn (longen). Wat zal het effect ervan zijn?'

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 oktober 2010, 20:05 uur | Bericht #156522
Slib Hongarije catastrofe voor mens en natuur

Het giftige rode slib dat maandag wegstroomde uit een slibreservoir in Hongarije is een ,,catastrofe’’ voor de natuur zegt Jos Kleinjans, hoogleraar Milieugezondheidkunde aan de faculteit Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Maastricht. Vier vragen aan Kleinjans over de gevolgen en effecten van deze ecologische ramp.

Wat zit er precies in het slib?
,,Dat is mij nog niet helemaal duidelijk. Maar het gaat om het slibreservoir van een aluminiumfabriek, dus er zal natronloog en bauxieterts in zitten. Plus ongetwijfeld nog een potpourri aan zware metalen zoals lood en cadmium.’’

Wat zijn de effecten op dit moment?
,,Natronloog is een bijtend spul dat brandwonden kan veroorzaken bij contact met de huid. En als je het binnenkrijgt, brandt het inwendig. Het is een heel link spulletje. Als je ermee in contact komt, moet je het afspoelen met water. Nu de slibstroom de Donau heeft bereikt, zal het steeds verder verdunnen, wat goed is. Maar de vraag is natuurlijk: hoe hoog was de concentratie die is vrijgekomen en zullen de vissen in de rivier dit overleven?’’

En de effecten op de lange termijn?
,,Die kunnen heel verstrekkend zijn. Het kan een groot risico voor de volksgezondheid zijn. De zware metalen komen in de bodem terecht en verontreinigen de voedselketen. Als het bijvoorbeeld op de gewassen terechtkomt en mensen eten dat, krijgen ze al die metalen binnen. Maar ook als het vee verontreinigd gras eet en mensen eten vlees van dat vee, krijgen ze het ook binnen.

Het is mij nog niet duidelijk wat voor metalen er precies in de grond zijn terechtgekomen, maar waarschijnlijk is cadmium en lood en die stoffen kunnen kankerverwekkend zijn. Of het leervermogen van kinderen kan aangetast worden, als ze teveel hiervan binnenkrijgen.''

Dus de bodem daar is nu onbruikbaar?
,,Als iets soortgelijks in het rijke westen van Europa zou gebeuren, zouden wij ons meteen afvragen of we de bodem nog kunnen gebruiken. Toen de Maas in Limburg in de jaren ’90 overstroomde kwam er ook allemaal rivierslib in de uiterwaarden terecht, waar veel mensen een moestuintje hadden. Toen is deze mensen afgeraden om de gewassen te eten vanwege mogelijke schadelijke stoffen.

Maar het getroffen gebied in Hongarije is een stuk armer en veel mensen die er wonen zijn afhankelijk van de landbouw, dus ik vraag me af hoe het aangepakt gaat worden. Het is echt heftig hoor wat hier aan de hand is.’’

Bron: De Pers
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 oktober 2010, 20:20 uur | Bericht #156526
Gifmodder Hongarije bereikt Donau

Het giftige rode slib dat uit een reservoir bij een Hongaarse aluminiumfabriek is gestroomd, heeft donderdag de Donau bereikt. In de grote rivier zijn inmiddels de eerste dode vissen aangetroffen. Dat heeft een Hongaarse functionaris voor waterbeheer gezegd. Het slib is te zuur voor veel vissen. De zuurgraad van de modder die nu de Donau instroomt, is rond de 9 pH, terwijl 6 à 8 normaal is.



Jos Kleinjans, hoogleraar milieugezondheidkunde aan de faculteit Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Maastricht, verwacht dat het gif snel verdunt in de Donau. Dat is een van de grootste rivieren van Europa. Buurland Servië heeft de monitoring van de waterkwaliteit al verscherpt.

Gifslib
Het gifslib heeft de afgelopen dagen al veel vissen gedood in de Hongaarse rivieren Raba, Marcal en Torna. In het water is zelfs een zuurgraad van ruim 13 pH gemeten. Vrijwilligers schepten manden vol stinkende vis uit het water. Ze verzamelden al honderden kilo's dode karpers en andere vissen. Gabor Figeczky, hoofd van het Wereld Natuur Fonds in Hongarije, verwacht dat het drie tot vijf jaar kan duren voordat het leven terugkeert in de rivier Marcal.



Aluminiumfabriek
Dorpen ten zuidwesten van de Hongaarse hoofdstad Boedapest overstroomden maandag, toen een slibreservoir van een aluminiumfabriek brak. Honderden huizen stroomden onder met het giftige slib, een bijproduct van de aluminiumproductie. Vier mensen kwamen om het leven, zeker 120 mensen raakten gewond en drie personen zijn nog vermist. Het overspoelde dorp Kolontár zal niet worden herbouwd. De plaats moet een 'eeuwig monument' worden ter herinnering aan de slachtoffers van de grootste milieuramp in de geschiedenis van Hongarije. Dat zei de Hongaarse premier Viktor Orbán donderdag.

Miljoenen euro's
Volgens de regering kost het minstens een jaar en tientallen miljoenen euro's om al het giftige slib op te ruimen.

De effecten voor het overstroomde gebied kunnen heel verstrekkend zijn, meent de Maastrichtse hoogleraar Kleinjans. ''De zware metalen komen in de bodem terecht en verontreinigen de voedselketen. Als het bijvoorbeeld op de gewassen terechtkomt en mensen dat eten, krijgen ze al die metalen binnen. Maar ook als het vee verontreinigd gras eet en mensen vlees van dat vee eten, krijgen ze het binnen.''

Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 20 april 2017, 13:16 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
7 oktober 2010, 23:18 uur | Bericht #156559
Aluminiumfabriek betaalt schadevergoeding

De eigenaren van de aluminiumfabriek MAL in Hongarije bieden de gedupeerden een schadevergoeding aan. De eigenaren, die behoren tot de rijkste Hongaren, beloven 360 euro per getroffen gezin; in totaal 110.000 euro. Het geld is bedoeld als eerste snelle hulp, zei burgemeester Karoly Tili van een van de getroffen dorpen donderdag. Door een dambreuk bij de aluminiumfabriek stroomde maandag 1,1 miljoen kubieke meter rode giftige modder over enkele dorpen. Vier mensen kwamen om en honderdvijftig personen raakten gewond. Drie mensen zijn nog vermist. Fabriekseigenaar Lajos Tolnay heeft volgens schattingen een vermogen van 85 miljoen euro. Daarmee komt hij op de 21e plaats op de lijst van rijkste Hongaren. Zijn twee compagnons, Arpad Bakonyi en Bela Petrusz delen de 28e plaats met een geschat vermogen van 61 miljoen euro elk. MAL had in 2008 een omzet van 157 miljoen euro en 715.000 euro winst.



Bron De Pers | Gewijzigd: 20 april 2017, 13:16 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 337
Lid sinds: 29 jul. 2010
7 oktober 2010, 23:46 uur | Bericht #156561
Citaat van Marcel32, donderdag 7 oktober 2010, 4:19 uur Dit is gewoon een erfenis uit het communistisch tijdperk dat nu in de ware zin van het woord boven water is gekomen... Wie weet wat er in die andere voormalige communistische landen nog onder de grond of onder water ligt wat nu nog steeds verdoezeld wordt?!

Inderdaad...

Wat een indrukwekkende foto's zeg. Dit is echt erg... | Gewijzigd: 7 oktober 2010, 23:47 uur, door Onweerfreak
Rutte31
Lid
Woonplaats: Gouda
Berichten: 2421
Lid sinds: 26 jul. 2008
8 oktober 2010, 00:52 uur | Bericht #156563
Citaat van Onweerfreak, donderdag 7 oktober 2010, 22:46 uur Inderdaad...
Er zal nog wel veel meer aan 't licht komen...ik herinner me nog heel goed dat bijvoorbeeld tijdens de recente Russische bosbranden opeens heel veel verborgen nucleaire opslagplaatsen aan 't licht kwamen die toen plotseling bedreigd werden, maar waar voorheen niemand geen donder van afwist.
Dit is wel heel even een ander onderwerp, maar het geeft maar even aan hoeveel er in die voormalige communistische landen verborgen gehouden wordt. Het is toch gewoon van de zotte dat een modderstroom van een stuwmeer dermate sterk verontreinigd is dat je er acuut brandwonden van kunt oplopen?
Wie weet wat ze daar vroeger allemaal gedumpt hebben...!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 oktober 2010, 09:04 uur | Bericht #153689
Hongarije vraagt om internationale hulp

Hongarije vraagt dan toch internationale hulp om het giftige afvalslib in het westen van het land op te ruimen. Het rode, giftige goedje, dat lekte uit een reservoir van een aluminiumbedrijf, bedekt intussen een gebied van 40 vierkante kilometer. Het slib is ook in de Donau, de tweede grootste rivier in Europa, terechtgekomen. De Hongaarse autoriteiten spreken van een grote milieuramp. Volgens de minister van Milieu Zoltan Illes bevat het slib een hoge concentratie aan zware metalen en kan het bijgevolg ook kanker veroorzaken.



Intussen zijn al zeker 3 mensen om het leven gekomen door het slib. Ook zijn er tal van gewonden. De inwoners van de overstroomde dorpjes kunnen ook niet meer terug naar hun huizen keren.

Bron HbvL
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 oktober 2010, 10:16 uur | Bericht #153138
'Geen schade door gifslib in Donau'

Het giftige rode slib dat begin deze week bij een Hongaarse aluminiumfabriek wegstroomde, heeft geen schade in de Donau veroorzaakt. De zuurgraad van het water rond de plek waar de modder donderdag in de op een na langste river van Europa stroomde, is gedaald van 9 pH naar 8 à 8,2 pH. Dat is net iets boven normaal.

Dat heeft een woordvoerder van een instantie die betrokken is bij de aanpak van de milieuvervuiling vrijdag gezegd. ,,Deze cijfers geven ons hoop en we hebben tot dusver geen schade in de Donau vastgesteld'', aldus de woordvoerder. Dorpen ten zuidwesten van de Hongaarse hoofdstad Boedapest overstroomden maandag, toen de dam rond een slibreservoir van de fabriek brak. Vier mensen kwamen om het leven en zeker 120 mensen raakten gewond. Drie personen worden nog vermist.

Bron De Pers
Woonplaats: Groningen
Berichten: 1285
Lid sinds: 25 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 oktober 2010, 11:09 uur | Bericht #152682
Een echte schande is het dat je niet eens weet als de PH omlaag gaat dat het dan zuurder word en niet als het omhoog gaat
derde klas vmbo stof! | Gewijzigd: 8 oktober 2010, 11:10 uur, door weerfreakje
Mijn timelapse video: http://www.youtube.com/watch?v=u50lhEUOSNk
Mijn (on)weer foto's : Foto's
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
8 oktober 2010, 11:46 uur | Bericht #153046
Hongaarse dorpen mogelijk voor altijd onbewoonbaar

De giframp van enkele dagen geleden kan een nachtmerrie zonder einde worden voor de inwoners van de getroffen Hongaarse dorpjes. De toestand is er zo ernstig dat ze misschien nooit meer naar hun huis zullen kunnen terugkeren. De Hongaarse premier Viktor Orban bracht een bezoek aan de drie dorpen die maandag overspoeld werden door een giftige, rode modderstroom. Hij verklaarde dat de dorpen in kwestie "afgeschreven moeten worden" omdat het "onmogelijk is voor mensen om er nog te wonen". De modderstroom werd veroorzaakt door een breuk in een reservoir van een aluminiumfabriek. Ongeveer 7.000 mensen zagen hoe hun eigendommen bedekt werden door de chemische smurrie. Hongarije heeft de internationale hulp bij de schoonmaak aanvaard, maar zegt dat het de ramp financieel zelf kan oplossen.

 

Nieuwe dorpen bouwen

Nochtans zullen de slachtoffers het met een aalmoes moeten stellen, hoewel fabriekseigenaar Lajos Tolnay schatrijk is. En als we de premier van Hongarije mogen geloven, zal het veel geld kosten om de bewoners opnieuw onderdak te bieden. "We zullen waarschijnlijk een nieuw gebied vrij moeten maken om de dorpen herop te bouwen. Hier zullen de mensen niet meer kunnen wonen", aldus Orban. Er kwam vanmorgen wel goed nieuws van specialisten die de rivier Danube, een zijtak van de Donau, onderzochten. De besmetting van de rivier door de chemische stoffen is afgenomen. Gisteren werden al dode vissen gezien in het water, maar experts hoopten dat de Danube het gif zou kunnen neutraliseren door z'n grote omvang.



Bron HLN | Gewijzigd: 20 april 2017, 13:16 uur, door Joyce.s
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
8 oktober 2010, 15:01 uur | Bericht #152226
Vijfde dode door giframp Hongarije

De dambreuk in Hongarije, waarbij maandag giftig slib vrijkwam, heeft een vijfde leven geëist. Een 81-jarige man bezweek vanmorgen in een ziekenhuis in de West-Hongaarse stad Veszprém aan zijn verwondingen. Dat meldde het Hongaarse persbureau MTI. De vier andere slachtoffers zijn een 35-jarige man, een oudere vrouw, een 3 jaar oud meisje en haar jongere zusje. Drie mensen worden nog vermist. Dorpen ten zuidwesten van de Hongaarse hoofdstad Boedapest overstroomden maandag deels, toen de dam van een slibreservoir van een aluminiumfabriek het begaf. Honderden huizen stroomden onder met het slib, een bijproduct van de aluminiumproductie, dat is verontreinigd met zware metalen. De stroom heeft de rivier de Donau bereikt, maar de schade daar lijkt mee te vallen.



Bron AD
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
8 oktober 2010, 16:14 uur | Bericht #151756
Giftig slib en stinkende dode vissen in de Donau



Bron De Pers | Gewijzigd: 8 oktober 2010, 18:37 uur, door Marjoo
Woonplaats:
Berichten: 2713
Lid sinds: 11 mrt. 2010
8 oktober 2010, 16:34 uur | Bericht #151707
Citaat van weerfreakje, vrijdag 8 oktober 2010, 9:09 uur Een echte schande is het dat je niet eens weet als de PH omlaag gaat dat het dan zuurder word en niet als het omhoog gaat
derde klas vmbo stof!



laat ik die stof van de PH nou net vorige week gehad hebben!!!!!!
maar idd, dit is echt een hele stomme fout, in de 1e klas heb ik deze theorie al voor de 1ste keer gehad
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
8 oktober 2010, 19:25 uur | Bericht #150329
Greenpeace vindt veel arseen in gifslib



Greenpeace nam de monsters dinsdag, een dag na de dambreuk van een reservoir bij een aluminiumfabriek in Kolontar. De milieuorganisatie liet de monsters analyseren door het Umweltbundesambt in Wenen en het Balint-laboratorium in Budapest. In het water van een kanaaltje bij Kolontar werd door het Hongaarse laboratorium een hoeveelheid arseen gemeten die 25 keer hoger is dan voor drinkwater de toegestane waarde. Totaal is volgens Greenpeace 50 ton arseen weggestroomd. Arseen is giftig voor dieren en planten en kan bij mensen het zenuwstelsel beschadigen.

Bron AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 oktober 2010, 20:23 uur | Bericht #150018
Nog twee lichamen gevonden in slib Hongarije

Reddingswerkers hebben nog twee lichamen gevonden in het giftige rode slib dat maandag vrijkwam nadat een afvalreservoir van een Hongaarse aluminiumfabriek openbarstte. Het dodental komt daarmee op zeven. Volgens een woordvoerder van het rampenteam gaat het vermoedelijk om inwoners van de stad Kolontar. Nog één andere inwoner uit die stad wordt vermist.

Bron Nieuws.nl
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 oktober 2010, 09:16 uur | Bericht #148147
Vrees voor nieuw giflek

De Hongaarse politie en het leger zijn zaterdagmorgen begonnen met de evacuatie van het dorp Kolontar, waar zo’n 800 mensen wonen. Er wordt gevreesd voor een tweede gifoverstroming. Maandag brak een reservoir met giftig slib van een aluminiumfabriek in Akja, 160 kilometer ten oosten van Boedapest. De giftige modderstroom kostte al aan zeven mensen het leven.



Een ander reservoir zou nu op instorten staan als gevolg van een scheur in de dijk. 'We zijn om zes uur vanmorgen (plaatselijke tijd, nvdr) begonnen met de evacuatie van Kolontar, nadat we een verzwakking in de dijk van reservoir tien vastgesteld hebben', legt de chef van het rampenteam Tibor Bobson uit. Als het nodig is zullen we ook het naburige dorp Devecser evacueren worden. De Hongaarse premier Viktor Orban ging zaterdag opnieuw ter plaatse, samen met de minister van Defensie, de politietop en het rampenteam.

Bron: Het Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
9 oktober 2010, 22:19 uur | Bericht #145314
Citaat van weerfreakje, vrijdag 8 oktober 2010, 11:09 uur Een echte schande is het dat je niet eens weet als de PH omlaag gaat dat het dan zuurder word en niet als het omhoog gaat
derde klas vmbo stof!

Reageer op het bericht gelijk boven je? Dat klopt namelijk wel; als je het hebt over PH8 bijvoorbeeld, dan gebruik je ook de term zuurgraad, ook al is het niet zuur maar basisch. Je zegt dan niet dat de base-graad 8 is. Hoe dan ook blijft het wel verwarrend, want hoe hoger de zuurgraad (in getal) hoe minder zuur het is.
---
Anyway, het is pas echt zuur voor de mensen die in Hongarije directe last ondervinden van deze verschrikkelijke ramp.

---
Edit: Oh nee volgens mij reageer je op een paar berichten daarboven, waarbij wordt aangegeven dat het slib te zuur is. Stomme fout inderdaad. | Gewijzigd: 9 oktober 2010, 22:22 uur, door Tyshane
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 oktober 2010, 10:21 uur | Bericht #143728
Geen nieuwe scheuren in slibreservoir Hongarije

In de muren van het afvalreservoir van een aluminiumfabriek in Hongarije zijn zaterdagnacht geen nieuwe scheuren gevonden. De autoriteiten noemen de situatie 'hoopgevend'. De al bestaande scheuren worden gerepareerd. Eerder deze week barstte het reservoir open, waarna honderdduizenden kubieke meters giftige rode slib vrijkwamen. Een gebied van 41 vierkante kilometer werd bedekt door rode modder. Zeven mensen kwamen om. Het lek werd met in alle haast opgerichte dammen gedicht.

Toen zaterdagochtend bleek dat een scheur in de noordelijke muur groter is geworden, werd gevreesd voor een nieuwe doorbaak. De Hongaarse premier Viktor Orban noemde het 'zeer waarschijnlijk' dat de hele muur in elkaar stort. De stad Kolontar werd daarom ontruimd. Tot een tweede doorbraak is het niet gekomen, maar het is volgens de autoriteiten te vroeg om al opgelucht adem te halen. Rond het reservoir worden extra muren gebouwd voor het geval het toch nog mis gaat.

Bron Nieuws.nl

Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 oktober 2010, 15:58 uur | Bericht #112614
Hongaren bouwen dam in race tegen klok door nieuwe stroom

In het westen van Hongarije proberen arbeiders in een race tegen de klok een dam te bouwen. Een reservoir staat er op barsten en zo dreigt een tweede giftige modderstroom het dorpje Kolontar en de nabijgelegen rivieren te overspoelen. Maandag richtte een breuk in een reservoir van een aluminiumfabriek zware schade aan in Hongarije. Verschillende dorpen werden overspoeld door een hoeveelheid giftige smurrie die zelfs bijna vergelijkbaar is met de oliemassa die in Golf van Mexico lekte. Sommige dorpen zijn mogelijk voor goed verloren.



Gisteren werd een ander dorp, Kolontar, geëvacueerd omdat hetzelfde gruwelijke lot dreigt. De noordelijke kant van het reservoir zou nu ook barsten vertonen en zo dreigt een tweede vloedgolf aan giftige smurrie te ontsnappen. Een 25 meter lange breuk in de muur zou sinds vanochtend aanzienlijk gegroeid zijn.



Dam en evacuatie
Arbeiders zijn daarom bezig om een vier tot vijf meter hoge dam te bouwen. Zo willen ze het scenario van maandag vermijden. Toen werden in andere dorpen huizen en auto's overspoeld door de giftige modderstroom. Vannacht werden al duizend mensen geëvacueerd uit Kolontar. Premier Viktor Orban benadrukte dit weekend nogmaals dat het om de zwaarste ecologische ramp uit de geschiedenis van Hongarije gaat. Niet zo ver van Kolontar ligt het stadje Devecser. Daar wonen 5.400 mensen. Ook Devecser houdt zich klaar voor een evacuatie. Het leger stuurde 319 soldaten en 127 transportvoertuigen naar het rampgebied. Er staan ook vijf treinen klaar om de bewoners weg te voeren. Al enkele honderden mensen verlieten de stad uit vrije wil.

Bron: Hln | Gewijzigd: 20 april 2017, 13:16 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 oktober 2010, 20:34 uur | Bericht #156570
Muur Hongaars slibreservoir valt mogelijk toch

In het westen van Hongarije wordt zondag hard gewerkt om een nieuwe dam te bouwen rond het waterreservoir van een aluminiumfabriek. De instorting is een kwestie van dagen. Er zijn voorlopig geen nieuwe lekken in het reservoir, maar de ingenieurs vrezen dat de noordelijke wand het elk moment kan begeven. Ook staatssecretaris van Milieu Zoltan Illes heeft bevestigd dat het reservoir onherstelbaar is en dat het een kwestie van tijd is vooraleer het hele bouwwerk instort.

Daarom wordt een dam van 400 meter opgeworpen om te vermijden dat het dorp Kolontar onder een nieuwe laag slib terechtkomt. Daarna is het wachten tot de smurrie in een nieuwe, tijdelijke, opslagplaats kan worden gepompt. Na de ontdekking van scheuren in de noordelijke muur van het reservoir werden alle achthonderd inwoners van het stadje Kolontar geëvacueerd. De zesduizend inwoners van het nabijgelegen Devecser is verteld zich voor te bereiden op een mogelijk vertrek.

Eerder deze week barstte het reservoir open, waarna honderdduizenden kubieke meters giftige rode slib vrijkwamen. Een gebied van 41 vierkante kilometer werd bedekt door de rode smurrie. Zeven mensen kwamen om. Het lek werd met in alle haast opgerichte dammen gedicht. Het rode slib is een afvalproduct van het productieproces om aluminium te vervaardigen. Als de slib opdroogt, blijft er een grotendeels onschadelijke rode klei over, maar de drab in Kolontar leek onvoldoende te zijn behandeld, waardoor een bijtende smurrie uit het reservoir weglekte.

Maandag stroomden drie dorpen in de omgeving over. Mensen en dieren liepen hierbij brandwonden op. Zeker zeven personen verloren het leven. Donderdag stroomde het slib de Donau in, waar de drab door de grote hoeveelheid water vrijwel onschadelijk werd gemaakt.

Bron Nieuwsblad

Terug naar boven
1 2 3
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 993 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 993, lezen 3 mensen het topic "Storm/sneeuw kans donderdag 18 januari 2018".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden