Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bowie, TX; Cass, TX.

20 Apr 2024 16:25:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Claiborne, MS; Hinds, MS; Warren, MS.

20 Apr 2024 16:00:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, LA; Tensas, LA; Warren, MS.

20 Apr 2024 15:40:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, LA; Tensas, LA; Warren, MS.

20 Apr 2024 14:40:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, LA.

20 Apr 2024 14:36:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, LA; Madison, LA.

20 Apr 2024 13:58:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Collin, TX; Grayson, TX.

20 Apr 2024 13:42:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Collin, TX; Cooke, TX; Denton, TX; Grayson, TX.

20 Apr 2024 13:06:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Archer, TX; Baylor, TX; Wilbarger, TX.

20 Apr 2024 09:22:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Archer, TX; Baylor, TX; Knox, TX; Wilbarger, TX.

20 Apr 2024 08:53:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kern, CA; Tulare, CA.

20 Apr 2024 01:01:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, SC.

20 Apr 2024 00:04:45

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Apr 2024 00:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC; Union, SC.

19 Apr 2024 23:25:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 oktober 2010, 13:39 uur | Bericht #156203
Oktober wordt mooiweer-maand

Oktober zal volledig in het teken van rustig en droog herfstweer staan. Een stevige hogedrukblokkade boven noordwest-Rusland en later Scandinavië weet de komende twee weken van geen wijken en houdt de deur voor oceaandepressies stevig dicht. Hierdoor breekt er bij ons een lange periode met mooi herfstweer aan, die in elk geval de hele eerste helft van de maand zal gaan duren. De temperaturen zullen met rond of iets onder 20 graden eerst nog aangenaam warm zijn, maar in de loop van het weekend draait de wind naar het oosten en gaat aan de grond geleidelijk een stuk koelere lucht aanvoeren. De weerkaarten waren de afgelopen dagen helemaal omgeslagen, vorige week waren bijna alle weermodellen het erover eens dat de eerste oktoberweek geheel in het teken van actieve depressies met veel wind en regen zou staan.


Bron: WeerDirect - Deze weerkaart zal de komende dagen niet ingrijpend veranderen: Hogedruk in de regio noordwest-Rusland/Scandinavië zorgt in grote delen van midden- en noord-Europa voor vriendelijk herfstweer.

Volgende week koeler
Deze afkoeling heeft twee oorzaken. Ten eerste koelt de atmosfeer op het noordelijk halfrond steeds meer af nu de nachten weer langer duren dan de dagen en de atmosfeer daarom 's nachts sterker afkoelt dan ie overdag weer op kan warmen. Bovendien stroomt aan de oostkant van het hogedrukgebied boven Scandinavië een portie koude lucht naar het zuiden. De koudste lucht (rond -5 graden in 1500 meter hoogte) blijft volgens de actuele berekeningen ruim ten oosten van ons en gaat vooral Finland, Polen een Oostenrijk treffen, maar omdat de wind aan de grond een oostkomponent heeft zullen de temperaturen ook bij ons nog wat omlaag gaan en volgende week nog maar tussen 10-15 graden uitkomen. In de nachten is er kans op mist en tijdens en na het weekend neemt de kans op een graadje vorst duidelijk toe.


Bron: WeerDirect - De middagtemperaturen voor 12 oktober, berekening van GFS 00z, 4-10-2010. Vanaf komend weekend sijpelt uit het oosten geleidelijk koelere lucht binnen, waardoor de temperaturen elke dag iets omlaag zullen gaan.

"Oktober mild en fijn, laat t een strenge winter zijn!?"

Deze lange fase met hogedrukweer is opvallend maar niet ongewoon, mooiweer-periodes komen elke paar jaar in oktober voor. Veel mensen menen hieruit een eerste aanwijzing te zien op een mogelijke komende strenge winter en ook oude weerspreuken, zoals de bovenstaande, suggereren dat er een samenhang bestaat tussen mooi weer in oktober en strenge kou in de winter. Een wetenschappelijke analyse van deze weerspreuk heeft deze samenhang echter achterhaald: Er is geen significant verband tussen het weertype in oktober en de gemiddelde temperatuur in de winter.


Bron: WeerDirect - De verkleuring van de bladeren zal komende week mede door de koude nachten het jaarlijkse hoogtepunt bereiken. In combinatie met met zonnige weer en de mistbanken in de nanacht en ochtend zal het prachtig wandel- en fotoweer zijn!

Weerweetjes en de Kleine IJstijd
Dat betekent nog niet dat deze weerspreuk daarom fout moet zijn: Veel weerweetjes zijn eeuwenoud en dateren soms zelfs nog uit de (late) middeleeuwen toen de gemiddelde temperatuur op het noordelijke halfrond enkele graden kouder was dan in de 20ste en 21ste eeuw, de zogeheten "kleine ijstijd". De zomers waren toen in veel gevallen kil en regenachtig en strenge winters kwamen veel vaker voor dan heden, lange, koude winterperiodes met sneeuw en strenge vorst waren in de 16de en 17de eeuw heel normaal. Klimatologen hebben uitgevonden dat deze koude fase van het klimaat op het hele noordelijke halfrond te merken was en mogelijk te wijten is aan een combinatie van ongewoon weinig zonnevlekken (en dus een lage zonne-activiteit) en een mogelijke verandering van zeestromingen, onder andere ook de golfstroom in de Atlantische Oceaan. Het is goed mogelijk dat deze factoren ook een verandering van de "spelregels" in de atmosfeer tot gevolg hadden en er toen dus mogelijk wel een verband bestond tussen een warme, droge herfst en strenge winterkou.

Bron Weerdirect
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 263 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 263, lezen 12 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden