Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
31 oktober 2010, 20:09 uur | Bericht #159109
The Perfect Storm - De Halloween Storm van de eeuw (1991)


Bron: NOAA

The Perfect Storm was een zeldzame monster storm met een niet nader benoemde orkaan in het centrum van de storm. De storm begon met een lagedrukgebied op 28 Oktober 1991 en zou uiteindelijk 30 meter hoge golven produceren. De storm werd beroemd door de schrijver Sebastian Junger, die het zinken van de zwaardvisser "Andrea Gail" tijdens deze storm beschreef in zijn boek "The Perfect Storm". In 2000 werd het boek verfilmd met een hoofdrol voor George Cloony.


Bron: 05 news

Het oktober weer zorgt voor de juiste omstandigheden voor de "Perfect Storm"
In oktober koelt het grootste deel van Amerika af in voorbereiding op de koude wintermaanden. Het water van de oceaan heeft de eigenschap de zomerwarmte langer vast te houden. De landmassa's van Noord Amerika koelen dus veel sneller af dan de oceaan. Door de vastgehouden warmte op de Atlantische oceaan worden vaak enorme heftige stormen gecreëerd. De continentale luchtmassa's van het koelere vasteland zullen vaak de warmere maritieme lucht massa's van de oceaan treffen. Dit treffen veroorzaakt grote stormen, die beter bekend staan als Nor'easters.

Het voorspellen van de "Perfect Storm"
Meteorologen hadden een moeilijke tijd met het voorspellen van deze Halloween Storm. De storm ontstond toen een hoge druk systeem, een lage druk systeem en de overblijfselen van Hurricane Grace elkaar troffen in een destructieve dans. De hieruit voorkomende hoge golven en hevige stormwinden, die de oostkust van Amerika teisterden, hadden het -later beroemd geworden- vergaan van de Andrea Gail tot gevolg. Een interessant aspect van dit gigantische systeem was de tegengestelde trekrichting van oost naar west naar de kust van New England toe in plaats van zich land afwaarts te bewegen. Zelfs toen de inwoners van New England genoten van prachtig en helder oktoberweer bleven de meteorologen waarschuwen voor deze immense storm.

Een zeldzame weer gebeurtenis
Volgens Bob Case komt de samenhang van meteorologische omstandigheden, die tot de perfect storm hebben geleid, maar eens per 50 tot 100 jaar voor. De stormschade, waaronder erosie van de stranden en overstromingen, was wijdverspreid en enorm. Honderden huizen en andere objecten langs de kust werden van hun fundering geslagen of zijn simpelweg verdwenen. Boulevards, golfbrekers en pieren werden tot puin vermorzeld en een ontelbaar aantal kleine bootjes zonken. Maar ook meer landinwaarts was de schade door de storm enorm. De rivieren Hudson, Hackensack en Passaic traden buiten hun oevers en vele bomen, elektriciteitspalen en andere voorwerpen werden omvergeblazen. New England is het meest getroffen gebied. Echter was het de destructieve karakter van deze monsterstorm gevoeld tot in North Carolina, Florida en de noordkust van Puerto Rico. De totale schade van deze Halloweenstorm wordt geschat op honderden miljoenen dollars.


Cape Ann. Bron: Eagle tribune

Een hurricane zonder naam
Een opmerkelijke gebeurtenis was de vorming van een hurricane binnen in de Halloween Nor'easter. In de intense storm liepen de windsnelheden op tot 129 km/h, wat volgens de Saffir-Simposon schaal een hurricane genoemd wordt. Deze specifieke hurricane heeft nooit een naam gekregen, zoals de meeste tropische cyclonen wel benoemd worden volgens een vooropgestelde lijst. In plaats van een naam te krijgen staat deze storm in de boeken als “the Unnamed Hurricane of 1991”. De storm luwde uiteindelijk boven Nova Scotia, Canada op 2 november 1991 en blijft de 8ste hurricane in de geschiedenis van het naamgeven van hurricanes sinds de 1950s.


Cape Ann. Bron: Eagle tribune

Waarom heeft de Hurricane geen naam gekregen?
Er is een verschil tussen de Halloween Storm van 1991 en de hurricane, die zich vormde binnen in deze storm. Op het moment van de storm waren de autoriteiten en de media druk bezig met het bijelkaar schrapen van informatie over de schade, die de storm veroorzaakte en over de verdere gevolgen van de storm. Er werd toen besloten om de hurricane geen naam te geven, omdat de hurricane een kort leven beschoren was en om te voorkomen dat mensen in de war raakten.

Storm records werden gebroken
Op heel veel plaatsen aan de Atlantische kust werden getijde en vloedgolf records gebroken. In Ocean City, Maryland bijvoorbeeld kwam het hoogtij record te staan op 2,38 meter. Waarbij het record van 2,29 meter, gemeten gedurende een storm, in maart 1962 werd gebroken. Meer gedetailleerde informatie betreffende de gebroken records en de stormschade is te vinden bij de National Climatic Data Center Damage Summary for the Perfect Storm.

De ingrediënten voor de storm van de eeuw
Hurricane Grace
Op 27 oktober 27 1991 vormde Hurricane Grace zich ter hoogte van de kust van Florida. Terwijl Grace zich op 29 oktober noordwaarts verplaatste kwam er boven Canada ter hoogte van Nova Scotia een extratropische cyclone tot leven. De beweging tegen de klok in van dit lagedruk gebied veroorzaakte een d®alend koude front over een groot gedeelte van de Noord Atlantische kust. Het koufront zou later de stervende hurricane inhalen. Grace, die in eerste instantie op weg was naar het noordwesten, zou in reactie hierop een tegengestelde draai maken naar het oosten.

Een lage druk systeem
Het lagedruk systeem werd op 29 oktober steeds krachtiger en vernietigde de al zwakker wordende hurricane Grace. De intense wind shear brak Grace uiteen. Dit gebeurde aan de grenzen van het drukgebied, ver weg van het centrum van de storm. Echter de energie van Grace werd geabsorbeerd door het systeem. Het lagedruk systeem bereikte een piek (dal) van 972 hPa en windsnelheden van maximaal 111 km/h ter hoogte van Hallifax. De hieropvolgende beweging zuidwestwaarts van dit lage druk systeem over de warmere water van de Golfstroom zorgde voor een intensivering van de storm, net als tropische stormen intensiveren boven de warme wateren van de tropen. De druk steeg tot 998 hPa.


Hurricane Grace wordt opgegeten op 29 oktober. Bron: NOAA

Een hoge druk systeem
Een hogedruk systeem strekte zich uit vanaf de Golf van Mexico, langs de Appalachiën tot in Groenland. Sterke winden werden gegenereerd door het sterke drukverschil tussen een sterk hogedrukgebied in het oosten van Canada (1043 hPa) en een oppervlakte low. Enorme hoge golven en sterke rukwinden werden op dat moment (31 oktober) langs de oostkust van Amerika gerapporteerd. NOAA boei 44011, gelokaliseerd op 41,1 gr N en 66,6 gr W, heeft windsnelheden gemeten van 90 km/h met uitschieters tot 120 km/h. De significant gemeten golfhoogte was om 15.00 UTC zo’n 12 meter. Niet geverifieerde bronnen melden zelfs nog hogere golven en hardere windstoten.


Een afgezwakte halloween storm op 31 oktober. Bron: NOAA

Het bizarre einde van de Halloween Storm
De zuidwaartse beweging van de cycloon bracht het systeem boven de warme zeewateren van de Golfstroom (26 C). De convectie intensiveerde in banden rond het centrum van de storm en bereikte hiermee zijn subtropische karakter. Op 1 november om 0600 UT is de ontwikkeling in het centrum zodanig toegenomen, dat er sprake was van een tropische cycloon in de zuiverste zin van het woord.


Een tropische cycloon werd gevormd. Bron: NOAA

©onweer-online. Hulpbronnen: NOAA en weather about | Gewijzigd: 22 februari 2017, 13:24 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Rutte31
Lid
Woonplaats: Gouda
Berichten: 2421
Lid sinds: 26 jul. 2008
31 oktober 2010, 21:59 uur | Bericht #159142
Interessant stukje!
Voor degenen die de film "The Perfect Storm" nog niet hebben gezien kan ik 'm absoluut aanraden.
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: 's-Gravenzande
Berichten: 1684
Lid sinds: 11 okt. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 oktober 2010, 22:06 uur | Bericht #159143
Citaat van Marcel32, zondag 31 oktober 2010, 21:59 uur Interessant stukje!
Voor degenen die de film "The Perfect Storm" nog niet hebben gezien kan ik 'm absoluut aanraden.


Inderdaad een intressant stukje

Ik kan de film ook aanraden! blijft een spannende film. Een echte actiefilm

Groetjes Bjorn


Red Sky @ Night show us the lightRed Sky in the morning Sailors take warning.
Marjoo
Lid
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 566
Lid sinds: 7 jun. 2010
1 november 2010, 20:28 uur | Bericht #159264
Absoluut goed en mooi geschreven!!
Had niet echt intresse in de film maar ga m nu toch maar wel kijken
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 180 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 180, lezen 2 mensen het topic "Typhoon Merbok komt aan land in China".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden