Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

21 Feb 2024 07:59:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA.

21 Feb 2024 02:29:17

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Feb 2024 06:59:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Napa, CA.

20 Feb 2024 06:36:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor El Dorado, CA; Nevada, CA; Placer, CA.

20 Feb 2024 03:16:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA; Tehama, CA.

20 Feb 2024 01:42:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Glenn, CA; Plumas, CA; Tehama, CA.

20 Feb 2024 01:04:55

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA.

20 Feb 2024 01:04:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Mateo, CA.

20 Feb 2024 01:04:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA; Tehama, CA.

20 Feb 2024 00:35:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plumas, CA; Shasta, CA; Tehama, CA.

20 Feb 2024 00:04:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Tulare, CA.

19 Feb 2024 21:02:00
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 november 2010, 20:26 uur | Bericht #159732
Temperatuur lager dan het absolute nulpunt

Een negatieve temperatuur, minder dan nul kelvin, kan dat? Het antwoord: ja! De kans is zelfs groot dat je een gebiedje met negatieve temperatuur in huis hebt. In het dagelijks leven kennen we de graad Celsius. Als een weerman of -vrouw in hartje winter zegt dat het vannacht min vijf graden wordt, kijkt niemand raar op. Logisch: nul graden Celsius is gedefinieerd als het vriespunt van water. Er zijn lagere temperaturen, het vriespunt van alcohol of zuurstof bijvoorbeeld.

Absolute nulpunt: nul kelvin
Wetenschappers werken met de kelvin. Nul kelvin, -273,15 graden Celsius, is het absolute nulpunt. Bij nul kelvin staan alle moleculen stil en bevriest letterlijk alles, zelfs helium (althans, helium wordt een supervloeistof). Temperaturen lager dan nul kelvin lijkt dus onzin. Maar is dat wel zo?

Wat is temperatuur?
Het verschil tussen iets warms en iets kouds is hoeveel trillingsenergie in elk voorwerp zit. In een warm voorwerp zitten per gram meer trilling dan in hetzelfde voorwerp als het koud is. Die trillingen nemen we waar als warmte. Sommige stoffen, zoals water, kunnen meer trillingen bevatten dan andere omdat de moleculen op meer manieren kunnen trillen. Daarom slaat water veel meer energie op dan bijvoorbeeld grafiet. Hoe warmer iets is, hoe chaotischer. Daarom is temperatuur ook een maat voor hoeveel chaos (entropie) er in een stof zit. Is de temperatuur nul, dan beweegt er geen enkel molecuul. Er is dan geen enkele entropie meer aanwezig. Een temperatuur lager dan nul kelvin kan dus niet. Daarom definiëren natuurkundigen temperatuur nu (via een ingewikkeld logaritmisch verband) als: de mate waarin de chaos toeneemt bij het toevoeren van energie.De negatieve temperatuur van een volle pot erwten
In de meeste stoffen neemt de chaos toe als de energie toeneemt, in sommige stoffen met bijzondere eigenschappen juist niet. Vergelijk het met een pot met erwten. Als de pot helemaal of bijna leeg is, betekent met een hand erwten toevoegen: meer lawaai. Als de pot bijna vol is, zijn bijna alle plaatsen bezet. Hoe meer erwten je dan toevoegt, hoe kleiner de chaos. Als de pot propvol erwten is, kunnen de erwten geen kant meer op en hoor je niets meer. De entropie is dan nul.

Laser: negatieve temperatuur

Een laser is te vergelijken met die pot. Het grootste deel van de moleculen in een laser is aangeslagen: een toestand waarin ze extra energie hebben. Een aangeslagen molecuul kan de energie aan een buurmolecuul overdragen. De vele manieren waarop dat kan, vormen de wanorde in het systeem. Als nog meer moleculen worden aangeslagen betekent dat dat er nog maar heel weinig moleculen over zijn waaraan de energie over is te dragen. Met andere woorden: hoe meer energie wordt toegevoegd, hoe minder wanorde. We spreken dan van een negatieve temperatuur. Het gevolg: de laser heeft maar één signaal nodig, het foto-multiplicatoreffect en de aangeslagen moleculen weten niet hoe snel ze hun energie kunnen dumpen en er ontstaat een lawine van laserlicht. Kortom: de laser is eigenlijk een koud staaltje techniek…

Bron Faqt
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
4 november 2010, 21:39 uur | Bericht #159747
Uhm... oke nog een keertje lezen hoor...
Waarom deze advertentie?
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
4 november 2010, 21:41 uur | Bericht #159749
Interessant, ik vraag me eigenlijk af hoe het komt dat helium bij 0 graden Kelvin alsnog vloeibaar is en dus niet in vaste vorm overgaat. Dat betekent dan toch al dat je nog lager kan dan de 0 Kelvin of -273,15 graden Celsius?! Totdat deze ook helemaal vast is?
Woonplaats: Vianen
Berichten: 705
Lid sinds: 8 jul. 2010
4 november 2010, 21:52 uur | Bericht #159751
Als dit stukje iets eerder was geplaats, had het misschien nog een voordeel op m'n Natuur en scheikunde examen van afgelopen dinsdag... maar alsnog interesant om te lezen!
My new website! / Mijn twitter
ruk
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 1694
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 november 2010, 22:00 uur | Bericht #159753
hahaha, dit moet jeiemand voorlezen die strontlazerus is...

heb een paar lasers thuis maar die dingen geven geen temperatuur verschil af ,laat staan koude !!

een krachtige laser doet lucifers enzo ontbranden en de industrieele lasers 'snijden' bina door alles heen....zou je toch zeggen dat die dingen juist loei heet zouden zijn ???

snap er helemaal niets meer van .
één ding is zeker, er is ALTIJD WEER!!!!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 november 2010, 22:34 uur | Bericht #159759
Citaat van Tyshane, donderdag 4 november 2010, 21:41 uur Interessant, ik vraag me eigenlijk af hoe het komt dat helium bij 0 graden Kelvin alsnog vloeibaar is en dus niet in vaste vorm overgaat. Dat betekent dan toch al dat je nog lager kan dan de 0 Kelvin of -273,15 graden Celsius?! Totdat deze ook helemaal vast is?

Het klopt niet helemaal wat in het artikel staat. Helium wordt namelijk een superfluide vloeistof (Bose-Einsteincondensaat) zo rond de 2 Kelvin (= -271 graden Celsius). Wat Helium doet op 0K is niet bekend, omdat 0 K vooralsnog niet te bereiken is. Het is wel tot inmiddels op de picograden te benaderen maar 0K is een grens waarvan je je kunt afvragen of je het uberhaupt kan halen. Immers, het artikel zegt dat op 0K de moleculen stilstaan en de entropie 0 is. Dat is een idealistische toestand, maar een ideaal iets is nooit te bereiken, enkel te benaderen .

Eveens staan diverse moleculen niet stil in tegenstelling wat de klassieke mechanica beweert. Uit de quantummechanica is af te leiden dat moleculen altijd bewegen, ook in geval van 0K. Dit is de zogenaamde nulpuntsenergie (eng: zeropoint energy).

QUOTE(ruk @ Nov 4 2010, 22:00) <{POST_SNAPBACK}>
hahaha, dit moet jeiemand voorlezen die strontlazerus is...

heb een paar lasers thuis maar die dingen geven geen temperatuur verschil af ,laat staan koude !!

een krachtige laser doet lucifers enzo ontbranden en de industrieele lasers 'snijden' bina door alles heen....zou je toch zeggen dat die dingen juist loei heet zouden zijn ???

snap er helemaal niets meer van .


Het artikel is een beetje misleidend, maar het is dan ook erg lastig uit te leggen. Zoals jij, ruk, al zelf aangeeft, een laser kan door dingen heen branden. Dat komt, omdat systemen met een 'negatieve' temperatuur is heter dan elk ander systeem in de 'positieve' temperatuur. En dat is wat het artikel uitlegt. Om nog te kijken naar de laser. Stel, je voegt er continu energie aan toe. Tot een zekere mate neemt de entropie, wanorde, dan ook toe in de laser. De wanorde neemt toe doordat de deeltjes in de laser steeds heviger gaan trillen.

Echter, op een gegeven moment is er een zodanige (enorme) hoeveelheid energie in het systeem/laser dat de deeltjes bijna geen ruimte meer hebben om te bewegen. Uit de rekensom volgt dan dat de entropie daalt. En dat wordt bedoelt met negatieve temperatuur. Logischerwijs geldt dan ook dat als je nog meer energie toevoegt in het systeem/laser dat de entropie nog lager wordt. Maar je kan met die laser dan wel nog steeds door dingen heen branden, want het energieniveau is wel steeds toegenomen . | Gewijzigd: 4 november 2010, 22:35 uur, door MarkNL
Marching ever onward to tomorrow!
Brian
Lid
Woonplaats: Lelystad
Berichten: 1348
Lid sinds: 17 mei. 2008
4 november 2010, 22:42 uur | Bericht #159761
Citaat van ruk, vrijdag 5 november 2010, 0:00 uur snap er helemaal niets meer van .

Ben je niet de enige, vind natuur/scheikunde een leuk iets, maar tot bepaalde mate
Iets wat ik niet met men blote oog ken zien is voor mij al niet echt interessant meer
Check out the light show:)
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
4 november 2010, 23:41 uur | Bericht #159765
Citaat van MarkNL, donderdag 4 november 2010, 22:34 uur Het klopt niet helemaal wat in het artikel staat. Helium wordt namelijk een superfluide vloeistof (Bose-Einsteincondensaat) zo rond de 2 Kelvin (= -271 graden Celsius). Wat Helium doet op 0K is niet bekend, omdat 0 K vooralsnog niet te bereiken is. Het is wel tot inmiddels op de picograden te benaderen maar 0K is een grens waarvan je je kunt afvragen of je het uberhaupt kan halen. Immers, het artikel zegt dat op 0K de moleculen stilstaan en de entropie 0 is. Dat is een idealistische toestand, maar een ideaal iets is nooit te bereiken, enkel te benaderen . Eveens staan diverse moleculen niet stil in tegenstelling wat de klassieke mechanica beweert. Uit de quantummechanica is af te leiden dat moleculen altijd bewegen, ook in geval van 0K. Dit is de zogenaamde nulpuntsenergie (eng: zeropoint energy).
Dank Mark voor je reactie en heldere uitleg! Overigens is het artikel op Faqt net aangepast en op het eind iets herschreven.
Woonplaats:
Berichten: 2713
Lid sinds: 11 mrt. 2010
5 november 2010, 07:14 uur | Bericht #159776
mwoah, mijn scheikunde is slecht en ik snap ook werkelijk de bieten niet van dit artikel
onweeer
Lid
Woonplaats: heeten
Berichten: 1066
Lid sinds: 22 nov. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 november 2010, 07:36 uur | Bericht #159777
Citaat van RamonOost, donderdag 4 november 2010, 21:52 uur Als dit stukje iets eerder was geplaats, had het misschien nog een voordeel op m'n Natuur en scheikunde examen van afgelopen dinsdag... maar alsnog interesant om te lezen!
Ik heb nog geen examen gehad (wel dit jaar) maar ik had dit onderwerp ook pas geleden
Onweer spotten natuurlijk ;)Sneeuw is BAD
Rob63
Lid
Woonplaats: Rheden
Berichten: 402
Lid sinds: 16 jun. 2009
6 november 2010, 00:08 uur | Bericht #159893
Zoals ik tegen deze materie aankijk: het is theorie.
Berekend uitgaande van de hier op Aarde (overigens theoretische) natuurwetten en stellingen.
Niemand weet wat het absolute nulpunt is. Er is in de theorieën inderdaad uitgegaan van -273,15 C. En inderdaad, lager is nog niet waargenomen. Maar dit zegt in mijn ogen niet dat een lagere temperatuur niet mogelijk is.
Evenmin als een snelheid hoger dan die van het licht. Inderdaad, theoretisch niet mogelijk. We zullen het zien.
Nog niet zo heel lang geleden, dacht men dat het niet mogelijk zou zijn de geluidsbarriere te doorbreken. En dat waren toch ook serieuze wetenschappers die zich ermee bezig hielden.

Geregeld lees je over zaken die in het heelal worden waargenomen, die volgens onze Aardse stellingen en natuurwetten niet mogelijk zijn.
Tja, dan blijkt dat die natuurwetten hier op Aarde redelijk werken, maar dat zegt niet al teveel over hoe het verderop in het heelal werkt. | Gewijzigd: 6 november 2010, 00:09 uur, door Rob63
Eilander
Lid
Woonplaats: Terschelling
Berichten: 1001
Lid sinds: 13 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 november 2010, 12:21 uur | Bericht #159917
Het zegt alleen dat onze definitie van het begrip temperatuur misschien niet helemaal handig is gekozen.
Als je de definitie meer zoiets zou maken als: het absolute nulpunt is het punt waarop er alleen energie kan worden toegevoegd, en het absolute pluspunt is het punt waarop er geen energie meer aan toegevoegd kan worden, dan heb je misschien een betere definitie.
Natuurlijk zitten hier ook weer problemen aan, het nulpunt zou afhangen van de soort stof waar je het over hebt.
Maar goed. Waar het op neerkomt is dat ons begrip 'temperatuur' niet helemaal gelijk loopt met de omschrijving van temperatuur als zijnde de entropie van een stof.
Niets schokkends.
Jelte Media: webdesign, fotografie en video van Terschelling
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
lingy28
Lid
Woonplaats: wageningen
Berichten: 197
Lid sinds: 30 jul. 2008
11 november 2010, 23:49 uur | Bericht #161516
dat absolute nulpunt, was dat niet puur alleen voor hier op onze aardkloot? ik dacht dat in het heelal nog lagere temperaturen gemeten zijn...
Rob63
Lid
Woonplaats: Rheden
Berichten: 402
Lid sinds: 16 jun. 2009
12 november 2010, 00:15 uur | Bericht #161523
Citaat van lingy, vrijdag 12 november 2010, 1:49 uur dat absolute nulpunt, was dat niet puur alleen voor hier op onze aardkloot? ik dacht dat in het heelal nog lagere temperaturen gemeten zijn...
Voor zover ik weet niet. Maar dat zegt geenzins dat het ergens in het heelal niet veel kouder kan zijn. Het is een theoretische rekengrootheid, die hier op Aarde aardig lijkt te kloppen. Maar ja, die theorieën hè, hoe vaak blijken ze toch niet juist.
Neem nou de maan. Wie had (uitgaande van de beweringen van de hoge heren geleerden) durven dromen dat er ooit nog eens water gevonden zou worden?
Zie oa hier: http://www.astronomie.nl/nieuws/1519/water...op_de_maan.html
pyro
Lid
Woonplaats: Utrecht
Berichten: 721
Lid sinds: 11 jul. 2010
12 november 2010, 06:28 uur | Bericht #161553
- 240 = Laagste temperatuur welk onder natuurlijke omstandigheden ooit in het Zonnestelsel is geregistreerd, in de eeuwige schaduw in een krater op de zuidpool van de Maan, gemeten door de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) op 17 september 2009.

-273,15 = Absolute nulpunt
Volg pyropix stormchase videos op http://www.facebook.com/pyropixvideos
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.834 topics, welke bij elkaar 448.293 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.568 leden.
Het nieuwste lid is Nivo_van_Brabant.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 77 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 77, lezen 12 mensen het topic "Stormkans donderdag 22 februari 2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden