Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atascosa, TX; Wilson, TX.

30 Apr 2024 02:49:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Little River, AR; McCurtain, OK.

30 Apr 2024 02:22:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Faulkner, AR; Perry, AR.

30 Apr 2024 02:22:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Little River, AR; Sevier, AR; McCurtain, OK.

30 Apr 2024 01:15:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bronx, NY; Westchester, NY.

30 Apr 2024 00:19:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bergen, NJ; Bronx, NY; Rockland, NY; Westchester, NY.

29 Apr 2024 23:54:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Rockland, NY; Westchester, NY.

29 Apr 2024 23:25:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Polk, AR; Scott, AR.

29 Apr 2024 23:02:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Karnes, TX; Wilson, TX.

29 Apr 2024 19:04:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

29 Apr 2024 15:39:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

29 Apr 2024 14:28:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Karnes, TX; Wilson, TX.

29 Apr 2024 14:22:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

29 Apr 2024 13:08:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Galveston, TX.

29 Apr 2024 12:32:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Galveston, TX.

29 Apr 2024 12:30:33
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
18 november 2010, 14:13 uur | Bericht #162904
Citaat van snowman, donderdag 18 november 2010, 14:10 uur uuh nee geen grap nee haha hier een voorbeeld: http://www.youtube.com/watch?v=62mCR74FHN4 in feite is het gewwon een hogedrukreiniger die het water vernevelt en dan valt het als sneeuw op de grond
Hey maar da's wel gaaf. Mocht het koud genoeg zijn met kerst maar geen sneeuw, dan is dat een leuk alternatief!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
18 november 2010, 14:15 uur | Bericht #162906
Winterweer in november

Gisteren kon u al lezen dat het de komende dagen kouder wordt en dat we volgende week zelfs over een licht winters weertype kunnen spreken. De maximumtemperatuur komt dan nog wel boven nul, in de nachten gaat het op veel plaatsen vriezen en er kan zelfs een winterse bui vallen. Vandaag bekijken we de laatste ontwikkelingen, maar we kijken ook eens in het archief. Hoe uitzonderlijk is winterweer in de late herfst?

De laatste ontwikkelingen
Twee keer per dag komen de nieuwste inzichten van het ECMWF model binnen. Voor het Amerikaanse model is het zelfs vier keer per dag. Meerdere malen per dag wijzigen de inzichten voor de langere termijn. Zeker voor meer dan 5 dagen vooruit kan dat soms betekenen dat koude vooruitzichten nog dezelfde dag 180 graden wijzigen en dat van een dalende temperatuur absoluut geen sprake is. Nu zien we al enkele dagen achter elkaar dat zowel het Europese als Amerikaanse weermodel zinspelen op een volledige overgang naar vroeg winterweer in grote delen van Europa. Per modelrun zien we, en dat is op een termijn van 8 tot 10 dagen natuurlijk logisch, elke keer dat de positie van hoge- en lagedrukgebieden net iets anders is, maar in grote lijnen zijn de belangrijkste weermodellen die in de weerkamer gebruikt worden het wel eens. Of het volgende week dinsdag of donderdag tot een sneeuwbui komt is dus niet zo belangrijk, interessanter is dat volgende week de temperatuur gevoelig omlaag gaat en er waarschijnlijk voor het eerst na het zomerseizoen vaste neerslag mogelijk is.


Weerkaart van vandaag. Boven Rusland ligt een krachtig hogedrukgebied en nabij de Britse Eilanden is de luchtdruk laag. Vooral in Scandinavië is het al behoorlijk koud.


Volgende week dinsdag is er in de buurt van IJsland een krachtig hogedrukgebied te vinden. Als tegenhanger vinden we een depressie boven de Alpen en Italië. Met een oostenwind komt voorzichtig koudere lucht richting ons land. Scandinavië begint langzaam af te koelen.

Bekende weerkaarten
Als we de laatste berekeningen van het ECMWF model bekijken, dan zien we weerkaarten die ons bekend voorkomen. De weerkaarten vertonen veel gelijkenis met die van afgelopen winter. De luchtdruk bij Groenland en IJsland is behoorlijk hoog en koude poollucht trekt Scandinavië binnen. Omdat bij ons vanaf het weekend de wind naar het noordoosten draait, kan het gebied met lage temperaturen zich langzaam uitbreiden tot over ons land. Omdat een deel van de lucht nog over de Oostzee strijkt, komt de temperatuur overdag nog wel enkele graden boven nul uit. In de loop van volgende week zien we bij de meeste computerberekeningen dat er een lagedrukgebied ontwikkeld boven Lapland. In sneltreinvaart trekt deze richting het zuiden. Dit zagen we ook vorig jaar regelmatig gebeuren. Het gevolg was een sneeuwrijke winter. Of het ook nu direct tot sneeuw van betekenis gaat komen is afwachten.


Eind volgend week is het bijzonder koud in Scandinavië. Lokaal blijft het overdag meer dan 20 graden vriezen! Aan de oostflank van het IJslandse hogedrukgebied is een lagedrukgebied op weg richting het zuiden. Gaat dit in ons land sneeuw opleveren?


Het is nog erg ver weg, maar de controlerun van het ECMWF laat voor maandag 29 november een echte winterkaart zien. Een krachtig hogedrukgebied tussen Groenland en Scandinavië zorgt voor een overtuigende ooststroming waarbij de temperatuur overdag enkele graden onder nul blijft steken.


Pluimgrafiek op basis van de laatste computerberekeningen. Vrijwel alle oplossingen gaan flink omlaag. De blauwe lijn is de operationele run van het NCEP model. Volgens de Amerikanen wordt het volgende week alweer zachter, vrijwel alle ECMWF leden volgen deze trend niet. De controlerun (oranje lijn) is ronduit winters, ook na tien dagen vooruit met dagtemperaturen die niet boven nul komen.

Winterweer in het verleden
In het verleden is het wel vaker voorgekomen dat in november Koning Winter al van zich liet horen. Sterker nog, enkele dagen winterweer in november is heel normaal. Zo komt het in De Bilt gemiddeld tot 6 nachten vorst en valt er op 2 dagen (natte) sneeuw. In het oosten en noordoosten valt gemiddeld op 3 dagen sneeuw en komt het in Twente, Eindhoven en Maastricht zelfs tot gemiddeld één ijsdag (een dag waarop de temperatuur het hele etmaal niet boven nul komt).

De laatste jaren hebben we ook regelmatig al winterse omstandigheden gehad in november. Vorig jaar dan niet, maar in 2008 kwam het eind november tot een aantal nachten vorst en zo nu en dan viel er ook sneeuw. Op sommige plaatsen konden er al sneeuwballen gegooid worden. Zo lag er op de Veluwe op de 23ste al 10-15 cm sneeuw. In 2005 kwam het tot zware sneeuwval op de 25ste waarbij in korte tijd een sneeuwdek van 15 tot 30 cm tot stand kwam in het oosten van Nederland. Op de snelwegen op de Veluwe ontstonden files die soms pas na middernacht waren opgelost.

Serieus winterweer is al iets langer geleden. Een volledig winterse novembermaand was die van 1993. De gemiddelde temperatuur kwam op 2,3 graden uit, zelfs voor januari is dat iets te koud. Alleen in 1919 en 1921 kwam het maandgemiddelde nog iets lager uit. Winterweer was er ook in november 1985 en ook in 1965 was het al vroeg winter.

Bron: Meteo Consult, ECMWF.
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Enschede
Berichten: 33
Lid sinds: 12 feb. 2010
18 november 2010, 14:15 uur | Bericht #162907
Citaat van wiggelrode, donderdag 18 november 2010, 12:57 uur 25 November 2005.. zou 2010 ook prachtig zijn.

Mwoh. Zat toen een weekend zonder stroom...

Nieuw hier overigens, bij deze; hallo.
meteozuid
Lid
Woonplaats:
Berichten: 8
Lid sinds: 18 nov. 2010
18 november 2010, 14:16 uur | Bericht #162908
Citaat van Tyshane, donderdag 18 november 2010, 14:13 uur Hey maar da's wel gaaf. Mocht het koud genoeg zijn met kerst maar geen sneeuw, dan is dat een leuk alternatief!
jha inderdaad, daarom heb ik het eigenlijk gekocht maar vorig jaar kerst was niet koud genoeg helaas. hopelijk hoef ik het niet te gebruiken en gaat het uit zichzelf al sneeuwen. | Gewijzigd: 18 november 2010, 14:16 uur, door meteozuid
Woonplaats: Musselkanaal(Grunn)
Berichten: 1096
Lid sinds: 17 apr. 2010
18 november 2010, 14:33 uur | Bericht #162912
@snowman
Mag ik dat ding even lenen met kerst?


Heb wel geen tuin, maar kan de buurvrouw wel even onder sneeuwen
dan heb ik hier toch op het balkon een sneeuwpop staan
WINTER 78/79 laat maar komen!!!
-----------------------------------------------
As't nait gait zoas't moet, mot't mor zoas't gait
Woonplaats: Goes, Zeeland
Berichten: 623
Lid sinds: 30 dec. 2009
18 november 2010, 15:07 uur | Bericht #162921
Citaat van snowman, donderdag 18 november 2010, 14:10 uur uuh nee geen grap nee haha hier een voorbeeld: http://www.youtube.com/watch?v=62mCR74FHN4 in feite is het gewwon een hogedrukreiniger die het water vernevelt en dan valt het als sneeuw op de grond

MOet met een standaard Kärcher toch ook lukken dan? gaan we proberen als de temps het toe gaan laten, wat slechts nog een kwestie van tijd lijkt te zijn.
Days of thunder 2011: 10Twitter for Forum
Woonplaats: Zederik
Berichten: 477
Lid sinds: 11 nov. 2010
18 november 2010, 15:30 uur | Bericht #162922
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, donderdag 18 november 2010, 14:15 uur Winterweer in november
Die pluim mag best uitkommen
zeker die control
Rutte31
Lid
Woonplaats: Gouda
Berichten: 2421
Lid sinds: 26 jul. 2008
18 november 2010, 15:51 uur | Bericht #162924
Soww, wat gaat dat weer lekker rap hier. En een pluimpje voor de pluim, ziet er lekker koud uit voor volgende week. Als ik de Duitsers van wetter.de mag geloven blijft het ook begin december nog koud met temperaturen ruim onder het gemiddelde. Kanttekening hierbij is dat er vooral in het zuiden en oosten van Duitsland sneeuw wordt verwacht, dus de kans op sneeuw bij ons is dus nog niet zo heel erg groot. Maar wat niet is kan nog komen.
Hieronder het linkje:
http://www.wetter.de/cms/aktuell/wettertre...eutschland.html
tdv
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 748
Lid sinds: 13 feb. 2010
18 november 2010, 16:18 uur | Bericht #162929
Ik hoop dat de kou door zet en niet na volgende week weer omhoog kruimpt naar 9 graden met regen en lekker herfst weer
Woonplaats: Groningen
Berichten: 1285
Lid sinds: 25 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 november 2010, 16:30 uur | Bericht #162930
Jaja het begint er steeds meer op te lijken:)
heerlijk heb er nu al zin in, lekker naar buiten kijken en al naar al die mooie vlokken staren en dat het langzaam wit word
Mijn timelapse video: http://www.youtube.com/watch?v=u50lhEUOSNk
Mijn (on)weer foto's : Foto's
Woonplaats: Zaandam, Noord-holland
Berichten: 1612
Lid sinds: 2 apr. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 november 2010, 16:31 uur | Bericht #162931
Ik zat gister ff door het forum te neuzen en ik snap nu wat jullie bedoelde met dat het vorig jaar zo gezellig was hier tijdens de winter. Meer dan 20 wintertopics!! Ik snap de kaartjes en pluimen ook steeds weer iets beter. Een herhaling van vorig jaar is natuurlijk meer dan welkom. Overigens een vraagje, was er vorig jaar nou wel of niet sprake van een Polar low?
jones
Lid
Woonplaats: Baal (Tremelo, Belgie)
Berichten: 1864
Lid sinds: 26 jul. 2008
18 november 2010, 16:37 uur | Bericht #162934
de kans dat december tot februari te koud verlopen is volgens NCEP 55 tot 65%
Onweersdagen 2012 : 2 Onweersdagen in het geheugen: 2 juni 2008, 26 mei 2009, 7 oktober 2009, 10 en 14 juli 2010, 28 juni 2011, 23 augustus 2011
Aern
Lid
Woonplaats: Axel, Oirschot of Eindhoven
Berichten: 339
Lid sinds: 30 jan. 2010
18 november 2010, 16:47 uur | Bericht #162935
Citaat van weerfanaat, donderdag 18 november 2010, 16:31 uur Overigens een vraagje, was er vorig jaar nou wel of niet sprake van een Polar low?


Haha, ik begin altijd spontaan te lachen als ik het woord Polar Low hoor of zie.
18 van de 20 wintertopics vorig jaar gingen volgen mij over de PL
Het is er helaas niet echt van gekomen.. Ze kwamen wel dichtbij.. misschien deze winter!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
18 november 2010, 16:58 uur | Bericht #162936
Poollucht probeert Europa te veroveren

Onder een vrij heldere sterrenhemel beleefde Scandinavië alweer een flink koude nacht. In het noorden van Zweden daalde het kwik tot -23 graden.De vorst wordt de komende dagen wel een beetje getemperd, maar het blijft koud.De tempering van vorst heeft te maken met een klein lagedrukgebiedje dat van boven Scandinavië komt te liggen. De wind komt daardoor vanaf de zee en het zeewater voor de Noorse kust is altijd nog zon 12 tot 13 graden.

Interessant om te zien is hoe de imposante hogedrukgebieden bij Groenland en Scandinavië zich gaan gedragen de komende tijd. Er hoopt zich steeds meer Poollucht op boven Nova Zembla, Lapland en Spitsbergen. De puzzel hoeft maar een keer goed te vallen en de kou baant zich een weg naar Europa.

Begin volgende week zien we dat hier mee een klein beginnetje gemaakt wordt en dat de vorstgrens vanuit het noordoosten steeds verder terrein wint richting West Europa.Dit Dankzij een hogedrukgebiedje dat vanaf Noorwegen opschuift naar Finland en een depressie die boven het zuidoosten van Rusland komt te liggen. In de nacht naar woensdag gaat het in Polen en Duitsland al vriezen. Ook ons land maakt dan kans op wat lichte vorst.

Later in de week zakt een lagedrukgebied in sneltreinvaart vanaf Spitsbergen via de Noorse kust af naar de Noordzee. Met een flink koude bovenlucht zou dat in ons land wel eens tot wat winterse neerslag kunnen leiden. Dit met hele koude lucht gevulde systeem komt boven ons land en onze Belgische zuiderburen in botsing met veel warmere lucht wat vaak aanleiding geeft tot neerslag. Winterse neerslag (vooral in de Belgische Ardennen) zou dan het logische gevolg kunnen zijn.

Het zijn allemaal lange termijn prognoses, en natuurlijk kunnen ontwikkelingen nog weer veranderen. Vast staat dat er sprake is van een boeiende situatie op de weerkaart waarbij kou vanuit het noorden wel degelijk probeert Europa te veroveren. Een kwestie van tijd?

Pietje Paulusma
Woonplaats: haarlem
Berichten: 1310
Lid sinds: 23 jun. 2009
18 november 2010, 17:05 uur | Bericht #162937
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, donderdag 18 november 2010, 16:58 uur Poollucht probeert Europa te veroveren


kou vanuit het noorden wel degelijk probeert Europa te veroveren. Een kwestie van tijd?

Pietje Paulusma


vraagt ie dat aan ons of wat ?

hier zit een addertje onder het gras.. positief dan
Life without freedom is no life at all.

weather without storms is no weather at all.
Anne.
Lid
Woonplaats: Zoetermeer
Berichten: 224
Lid sinds: 6 dec. 2009
18 november 2010, 17:39 uur | Bericht #162943
Op de vorige pagina zag ik iets over een sneeuwmaker.. Hoe duur is zo'n ding?
Aern
Lid
Woonplaats: Axel, Oirschot of Eindhoven
Berichten: 339
Lid sinds: 30 jan. 2010
18 november 2010, 17:41 uur | Bericht #162944
Ja volgens mij vraagt Pietje P. aan ons of de poolucht mag komen..

Nou van mij wel hoor!

Nog even iets wat me net is opgevallen:

De gemiddelde temp. van 2010 ligt in de Bilt volgens mijn berekeningen nu op 10,43 graden en dus is het vrij zeker dat dit jaar gemiddeld het koudste word van deze eeuw. Nu al is 2010 kouder dan vorig jaar met nog 13 dagen te gaan in November en we hebben heel december nog.
Het koudste jaar van deze eeuw is op dit moment 2004 met in de Bilt een gemiddelde van 10,35. Dit kan deze maand nog makkelijk verbroken worden.

Als de overige dagen van november en december zouden verlopen tegen het langjarig gemiddelde, dat wil zeggen gemiddeld 6,2 graden voor november en 4,0 graden gemiddeld voor december dan zouden we uitkomen op 9,73.
Dit zou voor het eerst zijn sinds 1996 dat een jaar onder de 10 graden grens zit. En met de huidige voorspellingen moet dat zeker gaan lukken!
Woonplaats:
Berichten: 4905
Lid sinds: 16 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 november 2010, 18:03 uur | Bericht #162947
Een flink neerslaggebied n-no duitsland; kan misschien nog wat vanuit het zuid-oosten de grens raken.... | Gewijzigd: 18 november 2010, 18:11 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Woonplaats:
Berichten: 4905
Lid sinds: 16 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 november 2010, 18:05 uur | Bericht #162948
Laatste sat film
Woonplaats: Zederik
Berichten: 477
Lid sinds: 11 nov. 2010
18 november 2010, 18:07 uur | Bericht #162949
Citaat van Aern, donderdag 18 november 2010, 17:41 uur Ja volgens mij vraagt Pietje P. aan ons of de poolucht mag komen..

Nou van mij wel hoor!

Nog even iets wat me net is opgevallen:

De gemiddelde temp. van 2010 ligt in de Bilt volgens mijn berekeningen nu op 10,43 graden en dus is het vrij zeker dat dit jaar gemiddeld het koudste word van deze eeuw. Nu al is 2010 kouder dan vorig jaar met nog 13 dagen te gaan in November en we hebben heel december nog.
Het koudste jaar van deze eeuw is op dit moment 2004 met in de Bilt een gemiddelde van 10,35. Dit kan deze maand nog makkelijk verbroken worden.

Als de overige dagen van november en december zouden verlopen tegen het langjarig gemiddelde, dat wil zeggen gemiddeld 6,2 graden voor november en 4,0 graden gemiddeld voor december dan zouden we uitkomen op 9,73.
Dit zou voor het eerst zijn sinds 1996 dat een jaar onder de 10 graden grens zit. En met de huidige voorspellingen moet dat zeker gaan lukken!

zonder die kou zitten we aardig op de terug reis van de Global warming.
sinds 2007 is de temperatuur jaarlijks gezakt
| Gewijzigd: 18 november 2010, 18:07 uur, door winter=fijnweer
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.855 topics, welke bij elkaar 448.367 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.581 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 179 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 179, lezen 9 mensen het topic "Winter discussie 2014-2015 Deel 1".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden