Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

8 Jun 2023 04:59:41

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

8 Jun 2023 00:59:42

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Jun 2023 23:00:04

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Jun 2023 23:00:03

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

7 Jun 2023 23:00:02

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Jun 2023 23:00:02

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Jun 2023 23:00:02

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Jun 2023 23:00:01

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Jun 2023 23:00:01

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Jun 2023 23:00:01

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Jun 2023 23:00:01

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Jun 2023 23:00:00

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Jun 2023 23:00:00

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Jun 2023 23:00:00

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Jun 2023 23:00:00
Actueel
1 / 4

Stormkansen 13-14 maart

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 december 2010, 15:17 uur | Bericht #173915
Op zoek naar de warme plekken

De verhalen in deze rubriek gingen de afgelopen tijd veelal over het winterweer en de kou. Een grote groep lezers smult van deze winterse taferelen, maar een evenzo grote groep is alweer helemaal klaar met de kou, sneeuw en gladheid. Zij verlangen stilletjes alweer naar de zomerse warmte en wat zon, maar binnen Europa is deze combinatie nog maar lastig te vinden. Hoewel er op diverse plaatsen, vooral in het zuiden, ruimte is voor de zon, willen de temperaturen daar overdag amper boven 10 graden uitkomen. Voor de mensen die het winterweer graag willen ontsnappen, gaan we dan ook maar eens op zoek naar de warmere en zonnige plekjes binnen Europa.

Als we in het algemeen kijken, ligt er hoger in de atmosfeer vanuit het noorden een flinke hoeveelheid met zeer koude lucht boven vrijwel het gehele Europese continent. Eigenlijk alleen het uiterste zuidoosten zit nog in de warmere lucht, maar ook daar gaat geleidelijk iets minder warme lucht arriveren. In de hoek van Spanje en Portugal probeert een hogedrukzone de komende dagen meer invloed te krijgen, maar echt overtuigend lukt dat niet, want vanaf de Atlantische Oceaan wordt op zondag alweer een behoorlijk regengebied het Iberisch Schiereiland opgestuwd.


Vanuit het noorden ligt er een flinke hoeveelheid koude lucht boven Europa. Het zuidoosten bevindt zich echter nog net in de warmere lucht.

Zonnig en warm
De enige plekken waar het de komende tijd nog relatief warm en zonnig is, zijn de Griekse eilanden, de Turkse zuidkust en Cyprus, maar ook net buiten de Europese grenzen is het bijvoorbeeld in delen van Israel en in Egypte nog goed toeven. Vooral de Turkse kust en Cyprus behalen dit weekeinde nog middagtemperaturen rond 25 graden en in Israël en Egypte wordt het her en der nog bijna 30 graden met daarbij flink wat zonneschijn.

In Griekenland is het in ieder geval morgen – zaterdag – nog warm met ruim 20 graden, maar vanuit het noordwesten schuift daar de komende dagen een lagedrukgebied binnen en dat levert niet alleen lagere middagtemperaturen op, maar ook geregeld (onweers)buien. Zo komt het kwik zondag vrijwel nergens meer boven 20 graden uit. Uitzondering is het meest zuidelijke Griekse eiland Kreta met nog net 18 tot 20 graden. Na het weekeinde gaat in die zuidoosthoek de luchtdruk echter weer omhoog, want boven West-Rusland bouwt zich een hogedrukgebied op en dat breidt zich langzaam verder uit tot over Griekenland en Turkije.


Daar wordt het zaterdag dan ook nog behoorlijk warm met middagtemperaturen rond 20 graden en vooral de Turkse zuidkust, Cyprus, Israël en Egypte halen nog ruim 25 graden. Ook op de Canarische Eilanden is het nog ruim 20 graden (zie rode cirkels).


Komende dinsdag trekt de warmte zich ook daar steeds verder terug. In bijna heel Europa wordt het dan geen 20 graden meer.

Canarische Eilanden
Ook de Canarische eilanden doen het nog goed voor de tijd van het jaar met flink wat zon en bovendien nog 20 tot 25 graden. Wel is het ook daar hoger in de atmosfeer erg koud en de lucht is dan ook erg onstabiel. Dat houdt in dat er met warme lucht aan de grond en boven het zeewater, en koude lucht in de bovenlucht heel gemakkelijk buien ontstaan, sommige daarvan ook met onweer.

Minder koud

Die warmere lucht boven de Canarische Eilanden beweegt zich in de loop van het weekeinde langzaam richting Spanje en Portugal. De middagtemperaturen gaan daar dan ook langzaam omhoog. In het noorden en binnenland stijgt het kwik in de thermometer dan van onder 10 graden naar regionaal net boven 10 graden. Vooral in het zuiden warmt het echter iets meer op en daar, in bijvoorbeeld het Spaanse Sevilla en het Portugese Faro, wordt het lokaal een graad of 20. Wel trekt er tegelijkertijd een gebied met regen en buien, soms met onweer, het vasteland op en dit blijft nog tot ruim na het weekeinde boven het Iberisch Schiereiland hangen. Alleen de Spaanse Costa’s houden het dan nog meest droog met daar op steeds meer plekken alweer een graad of 20.

Koud
In de rest van Europa is het de komende dagen nog koud. Wel is het zo dat met het naar het zuidwesten draaien van de wind ook bij ons relatief iets minder koude lucht arriveert. Vooral de kustgebieden komen zondag uit op een graad of 6 en in het binnenland komen de maxima rond 4 graden uit. Zaterdag valt de neerslag met middagtemperaturen rond het vriespunt dan ook nog vooral in de vorm van sneeuw, maar vanaf zondag gaat de neerslag op steeds meer plekken over op natte sneeuw en regen. Na het weekeinde wordt het geleidelijk droog in Nederland, maar wel wordt het dan weer iets kouder.

Bron: Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.724 topics, welke bij elkaar 447.698 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.512 leden.
Het nieuwste lid is daan7611.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 56 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 56, lezen 2 mensen het topic "Onweer op komst Nijmegen 22 juni 08".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Stormkansen 13-14 maart

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden