Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dallam, TX; Moore, TX; Sherman, TX.

8 May 2021 00:27:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaver, OK.

8 May 2021 00:11:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Oldham, TX.

8 May 2021 00:09:02

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

8 May 2021 00:02:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Texas, OK.

7 May 2021 23:11:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cimarron, OK.

7 May 2021 23:07:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Texas, OK.

7 May 2021 22:05:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bernalillo, NM; Sandoval, NM.

7 May 2021 21:38:30

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 May 2021 21:00:22

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 May 2021 20:59:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cimarron, OK.

7 May 2021 20:47:40

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

7 May 2021 18:59:58

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 May 2021 17:02:11

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 May 2021 17:02:10

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 May 2021 17:02:10
Actueel
1 / 4

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 januari 2011, 20:05 uur | Bericht #202289
Vesuvius heeft grote broer: Supervulkaan kan leven in heel Europa bedreigen

Tweeduizend jaar geleden werd Pompeii verwoest door vulkaan Vesuvius. In de regio van Napels houden ze hun hart vast voor de volgende uitbarsting van de vulkaan. Maar aan de andere kant van de stad ligt misschien nog een veel groter gevaar te wachten. Vesuvius heeft immers een grote broer die voor heel Europa nare gevolgen kan hebben, schrijft de Daily Mail. Het begint met duizenden kleine aardbevingen in de bodem onder Napels. In het Nationale Instituut voor Geofysica en Vulkanologie stellen ze vast dat de trillingen niet veroorzaakt worden door de Vesuvius, de berg die onheilspellend over de stad waakt. De aardbevingen zijn afkomstig van een veel groter gevaar dan de Vesuvius. Het gaat om één van de grootste en gevaarlijkste vulkanen ter wereld: de Campi Flegrei, een zogenaamde caldera. Door een uitbarsting van zo'n supervulkaan kunnen zich nieuwe bergen vormen. Vesuvius maakt deel uit van het ondergrondse stelsel van de vulkaan.Puistje
Vesuvius is echter niet meer dan een puistje vergeleken bij deze vulkaan. Al in de Oudheid was men er van overtuigd dat de Campi Flegrei vulkanische activiteit vertoonde. Voor de Romeinen was het de ingang naar de onderwereld. Vandaag liggen verschillende vissersdorpjes op de ondergrondse vulkaan. Volgens een onderzoek zou de grond onder de dorpjes voortdurend in beweging zijn. In de laatste tien jaar is de grond er met drie meter gezakt waardoor veel huizen zijn verwoest. In de buurt van Napels ligt het oude stadje Pozzuoli. Door scheuren in de bodem begint zich stoom te ontwikkelen. Diep onder de grond is magma ontsnapt dat zich naar de oppervlakte beweegt. Uiteindelijk ontploft de hele boel en vulkanisch gesteente wordt in de atmosfeer geschoten. De explosie is 200 keer krachtiger dan dat van de inmiddels beroemde IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. In Napels is het intussen te laat om te vluchten. In de drukke straten kijken mensen hulpeloos toe terwijl een zwarte wolk zich met de snelheid van een orkaan over de stad verspreidt. Het leven in en rond Napels is voorbij...

Uitbarsting
Dit is een mogelijk scenario als deze vulkaan zou uitbarsten. In tegenstelling tot de Vesuvius zien we deze supervulkaan niet liggen. Een uitbarsting zou een nieuwe vulkaan zoals Vesuvius kunnen vormen. In het slechtste scenario zou het leven in heel Europa tot stilstand komen. Ongeveer 39.000 jaar geleden begaf de bodem het al eens, toen de caldera gevormd werd. Dit vormde de heuvels waarop de toeristische stad Sorrento vandaag ligt. Mocht zoiets nogmaals gebeuren kan dit deel van Italië verdwijnen. Aangezien het zonlicht door de aswolk geblokkeerd wordt, kan het leven tot in Groot-Brittannië aangetast worden.

Boren
Een internationaal team wetenschappers wil nu in deze supervulkaan gaan boren om beter te begrijpen waarom de grond hier zo in beweging is. Ze zien dit als een ersntige bedreiging. De laatste keer dat grond bewoog was in de vijftiende eeuw, en toen vormde zich na een uitbarsting een nieuwe vulkaan. De burgemeester van Napels heeft het project echter stopgezet uit vrees dat de boringen de vulkaan wakker kunnen maken. "De mensen van Napels zijn zich bewust van de Vesuvius, maar slechts weinigen weten dat de caldera ook bestaat, of dat ze op vulkanisch grondgebied leven", zegt vulkanoloog Guiseppe De Natale. "Vesuvius is echter maar klein in vergelijking met de caldera. Die vulkaan is naar mijn mening gevaarlijker. Er wonen veel mensen rond de Vesuvius, maar de bevolkingsdichtheid is groter in Napels." Onderzoek is volgens De Natale noodzakelijk om de werking van zo'n supervulkaan beter te begrijpen. Bij een bovengrondse vulkaan weten we immers waar het magma naar omhoog zal komen. Bij deze supervulkaan is dat niet het geval. Het team wetenschappers staat momenteel klaar om in de geheime wereld van deze caldera te boren. Maar dan moeten ze Napels wel eerst overtuigen dat de supervulkaan niet zal uitbarsten. Voorlopig toch niet...

Bron: HLN | Gewijzigd: 21 april 2017, 09:57 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats: Honselersdijk (Zuid-Holland)
Berichten: 1483
Lid sinds: 26 aug. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 januari 2011, 21:06 uur | Bericht #202321
hmm... laten we daar maar niet gaan boren....
met vriendelijke groet,

Marcel
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Oss
Berichten: 1545
Lid sinds: 24 mei. 2009
3 januari 2011, 21:22 uur | Bericht #202328
ach zal zo'n vaart wel niet lopen.
In Amerika hebben ze een NOG grotere vulkaan. Yellowstone. Ik maak me daar meer zorgen om dan deze steenpuist in Europa. Yellowstone kan de hele wereld aantasten! Das pas een ramp als je het mij vraagt.
Maar ook dat gebeurd niet zomaar 1-2-3. Supervulkanen barsten slechts 1x in de 100.000 jaar uit ofzo, dus no worries.
En anders hebben we gewoon pech zo'n vulkaan hou je toch niet tegen.
Estoque
Lid
Woonplaats: Broekhuizen (Meppel)
Berichten: 534
Lid sinds: 13 feb. 2010
3 januari 2011, 21:31 uur | Bericht #202334
De Yellowstone is intussen wel over datum, dus zou die in feite ook nu kunnen uitbarsten. Maar ben er niet echt bang voor, als hij gaat dan gaat ie en daar hoef ik niet voor in spanning te zitten.
Woonplaats:
Berichten: 2713
Lid sinds: 11 mrt. 2010
3 januari 2011, 21:33 uur | Bericht #202335
de natuur gaat toch z'n eigen gang!! Zoiets hou je gewoon simpeleweg niet tegen
Woonplaats: 's-Gravenzande
Berichten: 1666
Lid sinds: 11 okt. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 januari 2011, 21:38 uur | Bericht #202342
Het komt nu aan het licht omdat er andere vulkanen uitbarsten of in het nieuws komen. Daarom lijkt het erger dan het werkelijk is.

Voorlopig hebben we een winter over ons land heen
Groetjes Bjorn


Red Sky @ Night show us the lightRed Sky in the morning Sailors take warning.
Henri_1
Lid
Woonplaats: Gent
Berichten: 1089
Lid sinds: 24 nov. 2010
3 januari 2011, 22:27 uur | Bericht #202380
Tja yellowstone mag toch nog even blijven slapen hoor want anders zullen we het leven zoals vandaag niet meer kennen en zullen zeker de minder rijken het niet overleven ...

Yellowstone is dan nog niet de grootste vulkaan van allemaal maar het is een vulkaan in Sumatra dacht ik naam vergeten maar die is niet zo lang geleden uitgebarsten en had toen bijna al het leven verwoest op aarde maar die ligt nog lang te slapen dus daar moeten we ons geen zorgen over maken!

Ook de vulkaan in Italië doet me persoonlijk niks zo super vulkanen barsten zeer weinig uit ik heb meer schrik van de KATLA! Vulkaan op Ijsland die ons in een vulkanische winter kan droppen en zeer grote gevolgen kan hebben voor het leven in Europa...

EDIT: De grootste vulkaan is Lake Toba als ik me niet vergis ...
Wolkje7
Lid
Woonplaats: Velp (Gelderland)
Berichten: 1532
Lid sinds: 24 mrt. 2008
4 januari 2011, 14:08 uur | Bericht #202539
Al die grote vulkanen worden langzaam wakker... 2012?

Maar even serieus.. Het is te hopen dat die mensen snel in veiligheid zijn, mocht het zover komen. | Gewijzigd: 4 januari 2011, 14:09 uur, door Wolkje7
Weerdagen Velp 2019:

Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4


Velp 2018:

Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)


Velp 2017:

Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Woonplaats:
Berichten: 209
Lid sinds: 12 jul. 2010
4 januari 2011, 15:13 uur | Bericht #202544
Was dat niet de vulkaan die ze een tijdje geleden bij Ultimate Disaster lieten zien (Nat. Geo Wild) en waarbij ze lieten wat er mogelijk zou kunnen gebeuren, mocht het ooit uitbarsten?
Robin B
Lid
Woonplaats: Tussen Alkmaar & schagen
Berichten: 945
Lid sinds: 18 mei. 2009
4 januari 2011, 15:47 uur | Bericht #202546
Citaat van Love Snow, maandag 3 januari 2011, 22:27 uur Tja yellowstone mag toch nog even blijven slapen hoor want anders zullen we het leven zoals vandaag niet meer kennen en zullen zeker de minder rijken het niet overleven ...

Yellowstone is dan nog niet de grootste vulkaan van allemaal maar het is een vulkaan in Sumatra dacht ik naam vergeten maar die is niet zo lang geleden uitgebarsten en had toen bijna al het leven verwoest op aarde maar die ligt nog lang te slapen dus daar moeten we ons geen zorgen over maken!

Ook de vulkaan in Italië doet me persoonlijk niks zo super vulkanen barsten zeer weinig uit ik heb meer schrik van de KATLA! Vulkaan op Ijsland die ons in een vulkanische winter kan droppen en zeer grote gevolgen kan hebben voor het leven in Europa...

EDIT: De grootste vulkaan is Lake Toba als ik me niet vergis ...


campi flegrei is erger dan de katla het is een supervulkaan heb een docu gezien over de campi flegrei
en zoals ik lees duurt het niet heel lang voor ie gaat | Gewijzigd: 4 januari 2011, 15:48 uur, door Robin B
iemanss
Lid
Woonplaats: Tilburg
Berichten: 391
Lid sinds: 28 jul. 2006
4 januari 2011, 16:30 uur | Bericht #202564
Even ter vergelijking van vulkanen.
Hawaii is de kalmste soort een VEI 0.
Stromboli (italie) heeft een VEI 1.
Etna heeft een VEI 3.
Mount ST Helens in 1980 had een VEI 5.
Mount Pinatubo een vulkaan die in 1991 is uitgebarsten had een VEI 6 op de grens van 7.
Een supervulkaan zit minimaal in de hoogste schaal van de VEI 8.

VEI is de schaalaanduiding hoe heftig een uitbarsting is, wat berekend is op de kolomhoogte en de steendeeltjes die er zijn uitgeworpen (tefra).
Een VEI 1 is 10x zo sterk als een VEI 0
Een VEI 2 is dus 10x zo sterk als een VEI 1
enz
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.306 topics, welke bij elkaar 445.456 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.305 leden.
Het nieuwste lid is Calla.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1710 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1710, lezen 8 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 16A".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden