Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart De Bilt - Windsnelheid
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 16:00:16

De kaart De Bilt - Neerslagsom
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 16:00:15

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:24

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:22

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:22

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:22

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:21

De kaart Leeuwarden - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:20

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:19

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:19

De kaart Leeuwarden - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:18

De kaart Groningen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:18

De kaart Groningen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:17

De kaart De Bilt - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:17

De kaart De Bilt - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 May 2021 12:00:16
Actueel
1 / 4

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
17 januari 2011, 16:01 uur | Bericht #206353
La Niña niet overal oorzaak overstromingen

Vorige week schreven we over het verband tussen La Niña en de overstromingen in het noordoosten van Australië. De effecten van een La Niña doen zich echter zoals altijd op meer plekken voelen. Tegelijkertijd zijn niet alle overstromingen in vanuit ons perspectief bekeken exotische gebieden zomaar op haar conto te schrijven.


Globaal overzicht van de diverse effecten van een La Niña voor respectievelijk de periodes december tot en met februari en juni tot en met augustus.

Filippijnen
De huidige overstromingen in de Filippijnen hebben er bijvoorbeeld ook mee te maken. In feite gaat het hierbij om het zelfde proces als dat in Australië voor meer neerslag zorgt. Een volgroeide La Niña veroorzaakt een verplaatsing en intensivering van zware buien en cyclonen in die regionen.

Overzichtskaarten versus detail
Het resultaat is dat niet alleen in het noorden en oosten van Australië, maar zeker ook in het zuiden van Azië tijdens een La Niña gemiddeld bezien veel meer regen valt dan normaal. Deze natte regio strekt zich uit tot over Maleisië en delen van Cambodja, de Filippijnen en de zuidelijke regio’s van Vietnam en Thailand, zoals ook de overzichtskaarten van de effecten van een La Niña hierboven aangeven. Op die kaarten is tevens te zien hoe de effecten van een La Niña verschillen tussen het zomer- en het winterseizoen.

Sommige regio’s, zoals het oosten van Australië, komen op de bovenstaande overzichtskaart niet naar voren als gebieden die te maken hebben met de effecten van La Niña. Kijk je echter meer in detail naar bijvoorbeeld de situatie in Australië dan zijn er – zoals we vorige week ook hebben besproken – toch op meer plaatsen toch wel effecten te zien, al zijn de regio’s waar de effecten spelen vaak wat kleiner en ook de neerslagafwijkingen minder groot.


Een gedetailleerde kaart met neerslagafwijkingen in de periode december tot en met februari voor Australië geeft een iets genuanceerder beeld.

Bijvoorbeeld ook de staat Victoria en tevens het noorden van Tasmanië, twee gebieden die op dit moment met overstromingen te maken hebben, ontvangen tijdens een La Niña meestal meer regen dan normaal in de huidige fase van het jaar, de Australische zomer.

Overstromingen Rio de Janeiro
Niet alle overstromingen kunnen zomaar aan La Niña worden toegeschreven. Dat geldt bijvoorbeeld voor de grote problemen in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro. Waar het noorden van Brazilië tijdens deze fase van het jaar tijdens een La Niña normaal gesproken een stuk natter is dan normaal, geldt dat voor het zuiden en midden niet.

Sri Lanka
Ook Sri Lanka dat op dit moment te maken heeft met overstromingen, valt qua regenhoeveelheden op basis van de beschikbare data buiten de invloedssferen van een La Niña.


Nu weer een wereldwijde kaart van het Amerikaanse weerinstituut NOAA - over de periode november tot en met maart. Maar dan alleen voor de neerslag en met iets meer details. Blauwige kleuren duiden op normaal gesproken natter dan gemiddelde omstandigheden tijdens een La Niña en gelige tinten droger dan gemiddelde omstandigheden.

In een globale doch iets gedetailleerde wereldkaart is wel te zien dat vlak ten zuiden van het eiland boven de Indische tijdens een La Niña gemiddeld in de periode november tot en met maart normaal gesproken veel minder regen valt dan gemiddeld. En dat boven de Golf van Bengalen – ten oosten van Sri Lanka en India – zich juist een natter dan normale zone bevindt. Het is niet uit te sluiten dat net als in het oosten en zuidoosten van Australië ook in Sri Lanka enkele regio’s zijn die alsnog natter dan wel droger zijn dan normaal, terwijl dat uit het grote geheel niet zo 1-2-3 naar voren springt.

Bronnen: Meteo Consult, KNMI, Australian Bureau of Meteorology, NOAA, BBC
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.310 topics, welke bij elkaar 445.501 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.307 leden.
Het nieuwste lid is Lullaby .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3043 mensen aan het browsen op het forum. 5 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3043, lezen 14 mensen het topic "Onweerskansen Pinksterweekend".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden