Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 21:13:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, KS; Osage, KS.

25 Apr 2024 21:08:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Converse, WY; Niobrara, WY.

25 Apr 2024 20:36:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 20:07:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Morris, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 19:59:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Geary, KS; Riley, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 18:59:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Geary, KS; Riley, KS.

25 Apr 2024 18:33:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mitchell, KS; Osborne, KS.

25 Apr 2024 16:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:44:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS; Republic, KS.

25 Apr 2024 15:29:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perry, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:29:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR; Yell, AR.

25 Apr 2024 14:46:01
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 februari 2011, 08:28 uur | Bericht #210663
Opwarming van de Noordpool geeft ons vrieskou

Het is soms moeilijk om in de opwarming van het klimaat te geloven als je zelf te maken krijgen met aanhoudende vrieskou of zware sneeuwstormen. Maar de opwarming van het klimaat, op globaal niveau, zorgt juist voor die koudegolven en sneeuwrecords, op lokaal niveau. Sterker nog: de winters in het noorden van de VS en Europa gaan alleen maar strenger worden, door de opwarming van de aarde. Neem de sneeuwstorm die de voorbije dagen een gebied van 3.000 kilometer in de VS en Canada lamlegde: 10.000 vluchten geschrapt, honderdduizenden mensen zaten vast op luchthavens en in files, 250.000 zaten zonder stroom, ongeveer 100 miljoen mensen zouden getroffen zijn door de storm.



20 graden warmer dan normaal
Volgens wetenschappers heeft die recordsneeuwval alles te maken met de opwarming van de Noordpool. Grote hoeveelheden warm water stromen naar de Noordelijke IJszee en doen het zee-ijs sneller smelten. Gevolg: een warme Noordpool. Het is er momenteel zelfs ruim 20 graden warmer dan normaal. "De eerste week van januari konden we nog varen rond Baffin Island", zegt David Phillips, een klimatoloog van Environment Canada. Dat ligt zo'n 2000 kilometer ten noorden van Montréal. Eigenlijk moet het daar nu 25 tot 35 graden vriezen, maar op sommige dagen in januari steeg het kwik tot boven het nulpunt.

Onveilig ijs
"Voor de tweede winter op een rij kunnen de mensen in het oosten van het poolgebied niet veilig op het ijs gaan om te jagen". Ook wie dezer dagen over Noord-Canada vliegt, ziet opvallend veel sporen van water in wat normaal één witte vlakte moet zijn.

Warmer water, smeltend poolijs

De gevolgen zijn meteen duidelijk: de temperatuur van het water dat door de zee-engte tussen Groenland en Spitsbergen stroomt, is met twee graden toegenomen, terwijl het 2.000 jaar vrijwel onveranderd was. Nog een gevolg: de poolkap verkleint. Sommige experts voorspellen dat het Noordpoolijs binnen vijf jaar zo goed als verdwenen zal zijn in augustus. Een paar jaar geleden dacht men nog dat dit ten vroegste rond 2060 het geval zou zijn.

Belangrijke factor
De Noordelijke IJszee is zo'n 14 miljoen vierkante kilometer groot, en is daarmee even groot als Rusland. Als een gebied van die grootte opwarmt, heeft dat gevolgen voor de hele aardbol. Samen met de Zuidpool is de Noordpool namelijk een van de belangrijkste factoren in de klimaatverandering. De wetenschappers zijn het er over eens dat de snelle opwarming van de Noordelijke IJszee het klimaatsysteem al veranderd heeft. Een van de gevolgen is dat Noord-Amerika en Europa meer sneeuw krijgen.

Windpatronen
Als poolijs smelt, komt er een grotere oppervlakte vrij die de warmte van de zomerzon kan opslaan. Van oktober tot januari geeft dat deel van de Noordelijke IJszee die extra warmte weer vrij, in plaats van te bevriezen. Dat heeft op zijn beurt weer een invloed op de windpatronen van het noordelijke halfrond, met als gevolg dat de poolregio relatief warm is, en de gebieden ten zuiden daarvan kouder worden en meer te maken krijgen met vriesweer en sneeuw.

Veel neerslag
In de toekomst kunnen koude winters met veel sneeuw dus de regel worden in Europa en het oosten van de VS. Tot nu toe werd voor West-Europa enkel een toename in neerslag voorspeld voor de wintermaanden. Met deze nieuwe bevindingen, lijkt het erop dat dat alvast een juiste voorspelling was, maar dat de neerslag vooral zal vallen in de vorm van sneeuw.

De ijsbeer
Slecht nieuws voor ons dus, maar ook voor de ijsbeer. Door het smeltende ijs in het Noordpoolgebied wordt het voor de beer nog moeilijker om te overleven en zich voort te planten. De nu al bedreigde diersoort staat dus echt op het randje van uitsterving.

Bron AD
SniperEye
Lid
Woonplaats: NL Midden Limburg
Berichten: 1292
Lid sinds: 25 mei. 2009
3 februari 2011, 09:53 uur | Bericht #210681
We hebben nu te maken met La Nina, straks weer El Nino. Hoe verhouden deze ontwikkelingen zich tot dit natuurverschijnsel. Ik vind dat het teveel op opwarming van de aarde wordt gegooid.
Waarom deze advertentie?
Joël87
Lid
Woonplaats: Barneveld
Berichten: 363
Lid sinds: 23 mrt. 2010
3 februari 2011, 09:54 uur | Bericht #210683
Wat voor effect heeft dit op de zomer maanden?
Dont worry, be happy!!
santona
Lid
Woonplaats: Terneuzen
Berichten: 347
Lid sinds: 29 jan. 2010
3 februari 2011, 12:54 uur | Bericht #210731
...en zo compenseert de natuur zichzelf.
Laat die historische winter maar komen...
Eilander
Lid
Woonplaats: Terschelling
Berichten: 1001
Lid sinds: 13 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 februari 2011, 14:53 uur | Bericht #210764
Citaat van SniperEye, donderdag 3 februari 2011, 9:53 uur We hebben nu te maken met La Nina, straks weer El Nino. Hoe verhouden deze ontwikkelingen zich tot dit natuurverschijnsel. Ik vind dat het teveel op opwarming van de aarde wordt gegooid.

Ja, het klopt natuurlijk van geen kant dat ze eerst zeggen dat koude winters zullen verdwijnen en dat sneeuw zeldzaam zal worden en dat ze nu zeggen dat we strengere winters krijgen door de opwarming. Gaat nergens over. Typisch sektegedrag.
Alles naar je eigen hand praten.

Maar om op je vraag te antwoorden, zo verhouden zeestromen zich tot wereldwijde temperatuur:

http://scienceandpublicpolicy.org/images/s..._tendencies.pdf

In het engels en een flinke hap, maar je kunt eruit halen dat de aarde schommelingen kent in temperatuur over tientallen jaren en dat die goed te verklaren zijn aan de hand van schommelingen in zeewatertemperatuur (die we kunnen voorspellen). Daaruit blijkt dat we net over de piek zijn gegaan van een dertigjarige periode opwarming en dat we nu dertig jaar gaan afkoelen met z'n allen. Het lijkt tot nu toe redelijk te kloppen met deze voorspelling.

Hier zie je ook nog een plaatje van de afwijking van de normale temperatuur over de hele wereld, gemeten door satellieten en voor de komende dagen voorspeld door NCEP/GFS, daar zie je de selectiviteit van dit nieuwsbericht. Ja, er zijn warme plukken op de wereld, maar ook te koude plekken. En waarschijnlijk meer te koude plekken dan te warme voor de komende tijd.

http://www.coaps.fsu.edu/~maue/extreme/gfs..._c.html#picture

Zie een koudegolf van 20 graden te koud over australie gaan, over Siberie en aan het einde ook over de USA en je weet dat je toch wel echt moet gaan zoeken op de wereld om dit soort berichten over opwarming de wereld in te slingeren.

Nee, het wordt hier niet kouder door de opwarming van de aarde. Het wordt hier kouder omdat we in een afkoelende fase van de luchttemperatuur zitten...
Jelte Media: webdesign, fotografie en video van Terschelling
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
frankaloe
Lid
Woonplaats: beek en donk
Berichten: 202
Lid sinds: 30 jan. 2010
3 februari 2011, 15:07 uur | Bericht #210772
dit zou dan betekenen dat we de koude winters weer gaan meemaken zoals uit de jaren 50-60?
en ook de warme lange zomers?
of zie ik dit verkeerd?
beek en donk n-brabant
Imrich
Lid
Woonplaats: Deventer Overijssel
Berichten: 904
Lid sinds: 1 feb. 2008
3 februari 2011, 16:32 uur | Bericht #210788
Klopt het of niet? Nou volgens de weer kaarten klopt er weinig van want op de noordpool vriest het gewoon 30 tot 40 graden dus dat lijkt mij al en redelijke fout. Dan is er natuurlijk de club van ipcc die hun centjes verdienen met opwarming en die zullen er alles aan doen op de huidige problemen aan de opwarming te koppelen hoe bizar dit soms ook kan zijn.

Het is gewoon elke keer weer lachen als er zulke berichten komen.
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
3 februari 2011, 18:06 uur | Bericht #210816
Wat een gezeur continu over de opwarming.. waarom moet hier nou elke week een nieuwsmedium aandacht aan besteden, we weten het toch wel.. | Gewijzigd: 3 februari 2011, 18:06 uur, door Sietse
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Aern
Lid
Woonplaats: Axel, Oirschot of Eindhoven
Berichten: 339
Lid sinds: 30 jan. 2010
3 februari 2011, 18:58 uur | Bericht #210835
Oké dit is dus de meest grote onzin aller tijden.

2 jaar geleden meldde onze subsidie-slurpers van het IPCC, dat strenge winters in de USA en europa tot het verleden zouden behoren.
Ook ons eigen KNMI liep vorige winter nog te roepen dat deze strenge winters tegenwoordig in Nederland zeer zeldzaam zijn.

Nu zijn er toevallig enkele strenge winters geweest juist op die plaatsen waar ze het meeste subsidie-geld vandaan kunnen halen en raad eens?
Om de mensen nog wat banger te maken draaien ze nu 180 graden om en melden dat we door de opwarming van de Aarde strengere winters krijgen. Ik heb dit ook al een paar keer vernomen in de Amerikaanse media.


Cartoon___Why_GW_is_Bad.jpg


Waar gaat het nu fout? Denken ze dat mensen echt zo dom zijn?
Op dezelfde manier zou je kunnen uitleggen dat door de grote droogte in Australie er daar tegenwoordig heel veel regen valt,
of dat er hier door een zware storm er voortaan geen wind meer voorkomt. En inderdaad deze informatie slaat ook nergens op. Als iets opwarmt dan koelt het nou eenmaal niet af.


Ow ja nu we toch bezig zijn nog even een plaatje van het ijs in de Noordelijke IJszee in DEC 2008 en in DEC 2010 van de US Navy.
En dit laat toch duidelijk iets anders zien.

pips12_30_2010vs2008.gif

["edit" plaatje van zeeijs even opklikken voor beweging] | Gewijzigd: 3 februari 2011, 19:01 uur, door Aern
Cheese
Lid
Woonplaats:
Berichten: 5
Lid sinds: 3 feb. 2011
4 februari 2011, 16:05 uur | Bericht #211153
local cooling hoeft nog niets te zeggen over global warming!
Hoffies
Lid
Woonplaats: Julianadorp
Berichten: 456
Lid sinds: 27 jan. 2010
4 februari 2011, 20:05 uur | Bericht #211224
Ik heb ook wel eens gehoord dat daarin tegen de zuidpool groeit als nooit tevoren..klopt dat?
df310
Lid
Woonplaats: sittard
Berichten: 871
Lid sinds: 24 nov. 2010
4 februari 2011, 20:08 uur | Bericht #211227
Citaat van Hoffies, vrijdag 4 februari 2011, 20:05 uur Ik heb ook wel eens gehoord dat daarin tegen de zuidpool groeit als nooit tevoren..klopt dat?
heb ik ook gehoord, weet aleen even niet meer vanwaar ik het heb gehoord.
Imrich
Lid
Woonplaats: Deventer Overijssel
Berichten: 904
Lid sinds: 1 feb. 2008
4 februari 2011, 21:21 uur | Bericht #211238
http://www.iceagenow.com/ Staat veel in over wat wetenschappers ter plekke beleven en meten.

Er is veel mens met agw en het ipcc ze noemen tegenwoordig global wrming ook niet meer zomaar climate change dit om wat het weer ook wordt altijd de mens de schuld te kunnen geven. Het probleem is alleen nog altijd dat 99% van de mensen gelooft wat er gezegd word hoe groot de onzin ook is. ook op nujij is er nu zo en discussie aan de gang en je lacht je en ongeluk af en toe. En het ergste is dan nog dat de voorstanders niet eens in de gaten hebben hoedom ze zijn.
Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2152
Lid sinds: 16 jan. 2010
4 februari 2011, 21:41 uur | Bericht #211244
Ik heb altijd wat moeite met dit soort toch wel wat stemming makende onderzoeken.. Zoals iedereen weet is men in de wetenschap het ook nooit met elkaar eens dus er zal ongetwijfeld ergens een onderzoek zijn dat juist aantoont dat de noordpool helemaal niet warmer is...

anyway het is wel aardig om te lezen behalve 1 zin vond ik erg dubieus ;

"De gevolgen zijn meteen duidelijk: de temperatuur van het water dat door de zee-engte tussen Groenland en Spitsbergen stroomt, is met twee graden toegenomen, terwijl het 2.000 jaar vrijwel onveranderd was."


Geen idee hoe ze kunnen weten dat de temperatuur de afgelopen 2000 jaar nooit veranderd is... volgens mij bestaat de thermometer nog geen 500 jaar... ( nee grondboringen zijn niet van toepassing in zee water )

Dus als iemand een idee heeft ?
blackbird
Lid
Woonplaats:
Berichten: 84
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 februari 2011, 23:12 uur | Bericht #211262
Citaat van Calliep, vrijdag 4 februari 2011, 21:41 uur Dus als iemand een idee heeft ?

ja, stond volgens mij hier laatst een artikel over. die gegevens hebben ze uit
boringen van ijs gehaald.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 407 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 407, lezen 6 mensen het topic "Berichtgeving over de lente 2011".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden