Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 maart 2011, 13:37 uur | Bericht #217271
Strijd tussen wolken en zon

Terwijl een groot deel van het land zich wentelt in de maartzon, was het vanochtend al de zoveelste dag op rij met hardnekkige wolkenvelden voor een aantal regio’s in het noorden. Waarnemer Fred Klok van Texel meldde dat ze daar al de negende zonloze dag op rij beleven…. Weersverschillen; waar een klein land groot in kan zijn.

Vorige week maandag, 21 februari, was het in nagenoeg het hele land nog zonnig. De zuidelijke provincies hadden wel wolkenvelden, verder waren de luchten helder. De stevige oostenwind maakte het ijzig waardoor de gevoelstemperaturen overal aanhoudend onder het vriespunt vertoefden. In het noordoosten bleef ook de thermometerwaarde onder nul, elders gingen we naar 1 tot 3 graden in de plus. Ook de dag erna, dinsdag de 22e, konden we ons hart ophalen aan zonneschijn, maar arriveerde er later wel sluierbewolking vanuit het westen. En toen raakt het bewolkt Vorige week woensdag was er alleen in het binnenland nog een heel waterig zonnetje te halen, meer niet, met later vanaf zee regen en sneeuw. Dat werd nog een witte wereld her en der. Donderdag en vrijdag waren vervolgens grijze, motregenachtige dagen waarbij iedereen alweer snakte naar opklaringen. Daar moesten we echter nog wel een tijdje op wachten. Het afgelopen weekeinde veroorzaakte een klein lagedrukgebied een uitermate regenrijke episode met in de westelijke helft van het land lokaal meer dan 40 millimeter neerslag. En met her en der ook sneeuw, leidend tot een drablaagje. Begin deze week schoof de regen naar Duitsland weg en hielden we voornamelijk laaghangende bewolking en mist over. Beide verdwenen in de loop van dinsdag en gedurende de nacht naar woensdag. Althans, voor het overgrote deel. Want ja, boven het noorden bleven wolkenvelden steken. De veroorzaker; de windrichting.

4.jpg
Een foto van donderdagochtend om 09.15 uur in Zandvoort. Het begon daar bewolkt, maar de bewolking schoof daar noordwaarts weg. Foto: Gerard Boukes.

Windrichting essentieel
Soms komen de zaken heel precies. Zoals ook gisteren en vandaag. Met een totaal heldere lucht boven Duitsland zou een exacte oostenwind overal in ons land hebben geleid tot zonneschijn. Maar, de wind is niet precies oostelijk, die schommelt de afgelopen twee etmalen tussen noord en oost.

Woensdag
De bewolking trok in de in de nacht naar woensdag grotendeels tot boven de Noordzee, maar in de noordelijke provincies was dat proces wat trager. Het zorgde ervoor dat tijdens de ochtend nog een grijze wolkendeken lag over Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland. Maar, de wind waaide ‘precies goed’ om het grootste deel van het noorden geleidelijk zonnig te maken. De bries waaide namelijk uit oost tot noordoost, waardoor de droge lucht uit Duitsland meer ruimte kreeg en de vochtige wolkenlucht zo goed als overal tot boven zee werd teruggeduwd. Pech hadden de Waddeneilanden en de noordwestelijke regio’s van Friesland. Daar bleef die bewolking slepen en konden Texel en Vlieland hun achtste zonloze dag op rij noteren.

2.jpg
Gisteren, woensdag, waaide er een wind die vrijwel uit oost tot noordoost kwam. Dit zijn de observaties van 10.00 uur, met windpijlen die een oosten- tot noordoostenwind aangeven. De donkere gesloten rondjes geven plekken met totaal bewolkte condities weer, de open gele rondjes staan voor helder.

3.jpg
Dit is de kaart van woensdagmiddag 15.00 uur. Op de meeste plekken in het noorden zijn de rondjes open of deels open geworden; brede opklaringen. De oostelijke wind heeft de bewolking grotendeels weggeschoven Helaas voor de Wadden en Noordwest-Friesland arriveerde de zon daar niet.

Vandaag, donderdag
Afgelopen nacht waaide de lichte bries uit richtingen tussen oostnoordoost en noordoost. De oostelijke component was overwegend overheersend en toch breidden bewolking en mist zich weer over een groter areaal uit. Afkoeling, waardoor vocht beschikbaar komt en gemakkelijk mist en nevel gevormd worden, was daar debet aan. Zodoende was het tijdens de vroege ochtenduren van vandaag ten noorden van de lijn Den-Haag – Twente bewolkt, nevelig en mistig. Ondertussen was de noordcomponent van de wind aanzienlijker geworden en waaide de wind meer uit noordoost dan uit oost tot noordoost. Dat lijkt een klein verschil, maar het veroorzaakt wel een totaal ander weerbeeld. Het betekent dat de windstroming ongeveer parallel ligt aan het wolkenpakket en er geen drogere luchtsoort vanuit Duitsland wordt aangevoerd. Het enige dat dan nog een beetje een rol speelt, is de uitdroging van de lucht aan de randen van de bewolkingszone. Zodoende werd de bewolkingszone in de loop van de dag toch nog wat noordelijker gedrukt. Zeg maar, door het ‘aanvreten’ van de randen door de zon. Rond het middaguur was de grens tussen bewolkt en onbewolkt opgeschoven tot Alkmaar – Assen. En gaandeweg de middag kan er nog wel iets van die bewolking worden afgegeten.

205c22bef1.jpg
Donderdagochtend; de bewolking is wedergekeerd. De wind is meer noordoost dan oost tot noordoost. De zuidrand van de bewolking werd in de loop van de dag steeds meer 'aangegeten'.


Het satellietbeeld van vandaag, donderdagochtend. Ten noorden van Nederland is een grote west-oost zone met bewolking te zien. Boven de noordelijke provincies is ook de laaghangende stratus zichtbaar. Een groot deel van West-Europa zit in de zon. De blauwe gloed in Polen toont sneeuw.

Met een noordoostenwind, die naar verwachting het komend etmaal stand houdt, en vervolgens tijdelijk noord wordt, krijg je al wel een idee wat er vanavond staat te gebeuren met de bewolking; uitbreiding zuidwaarts. Want daar waar overdag de al op kracht komende zon een deel van de bewolking weet weg te branden, koelt het vanavond weer af, wordt de lucht vochtiger en schuift het waarschijnlijk weer dicht met bewolking en mist tot ongeveer de lijn Den-Haag – Twente.

Morgen, vrijdag
Dezelfde weerelementen, zoninstraling en wind, zullen ook morgen hun invloeden laten gelden. De bewolkingsgrens schuift in de loop van de dag weer geleidelijk noordwaarts en de noordelijks regio’s zouden zomaar nóg een bewolkte dag kunnen noteren.

Bronnen: Meteo Consult, Meteosat
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 158 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 158, lezen 2 mensen het topic "Dit weekend triootje aan onze nachthemel".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden