Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Leon, FL; Brooks, GA; Thomas, GA.

27 Mar 2024 11:14:35
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 april 2011, 09:56 uur | Bericht #221713
Invloed bodem op temperatuur

De afgelopen tijd hebben we in de weerkamer de temperatuurberekeningen geregeld moeten aanscherpen. De nachtelijke temperaturen kwamen over het algemeen lager uit dan door de rekenmodellen verwacht, en de opgetreden middagtemperaturen zaten juist iets hoger dan de modellen ons voorschotelden. Vaak waren we op tijd met het bijstellen, soms ook niet. Dan hadden we bijvoorbeeld als minimumtemperatuur -3/-4 graden uistaan, en dook de temperatuur toch nog lokaal door de -5 heen. Dat het voor wat betreft temperaturen lastig was, had deels met het al dan niet aanwezig zijn van wolkenvelden te maken en deels met de droge grond. Het is namelijk zo dat veel modelberekeningen de uitgangstoestand van de grond niet goed meenemen. Na een aantal zeer droge weken was er dermate weinig bodemvocht meer aanwezig, dat de instraling van de zon meer dan normaal ten goede kwam aan de temperatuur. En vice versa, dat alle nachtelijke uitstraling tijdens een heldere nacht nog scherper was. We gaan daar wat dieper op in.

2.jpg
Een groene weide, deze warmt langzamer op tijdens een zonnige lente- of zomerdag dan bijvoorbeeld een zandgrond met heide. Foto: Gerard Kiewiet.

Bodemgesteldheid
Als je op een zonnige warme zomerdag op een betonnen muurtje zit, dan is dat heet. Leg je op eenzelfde moment jouw onderarmen op de bovenzijde van een zwarte auto, dan brand je je zelfs. Of loop op een dergelijke dag eens door het mulle zandstrand, met blote voeten, dat doet heel erg zeer. Onder dezelfde weersomstandigheden is het een stuk comfortabeler om over het gras te drentelen, blootsvoets over polderkleigrond te struinen of op een deken plaats te nemen. Tijdens exact dezelfde weersomstandigheden, warmen verschillende plekken op verschillende wijze op. De mate van opwarming, en aan de andere kant nachtelijke afkoeling, wordt bepaald door de eigenschappen van het materiaal. Ik beperk me nu even tot grondsoorten en laat metaal, beton, plastic, katoen en dergelijke achterwege. Zandgronden zijn grofkorrelig en bevatten daardoor veel lucht. Regenwater sijpelt gemakkelijk door en verdwijnt snel uit de zandgrond. Kleigronden hebben juist een veel fijnere korrel en is compacter. Klei bevat minder lucht en houdt daardoor regenwater wat beter/langer vast. Klei kun je dan ook kneden, iets wat bij zand niet aan de orde is.

Standaarddag
Als de zon op een voorjaars- of lentedag flink schijnt, zal het in z’n algemeenheid op zandgronden warmer worden dan op kleigronden. Ergo; de Veluwse stuifduinen krijgen 1 graad of misschien wel meerdere graden extra warmte ten opzichte van de rivierkleigronden bij Rhenen. Zandgronden bevatten minder vocht dan kleigronden en bijgevolg komt bijna alle zoninstraling ten goede aan de temperatuurstijging. Immers, verdamping van vocht kost energie en dat gaat ten koste van de opwarming van de lucht vlak boven de grond. Daarbij laten we voor het gemak alle andere weerelementen wel buiten beschouwing (zoals wind vanaf koud water, bewolking). Tijdens heldere nachten werkt het water in klei een al te heftige afkoeling tegen. Water is namelijk een langzame opwarmer en zal ook langzaam afkoelen. Het water in kleigrond geeft dus tijdens de nachten zijn warmte af aan de grond en dus ook aan de lucht erboven.

1.JPG
Als er mist hangt, zal het verdampen van dat vocht de uiteindelijke temperatuurstijging temperen. Verdamping kost namelijk warmte, energie, die gaat ten koste van de opwarming. Excuses voor het ontbreken van meer foto's met uitleg, door computerproblemen zijn deze helaas niet op de site terechtgekomen.

Geen standaarddag, maar een droge periode
Gisteren en vandaag is er regen gevallen, maar maart 2011 gaat de boeken is als ‘droog.’ Tijdens de periode met veel zon droogde de grond steeds verder uit. De toch al droge zandgronden werden nog droger en de kleigrond werd ook steeds moeilijker te bewerken door uitdroging. Iets kneden van de Groningse klei? Onmogelijk . Het afnemende gehalte aan regenwater in de bovenste 10 tot 20 cm van de bodem heeft de middagtemperaturen wat hoger gedrukt en de nachtelijke temperaturen wat lager geduwd. De afgelopen week zaten de modellen veelal 1 a 2 graden te laag voor wat betreft de maxima en 1 a 2 graden te hoog voor wat betreft de minimumwaarden. In beide gevallen moesten we bijstellen.

Er is nu regen gevallen, in de afgelopen 2 etmalen 2-4 mm, lokaal 10 millimeter. Dat zal de droogte niet lenigen, maar er is wel een grote kans dat de atmosferische rekenmodellen de komende dagen beter in hun temperatuursverwachtingen zijn. Misschien zou het zonder de gepasseerde regen aanstaande zaterdag plaatselijk wel net aan 25 graden kunnen zijn geworden, op de zandgronden. Momenteel hebben we voor zaterdag maxima uitstaan van 20 tot 23 graden in een groot deel van het land. Daar waar de wind vanaf het koude Noordzee- of IJsselmeerwater waait, zal het uiteraard minder uitgesproken warm zijn. De hoogste maxima zullen langs de zuidranden van ons land gehaald worden en ook op de zandgronden…

Bron: Meteo Consult
Woonplaats: Homoet (Overbetuwe)
Berichten: 1134
Lid sinds: 9 jun. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 april 2011, 10:10 uur | Bericht #221717
Met veel interesse gelezen
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.841 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 200 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 200, lezen 3 mensen het topic "Onweerskans Dinsdag 20 juni 2023:".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden