Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, IL; Hamilton, IL; Jefferson, IL; Wayne, IL.

19 Apr 2024 03:29:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gallatin, IL; Hamilton, IL; Saline, IL; White, IL; Posey, IN.

19 Apr 2024 03:29:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, IN; Daviess, IN; Greene, IN; Knox, IN; Sullivan, IN; Vigo, IN.

19 Apr 2024 03:29:07

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Madison, MO.

19 Apr 2024 03:29:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bollinger, MO.

19 Apr 2024 03:16:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, IL; Coles, IL; Crawford, IL; Cumberland, IL; Jasper, IL.

19 Apr 2024 03:16:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Llano, TX.

19 Apr 2024 03:16:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Edwards, IL; Wabash, IL; White, IL; Gibson, IN; Posey, IN.

19 Apr 2024 03:16:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lawrence, IL; Richland, IL.

19 Apr 2024 03:16:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McCulloch, TX; Mason, TX; San Saba, TX.

19 Apr 2024 03:16:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wayne, MO.

19 Apr 2024 03:16:34

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Effingham, IL; Jasper, IL.

19 Apr 2024 02:47:41

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Macon, IL.

19 Apr 2024 02:47:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, IL; Effingham, IL; Shelby, IL.

19 Apr 2024 02:47:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor De Witt, IL; Macon, IL; Piatt, IL.

19 Apr 2024 02:47:40
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 april 2011, 15:54 uur | Bericht #224488
Stofhozentijd!

De grond is droog, de akkers zijn droog, de zandpaden zijn droog. In combinatie met zon en warmte zullen we de komende dagen geregeld stofhozen zien. Collega Tom van der Spek zag vorige week vrijdagmiddag een behoorlijk imposante zandhoos en maakte daar een filmpje van. Onderaan dit verhaal kunt u deze video bekijken.

Een stofhoos (stofhoos = zandhoos) wordt nooit genoemd in een weersvooruitzicht. Net zoals we in Nederland nimmer een water- of windhoos in de verwachting zetten. De overeenkomst tussen deze drie verschijnselen zit ‘m in de draaiende verticale kolom lucht/water. De verschillen zijn echter legio. Zo is een windhoos een krachtige werveling die behoort bij een onweersbui en af en toe een vernietigende kracht kan hebben. De heftigste windhozen komen voor in de Verenigde Staten, waar vorige week een heleboel mensen huis en haard verloren door een ware golf aan tornado's. Maar ook in eigen land hebben we een paar verwoestende tornado’s gehad. Zoals de tornado van Chaam en Tricht, in juni 1967. Een waterhoos hoeft niet per definitie aan een bui vast te zitten, maar doet dat vaak wel. Boven een relatief warm wateroppervlak veroorzaakt de onstabiele luchtopbouw een sterke aanzuiging en zodra er een tuba uit de wolk omlaag zakt en het wateroppervlak raakt, is de waterhoos een feit.

3.jpg
Tom van der Spek zag de werveling in hoogte en breedte ontwikkelen. Hier schuift de stofhoos achter een meetveld langs. Links op de achtergrond is de kerktoren van Bennekom te zien.

Oorzaak stofhoos
Een stofhoos is een veel onschuldiger verschijnsel dan een wind- of waterhoos. Er vindt wel een werveling plaats, de luchtkolom draait, maar er is geen forcering van bovenaf. De stofhoos wordt dus niet vanaf 1 of 2 kilometer hoogte aangejaagd, maar heeft puur en alleen een forcering vanaf de grond. Dit type hozen doet zich voor bij droog, zonnig en warm weer. Daar waar de grond braak ligt, landbouwgrond net is ingezaaid, er asfalt ligt of zandverstuivingen zijn, kan zoninstraling zorgen voor net wat verdere opwarming. Deze plekken kunnen dus net iets verder opwarmen en vanaf het oppervlak gaan warme bellen opstijgen. Die opstijgende thermiekbellen kunnen een stuk sneller opwaarts gaan dan gangbare thermiek. Gaat het met hoge snelheid omhoog, dan wordt zand of ander licht spul mee de lucht in geslingerd. Je kunt dan denken aan hooi, licht zwerfvuil, tuinstoelen of wat dan ook. Bij zand spreken we van een zand- of stofhoos, bij hooi wordt nog weleens het woord hooiduivel gebruikt.

1.JPG
De windhoos die Tom van der Spek zag, kwam tot stand op een zonnige vrijdagmiddag. Heel warm hoeft het niet te zijn voor een dergelijk weersverschijnsel. De waarnemingen van het meetveld van de Universiteit van Wageningen geeft aan dat het tussen 14.00 15.00 vlak boven de grond zo'n 22 graden was.

Draaiing in de stofhoos
Een zandhoos wervelt, draait. Die draaiing wordt opgewekt door de verschillende wrijvingen die de opstijgende lucht ondervindt in combinatie met toestromende lucht vanuit de omgeving om het tekort aan lucht op te vullen. Het precieze proces dat een draaiing opwekt, is van een uiterst ingewikkeld kaliber. En dan, linksom of rechtsom? Dat is puur een kwestie van toeval, net als de wervel die in het afvoerputje van de gootsteen ontstaat als het water wegloopt. Als je kijkt naar water- of windhozen dan draaien die op het noordelijk halfrond meestal linksom, maar er zijn toch ook zeker rechtsdraaiende exemplaren.

4.jpg
Collega Tom van der Spek zag vrijdag 15 april een hele fraaie zandhoos. Onderaan het verhaal is een videoverslag te vinden.

De ‘looks’ van een stofhoos
Het zien van een zandhoos is een toevalstreffer. Het kan helpen om op de heetste uren van de dag een stoffige plek op te zoeken. Het hoosje begint altijd vlak boven de grond. Vaak al stopt het bij een krappe meter in hoogte en is het voorbij voordat je goed en wel beseft wat je ziet. Af en toe zijn de effecten van langer duur, maar veel meer dan een paar minuten duurt het over het algemeen niet. De hoogte varieert dan tussen een paar meter en enkele tientallen meters. Als de zandhoos zich voortbeweegt, dient ‘ie de hele tijd warme voeding te krijgen. Zodra de hoos bijvoorbeeld een grasland bereikt, of een watertje, is het over en uit. De hoos zakt in en verdwijnt binnen een tel.



Stofhoos video
Bovenstaande video toont een prachtige hoos die collega Tom van der Spek vorige week vrijdag zag in de omgeving van Wageningen. Bij het naar huis fietsen, even voor de klok van 14.30 uur, kwam hij deze zandhoos tegen die op een gegeven moment een hoogte van zo’n 100 meter bereikte. De zandhoos ontwikkelde zich van klein naar groot, trok over een zandweg, schoof achter een meetveld door en eindigde in een weiland. Waar ‘ie verdween.

Bron Meteo-Consult
Perry88
Lid
Woonplaats: Mariaheide (Veghel)
Berichten: 9
Lid sinds: 23 aug. 2009
21 april 2011, 17:28 uur | Bericht #224519
Mijn broertje heeft dit afgelope maandag middag in Heeswijk-Dinther (NB) meegemaakt.
Hij was aardappels aan het poten op het land en merkte dat paarden in een wei langs zijn veld onrustig werden en wegrenden. Toen hij omkeek zag hij ook een gigantische hoos, maar of het een zandhoos was betwijfel ik want hij was ook zomaar ineens verdwenen vertelde hij. Alleen eindigde deze hoos met een flinke blikseminslag op het land en de gps van de trekker was van ineens van slag en mijn broertje heeft nu nogsteeds een beetje last van een litteken op zijn vinger.

Heeft iemand enig idee hoe dit kan en wat voor hoos dit zou kunnen zijn geweest?

Gr Perry
Waarom deze advertentie?
Perry88
Lid
Woonplaats: Mariaheide (Veghel)
Berichten: 9
Lid sinds: 23 aug. 2009
21 april 2011, 17:30 uur | Bericht #224520
Citaat van Perry88, donderdag 21 april 2011, 16:28 uur Mijn broertje heeft dit afgelope maandag middag in Heeswijk-Dinther (NB) meegemaakt.
Hij was aardappels aan het poten op het land en merkte dat paarden in een wei langs zijn veld onrustig werden en wegrenden. Toen hij omkeek zag hij ook een gigantische hoos, maar of het een zandhoos was betwijfel ik want hij was ook zomaar ineens verdwenen vertelde hij. Alleen eindigde deze hoos met een flinke blikseminslag op het land en de gps van de trekker was van ineens van slag en mijn broertje heeft nu nogsteeds een beetje last van een litteken op zijn vinger.

Heeft iemand enig idee hoe dit kan en wat voor hoos dit zou kunnen zijn geweest?

Gr Perry


Er was trouwens geen wolkje aan de lucht, dus vandaar mijn vraag over de bliksem e.d.
Woonplaats: Homoet (Overbetuwe)
Berichten: 1134
Lid sinds: 9 jun. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 april 2011, 17:36 uur | Bericht #224522
Camera's dus overal mee naar toe nemen!
tostoast
Lid
Woonplaats: Nijmegen
Berichten: 386
Lid sinds: 3 jul. 2009
21 april 2011, 17:38 uur | Bericht #224523
Citaat van Perry88, donderdag 21 april 2011, 16:28 uur Mijn broertje heeft dit afgelope maandag middag in Heeswijk-Dinther (NB) meegemaakt.
Hij was aardappels aan het poten op het land en merkte dat paarden in een wei langs zijn veld onrustig werden en wegrenden. Toen hij omkeek zag hij ook een gigantische hoos, maar of het een zandhoos was betwijfel ik want hij was ook zomaar ineens verdwenen vertelde hij. Alleen eindigde deze hoos met een flinke blikseminslag op het land en de gps van de trekker was van ineens van slag en mijn broertje heeft nu nogsteeds een beetje last van een litteken op zijn vinger.

Heeft iemand enig idee hoe dit kan en wat voor hoos dit zou kunnen zijn geweest?

Gr Perry


wat? eerst een hoos en dan een blikseminslag bij heldere hemel? klinkt als een vreemd verhaal.
mike1131
Lid
Woonplaats: Beneden Leeuwen (gelderland)
Berichten: 409
Lid sinds: 23 apr. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 april 2011, 17:38 uur | Bericht #224525
Rij dagelijks 2 keer 8 km langs verschillende akkers, dus de komende tijd de akkers in de gaten houden. Al verwacht ik niet dat ik er een zal zien. Maar beter voor niks kijken dan achteraf te horen krijgen dat er wel een was maar niet hebt gekeken.
Jeroen92
Lid
Woonplaats:
Berichten: 310
Lid sinds: 14 jul. 2010
21 april 2011, 18:06 uur | Bericht #224534
Aardige dingen die 'stofhozen'. Vind dustdevil toch wel wat lekkerder klinken hoor. Dat andere is te Nederlands.
Woonplaats: Wittelte
Berichten: 7
Lid sinds: 28 feb. 2011
21 april 2011, 18:14 uur | Bericht #224536
Ik zag er afgelopen vrijdag ook nog 1 over een akker gaan. hij was niet heel hoog
wel erg breed. hij ging van links naar rechts en weer een paar keer heen en terug.
apart gezicht. heb het helaas niet kunnen vastleggen
Perry88
Lid
Woonplaats: Mariaheide (Veghel)
Berichten: 9
Lid sinds: 23 aug. 2009
21 april 2011, 18:44 uur | Bericht #224547
Citaat van tostoast, donderdag 21 april 2011, 16:38 uur wat? eerst een hoos en dan een blikseminslag bij heldere hemel? klinkt als een vreemd verhaal.
Ja er was eerst heel even een hele grote hoos op het land en die trok weg en was ineens verdwenen met een bliksminslag. Hij kon het zelf ook niet geloven, maar toen zijn baas 2 minuten later met de loader aankwam om aardappels bij te vullen vroeg hij aan mijn broertje van had jij dat ook gezien? En toen vertelde hij dat zijn rechterhand 2 minuten lang een soort van verlamd was waardoor hij de loader niet kon besturen dus als 2 mensen het gezien hebben moet het wel echt waar zijn he.
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
21 april 2011, 20:08 uur | Bericht #224578
Citaat van tostoast, donderdag 21 april 2011, 17:38 uur wat? eerst een hoos en dan een blikseminslag bij heldere hemel? klinkt als een vreemd verhaal.

Totaal niet vreemd. De wrijving van zanddeeltjes kan elektrische ontladingen opleveren. Hetzelfde bij een vulkaanuitbarsting waarbij er bliksem vrij komt
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
jeroenelf
Lid
Woonplaats: Zwolle
Berichten: 778
Lid sinds: 5 aug. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 april 2011, 20:39 uur | Bericht #224585
Had gister nog een grote stofhoos/dust devil nabij Dwingeloo (Drenthe) gezien
Goeie Onweersdagen Zwolle ; 2

Top dagen dit jaar 2012 ;
20 + 21 Mei

Top dagen vorig jaar 2011 ;
28 April, 10/11Mei, 28 Juni, 26 Augustus en 10/11 September
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.849 topics, welke bij elkaar 448.358 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 150 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 150, lezen 2 mensen het topic "Chase omgeving Zuidholland zuid".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden