Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baylor, TX; Foard, TX; Knox, TX; Wilbarger, TX.

26 Apr 2024 09:01:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX; King, TX; Stonewall, TX.

26 Apr 2024 08:58:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX.

26 Apr 2024 08:58:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Foard, TX; Knox, TX.

26 Apr 2024 08:22:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dodge, NE.

26 Apr 2024 08:22:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dodge, NE; Saunders, NE.

26 Apr 2024 07:57:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cottle, TX; Dickens, TX; King, TX.

26 Apr 2024 07:57:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX.

26 Apr 2024 07:54:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cottle, TX; Dickens, TX; Kent, TX; King, TX; Stonewall, TX.

26 Apr 2024 07:48:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Miami, KS.

26 Apr 2024 07:48:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX.

26 Apr 2024 07:40:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Morris, KS; Wabaunsee, KS.

26 Apr 2024 07:30:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX; Motley, TX.

26 Apr 2024 07:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crosby, TX; Garza, TX.

26 Apr 2024 07:08:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Lynn, TX.

26 Apr 2024 07:08:13
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 april 2011, 14:10 uur | Bericht #226166
Recordveel water in Spanje

In Nederland mag het dan al een tijdje bijna recorddroog zijn met op steeds meer plaatsen overlast, bij voorbeeld in de vorm van natuurbranden, in het zuidwesten van Europa in bij voorbeeld Spanje worden juist waterrecords gevestigd. Nog nooit eerder bij voorbeeld stond er in de stuwmeren in de Zuid-Spaanse provincie Malaga zoveel water als op dit moment: ruim 600 miljoen kubieke meter. Het record van vorig jaar, toen de stuwmeren in Malaga gezamenlijk bijna 589 miljoen kubieke meter water herbergden, is daarmee met bijna 15 miljoen kubieke meter water scherper gesteld. Zelfs in traditioneel droge gebieden in Malaga staan de stuwmeren nu bijna tot aan de rand toe vol. Er zijn er die meer water bevatten dan eigenlijk mag, maar met de droge tijd op komst laten ze dat zo.

Spanjaarden houden van regen
Normaal zijn Spanjaarden liefhebbers van regen. Er valt over het algemeen zo weinig dat iedere drup er welkom is. Meestal komt het er gedurende de wintermaanden op aan. Valt er dan voldoende, dan komen de Spanjaarden de traditioneel droge en hete zomermaanden zonder kleerscheuren door. Valt er te weinig, dan liggen later in het jaar altijd perioden van droogte op de loer. Niet zoals in Nederland nu, maar in de vorm dat drinkwater echt op rantsoen gaat. Ook de afgelopen jaren is dat in (delen van) Spanje meermalen gebeurd.


De grafiek van het totaal aan opgevangen water in de stuwmeren van Spanje. Het lijntje staat dit jaar net iets lager dan vorig jaar om dezelfde tijd, maar veel hoger dan normaal.


Dezelfde grafiek, maar dan voor Andalusie. Hier is er meer water dan vorig jaar om dezelfde tijd. In de provincie Malaga worden zelfs recordstanden gemeten.

Vorig jaar begon echter een uitermate natte periode. Terwijl Nederland weer eens door een echte winter werd aangedaan, gingen in het zuiden van Europa (inclusief Spanje) de hemelsluizen wijd open. Op veel plaatsen viel er meer regen dan ooit eerder gedurende het tijdperk van de moderne metingen. De meeste stuwmeren kwamen daarbij voller te staan dan in lange in lange tijd daarvoor. Hoewel de omstandigheden de afgelopen winter anders waren dan vorig jaar, bleef het in Spanje met enige regelmaat doorregen. Vooral de laatste paar weken is het er weer nat. Met de basis van vorig erbij kunnen nu in het zuiden dus nieuwe records worden gebroken.

Regen was niet welkom
De regen van de laatste week, die de nieuwe records heeft gevestigd, was overigens niet echt welkom. Het was namelijk Semana Santa (Heilige Week) en wie gedurende die periode wel eens in Spanje is geweest, zal weten hoe belangrijk die periode voor de Spanjaarden is. Het is het tijdperk van de processies die vrijwel alle dorpen en steden doorkruisen, vaak dagen achtereen. Vaak worden heiligenbeelden of beelden van Maria meegedragen. Die zijn zo zwaar dat soms tientallen mannen nodig zijn om ze tijdens de optochten te kunnen meedragen. De broederschappen, die zich van deze taak kwijten, zijn vaak het hele jaar door aan het oefenen om alles tijdens deze ene week soepel te laten verlopen. Maar dan moet het niet regenen…

En dat deed het de afgelopen dagen juist wel, in overvloed en in vrijwel heel Spanje. Afgelopen donderdag was de natste dag, zoals op het cumulatieve radarbeeld van die dag, dat naast dit verhaal staat afgedrukt, is te zien. Afgelopen zondag viel de minste regen, maar ook toen was het in grote delen van Spanje nog behoorlijk nat. Omdat de bijzondere kleding en versieringen die tijdens de processies worden gebruikt niet goed tegen de regen kunnen, en eigenlijk geldt dat zeker ook voor de heiligenbeelden die worden meegedragen, gaan veel processies als het regent niet door. In Sevilla gedurende het afgelopen weekend, tijdens een van de belangrijkste processiedagen zelfs alle 33 niet. Dat was nog niet eerder gebeurd.

cumulatieve_radar_donderdag.jpg
De cumulatieve radar van afgelopen donderdag. Bijna heel Spanje kreeg regen.

Nieuwe regen komt eraan
Hoewel de droge tijd in het zuidwesten van Europa inmiddels wel op het punt van beginnen staat, zijn ze er in Spanje met regen waarschijnlijk nog niet. Vanaf donderdag komt een nieuw lagedrukgebied in de buurt van en later boven het Iberisch schiereiland terecht. Dan nemen de buien opnieuw bezit van Spanje en Portugal en volgt wederom regen. In onze eigen omgeving lijkt het precies andersom te gaan. Bij ons wordt het droge weer van de laatste tijd vanaf morgenmiddag tijdelijk doorbroken. Vanuit het oosten komt in de hogere delen van de atmosfeer een bel met koudere lucht naderbij. Die zorgt ervoor dat vanaf morgen makkelijker regen- en onweersbuien gaan ontstaan. Morgen al in het oosten en zuidoosten van het land, donderdag in heel Nederland. Lokaal kan dan ook best neerslag van betekenis vallen, al zullen de verschillen per regio groot zijn. Bovendien is inmiddels een flinke periode met wisselvallig weer nodig om aan de droogte van dit moment echt een einde te maken.

cumulatieve_radar_zondag.jpg
De cumulatieve radar van afgelopen zondag. Hoewel er minder viel, was het nog steeds op veel plaatsen nat. Dit was de beste dag van de laatste vijf.

Zo’n periode komt er niet meteen. In de loop van vrijdag namelijk lijkt de warme en droge lucht vanuit het oosten terug te keren. In het weekend is de zon dan weer terug en vooral zaterdag (Koninginnedag) komen de maxima opnieuw ruim in de 20 graden uit. Wel steekt een straffe oostelijke wind op, een wind die er zondag voor zorgt dat het wat koeler wordt.

In Nederland warmterecord?
Toch lijken we ook in Nederland op een record af te stevenen; een warmterecord in dit geval. Tot nu toe staat de hoogste gemiddelde temperatuur voor de aprilmaand op naam van het jaar 2007, op eerbiedige afstand gevolgd door april 2009. Die tweede plaats lijkt hoe dan ook voor april 2011 te zijn, voor de eerste plaats wordt het de komende dagen nog spannend. Zoals het er in de verwachting nu voorstaat, halen we de eerste plaats net. Er hoeft echter maar weinig te gebeuren of het record blijft toch op april 2007 staan. We gaan het de komende dagen zien!

Bronnen: Meteo Consult, Embalses.net, Diario de Sevilla, Diario Sur, Meteogroup.es
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 266 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 266, lezen 3 mensen het topic "Winter discussie 2014-2015 Deel 3".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden