Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Meigs, OH; Calhoun, WV; Jackson, WV; Mason, WV; Roane, WV; Wirt, WV.

18 Apr 2024 04:43:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Braxton, WV; Calhoun, WV; Gilmer, WV; Ritchie, WV; Roane, WV; Wirt, WV.

18 Apr 2024 04:25:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Braxton, WV; Calhoun, WV; Gilmer, WV; Ritchie, WV.

18 Apr 2024 04:25:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gallia, OH; Meigs, OH; Calhoun, WV; Jackson, WV; Mason, WV; Roane, WV; Wirt, WV.

18 Apr 2024 04:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Athens, OH; Meigs, OH; Vinton, OH; Washington, OH; Wood, WV.

18 Apr 2024 02:59:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washington, OH; Wood, WV.

18 Apr 2024 02:44:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Athens, OH; Jackson, OH; Meigs, OH; Vinton, OH; Washington, OH.

18 Apr 2024 02:44:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washington, OH; Pleasants, WV; Ritchie, WV; Tyler, WV; Wood, WV.

18 Apr 2024 02:44:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kinney, TX.

18 Apr 2024 02:44:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Beaver, PA; Butler, PA; Lawrence, PA; Washington, PA; Westmoreland, PA.

18 Apr 2024 01:37:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Athens, OH; Morgan, OH; Perry, OH.

18 Apr 2024 01:37:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ashtabula, OH; Trumbull, OH.

18 Apr 2024 01:31:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Beaver, PA; Butler, PA; Lawrence, PA; Washington, PA; Westmoreland, PA; Hancock, WV.

18 Apr 2024 01:31:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Belmont, OH; Guernsey, OH; Monroe, OH; Noble, OH; Washington, PA; Marshall, WV; Ohio, WV.

18 Apr 2024 01:31:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fairfield, OH; Hocking, OH; Pickaway, OH; Ross, OH.

18 Apr 2024 01:31:29
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Shadow112
Lid
Woonplaats: Hasselt (ov)
Berichten: 1660
Lid sinds: 22 nov. 2010
28 april 2011, 17:20 uur | Bericht #227514
Tornadoseizoen in VS wordt jaar na jaar heftiger

Na de tientallen doden in de Verenigde Staten omwille van tornado's, mag het duidelijk zijn dat het tornadoseizoen meer dan heftig is gestart. Deze maand zijn er al meer dan 250 tornado's waargenomen, en het ziet er naar uit dat er nog meer op komst zijn. Op 1 maart, bijna twee maanden geleden, wist journalist Paul Yeager van AOL News al te melden dat het een enorm gevaarlijk jaar zal worden. In de laatste twee dagen van februari alleen al, was er meer schade aangericht dan normaal in de eerste twee maanden van een jaar. Global warming wordt dan ook al snel als de boosdoener aangewezen. Het gemiddelde aantal tornado's in april is de laatste vijftig jaar constant gestegen, van gemiddeld 74 in de jaren '50 tot 163 in de jaren 2000. Experten zijn het er echter over eens dat deze verhoging vooral te maken heeft met een betere rapportering van tornado's. Tornado's worden geclassificeerd met de schaal van Fujita, die loopt van EF0 tot EF5, waarbij die laatste ook de zwaarste variant is. Het aantal tornado's geclassificeerd als EF1 tot EF5 is relatief constant gebleven over de jaren, maar het is vooral aantal lichte tornado's dat is gestegen, van ongeveer 100 per jaar naar een 800 per jaar.



Normale variatie
Volgens Greg Carbin van de National Weather Service, het Amerikaanse meteorologisch instituut, spelen technologische verbeteringen een grote rol, want ze "zien nu elk takje van elke boom bewegen". Dankzij de radars en weersatellieten is het tegenwoordig dan ook onmogelijk om een tornado niet waar te nemen. In april 1974 waren er bijvoorbeeld 267 gerapporteerde tornado's, maar experten denken dat het echte cijfer eerder rond de 500 zal liggen. Alles toeschrijven aan Global Warming is volgens hem dus niet aangewezen, al zal het er wel iets mee te maken hebben. Dat meent ook Harold Brooks, een onderzoeker aan het Nationaal Laboratorium voor Zware Stormen. "Het grote aantal tornado's dat we dit jaar zien, zou volgens hem simpelweg verklaard kunnen worden door normale variatie."

Temperatuurverschil
Onweersbuien en tornado's ontwikkelen zich door een sterk temperatuurverschil tussen het noorden en het zuiden van de Verenigde Staten, samenhangend met een overvloedige aanvoer van vochtige lucht uit de Golf van Mexico. Stormen die zich boven de Rocky Mountains ontwikkelen en zich richting oosten verplaatsen, zorgen dan ook nog eens voor een extra vonk.

La Nina
Dit jaar is er een grote aanvoer van nieuwe stormgebieden door het weerfenomeen La Nina. Dat fenomeen zorgt er om de paar jaar voor dat er zich meer stormen ontwikkelen en verplaatsen van de Rocky Mountains naar de tornadogebieden in het oosten van Verenigde Staten. Vele wetenschappers zijn van mening dat weerfenomenen zoals La Nina, en ook haar broer Il Nino, sterk beïnvloed worden door het warmere oceaanwater. Global warming zou onrechtstreeks dus toch een invloed kunnen uitoefenen op het aantal tornado's.

Bron: demorgen


  | Gewijzigd: 24 april 2017, 12:28 uur, door Joyce.s
Mijn Twitter Ipsa scientia potestas est
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 april 2011, 17:50 uur | Bericht #227566
Grote onzin zeg.... Heb gisteren toevallig een stukje geschreven voor een blog waar ik binnenkort misschien voor ga schrijven. En dan die kop al van dit stukje... Tornadoseizoen in VS wordt jaar na jaar heftiger

Hieronder wat ik erover geschreven heb

Tornadorecord voor Amerika
April is een gedenkwaardige maand voor de Amerikanen, nog nooit kwamen er in die maan zoveel tornado's voor. Er deden zich zes "outbreaks" voor, waarvan sommige enkele dagen aanhielden. Het oude record stond op 267 tornado's in 1974. Momenteel staat de teller op 292 bevestigde tornado's. Gemiddeld komen er in de maand april zo'n 163 tornado's voor. Niet alleen de tornado's zijn extreem hoog, tot nu toe zijn er meer dan 5.400 meldingen geweest van extreem weer zoals hagel, zware windstoten en overstromingen. Het gemiddelde ligt normaal op 3.300 in de gehele maand april.

La Nina en global warming de oorzaak?

Hoewel de watertemperaturen zijn gestegen sinds de piek van La Nina afgelopen winter kan het nog zeker twee maanden invloed hebben op de atmosfeer. Net als zijn grote broer Niño, kan La Nina veel invloed hebben op de weerpatronen in de Stille Oceaan. Uit onderzoek blijkt, dat er een zwakke correlatie is tussen de grote hoeveelheden tornado's en oppervlakte temperaturen van de Stille Oceaan in samenhang met La Nina. Uit ander onderzoek bleek dat tijdens de El Niño jaren de tornado's een langere trekrichting hadden, zwaardere tornado's voor kwamen en hadden een een uitbraak van 40 of meer tornado's. Opvallen is, dat de grootste uitbraken van tornado's in een La Nina jaar zijn geweest, zoals Palm Sunday tornado outbreak in 1965 en Super outbreak in 1974.

Een andere bijdrage aan de recente extreme weersomstandigheden is een ongewoon warme Golf van Mexico, waar de oppervlaktetemperaturen van de zee momenteel met 1 tot 2,5 graden Celsius boven het gemiddelde liggen. De Golf is de belangrijkste bron voor dergelijke stormsystemen als ze zich voortbewegen richting het oosten van de Rocky Mountains. Het extra vocht wat voor handen is, is weer goede brandstof voor het vormen van die extreem zware onweersbuien en tornado's. Als de wereld opwarmt, is er meer vocht wat verdampt uit de oceanen zodat ook steeds weer nieuw vocht in de atmosfeer wordt gebracht, waardoor er van zelf sprekend meer kans is tot het vormen van extreme weersituaties. Een warmere atmosfeer is vaak ook natter, wat betekent dat het zal meer waterdamp bevat. Dat is een robuuste conclusie van vele studies naar klimaatverandering studies, die ook een stevig fundament hebben in de natuurwetenschap.
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.847 topics, welke bij elkaar 448.358 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 65 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 65, lezen 2 mensen het topic "Winterstorm brengt sneeuw, noodweer en tornado's in USA".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden