Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kern, CA; Tulare, CA.

20 Apr 2024 01:01:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, SC.

20 Apr 2024 00:04:45

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Apr 2024 00:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC; Union, SC.

19 Apr 2024 23:25:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Shadow112
Lid
Woonplaats: Hasselt (ov)
Berichten: 1660
Lid sinds: 22 nov. 2010
6 mei 2011, 14:59 uur | Bericht #229936
Landbouwgewassen lijden onder opwarming

In veel landen is de afgelopen decennia de gemiddelde temperatuur tijdens het groeiseizoen van landbouwgewassen gestegen. En daar kunnen niet alle gewassen even goed tegen. Er zou tegenwoordig flink meer graan en maïs geproduceerd kunnen worden als de temperaturen gelijk waren gebleven, beweren Amerikaanse wetenschappers. In het afgelopen decennium zijn de prijzen van basisvoedsel zoals graan en rijst regelmatig flink gestegen. Met als gevolg dat er in sommige landen massale protesten en zelfs rellen uitbraken. De hoge prijzen hangen samen met tekorten aan het voedsel op de wereldmarkt. Maar wat veroorzaakt die tekorten? Ligt het voornamelijk aan weerincidenten die nou eenmaal af en toe wel eens voorkomen, zoals droogtes of overstromingen? Of speelt er misschien iets permanenters mee; namelijk klimaatsverandering?

graan1.jpg
Dit graan ziet er prima uit. Maar zoals zo veel planten, kan graan niet goed tegen hoge temperaturen.
In dat geval zullen de stengels verdorren en zullen er per plant flink minder graankorrels worden aangemaakt.


David Lobell van de Amerikaanse Stanford University besloot zich met twee collega’s over deze vraag te buigen. Zij richtten zich hierbij op de vier belangrijkste wereldvoedselgewassen: graan, maïs, rijst en soja. Voor elk van deze gewassen achterhaalden zij, voor bijna alle landen in de wereld, de gemiddelde temperatuur en regenval in het groeiseizoen plus nog wat aanvullende variabelen. En dat voor de periode van 1980 tot en met 2008, oftewel bijna dertig jaar. De analyse van deze enorme berg aan data staat deze week in het blad Science. De wetenschappers laten om te beginnen zien dat in veel landen de gemiddelde temperatuur tijdens het groeiseizoen van de gewassen – wat iets anders is dan de gemiddelde jaartemperatuur – behoorlijk is toegenomen sinds 1980. Met als belangrijke uitzondering de Verenigde Staten: hier is de temperatuur in het groeiseizoen de laatste decennia juist iets afgenomen (zie ook de afbeeldingen hiernaast.) Voor de gemiddelde regenval vonden de wetenschappers minder grote veranderingen. Zo’n hogere temperatuur in de periode waarin het graan, maïs, rijst en soja groeit is niet per se slecht. Op hogere breedtegraden, zoals hier in Nederland, groeien gewassen vaak juist beter als het wat warmer wordt. Maar op plekken waar het normaal al vrij warm is, kunnen landbouwgewassen behoorlijk in de problemen komen als de temperatuur nog hoger wordt.

De volgende stap van Lobell en zijn mede-onderzoekers was om de gevonden temperatuurstijging in het groeiseizoen te vergelijken met de gewasopbrengst sinds 1980. Ze vergeleken deze bovendien per land met de gemiddelde opbrengst tussen 1960 en 1980, gecorrigeerd voor de hoeveelheid landbouwgrond die in gebruik was. Dat maakt het mogelijk om iets te zeggen over welke opbrengst je had kunnen verwachten als het niet warmer was geworden; met andere woorden, wat de gevolgen van de hogere temperaturen op de opbrengst precies zijn geweest. Graan en maïs blijken het meeste last te hebben van de klimaatverandering. Vergeleken met de periode voor 1980, is de wereldopbrengst van deze gewassen 5,5 procent (graan) en 3,8 procent (maïs) lager dan hij had kunnen zijn bij gelijk blijvende temperaturen. Dat komt in absolute cijfers voor beide gewassen neer op enkele tientallen miljoenen tonnen voedsel. Het negatieve effect blijkt voor graan het grootste te zijn in Rusland, Turkije en Mexico, en voor maïs in China. Voor rijst en soja werd geen algemeen negatief effect van de waargenomen opwarming gevonden. Er zijn wel landen waar de opbrengst de laatste decennia omlaag is gegaan ten opzichte van wat deze had kunnen zijn door hogere temperaturen, maar er zijn ook landen waar de gewassen hier juist van hebben geprofiteerd.


Landbouwtechnieken zijn de afgelopen decennia flink zijn verbeterd

Op wereldschaal middelt dit elkaar uit. Wat de wetenschappers in de hierboven genoemde analyses nog niet hebben meegenomen, is het feit dat landbouwtechnieken de afgelopen decennia flink zijn verbeterd. Door de uitvinding van kunstmest, betere irrigatietechnieken en allerhande nieuwe landbouwmachines is de opbrengst van gewassen per hectare tegenwoordig – onder goede omstandigheden - een stuk hoger dan vijftig jaar geleden. En toch vinden Lobell en zijn collega’s dat de opbrengst op veel plekken is verminderd ten opzichte van voor 1980. Zonder al deze moderne technieken had de toegenomen temperatuur in het verbouwingsseizoen waarschijnlijk dus nog veel grotere negatieve effecten gehad, zo waarschuwen ze. Betekent dit alles nou dat, als de aarde verder opwarmt, we over pakweg vijftig jaar alleen nog maar rijst- en sojaproducten kunnen eten in plaats van brood en maïs? Nee, dat hoeft niet, benadrukken de wetenschappers.

Er zijn namelijk wel dingen die je kunt doen om de opbrengst van landbouwgewassen toch hoog te houden als het te warm wordt voor de planten. Zoals overstappen op andere variëteiten, die beter bestand zijn tegen hogere temperaturen. Of landbouwgebieden verplaatsen naar koelere regio’s. Ook kan het op plekken met duidelijke temperatuurverschillen tussen de seizoenen helpen om gewassen in een net iets andere tijd van het jaar te zaaien. Om zulke maatregelen te kunnen nemen, moet je wel weten in welke regio’s de problemen het grootste zijn en welke gewassen het meeste te lijden hebben onder de opwarming. Lobell en zijn mede-onderzoekers hopen dat hun studie hier een belangrijke steen aan bijdraagt.

Bron: noorderlicht | Gewijzigd: 24 april 2017, 12:28 uur, door Joyce.s
Mijn Twitter Ipsa scientia potestas est
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 187 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 187, lezen 4 mensen het topic "Discussiepagina winter 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden