Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS; Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:44:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:10:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osborne, KS; Phillips, KS; Rooks, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 12:33:33

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

25 Apr 2024 08:00:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 mei 2011, 09:24 uur | Bericht #230200
Klimaatverandering heeft nu al invloed op voedselprijzen

Aan angstwekkende voorspellingen over de invloed van de klimaatverandering op de landbouw wereldwijd is er geen gebrek: tientallen studies voorspellen droogte, vernielde landbouwgrond en overstromingen. Maar een nieuwe Amerikaanse studie toont dat de invloed van klimaatverandering nu al voelbaar is. Welkom in de toekomst. De voedselprijzen zijn dit jaar gestegen naar nieuwe recordhoogtes en hebben de onlusten in het Midden-Oosten en Afrika aangezwengeld. Uit een studie van de University of Columbia en de Stanford University in Californië blijkt dat de hogere temperaturen daarin een rol speelden. Die leiden tot dehydratatie, bemoeilijken de bestuiving en remmen fotosynthese af. De dalende oogsten dragen uiteraard bij aan hogere voedselprijzen.

Nú mee leren omgaan
"Iedereen denkt over de klimaatverandering als iets in de toekomst", zegt David Lobell, landbouwwetenschapper aan de Standford University. "Maar het is niet iets waarop we moeten wachten. Het is iets waarmee we nu meteen moeten leren omgaan." Lobell en zijn collega's analyseerden de oogsten van maïs, rijst, tarwe en soja tussen 1980 en 2008. De vier gewassen maken samen 75 procent uit van alle calorieën die wereldwijd geconsumeerd worden. Via computermodellen werden simulaties gemaakt van de oogsten indien de temperatuur gelijk was gebleven.

De resultaten zijn indrukwekkend: de oogsten van maïs en tarwe zijn respectievelijk gemiddeld met 3,8 en 5,5 procent gedaald ten opzichte van de simulatie zonder temperatuursverandering. Maar dat gemiddelde verbergt grote schommelingen tussen de verschillende regio's. Rusland is bijvoorbeeld 15 procent van zijn potentiële oogst verloren, en ook Brazilië, Mexico en Italië verloren meer dan het gemiddelde. De oogsten van soja en rijst daalden in sommige regio's, maar die daling werd gecompenseerd door een stijging elders.

Weinig invloed van neerslag
De onderzoekers zijn verrast door de grote invloed van de temperatuurstijging op de oogsten. Verrassend genoeg heeft neerslag een minder grote invloed. Een temperatuurstijging met 1 procent leidt in lager gelegen landen tot een vermindering van de oogst met 10 procent. De wetenschappers willen nu vooral onderzoek doen naar manieren waarop landbouwers zich kunnen aanpassen aan de snel veranderende temperaturen. Kennis daarover is hoognodig, zeggen ze, want de wereldbevolking blijft in een razend tempo groeien, en de oogsten groeien niet in hetzelfde tempo, waardoor de voedselprijzen zullen blijven stijgen.

Bron Hln | Gewijzigd: 8 mei 2011, 09:25 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Imrich
Lid
Woonplaats: Deventer Overijssel
Berichten: 904
Lid sinds: 1 feb. 2008
8 mei 2011, 11:37 uur | Bericht #230227
Ja er moeten gewassen worden gekweekt die beter tegen de hogere temperaturen kunnen. Het probleem daar van is echter wel dat mocht het kouder worden (en das is alleen maar en vraag van wanneer dan of het ook kouder word) de gewassen niet meer tegen de kou kunnen.

Wat ik persoonlijk heel erg mooi vind om te zien is dat er geknoeid is met de modelberekening. Je hoeft namelijk helemaal geen wetenschapper te zijn om te begrijpen dat er iets aan deze modellen en hun totstandkoming niet in de haak is.
Het mag over het algemeen bekend zijn dat koude lucht eerder droog dan vochtig is en met warme lucht is het over het algemeen anders om.
Warmte, vocht en CO2 zijn goed voor plantengroei, kijk maar naar de tropen. Indonesië bv kent en bepaald warm en vochtig klimaat er is dan ook en verscheidenheid aan flora en fauna het zelfde geld voor de Amazone waar het ook warm is en een hoge luchtvochtigheid heerst. In het verleden zijn er periodes geweest waar in het warmer was als nu en hier gedijde de fauna ook erg goed. Denk maar aan de Romeinse periode en de middeleeuwen.

Het probleem is dan ook niet zo zeer het klimaat maar de mens zelf. En dan niet door de uitstoot van CO2 maar door de honger naar geld en schaal vergroting. Door schaal vergroting krijg je het probleem dat zon en wind vrij spel hebben over het oppervlak, vocht verdampt veel sneller en er is bijna geen nieuwe toevoer door gebrek aan voldoende irrigatie. Als je goed oplet zul je ook zien dat bv mais het op kleine velden met voldoende vocht en beschutting het beter doen dan velden met weinig vocht en vol in de brandende zon.

En verandering van opzet is dan ook effectiever dan zorgen dat planten beter tegen hitte kunnen of nog erger denken dat de mens oorzaak is van de opwarming en dat de mens er wat aan kan doen.

Overigens is het maar de vraag of het klimaat oorzaak is van de stijgende voedselprijzen ik voor mij zelf zie speculatie op de voedselmarkt als en grotere drijfveer van de voedselprijzen en bv ook de zelfverrijking van producenten, vervoerders en winkelketens. Ja de boer staat er niet tussen om dat die maar heel weinig terug ziet van de stijgingen. Of eigenlijk helemaal niks.
Waarom deze advertentie?
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
8 mei 2011, 12:26 uur | Bericht #230247
Citaat van Imrich, zondag 8 mei 2011, 11:37 uur ....
Overigens is het maar de vraag of het klimaat oorzaak is van de stijgende voedselprijzen ik voor mij zelf zie speculatie op de voedselmarkt als en grotere drijfveer van de voedselprijzen en bv ook de zelfverrijking van producenten, vervoerders en winkelketens. Ja de boer staat er niet tussen om dat die maar heel weinig terug ziet van de stijgingen. Of eigenlijk helemaal niks.

Klopt. Eerder waren er al berichten (maar daar wordt veel minder aandacht aan besteed) dat westerse bedrijven ruim van te voren de hele oogsten reeds opkopen en de prijzen ongehinderd kan laten stijgen. Ze beheersen daarmee de hele markt en kunnen met de prijzen doen wat ze willen. Maar daar hoor je onze geachte wereldleiders niet over. Nee, lekker over de boeg van de opwarming van de aarde gooien en die wetenschappers hun hielen maar likken.
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Imrich
Lid
Woonplaats: Deventer Overijssel
Berichten: 904
Lid sinds: 1 feb. 2008
8 mei 2011, 12:36 uur | Bericht #230254
De wereldleider helpt er rustig aan mee want hoge prijzen betekent bv meer btw wat weer gunstig is voor de kas van de overheden.
Woonplaats:
Berichten: 34
Lid sinds: 5 mei. 2011
19 mei 2011, 13:38 uur | Bericht #233957
Ik zie hier erg veel reacties van het type: "Ik pas in mijn regenjas. Mijn regenjas past in mijn koffer. Dus ik pas in mijn koffer."

Zucht. Hele diepe zucht.
Roller86
Lid
Woonplaats:
Berichten: 66
Lid sinds: 25 mei. 2009
19 mei 2011, 14:22 uur | Bericht #233962
Een temperatuurstijging van 1 procent heeft een onderschatte invloed op de lokale mogelijkheden om voedselproductie op het huidige niveau te behouden of te vergroten. De invloeden van de veranderingen in het complexe klimaatsysteem, zijn als eerste te merken in lokale veranderingen(regenjas) van het ecosysteem. Deze lokale veranderingen zullen tesamen grote druk uitoefenen op de aanpassingskracht van grensoverschreidende ecosystemen(koffer) aan de nieuwe condities. Al deze kleine veranderingen samen hebben als gevolg dat de Wereldvoedsel productie onder druk komt te staan. (IK)

People over Profit? een optie
Woonplaats: Oldambt(Oost Grunn)
Berichten: 1851
Lid sinds: 3 sep. 2008
19 mei 2011, 15:46 uur | Bericht #233974
Dat is niet het enigste probleem,, want de wereldbevolking groeit explosief vooral derde wereldlanden door betere medicijnen overleven er veel meer. en vermenigvuldigen zich tig keer.. de enorme groei kan de aarde niet aan..
Hou feller mug en horzel steken, Houveul te eerder de dunder lös zal breken
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 233 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 233, lezen 3 mensen het topic "Foto's/Video's onweer en extreem weer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden