Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Claiborne, MS; Hinds, MS; Warren, MS.

20 Apr 2024 16:00:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, LA; Tensas, LA; Warren, MS.

20 Apr 2024 15:40:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, LA; Tensas, LA; Warren, MS.

20 Apr 2024 14:40:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, LA.

20 Apr 2024 14:36:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, LA; Madison, LA.

20 Apr 2024 13:58:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Collin, TX; Grayson, TX.

20 Apr 2024 13:42:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Collin, TX; Cooke, TX; Denton, TX; Grayson, TX.

20 Apr 2024 13:06:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Archer, TX; Baylor, TX; Wilbarger, TX.

20 Apr 2024 09:22:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Archer, TX; Baylor, TX; Knox, TX; Wilbarger, TX.

20 Apr 2024 08:53:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kern, CA; Tulare, CA.

20 Apr 2024 01:01:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, SC.

20 Apr 2024 00:04:45

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Apr 2024 00:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC; Union, SC.

19 Apr 2024 23:25:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Shadow112
Lid
Woonplaats: Hasselt (ov)
Berichten: 1660
Lid sinds: 22 nov. 2010
11 mei 2011, 15:15 uur | Bericht #231812
Dijken rond kerncentrale Belgische Doel voorlopig 'op hoogte'

De dijken rond de kerncentrale bij het Belgische Doel, op zo'n twintig km afstand van de kerncentrale bij Borssele, voldoen al aan het criterium van een superstorm die eens in de 10.000 jaar kan voorkomen, volgens Doel-woordvoerster De Clerq. Zij reageert daarmee op de plannen van waterschap Scheldestromen en Rijkswaterstaat om het dijkvak voor Borssele zodanig te versterken dat de veiligheidsmarge wordt verhoogd naar 1:10.000. 'In het kader van de zogenaamde stress-test, naar aanleiding van de ramp in Japan, zijn wij ook nog volop bezig om te kijken of nog extra maatregelen noodzakelijk zijn om de veiligheid van onze kerncentrale zo optimaal mogelijk te laten zijn. Daarbij wordt ook gekeken naar de situatie rond de dijken.'

Opstuwing Scheldewater
Het dijkvak voor Borssele is net als de dijken langs het Nederlandse deel van de Westerschelde op dit moment nog berekend op een superstorm die eens in de 4000 jaar kan voorkomen. Vanuit de lessen die getrokken kunnen worden met de ramp bij de kerncentrale in Japan die door een tsunami werd getroffen, maakte dijkgraaf Toine Poppelaars van Waterschap Scheldestromen twee weken geleden bekend dat het dijkvak voor de Nederlandse kerncentrale versterkt gaat worden. Zowel Borssele als Doel liggen aan de Westerschelde die een open verbinding met de Noordzee heeft. Het is niet ondenkbaar dat onder extreme omstandigheden (springvloed en een zware noordwesterstorm) het water in de Westerschelde zodanig wordt opgestuwd dat een gevaarlijke situatie ontstaat. De watersnoodramp van 1953 was daar een duidelijk voorbeeld van, maar ook in 1976 werd het Scheldewater zodanig opgestuwd dat grote delen rond Antwerpen onder water kwamen te staan.

Effecten verdieping Westerschelde
Critici onder onze zuiderburen denken echter dat met het uitdiepen van de Westerschelde de opstuwing van het water weer hoger zou kunnen uitvallen dan het niveau waarmee in het Sigmaplan rekening wordt gehouden. Het plan voor een stormvloedkering in de Westerschelde is voorlopig in de ijskast gezet, maar het kan niet worden uitgesloten dat na 50 jaar alsnog naar deze optie wordt gekeken, zo verklaarde de toenmalige minister Kris Peeters in 2006.

Stormvloedkering komt er
Han Vrijling, hoogleraar Waterbouwkunde aan de TU Delft, hield al in 2005 samen met onafhankelijk ingenieur Kees Boorsma uit Drachten een pleidooi voor de aanleg van een stormvloedkering in de Westerschelde, het liefst zo dicht mogelijk bij de monding in de Noordzee. 'Ik ben ervan overtuigd dat die kering er een keer zal komen. Zeker nu klimaathoogleraar Pier Vellinga voorspelt dat als de verdubbeling van het smelten van ijskappen doorzet, aan het eind van deze eeuw met een zeespiegelrijzing van 1 tot 2 meter rekening gehouden moet worden', aldus Vrijling.

sigmaplan
Voor de Belgen was dat aanleiding om het zogenaamde Sigmaplan, vergelijkbaar met het Nederlandse Deltaplan, in uitvoering te brengen. Het Sigmaplan is al weer geactualiseerd en de volledige realisatie loopt tot 2030. Volgens Patrick van Bockstal, celhoofd beheer en exploitatie van de Waterwegen en Zeekanaal NV, afdeling Schelde, maken de dijken rond de kerncentrale bij Doel eveneens deel uit van het Sigmaplan, maar zijn deze dijken al hoger dan het niveau waar de overige dijken rond het Zeescheldegebied volgens het Sigmaplan aan moeten voldoen. 'We zijn nog altijd bezig om op een aantal plaatsen dijken op te hogen, maar die rond de kerncentrale voldoen dus al aan de eisen.' Volgens de woordvoerster van Doel bedraagt de hoogte van de dijken rond de kerncentrale op dit moment 11,5 meter boven de Tweede Algemene Waterpassing (TAW), het Belgische referentiepunt dat ruim twee meter hoger ligt dan het Nederlandse NAP en voldoen daarmee ruimschoots aan de normen.

Stormvloedkering in ijskast
Toch blijft ook in België de discussie rond de veiligheid rond de Westerschelde voortduren. Aanvankelijk bestonden er plannen voor de bouw van een stormvloedkering voor de haven van Antwerpen, maar dit plan ketste in 2006 af vanwege de hoge maatschappelijke kosten (ruim drie miljard euro). Gekozen werd toen om dijken te verhogen, daar waar schade aan het achterland het grootst zou kunnen zijn. Tevens worden op verschillende plaatsen langs de rivier de Schelde en zijrivieren zogenaamde potpolders ingericht die bij extreem hoge waterstanden kunnen overlopen om de druk en dus de hoogte van de waterstand te beperken. In het Sigmaplan wordt rekening gehouden met een zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering van 60 cm.

Bron: waterforumonline











Mijn Twitter Ipsa scientia potestas est
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
11 mei 2011, 17:43 uur | Bericht #231879
Ik dacht laat ik maar niet reageren. Maar vooruit, een kleine reactie dan, anders stel ik wat mensen hier teleur.

'De dijken rond de kerncentrale bij het Belgische Doel, op zo'n twintig km afstand van de kerncentrale bij Borssele, voldoen al aan het criterium van een superstorm die eens in de 10.000 jaar kan voorkomen...'

Dus aan het criterium van eens in de 10.000 jaar een superstorm. Hmm.
Maar wat ik me nu afvraag is hoe groot de kans is dat er wat met en kerncentrale gebeurd zonder dat er sprake is van een superstorm.
Hoelang bestaan kerncentrales, hoeveel zijn er op de wereld, hoeveel ernstige ongelukken en bijna ernstige ongelukken hebben zich voorgedaan. (Wat we niet weten omdat er veel verzwegen wordt is helaas niet mee te tellen, maar die zijn er talrijk).
Dus wat is het criterium van eens in de hoeveel jaar wat betreft interne veiligheid van een kerncentrale? Zouden ze daar niet eens rekening mee gaan houden? Ik denk dat die kans van 1:10.000 (voor een superstorm) in het niet valt bij de kans op een ernstig ongeluk met een kerncentrale zonder bedreiging van buitenaf.

De problemen met het afval (transport, verrijking en opslag) nog niet eens meegerekend.
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 199 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 199, lezen 2 mensen het topic "Waterhozen, windhozen, tornado’s, stofhozen...".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden