Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 mei 2011, 09:10 uur | Bericht #233897
Het verkeerd gebruik van weertermen

Mini-tornado's, weerbommen, storm en orkanen/cyclonen - dit zijn allemaal termen, die we frequent tegen komen in de media, maar die helaas ook veelvuldig verkeerd worden gebruikt.

Mini Tornado
Allereerst, mini tornado is geen meteorologische term. Het is een tornado, of het is geen tornado. Een beetje tornado bestaat niet. De term wordt echter vaak gebruikt om een plotseling optredende windvlaag, die schade veroorzaakt, te beschrijven. Voorbeelden hiervan zijn de trampoline, die door de lucht vliegt en een stuk ijzer wat van een dak afgetrokken wordt. Om de zekerheid te hebben, dat er wel sprake is geweest van een tornado wordt er gebruik gemaakt van ooggetuigenverslagen, foto's en films en/of van een schade inventarisatie. De schade is doorslaggevend om te bepalen of er sprake is geweest van een sterke windvlaag/downburst (waarbij er schade is in een perfecte rechte lijn) of van een tornado (waarbij de schade "rommeliger" is. Het puin ligt her en der verspreid in allerlei richtingen). In bijna alle gevallen, wanneer de term mini-tornado wordt gebruikt, was er totaal geen sprake van een tornado, maar van een windvlaag.

Weer bom
Weerbom is een andere vaak misplaatste term. Een weerbom is, geloof het of niet, daadwerkelijk een meteorologische term. Het refereert aan een plotselinge daling in de luchtdruk geassocieerd met een lage druk systeem, waarbij de druk binnen 24 uur 24 hPa gedaald moet zijn. Dit is een gigantische daling van de luchtdruk. Journalisten beschrijven echter iedere extreme weergebeurtenis als een weerbom.



Storm
Stormen zijn winden met een snelheid van 62km/u, die voor tenminste 10 minuten moeten aanhouden - dus niet iedere sterke windvlaag. Er wordt gewaarschuwd voor storm, als de windsnelheid regelmatig boven de 62 km/u uitkomt. Op veel plaatsen zijn er regelmatig windvlagen, maar slechts enkele hebben te maken met een aanhoudende wind van 62 km/u of meer.

Orkanen / Cyclonen
Orkanen komen alleen voor op het noordelijke halfrond en alleen ten oosten van de internationale datumgrens. Orkanen onstaan in de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan. Cyclonen zijn hetzelfde als orkanen, maar komen voor op het zuidelijk halfrond. De lucht rondom een depressie draait op het noordelijk halfrond altijd tegen de wijzers van de klok in en op het zuidelijk halfrond met de klok mee, de cyclonale circulatie. Dit komt door het corioliseffect. Door de draaiing van de aarde sturen de corioliseffecten de winden om het centrum van de depressie heen, spiraalvormig naar het midden toe, waar de lucht verticaal omhoog ontwijkt.

©onweer-online
Every cloud has a silver lining
iwantje
Lid
Woonplaats: Nieuwerkerk aan den ijssel
Berichten: 125
Lid sinds: 27 jul. 2006
19 mei 2011, 09:33 uur | Bericht #233899
Geweldig informatie weer wat geleerd. Thx!
Waarom deze advertentie?
Eilander
Lid
Woonplaats: Terschelling
Berichten: 1001
Lid sinds: 13 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 mei 2011, 10:25 uur | Bericht #233910
Vergeet de termen windhoos en waterhoos niet, daar heb ik me wel het meest aan geergerd.
Een windhoos is in principe hetzelfde als een tornado, dus een roterende kolom lucht. Vandaar ook het woordje 'hoos'. Er is (net als bij een tornado) alleen sprake van een windhoos als er werkelijk een verband is tussen een wolk en de kolom, dus niet iedere stofduivel (anders zouden we geen stofduivels als naam hoeven hebben) is een windhoos.
Een windhoos is dus gewoon een tornado, alleen worden ze vanwege het gematigdere klimaat in Nederland, als ze al ontstaan, zelden zo sterk dat het begint te lijken op de tornado's zoals we die van Discovery kennen. Dus mensen zijn geneigd te denken dat de term windhoos voor iets anders staat omdat het zoveel zwakker lijkt. Niettemin kunnen windhozen behoorlijk groot worden in Nederland en hebben we het dan nog steeds over een windhoos. Een van de bekendste voorbeelden is Borculo. Dit wordt vaak de 'cycloon van Borculo' genoemd, omdat mensen geen idee hadden wat het was (er was nog geen Discovery... ) maar zoals het verhaal hierboven is de term cycloon zo ongeveer het meest onjuiste wat je het kunt noemen.

Elke rukwind windhoos noemen is dus absoluut onjuist. Er zijn een hoop verschijnselen (zoals ook al bij 'tornado' werd opgemerkt) die indrukwekkende schade kunnen achterlaten, maar nog steeds geen windhoos zijn. Als het niet roteert, het is sowieso al geen windhoos.

Waterhoos is hetzelfde verhaal. Mensen hebben nogal eens de neiging om elke wolkbreuk een waterhoos te noemen, maar een waterhoos is werkelijk een roterende slurf vanuit de wolken. Omdat de waterhoos boven water hangt, wordt er veel vocht opgezogen en is de hoos mooi zichtbaar en een indrukwekkend gezicht. Deze hozen kunnen ook zeer sterk worden, maar zijn meestal vrij zwak.

Een waterhoos kan het land optrekken. Meestal zal de hoos zich voeden met warme vochtige lucht van het water en boven land daarom ophouden, maar er zijn voorbeelden van waterhozen die werkelijk doorgaan op het land. Dus het kan wel degelijk noodzakelijk zijn dekking te zoeken als je vanaf het land een waterhoos op je af ziet komen.

Dus niet elke zware wind een windhoos noemen en niet elke stevige bui een waterhoos graag!

Jelte Media: webdesign, fotografie en video van Terschelling
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
Woonplaats: Gouda
Berichten: 976
Lid sinds: 25 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 mei 2011, 10:33 uur | Bericht #233913
Ze zou eigenlijk een wet moeten komen waarbij de media eens moet kappen met alles extreem spectaculair te maken, terwijl het vaak niet meer dan een simpel buitje is. Dan pas zouden deze termen verdwijnen, want mensen nemen vandaag de dag, zeker de mensen die geen reet van de natuur snappen, de verkeerde termen over en dit irriteert inderdaad extreem. Maar goed dat is mijn mening.

Prachtig stuk, erg informatief:)

Though, het stuk van waterhoos, daar snap ik de verwarring bij. Men gebruikt een soort van woordvariatie op dat wordt als het echt als gekken na beneden komt. Dus, ja, als je dat vaak genoeg gebruikt, zie je simpelweg het verschil niet meer tussen wolkenbreuk en waterhoos.

(Sorry nutteloos antwoord xD) | Gewijzigd: 19 mei 2011, 10:34 uur, door Herdervriend
Mijn website: http://www.rfgfotografie.nl. Hier vind u alle foto's die ik maakt omtrent incidenten. Maar ook soms omtrent slecht weer of vliegtuigen terug.
Klapper
Lid
Woonplaats: vlissingen
Berichten: 1071
Lid sinds: 2 jan. 2010
19 mei 2011, 10:35 uur | Bericht #233914
ik kan me daar best aan irriteren als je het journaal kijkt en er is een onderwerp over een orkaan die het land bereikt in de usa en dan hebben ze het over windhoos of tornado.
of andersom hebben een zooi tornado's een berg schade aangericht hebben ze het over een orkaan | Gewijzigd: 19 mei 2011, 10:36 uur, door Klapper
you are a god amongst insects
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
19 mei 2011, 11:30 uur | Bericht #233923
Ja goed artikel en leuk even te lezen. Aanvullingen van Eilander zeer terecht. Leesvoer voor media!
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1020 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1020, lezen 2 mensen het topic "Achtergrond: De meest destructieve aardbevingen".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden