Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hillsborough, FL; Manatee, FL.

10 Apr 2021 23:55:04

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Camden, GA; Glynn, GA.

10 Apr 2021 23:03:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duval, FL; Nassau, FL; Camden, GA; Glynn, GA.

10 Apr 2021 22:59:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, MI; Ottawa, MI.

10 Apr 2021 22:41:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gadsden, FL; Liberty, FL.

10 Apr 2021 22:28:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gulf, FL.

10 Apr 2021 22:28:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Mary, LA.

10 Apr 2021 22:06:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gadsden, FL; Leon, FL; Wakulla, FL.

10 Apr 2021 22:06:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Columbia, FL; Clinch, GA; Echols, GA.

10 Apr 2021 21:39:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Columbia, FL; Hamilton, FL; Clinch, GA; Echols, GA.

10 Apr 2021 21:15:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hamilton, FL; Suwannee, FL; Clinch, GA; Echols, GA.

10 Apr 2021 20:32:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clinch, GA.

10 Apr 2021 20:28:02

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

10 Apr 2021 19:01:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gadsden, FL; Leon, FL; Wakulla, FL.

10 Apr 2021 18:13:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Mary, LA.

10 Apr 2021 17:58:37
Actueel
1 / 4

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 mei 2011, 16:49 uur | Bericht #235807
Tornadoseizoen VS een van de dodelijkste ooit

De Verenigde Staten beleven een van hun dodelijkste tornadoseizoenen ooit. De 1274 tornado’s die tot gisteren zijn geteld kostten aan 505 mensen het leven, onder wie de 125 slachtoffers van de tornado die afgelopen zondag de stad Joplin in Missouri trof. Het dodelijkste seizoen sinds de tellingen in 1950 begonnen was dat van 1953 toen in totaal 519 doden vielen. Dat aantal ligt dit jaar binnen handbereik. Het grootste totaal aan tornado’s werd in 2004 geteld. Toen waren het er 1817. Wat dat betreft heeft het huidige seizoen nog wel een stukje te gaan.

Nog wat cijfers. De tornado die Joplin afgelopen zondag trof, kostte in 2 minuten tijd aan 125 mensen het leven, 900 raakten gewond en 9 werden levend onder het puin vandaan gehaald. Maarliefst 8000 gebouwen werden verwoest door winden van meer dan 320 kilometer per uur. Daarmee was het een F5-tornado, aldus de National Weather Service, het Amerikaanse KNMI. In de officiële reeks was de tornado van Joplin de dodelijkste, maar volgens onofficiële tellingen is er in het jaar 1947 een tornado geweest waarbij meer doden te betreuren waren.

Kijken we nog wat gedetailleerder naar de statistieken voor dit jaar, dan blijkt dat het aantal tornado’s in april met 875 enorm groot is geweest. Het gemiddelde voor de laatste drie jaar stond op 185. Daarbij vielen in april 361 doden, tegen 6 gemiddeld in de laatste drie jaar. In mei zijn tot nu toe 187 tornado’s geteld. Relatief weinig als je ze afzet tegen de gebruikelijke 322 tornado’s van de afgelopen 3 jaar. Wel is het dodental met 141 erg hoog, afgezet tegen de 19 doden gemiddeld van de afgelopen drie jaar. En dat heeft natuurlijk alles met de tornado van Joplin te maken, die van dit totaal in één klap 125 doden voor zijn rekening nam.

Tornadojagers
Terwijl het nieuws in Nederland de laatste dagen deels beheerst is door de dodelijke tornado van Joplin, reist het team van Tornadojagers.nl met daarin 4 medewerkers van Meteo Consult alweer 10 dagen door de VS. Ook zij stonden afgelopen zondag dichtbij de tornado van Joplin, maar kregen hem niet te zien. En raakten zich pas later bewust van de enorme tragedie die zich in deze 50.000 inwoners tellende stad in de staat Missouri had afgespeeld. Hun verslag van die dag laat wel prachtig zien met welke onzekerheden je te kampen hebt, op het moment dat de sirenes beginnen te loeien en er een waarschuwing voor tornado’s worden afgegeven.

joplin1.jpg
Op jacht naar tornado's. De bus van de tornadojagers in de kant van de weg. Foto genomen afgelopen zondag, de dag van Joplin. Foto: Tornadojagers.nl

De dag voor ‘Joplin’
We pakken hun verhaal op als ze zaterdag in een dorpje in Texas staan en een tornadowaarschuwing wordt afgegeven. Die dag zullen ze diverse tornado’s zien, de eerste van de chase van dit jaar. Wouter de Baar schrijft: ‘Binnen een minuut gaan de sirenes in het dorpje af. Dit geluid gaat door merg en been, zelfs als je het al meerdere malen gehoord hebt. Opmerkelijk is dat de mensen maar zeer langzaam uit de huizen komen. Ook zoeken ze niet gelijk de schuilkelders op, maar kijken eerst op hun gemak rond wat er precies te zien is.

joplin2.jpg
Deze grote tornado, eveneens in Texas, kon van redelijk dichtbij worden gefotografeerd. Foto: Tornadojagers.nl

Wat ons nog lang bij zal blijven is een oudere vrouw, met klein hondje in haar armen, die naar ons toe komt lopen. De paniek is goed in haar ogen te zien, maar ze probeert rustig te blijven. Ze vraagt waar de schuilkelder is, maar dat weten we natuurlijk niet. Wel zien we andere mensen richting de school lopen waar we staan. Dit is een stenen gebouw en vaak zijn dit de plekken waar schuilkelders te vinden zijn. Ze spoedt zich achter de anderen aan.

Een jongetje van een jaar of 10 loopt niet direct mee. Hij vindt het wel interessant, maar eigenlijk moet hij zo snel mogelijk een veilige plek zoeken. Wij staan immers recht in het pad van een eventuele tornado en kunnen hier ook niet lang meer blijven staan. Resoluut sturen we hem achter zijn moeder aan, waarna hij ons nog even bijdehand naroept dat het zijn moeder niet is.

joplin.jpg
De stad Joplin voor de passage van de tornado. Bron: GeoEye.


Daarna komt nog een ander gezin uit het huis. Ze stappen direct de auto in. Dit is zeker niet de veiligste plek om je te begeven als mogelijk een tornado in de buurt is. Daarnaast kunnen we aan hun gezichtsuitdrukking zien dat ze geen idee hebben waar ze naartoe moeten. Met zijn fotocamera in de hand sprint Arno erheen en zegt: ‘Go South immediately’.

De supercell passeert het dorpje en gelukkig doet hij dat zonder een tornado aan de grond te zetten. De huizen en bewoners hebben hiermee veel geluk. Als wij oostwaarts met de bui meerijden, laat deze immers wel weer tornado’s zien. Het zijn meerdere korte touchdowns. We hebben ze niet geteld en ze ook niet allemaal kunnen fotograferen of filmen.’

De dag van ‘Joplin’
De volgende dag, de dag van Joplin (afgelopen zondag), duurt het ook niet lang of de atmosfeer komt in beweging. Wouter gaat verder: ‘Niet veel later verschijnt een eerste bui in de omgeving van Parsons (Kansas) op de radar. We rijden erheen en de eerste chase van de dag is een feit. In eerste instantie scheert de bui nog niet goed in. Tornadokansen zijn er dan ook nog niet, maar wel weten we een aantal mooie bliksemfoto’s te maken. De bui wordt vooral qua onweer steeds agressiever. Bliksem zit niet alleen in de neerslag, maar komt ook uit de cirruskap. Bliksem die hier vandaan komt, is zeer onvoorspelbaar en daardoor extra gevaarlijk.


Nog een plaatje van de enorme schade die de tornado in Joplin heeft achtergelaten.

Na verloop van tijd begint de bui in te scheren. Hierdoor wordt het een echte supercell. Van dit type onweersbui kennen we twee soorten: een HP supercell (high precipitation – hoge neerslagintensiteit) en LP supercell (low precipitation – lage neerslagintensiteit). Voor ons tornadojagers is de laatste van deze twee buientypen het gunstigste. De kans dat een tornado onzichtbaar is door regen, is dan namelijk het kleinst. Deze onweersbui begint echter steeds meer de eigenschappen van de HP supercell te krijgen en is dan ook gevaarlijk.

We rijden met de bui mee naar het oosten. We stoppen een paar maal omdat er goede rotatie zichtbaar is en hierdoor ook een tornado kan ontstaan. Iedere keer weer kunnen we echter maar kort stoppen omdat het al snel hard begint te regenen en we weer voor die neerslag uit moeten rijden. Tijdens een van de stops zien we wel een beginnende trechter uit de wolk en ook is aan de grond wat rotatie zichtbaar. Een tornado is het echter bij lange na nog niet.

joplin4.jpg
In de lucht is rotatie zichtbaar, ook aan de grond even. Maar nog lang geen tornado. Ook een foto van afgelopen zondag. Foto: Tornadojagers.nl

Ondertussen rijden we Missouri binnen. We rijden tot het westen van Joplin, een stad met ruim 50.000 inwoners. Hier moeten we naar het zuiden omdat we anders door meerdere buien worden ingesloten. Het lijkt een soort soepje te worden.’ Tot zover de tekst van de tornadojagers.

Wat gebeurde in Joplin?
Later blijkt dat zich tijdens het samengaan van de buien in de omgeving van Joplin snel een nieuwe supercell heeft gevormd, waaruit vlak buiten Joplin de tornado naar beneden kwam, die uiteindelijk de grote verwoestingen in de stad heeft aangericht. Hoewel de tornadojagers het idee hadden dat deze tornado door de hevige regen er omheen niet zichtbaar was, bleek uit filmbeelden achteraf dat dit wel het geval was. In Joplin was ook al enige tijd een waarschuwing van kracht. Maar toen de tornado de stad eenmaal binnentrok, was er voor de mensen daar geen redden meer aan. Binnen twee minuten veranderde het centrum in de bijna apocalyptische chaos, die inmiddels ook in Nederland uitgebreid op tv en in de kranten is geweest.

joplin6.jpg
De stad Joplin na de passage van de tornado. De schade is bijna apocalyptisch. Bron: GeoEye.

Waarom zoveel tornado’s?
Eén vraag moet natuurlijk nog worden beantwoord. Waarom is het huidige tornadoseizoen zo ongekend actief? Meteorologen noemen twee factoren. Allereerst wijzen ze op het fenomeen La Niña, een periodieke afkoeling van het zeewater langs de evenaar in het zeegebied tussen Indonesië in het westen en Peru in het oosten. Vooral afgelopen winter en gedurende de start van dit voorjaar speelde deze la Niña een duidelijke rol. Een van de gevolgen voor de VS lijkt dat zuidelijke winden makkelijker dan anders in staat zijn de bij de vorming van tornado’s zo belangrijke vochtige en warme lucht, afkomstig van de Golf van Mexico, naar het noorden tot over het vasteland van de VS te transporteren.

joplin3.jpg
Een belangrijke factor bij het ontstaan van tornado's is de hoeveelheid energie die een luchtdeeltje meekrijgt, op het moment dat hij aan z'n stijging begint. Een maat hiervoor is de zogenoemde Cape, die hier in een modelkaart staat weergegeven, voor het deel van de VS waar het team van Tornadojagers.nl ook eergisteren twee tornado's heeft gezien. De Cape bereikte daar waarden boven 3200.

Een andere factor die daarbij een rol speelt is dat het water van de Golf van Mexico op dit moment duidelijk warmer dan normaal is. Iedere graad boven dat gemiddelde levert ongeveer 8 procent aan vocht extra op. En ook dat vocht in de lucht is weer van groot belang bij de vorming van supercells boven de Verenigde Staten.

Bronnen: Meteo Consult | Gewijzigd: 22 februari 2017, 12:32 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 juni 2011, 06:16 uur | Bericht #242811
Recordseizoen tornado's kostte al honderden Amerikanen het leven

Hoewel het nog maar halfweg is, geldt het tornadoseizoen in de Verenigde Staten van dit jaar als het dodelijkste sinds 1953. Officieel vielen er dit seizoen, dat loopt van maart tot september, al 525 doden. Daardoor is 2011 nu al het zesde dodelijkste tornadojaar, aldus de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). De plotse toename in dodelijke slachtoffers heeft vooral te maken met "pech", verklaarde Harold Brooks van de NOAA. Hij verwijst daarbij naar het aantal "twisters" dat bewoonde gebieden trof. "Dodelijke tornado's zijn het product van twee zaken: een tornado en mensen".Brooks zei dat de bevolkingsdichtheid, vooral aan de oostkust, de kans doet toenemen op slachtoffers op plaatsen waar tornado's passeren. Hij wijst ook met de beschuldigende vinger naar zwerfwagens. De bewoners van zwerfwagens hebben vijftien tot twintig procent meer kans om te sterven bij de doortocht van een tornado, luidt het. En hoewel de technologische vooruitgang de dodentol al heeft helpen dalen, zoekt de NOAA nog steeds naar manieren om bewoners nog beter te kunnen waarschuwen voor tornado's.

Het tornadoseizoen van dit jaar is ook het duurste ooit. Zelfs met de inflatie in het achterhoofd, aldus Brooks, beloopt de kost van de vernielingen om en bij de zes miljard dollar. Er werden dit jaar 1.429 tornado's gemeld, waarvan er zowat 1.200 effectief een tornado waren. Het record werd gevestigd in 2004 met 1.817 tornado's. Er zijn geen aanwijzingen dat het aantal tornado's in de toekomst zou toenemen.

Bron: HLN | Gewijzigd: 22 februari 2017, 12:32 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 juni 2011, 09:20 uur | Bericht #245069
Een vreselijke tornado seizoen

Tenzij je onder een steen geleefd hebt, zal het je niet ontgaan zijn, dat het een vreselijk tornadoseizoen is geweest. Alleen de foto's al van de dood en de verwoesting geven een goed beeld hoe verschrikkelijk het is geweest

Tabel 1 (tot 12 juni 2011) laat het aantal tornado's zien en het percentage vergeleken met het gemiddelde. In april lag het aantal tornado's abnormaal hoog: 762 tornado's. Dit zijn er zo'n 200 meer dan het vorige record (542 in mei 2003) van welke maand dan ook. De 1282 tornado's tot 12 juni evenaart het aantal tornado's van het gehele jaar 2010! Er zijn slecht zes andere jaren in de geschiedenis van de USA, waarin meer tornado's voorkwamen, durende het gehele jaar. Het is waarschijnlijk, dat ook dit jaar er een record aantal tornado's zal voorkomen. In tegenstelling tot april, waar het gemiddeld aantal ver boven normaal lag, ligt het aantal tornado's in juni onder het gemiddelde. Helaas werden Springfield en andere steden in Massachusetts niet gespaard op 1 juni. Het aantal tornado's in mei lag nauwelijks boven het gemiddelde qua aantal. Helaas kwamen in mei wel de zeer desastreuze EF5 tornado's voor: 22 mei in Joplin Missouri en op 24 mei in Arkansas. Het aantal EF-5 tornado's voor 2011 ligt op 5. Alleen in het jaar 1974 kwamen er meer dodelijke EF-5 tornado's voor. De tornado in Joplin is de dodelijkste sinds 1947. Tabel 2 laat zien hoe gewelddadig en dodelijk 2011 ten opzichte van andere jaren is geweest met betrekking tot tornado's. Met 526 dodelijke slachtoffers heeft 2011 het meest dodelijke tornado-seizoen sinds 1936.

forbes_1.jpg
Tabel 1.

forbes_2.jpg
Tabel 2

"Superoutbreak 2011"
Terwijl het totaal aantal bevestigde tornado's op 27 april nog niet bekend is, heeft de outbreak een groot aantal records verbroken. De "superoutbreak" van 1974 is overtroffen in het aantal doden, het aantal tornado's en het aantal tornado's met een breedte van 366 meter of meer. Het is niet zo verwonderlijk, dat sommigen het de "Superoutbreak 2011" noemen. De tornado-outbreak vond plaats van 26 april in de middag tot 28 april in de middag en duurde zo'n 49 uur. Deze outbreak heeft het record van aantal tornado's (minimaal 259), het aantal tornado's met een breedte van 366 of meer (minimaal 52), gecombineerde paden van tornado's (over 4180km) en het aantal staten, dat getroffen werd (18). De outbreak van 1974 heeft nog steeds verschillende records in handen zoals het aantal tornado's met een (oude) classificatie F2 en hoger, het aantal F4's en hoger en het aantal "killer" tornado's.

forbes_foto.jpg Analyse door dr Greg Forbes
"Het meest schokkende van het tornado-seizoen 2011 is, dat er veel doden zijn gevallen in gebieden met uitmuntende - op Doppler radar gebaseerde - tornado waarschuwingen, met geavanceerde voorspellingsmogelijkheden en verschillende manieren om de weervoorspellingen en tornado-waarschuwingen te ontvangen cq te communiceren. Het dodental van het seizoen 2011 is vergelijkbaar met de seizoenen, waar er slechte tot geen communicatiemogelijkheden waren en waarin de mogelijkheden tot het voorspellen van tornado's lang niet zo geavanceerd waren als nu. Het waarschuwen voor tornado's is blijkbaar niet afdoende, als de tornado's zo gewelddadig zijn met lange en brede paden. De combinatie van de grote breedte en de wijdte van het pad van de tornado zorgt ervoor, dat er grote gebieden en ook bewoonde gebieden blootgesteld worden aan de verwoestende en moordende kracht van de tornado's. Om je zoveel mogelijk te beschermen voor de tornado's moet men naar het laagste en meest innerlijke deel van het huis gaan. Dit vergroot de kans op overleven, maar garandeert absoluut helemaal niets. De enige veilige plaatsen voor een killer-tornado zijn de speciaal gebouwde ondergrondse storm bunkers". Aldus dr Greg Forbes, extreem weerdeskundige van weatherchannel.

©onweer-online
Bron: weatherchannel
| Gewijzigd: 14 juni 2011, 09:35 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 juni 2011, 09:24 uur | Bericht #246929
2011 in de top 5 van dodelijkste tornado-seizoenen ooit

killer_tornadoes_2011_110616.jpg.gif

Het tornado seizoen van dit jaar staat nu samen met 1896 op een gedeelde vijfde plaats in de top 5 van dodelijkste seizoenen ooit. "Het is mogelijk, dat we aan het eind van het seizoen op de tweede plaats staan", zegt meteoroloog Harold Brooks van het National Severe Storms Laboratory in een persconferentie op 15 juni 2011. Tot nu toe staat het dodental op 537. De top 5 werd behaald, toen de autoriteiten bekend maakten, dat het dodental van de EF-5 tornado in Joplin opgelopen was tot 151.

Het tornado seizoen kwam tot rust in juni, wat een teken kan zijn, dat de tweede helft een stuk rustiger zal verlopen. In het verleden zijn de meeste tornado gerelateerde doden in het midden van juni, met erg weinig fatale slachtoffers in de tweede helft van het seizoen. De meeste na-juni dodelijke slachtoffers vallen in november, het zogenaamde tweede tornado seizoen. Ongeacht de uiteindelijke plaats in de top vijf, is het dodental in 2011 sinds 75 jaar niet meer zo hoog geweest.
Lees hier verder over de top 5 van dodelijkste tornado seizoenen.

©onweer-online
Bron: OAP
| Gewijzigd: 18 juni 2011, 10:55 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.293 topics, welke bij elkaar 445.394 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.303 leden.
Het nieuwste lid is Leo Lievense.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1343 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1343, lezen 5 mensen het topic "Onweerskansen 6 juni".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden