Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Robertson, TN.

19 Apr 2024 02:14:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calloway, KY; Graves, KY.

19 Apr 2024 02:14:07

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Fayette, IL.

19 Apr 2024 02:14:07

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clinton, IL; Washington, IL.

19 Apr 2024 02:14:07

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clinton, IL; Marion, IL; Washington, IL.

19 Apr 2024 02:14:07

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Randolph, IL.

19 Apr 2024 02:14:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lampasas, TX.

19 Apr 2024 02:14:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, MS.

19 Apr 2024 02:14:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, IL; Jefferson, IL; Perry, IL.

19 Apr 2024 02:14:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Saba, TX.

19 Apr 2024 02:14:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Rankin, MS.

19 Apr 2024 02:14:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iron, MO; Madison, MO; Reynolds, MO.

19 Apr 2024 02:14:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Randolph, IL; St. Clair, IL; Washington, IL.

19 Apr 2024 02:14:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Christian, IL; De Witt, IL; Logan, IL; Macon, IL; Sangamon, IL.

19 Apr 2024 02:14:06

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Shelby, IL.

19 Apr 2024 02:14:06
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 mei 2011, 20:08 uur | Bericht #236323
Zure regen, geen mythe uit het verleden

Zure regen is niet alleen iets uit de vorige eeuw. Hoewel de problematiek veel minder heftig is dan destijds, bestaat het nog steeds. Er zijn dan ook allerlei maatregelen genomen, veelal in Europees verband, die de uitstoot van verzurende stoffen aan banden hebben gelegd. Zo is de uitstoot van zwaveldioxide in dertig jaar tijd met negentig procent gedaald.

Het was angstaanjagend nieuws toen langzaam maar zeker het fenomeen zure regen bekend raakte. De ontdekking ervan begon in de jaren 60 van de vorige eeuw in Scandinavië. In die prachtige ongerepte meren legden tienduizenden vissen plots het loodje en ook de visetende vogels kwamen in groten getale om. Daarna volgden de alarmerende berichten van naaldbossen die zonder naalden zaten, de Belgische Ardennen waar het binnenkort slechts een heuvelland zonder bomen zou zijn en uiteindelijk kwamen ook vanuit eigen land onheilspellende artikelen van de grond. Krantenkoppen als ‘Zure regen, kwaadaardige bedreiging van ons welzijn’; ‘Zure regen, de georganiseerde vernietiging’ en ‘We staan voor een ecologisch Hirosjima’. Dat was slikken als je de krant open sloeg. En, het noopte tot actie.


We schrokken ons kapot in de jaren 80. Het grote sterven van de bossen was begonnen. Hier een foto die rondging uit het Erzgebergte, Tsjechie. Foto: Wikipedia.

De Zweedse wetenschapper Svante Odén was ooit de eerste die sprak over verzuring, oktober 1967. Dat ging toen over de verzuring van de meren, die hij onder andere toeschreef aan neerslag die zuur was. Hij was het ook die al snel veronderstelde dat luchtverontreiniging in de atmosfeer blijkbaar grote afstanden kon afleggen, want ook in gebieden zonder luchtverontreiniging viel zure regen. Wat dat betreft was het natuurlijk extra ‘zuur’, dat uiteindelijk bleek dat 90 procent van de luchtverontreinigende stoffen in Noorwegen, Zweden en Finland uit het buitenland afkomstig waren.

Wat is zure regen
Het gaat hier om zure neerslag, dus zowel in de vorm van regen als ook sneeuw, hagel en zelfs mist of dauw. Dit heet ook wel natte depositie. Bij droge depositie gaat het om stoffen die als minuscuul kleine deeltjes of als gassen neerslaan. Gemiddeld heeft regen een pH (zuurgraad) van ongeveer 6, zure regen heeft vaak een pH van 4 en is dus een stuk zuurder. Die verhoogde zuurgraad komt doordat het water bindt met zwavel- en stikstofoxiden in de lucht en zich omvormt tot zwavelzuur of salpeterzuur.

De grote veroorzakers van zure regen zijn dan ook de activiteiten waarmee veel zwaveldioxide en stikstofoxide in de lucht worden gebracht. Dat gebeurt via fabrieksschoorstenen van bruinkoolcentrales, olieraffinaderijen en andere zware industrie. Maar ook de intensieve veeteelt (ammoniak), luchtvaart en het verkeer brengen verzurende stoffen in de atmosfeer.

zure1.jpg
Bij zware industriele processen komt heel veel zwavel vrij. Die zwavel wordt door de schoorstenen de lucht ingeslingerd en komt vervolgens via neerslag weer op de grond. PA Photo.

Wat doet zure regen
Zure regen verstoort het natuurlijke evenwicht. Bij bomen en planten wordt de beschermlaag aangetast. Zo tast het zuur de huidmondjes aan en de beschermende waslaag van bladeren en naalden. Uitdroging ligt dan op de loer. Ook kan druipende regen langs de schors gaten en scheuren veroorzaken waardoor schimmels vrij spel krijgen. Toen de bossen in Duitsland onder de loep werden genomen, sprak men zelfs van het ‘grosse waldsterben’, zoveel uitgedroogde en ontnaalde bomen stonden er.

Een bodem kan ook verzuren. Vooral zandgronden zijn er, door hun gebrek aan kalk, gevoelig voor. Als gevolg verdwijnen bepaalde soorten, terwijl andere soorten het juist weer beter gaan doen. Om gronden beter bestand te maken tegen zure regen zijn er ook pogingen gedaan om er kalk over te strooien en zodoende de effecten te verminderen. Door het kalk wordt de zuurheid geneutraliseerd. Maar dat kun je niet oneindig doen en het heeft als bij-effect dat de soortenrijkdom verandert.

Zuur in de bodem heeft ook nog een vermestende werking en zorgt ervoor dat giftige metalen (aluminium, cadmium, lood en koper) niet langer aan andere stoffen gebonden blijven en dus ook in het water terecht komen De meeste vissen in die vervuilde meren van Zweden stierven aan vergiftiging door aluminium uit de bodem, dat door de zure regen was opgelost.

Ook gebouwen kunnen te lijden hebben onder de zure depositie. Vooral kalkhoudend gesteente gaat vrij snel een reactie aan met de zure regen en er ontstaan deuken en gaten. Heel wat monumentale panden in Europa zien er van dichtbij uit als gatenkaas. Ook is het zo dat zure regen tot snellere roest van metaal leidt.

Het komt vaak van ver
Zure regen valt niet noodzakelijk neer op de plaats waar het veroorzaakt wordt. Door de wind worden giftige stoffen over een groot gebied in de atmosfeer verspreid, en vaak komen ze terecht op grote afstand van de vervuiler. Meer dan de helft van de 12 miljoen ton zuren die in de jaren 90 in het oosten van Canada neersloegen, waren afkomstig uit de Verenigde Staten. Ze worden door de zuidwestenwinden naar het oosten gevoerd. Ook in Europa zien we dat verschijnsel. De meeste zure regen die in Noorwegen en Zweden neervalt, komt vanuit Groot-Brittannië, waar voor de opwekking van elektriciteit nog op uitgebreide schaal steenkool wordt gebruikt. Hoe ‘zuur’ kan het zijn, dat jouw eigen ongerepte natuur, toch heel veel schade oploopt door vervuiling van buitenaf….. Daar luchtvervuiling zich niet houdt aan landsgrenzen, was een gezamenlijke aanpak van het milieuprobleem zure regen dus vereist. En dat is ook gebeurd.


De regen is inmiddels al wel weer een stuk frisser dan twee decennia terug, maar nog steeds kan het veel beter. Foto: Ria Luttikhold. In november 2010 stuurde Joop Atsma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu een rapport naar de Tweede Kamer waarin staat dat in de afgelopen dertig jaar de hoeveelheid zure regen met 50% is afgenomen.

Maatregelen
Aangezien onderzoek heeft bevestigd dat overmatige verzurende depositie leidt tot de aantasting van natuurlijke ecosystemen, zijn tal van acties ondernomen. Die maatregelen begonnen in de jaren 80 en 90. Zo is de uitstoot van ammoniak toen flink aan banden gelegd door het uitrijden van mest grotendeels te verbieden. De mest moet nu al sinds jaar en dag direct geïnjecteerd worden, waardoor er minder ammoniak direct de lucht in verdwijnt. Het probleem is daarmee overigens niet geheel verdwenen, want vermesting van de bodem blijft bij deze injecties natuurlijk aanwezig en ook uitspoeling van de verzurende en vermestende stoffen naar het grond- en oppervlaktewater gaan door.

zure2.jpg
Schapen op de mestvaalt. Door de intensieve veeteelt hebben we veel mest. Dat mest wordt weer gebruikt op landbouwgronden. Tegenwoordig is dat meestal mest-injectie, vroeger werd het altijd uitgereden. PA Photo.

De Europese Commissie heeft veel maatregelen aan de zware industrieën opgelegd voor wat betreft uitstoot van zwaveldioxide. Toen de muur viel en de landen van Oost-Europa bij de Europese Unie kwamen, kon op nog grotere schaal de aanpak van luchtvervuiling gestalte krijgen. Het ging dan vaak om rookgasontzwavelingsinstallaties. Voor het autoverkeer werd de driewegkatalysator verplicht die een forse emissie-reductie opleverde van stikstofoxiden in West-Europa. Jammer alleen dat de daling teniet werd gedaan door de forse volumegroei van het verkeer.

Europa stelde zich eind vorige eeuw diverse reductiedoelen aangaande de uitstoot van verzurende stoffen. Deze waren echter moeilijk haalbaar en werden versoepeld. Men weet nu ook al dat de huidige doelstellingen voor verzurende en vermestende depositie niet zullen worden gehaald.

Kortom; maatregelen tegen verzuring zijn zeker terecht geweest. Het is bovendien duidelijk geworden dat het probleem van de zure regen niet alleen staat en nog steeds niet is opgelost. De verzuring gaat nog door, zij het in een lager tempo dan voorheen. De doemscenario's van destijds, zoals het grote afsterven van alle bossen, zijn gelukkig niet uitgekomen!

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 9 februari 2017, 10:35 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Shadow112
Lid
Woonplaats: Hasselt (ov)
Berichten: 1660
Lid sinds: 22 nov. 2010
28 mei 2011, 21:08 uur | Bericht #236331
Lol

Hype 1. Zure regen: Al jaren niets meer over gehoord.

Hype 2. Ozonlaag breekt af door cfk: Fluctueert nog steeds. Al jaren niets meer over gehoord maar recent weer genoemd als kandidaat voor reden klimaat verandering.

Hype 3. Co2 debacle.: Al op retour..










Mijn Twitter Ipsa scientia potestas est
Waarom deze advertentie?
Imrich
Lid
Woonplaats: Deventer Overijssel
Berichten: 904
Lid sinds: 1 feb. 2008
28 mei 2011, 21:38 uur | Bericht #236334
Yeps alles om maar geld te krijgen. De wetenschap vraagt en wij geven, denk dat ik ook maar wetenschapper word.
Woonplaats: Maria-Hoop (Midden-Limburg)
Berichten: 434
Lid sinds: 15 jul. 2010
29 mei 2011, 11:32 uur | Bericht #236394
Citaat van Shadow112, zaterdag 28 mei 2011, 21:08 uur Lol

Hype 1. Zure regen: Al jaren niets meer over gehoord.

Hype 2. Ozonlaag breekt af door cfk: Fluctueert nog steeds. Al jaren niets meer over gehoord maar recent weer genoemd als kandidaat voor reden klimaat verandering.

Hype 3. Co2 debacle.: Al op retour..



En het is ook nooit dat ze de fabrieken echt laten betalen als ze niet schoon zijn. De fabrieken maken gewoon hun producten duurder dus zijn wij de zak.
Maar meestal is het zelfs zo dat ze ons particuliere mensen de schuld geven, want wij laten het licht aan op plaatsen waar we niet zijn en we rijden in o-zo-vervuilende auto's rond. En als we de planten in de tuin water geven, dan hebben wij het weer gedaan, want dat is ook slecht voor het milieu.
Wetende dat de auto's van alle mensen in Nederland nog niet een kwart uitstoten van de fabrieken en de bioindustrie.
35 sneeuwdagen gehad in Limburg in 2010/2011Mijn foto-topic
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
29 mei 2011, 11:42 uur | Bericht #236398
Zo dat is lang geleden dat deze term op deze manier is langsgekomen. Ja vroeger was het de zure regen, daarna kregen we de ozonlaag en het broeikaseffect en uiteraard co2. Het co2 debacle is waarschijnlijk inmiddels zo 'gedebunked' dat men de behoefte had oude 'spoken' uit de kast te halen. Maar goed, die ene druppel dier hier gisteren viel smaakte inderdaad wat zuur...
Imrich
Lid
Woonplaats: Deventer Overijssel
Berichten: 904
Lid sinds: 1 feb. 2008
29 mei 2011, 11:47 uur | Bericht #236399
Zure regen heeft altijd bestaan dat is het punt niet. Net als het verhaal CO2 gaat het er hier om dat er alles aan gedaan word om de mens de schuld te geven. De natuur zorgt zelf voor de zure regen door bv vulkanen en laat nu net in de periode dat zure regen actueel was er ook en heleboel vulkaanactiviteit zijn en laat het verhaal zure regen nou minder worden in en periode met minder vulkaanactiviteit (verband misschien).

Dan krijg je nog de verhalen je weet wel die doomsenarios als de bossen verdwijnen. Gek genoeg hebben onderzoekers eens ontdekt dat dit niks met zure regen te maken heeft.
En heel veel gebruikt argument zijn monumenten. Deze worden aangevreten door zure regen. Als je echter kijkt naar het meest gebruikte materiaal zandsteen dan zie je dat deze heel erg gevoelig is voor erosie door wind en regen. Ofwel zuur of niet regen en wind zullen zandsteen doen eroderen. Dit heeft dus niks te maken met hoe zuur het water is maar meer met de kwaliteit van het gebruikte materiaal.

Zure regen, ozon en nu CO2 worden gebruikt om mensen geld af te troggelen en met succes zolang de grote groep mensen in ongewis blijven over wat er nu aan de hand is.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.849 topics, welke bij elkaar 448.358 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 135 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 135, lezen 3 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden