Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 juni 2011, 16:12 uur | Bericht #241902
Een verademing, die buien!

Voor wie last heeft van hooikoorts, zoals de schrijver van dit verhaal, kan het niet lang genoeg regenen. Een korte bui is namelijk niet genoeg om hooikoortsklachten (sterk) te verminderen. Geschat wordt dat ongeveer 5 procent van de Nederlanders gedurende een periode van een aantal jaren lichte tot ernstige hooikoortsklachten heeft. De belangrijkste verschijnselen zijn: jeukende of kriebelende neus en neus-keelholte, niezen, verstopte neus, tranende ogen (last van veel licht) en soms lichte benauwdheid. Bijkomende verschijnselen kunnen zijn: hoofdpijn, vermoeidheid, ontstekingen van de bijholtes en keelontsteking.

Achtergrond hooikoorts
De term hooikoorts heeft niets met hooi of koorts te maken. Het is een allergie voor bepaalde stoffen die door de lucht worden verspreid, zoals gras-, boom- of bloemenstuifmeel. Deze stoffen heten allergenen. Een hooikoortsallergie lijkt op een allergie voor stof, dieren, sporen, planten en chemische stoffen. De allergische reactie zorgt dat slijmvliezen (vooral van neus en ogen) opzwellen en dat het lichaam antistoffen gaat maken, histamine genaamd. En dat histamine veroorzaakt de hierbovengenoemde klachten. Een piepende ademhaling bij allergie kan duiden op astmatische aanvallen. Mensen met hooikoorts kunnen in verschillende tijden van het jaar allergisch zijn. Sommige mensen zijn allergisch in het voorjaar, anderen in de zomer of de herfst. Dat hangt af van het soort stuifmeel waar je allergisch voor bent. Als je allergisch bent in februari tot en met mei, ben je gevoelig voor boomstuifmeel. April is dan de moeilijkste maand. In juni en juli krijgen veel mensen last van grasstuifmeel. In juli en augustus veroorzaken planten als brandnetels, guldenroede en bijvoet de problemen. In de herfst kunnen sporen en schimmels hooikoorts veroorzaken. De meeste gevallen van hooikoorts gaan gepaard met een vorm van dermatitis (in de vorm van netelroos). Mensen die aanleg hebben voor astma kunnen tijdens het hooikoortsseizoen last hebben van een tijdelijke vorm van astma. Een onderzoek heeft aangetoond dat baby's die geboren worden in het voorjaar, wanneer er stuifmeel in de lucht zit, meer kans hebben om later hooikoorts te krijgen.

1.png
Dagelijkse graspollentelling 2011. De grafiek geeft de dagelijkse graspollen tot nu toe in rode kolommen weer. De achterliggende blauwe grafiek (doorgetrokken lijn) is gebaseerd op het gemiddelde van de dagelijkse tellingen van de afgelopen 10 jaar. Dat gemiddelde laat rond 1 juni een piek in het aantal getelde graspollen zien: rond 120 graspollen per kubieke meter lucht.

Voorkomen van hooikoorts
Allergieën hebben complexe oorzaken, waarbij zowel aanleg als omgeving een rol spelen. Sommige mensen kunnen een zekere aanleg voor het optreden van allergieën hebben: allergieën "gaan" dan ook vaak binnen een familie. Het optreden van allergieën wordt sterk bevorderd door een ongezonde levensstijl (bijv. roken en alcohol- en drugsgebruik) en luchtverontreiniging (fijnstof, stikstofoxydes); maar ook een overdreven hygiëne gedurende de jeugd verhoogt het risico om een allergie te ontwikkelen, ook op latere leeftijd. Ook het voedingspatroon kan mogelijk van invloed zijn. Wat betreft hooikoorts is de meest voor de hand liggende remedie om klachten te voorkomen zich niet bloot te stellen aan de uitlokkende prikkel, namelijk rondzwevende pollenkorrels waar men gevoelig voor is, bijvoorbeeld door binnen te blijven of op zijn minst af te zien van fysieke inspanning in de buitenlucht, vooral op zonnige droge dagen. Daarbij leveren pollenkalenders een erg nuttige aanwijzing. Het dragen van een (zonne)bril, een hoed en zeker een masker (filter) in extreme gevallen helpt ook.

Medicijnen

Er zijn diverse medicijnen op de markt die erop gericht zijn om de klachten die gepaard gaan met hooikoorts onder controle te krijgen. Deze geneesmiddelen bestrijden echter niet de onderliggende oorzaak. De werkzame stoffen zijn vaak anti-histaminica, stoffen die de werking van histamine blokkeert. Een andere vorm van behandelen is vaccinatie, ook wel immunotherapie genoemd. Via inenting kan de patiënt minder gevoelig worden gemaakt voor allergenen. Het eigen afweersysteem wordt als het ware "geherprogrammeerd". Het effect is niet meteen merkbaar, maar in het eerste jaar van de behandeling nemen de symptomen wel al af. Zo’n therapie moet je 3 jaar volhouden om succesvol te zijn. Na die periode ben je van je klachten af of zijn de klachten in ieder geval een stuk minder. Deze vorm van behandelen wordt ook bijvoorbeeld gebruikt bij patiënten die allergisch zijn voor bijensteken of wespensteken.

2.jpg
Gisteravond viel hier in de Steeg in Gelderland 40 millimeter water in 3 kwartier! Over de hele dag viel er 57 millimeter. Hierbij een waterballetfoto, voor ons huis. Foto: Ben Teunissen.

Niesbuien bij Meteo Consult
Ook ik en nog wat andere collega's van Meteo Consult hebben last van hooikoorts. In mijn geval zijn het de graspollen die de klachten veroorzaken. Ik heb dan ook steevast last van mei tot en met juli. In augustus is het seizoen voor mij voorbij.... Het Leids Universiteits Medisch Centrum (LUMC) doet dagelijks aan pollentellingen en die laten zien dat de grassenfamilie veruit de meeste en sterkst allergene)pollen afgeeft, geheel in lijn met de pollenkalender. Vorige week, de week van 24 mei tot en met 30 mei, waren totaal 281 graspollen zeer sterk allergeen. De pollen worden afgeleid van de luchtmonsters die op één punt in Leiden worden verzameld en zijn dus niet maatgevend voor geheel Nederland. Immers personen die naast een grasveld met bloeiende grassen wonen, zullen relatief een hogere blootstelling aan graspollen hebben gehad dan de tellingen van die dag suggereren. Ook plaatselijke en regionale weersverschillen kunnen leiden tot afwijkingen van de "Leidse" pollentelling. De dagelijkse tellingen dienen dus als algemene richtlijn gebruikt te worden voor de mogelijke aanwezigheid van allergeen pollen in de lucht. Deze kennis kan de arts ondersteunen bij het stellen van de diagnose, terwijl de informatie voor arts en patiënt gebruikt kan worden voor het nemen van gerichte maatregelen.

3.jpg
Opklaringen in Landgraaf vandaag. Foto: Helga Kobben.

Grassenfamilie
Een van de soorten die nu begint te bloeien is Timoteegras. De stijve tot 25 centimeter grote aar lijkt een beetje op die van de Grote Vossenstaart, maar voelt stug aan en heeft meer de vorm van een uitgerekte rechthoek dan van een ellips. Pollen van Timoteegras is zeer sterk allergeen. Verder staan Italiaans en Engels raaigras, Zwenkgrassen, Kropaar, Gestreepte witbol, IJle dravik en Straatgras te bloeien. Enkele van de eerste bloeiers, zoals Zachte dravik, Glanshaver, Kruipertje en Grote vossenstaart zijn in het zuiden aan het eind van hun eerste bloeiperiode. Ze zullen later in de zomer nog een tweede bloeiperiode hebben. Verder bloeit in de duinen het Helmgras. Rogge, een van onze graansoorten, bloeit eveneens en het pollen staat bekend als sterk allergeen. Verder zijn er nog de overal bloeiende linden en deze bomen produceren veel pollen in hun kleine gele bloemen die in trosjes aan de boom hangen. Naast bestuiving door insecten als bijen, hommels en zweefvliegen, komen ook veel pollen in de lucht. Deze licht allergene pollen veroorzaken bij een klein aantal mensen hooikoorts. Ook de zoetig, weeïge geur speelt hier, naar het schijnt, mee. Windbestuivende kruiden geven eveneens pollen vrij.

Het weer en de weersverwachting
Buien kunnen de lucht schoon wassen. Maar tegelijkertijd zorgt de regen er wel voor dat planten hun groei en ontwikkeling kunnen voortzetten. Bij het begin van een bui worden door de vallende druppels die op de grasaren terechtkomen dan ook vaak extra veel pollen vrij gemaakt. Op dat moment kunnen de hooikoortsklachten dus weer (even) toenemen. Kortom, het 'beste' weer is een langere periode met regen.

Ik woon in Wageningen en gisteren hebben we toch redelijk wat buien gehad. Dat was voor mij een verademing! Want volgens mij heb ik geen enkele keer geniesd en had ik geen jeukende ogen en/of keel, terwijl ik eind vorige week toen het zo droog, zonnig en warm was nog de ene na de andere hooikoortsklacht had. Dit zullen de meeste mensen die last hebben van hooikoorts vast wel herkennen. De eerstkomende dagen, naar verwachting tot en met Pinksteren, blijft het stuivertje wisselen tussen perioden met zon en enkele (kortdurende) buien. Een echte regenachtige periode, dus gunstig voor mensen die last hebben van hooikoorts, is niet in zicht.


Bron: LUMC, dokterdokter.nl, pollennieuws.nl, Meteo Consult
| Gewijzigd: 7 juni 2011, 16:15 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.335 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 161 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 161, lezen 3 mensen het topic "Foto's/Video's onweer en extreem weer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden