Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kern, CA; Tulare, CA.

20 Apr 2024 01:01:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, SC.

20 Apr 2024 00:04:45

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Apr 2024 00:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC; Union, SC.

19 Apr 2024 23:25:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 juni 2011, 19:14 uur | Bericht #251242
IJsvrije Noordwestelijke Doorvaart bedreigt soorten

Wetenschappers hebben enkele verontrustende aanwijzingen gevonden dat soorten het noorden van de Atlantische Oceaan bereiken via een route boven Canada, die normaal gesproken met ijs bedekt is. Door warm weer heeft het ijs zich hier drie jaar geleden teruggetrokken, waardoor een open kanaal ontstond.

De aanwijzingen, een verdwaalde walvis voor de kust van Israël en de aanwezigheid van plankton op een plek waar deze organismen al achthonderdduizend jaar niet meer voorkwamen, zijn op zich nog geen reden tot alarm. De gevolgen van deze ontwikkeling kunnen echter 'enorm' zijn, zei Philip Reid van de Alister Hardy Stichting voor oceaanonderzoek in het Engelse Plymouth. "Er is een drempel overgestoken."

De migratie van soorten via het noorden van Canada, de zogenoemde Noordwestelijke Doorvaart, is een nieuw zorgwekkend teken van de wijze waarop de opwarming van de aarde ingrijpt in het leven van dieren en planten in zee en op land.

"Het is een teken van de snelheid waarmee onze hedendaagse wereld door klimaatverandering verandert", aldus Reid. De laatste keer dat er sprake was van een dergelijke invasie vanuit de Stille Oceaan was twee miljoen jaar geleden. Die had destijds een 'enorme impact' op het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan, zei hij. Sommige soorten stierven uit als gevolg van een nieuwe concurrentie om het beschikbare voedsel.

Reid zelf verrichtte onderzoek naar plankton. Zijn onderzoek wordt net als het onderzoek naar de verdwaalde walvis bij Israël van het Israëlische onderzoekscentrum voor zeezoogdieren en nog zo'n driehonderd andere wetenschappelijke artikelen uit de afgelopen dertien jaar samengevoegd door Project Clamer, een samenwerkingsverband van zeventien onderzoeksinstellingen voor klimaatverandering en oceanen. Dit moet later dit jaar resulteren in een publicatie.

Veranderingen in de samenstelling en temperatuur van oceanen kunnen grote gevolgen hebben voor de visserij, omdat vissoorten migreren naar koudere wateren in het noorden, zei Katja Philippart, zee-ecoloog van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ). Het NIOZ coördineert het project, dat gefinancierd wordt door de Europese Unie. Het is belangrijk om de mensen die beslissingen nemen van de juiste informatie te voorzien, aldus Philippart.

De Noordelijke Doorvaart, die van de Stille Oceaan via Alaska en het noorden van Canada naar de Atlantische Oceaan voert, is in het recente verleden vaker ijsvrij geweest: in 1998 en in 2007. Maar het pakijs trekt zich zomers steeds verder en steeds vaker terug.

In 1999 werd in de Labradorzee plankton aangetroffen dat daar al achthonderdduizend jaar niet meer voorkwam. Twee jaar later zaten de organismen ook in de Saint Lawrencebaai. Momenteel zijn de diertjes nog veel verder zuidwaarts te vinden, tot aan de kust van de Amerikaanse staat New York.

De ernstig in zijn voortbestaan bedreigde grijze walvis stierf halverwege de achttiende eeuw uit in de Atlantische Oceaan, als gevolg van de walvisjacht. In mei 2010 werd er echter een voor de kust van Israël waargenomen. Drie weken later werd het dier bij de kust van Spanje gezien.

Hoewel er geen harde conclusies kunnen worden getrokken uit de waarneming van één grijze walvis valt de aanwezigheid van het dier in de Middellandse Zee wel samen met de afname van het Noordpoolijs. Het is daarom niet ondenkbaar dat grijze walvissen de Atlantische Oceaan gaan herbevolken, daartoe in staat gebracht door klimaatverandering.

En hoewel dat wellicht goed is voor de grijze walvis, kunnen andere ecosystemen in de oceaan grote schade oplopen als het smelten van het ijs voortduurt. Plankton staat normaal gesproken onderaan de voedselpiramide, maar sommige soorten zijn voedzamer dan andere. Veranderingen in plankton hebben mogelijk in het verleden al bijgedragen aan de afname van vispopulaties en kan hierdoor ook een bedreiging vormen voor visetende vogels.

De problemen beginnen pas echt wanneer meer soorten de noordelijke route nemen naar de Atlantische Oceaan, zei Reid. "Dat is de belangrijkste boodschap."

Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 26 juni 2011, 19:15 uur, door Bronk
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 167 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 167, lezen 2 mensen het topic "Waarnemingentopic Lente 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden