Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Nodaway, MO; Worth, MO.

16 Apr 2024 16:21:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, IA; Ringgold, IA; Taylor, IA; Union, IA.

16 Apr 2024 16:06:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gentry, MO; Harrison, MO; Nodaway, MO; Worth, MO.

16 Apr 2024 16:01:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, KS.

16 Apr 2024 15:46:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Andrew, MO; Holt, MO; Nodaway, MO.

16 Apr 2024 15:46:01

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Stanton, NE.

16 Apr 2024 15:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, KS; Shawnee, KS.

16 Apr 2024 15:29:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atchison, KS; Doniphan, KS; Andrew, MO; Atchison, MO; Holt, MO; Nodaway, MO.

16 Apr 2024 15:19:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osage, KS; Shawnee, KS.

16 Apr 2024 15:12:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butler, NE.

16 Apr 2024 15:11:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Doniphan, KS; Andrew, MO; Holt, MO; Nodaway, MO.

16 Apr 2024 15:11:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Osage, KS; Shawnee, KS; Wabaunsee, KS.

16 Apr 2024 15:10:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Polk, NE.

16 Apr 2024 15:02:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Doniphan, KS; Andrew, MO; Buchanan, MO; Holt, MO; Nodaway, MO.

16 Apr 2024 15:02:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Osage, KS.

16 Apr 2024 14:42:44
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
10 september 2011, 16:11 uur | Bericht #285420
Het raarste weer in de wereld

Alsof tornado's, orkanen en sneeuwstormen nog niet genoeg zijn, heeft Moeder Natuur nog een aantal grapjes achter de hand om ons alert te houden. Voor de regelmatige bezoeker van onweer-online zijn de onderstaande fenomenen gesneden koek.

Het regens vissen en kikkers


Van Californië via Engeland tot India hebben mensen geregeld neerslag gemeld van een "vissige aard": kleine dieren zoals vissen, kikkers en slangen vallen soms onverwacht zomaar uit de lucht, kilometers van water verwijderd. Waterspouts boven meren en zeeën / oceanen kunnen water en alles wat erin drijft, zwemt en/of leeft naar de wolken boven de spout transporteren. Sterke winden kunnen de levende inhoud van deze wolken kilometers ver brengen. Uiteindelijk worden de dieren dan gedumpt op de meest onverwachte plaatsen


Grote vuurballen
raar_2.jpg

Al eeuwen lang maken mensen melding van vreemde elektrische bollen, die hun huis binnen dringen. Meestal komen die bollen voor bij een onweersbui. Ballen van licht, variërend in grootte van een golfbal tot een voetbal, zweven door de lucht tijdens een onweersbui. De meeste mensen, die de bollen zien, zijn hoogst verrast. Bolbliksem is een zeldzaam fenomeen. Het geeft geen geur, straalt geen warmte uit en heeft een zwak geluid. Over het algemeen verdwijnen ze met een "plop" als ze een elektrisch voorwerp - zoals een televisie - tegenkomen. Echter kunnen bolbliksems voor grote schade zorgen, daar ze regelmatig een brand in huis veroorzaken. Wetenschappers hebben nog geen verklaring kunnen vinden hoe een bolbliksem gevormd wordt.


De hemel bloedt


Een regen van bloed lijkt meer een scene uit een foute B-film, dan op de realiteit. Echter deze rood getinte regen wordt al sinds de tijd van de Romeinen gemeld. Mensen raken in paniek als ze in de bloedregen komen te staan. Echter zijn dit geen regens van bloed, maar regen gemengd met stof of zand voornamelijk uit de Sahara. In Europa zien we de auto's regelmatig onder een laagje rood Saharazand liggen. Pollen kunnen een geelachtige regen veroorzaken (niet te verwarren met gele sneeuw!). Stof uit de kolenmijnen kleurt de regen melkwit of onheilspellend zwart.


Driedubbel zien


Zelfs op een heldere zonnige dag kan de lucht vol zitten met verrassingen. Als de zon dichtbij de horizon staat en er cirruswolken hoog in de lucht aanwezig zijn, kunnen er geestverschijningen van de zon ontstaan. Soms gebeurt dit aan beide kanten van de zon tegelijkertijd. Dit fenomeen staat beter bekend als bijzon. Deze geestverschijningen van de zon zijn in feite helder gekleurde vlekken van licht, welke ontstaan door de reflectie van het licht van de zon in de kleine ijskristallen van de hoge bewolking.


Blauwe maan (Once in a blue moon)


De term "blue moon" refereert meestal naar keren, dat er twee keer in dezelfde maand een volle maan is. Dit gebeurt 1x per 2,5 jaar. De maan zelf ziet er maar zelden echt blauw uit. De maan "kleurt" blauw doordat er as en roet van bosbranden en vulkanen hoog in de atmosfeer terecht komen. Hier vermengen de deeltjes zich met waterdruppels. Deze roetachtige druppels kunnen duizenden kilometers rond de aarde trekken. Ze zijn net de juiste grootte om het licht van de maan te breken, waardoor deze een blauwige gloed krijgt.


Zeemonster of draaiend water


Het monster van Loch Ness zou heel goed wel eens een overactieve kolom van draaiend water kunnen zijn geweest. Smalle wervelwinden, soms ook wel waterduivels genoemd, kunnen zich vormen boven warm water. Doordat ze water opnemen ontstaat er een trechter. Deze "waterduiveltjes" draaien onregelmatig in de rondte waarbij ze soms sissende of borrelende geluiden maken. Deze geluiden gecombineerd met een - op een lange nek lijkende - trechter, kunnen mensen in de omgeving het idee geven, dat er een vreselijk zeemonster op hun af komt.


Vurige wervelwinden / tornado's


Ze hebben niet de verwoestende -huizen optillende- kracht van tornado's, maar deze (in de volksmond genoemde) dustdevils kunnen zeker angstaanjagend zijn. Deze wervelwinden, de kleinere broertjes van een tornado, vormen zich op plaatsen waar er een intense hitte is aan de grond. De lucht stijgt op en de wind kan de stijgende lucht doen draaien. De wervelwind neemt stof mee van de grond, vandaar de naam dustdevil. Een meer gevaarlijkere vorm van deze wervelwinden is de "firedevil". Deze ontstaat boven de intense hitte van een natuurbrand. De stijgende lucht neemt het vuur mee omhoog, waardoor een brand flink kan uitbreiden.


Sprites, Jets en Elves


Jarenlang hebben piloten vreemde gekleurde lichtflitsen gezien, die vanuit de toppen van de wolken van een onweersbui omhoog schieten. De laatste jaren hebben wetenschappers het bestaan van deze prachtige fenomenen bevestigd. Red sprites zijn rode lichtbundels, die tot 80 km hoogte komen. Meestal komen de sprites in clusters van twee of meer voor. Hun neefjes, de blauwe jets, zijn kolommen van blauwachtig licht, die lager in de atmosfeer voorkomen dan de red sprites. De elves ontstaan ongeveer op hetzelfde moment als de sprites. Elves is een rode gloed met de vorm van een pannenkoek en ontstaat door de hitte van het "gewone onweer" onder de elves. Deze bijzondere vormen van bliksem duren slechts duizenden van een seconde. Wetenschappers tasten nog in het duister, hoe ze precies ontstaan.


St. Elmo's vuur
raar_9.jpg

Gedurende onweersbuien zijn er ballen van vuur waargenomen, die lijken te dansen op masten van schepen, het gewei van dieren en zelfs op het hoofd van een persoon. Deze kleine verlichte balletjes, St Elmo's fires genaamd, zijn ontladingen van statische elektriciteit. Op zichzelf zijn deze ontladingen niet gevaarlijk, maar zijn vaak een voorbode van een bliksemflits. Dus als je een St.Elmo's vuurballetje ziet...... zoek dekking!


IJsbom


De meeste mensen kijken niet vreemd op van hagel tijdens een onweersbui. Zelfs hagelstenen met de grootte van een softbal zijn betrekkelijk normaal tijdens hevige buien. Een enkele keer vallen er hele, maar dan ook hele, grote stukken ijs uit de lucht van zelfs 45 kilo. Deze moet je niet op jouw hoofd krijgen. Deze gigantische stukken ijs kunnen vallen zonder dat er een wolk in de buurt is. Eén van de verklaringen, die wordt gegeven is de ijsvorming op vliegtuigen. Anderen tasten nog volledig in het duister over het ontstaan van deze ijsklompen.

©onweer-online
Bron: OAP
| Gewijzigd: 25 april 2017, 13:11 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
onno333
Lid
Woonplaats: Sint Odiliënberg (bij Roermond)
Berichten: 1180
Lid sinds: 3 apr. 2011
10 september 2011, 16:20 uur | Bericht #285422
Haha leuk om te lezen

Alleen wat is ''gele sneeuw'' ik denk dan altijd aan iets anders
Onweersdagen 2011: 29 April, 10 mei, 4 juni, 5 juni, 6 juni, 7 juni, 10 juni, 11 juni, 16 juni, 18 juni, 28 juni, 27 juli, 28 juli, 6 augustus, 18 augustus, 21 augustus, 23 augustus, 25 augustus, 27 augustus, 19 oktober, 29 december (22 dagen totaal) Drie leukste tot nu toe: 3. 28 juni 2. 18 augustus 1. 23 augustusOnweersdagen 2012: 5 januariDagen in het geheugen: 7 oktober 2009, 10/11 juli 2010, 12 juli 2010, 14 juli 2010, 7 juni 2011, 28/29 juni 2011, 18 augustus 2011, 23 augustus 2011Winter 11/12: <-5: 17, 31 januari, 1 februariSneeuwdagen: 20 december, 30 januariIjsdagen: 30, 31 januari 1 februari
Waarom deze advertentie?
Klapper
Lid
Woonplaats: vlissingen
Berichten: 1071
Lid sinds: 2 jan. 2010
10 september 2011, 16:34 uur | Bericht #285428
ja leuk om te lezen dit soort artikels
bij het laatste onderwerp over de ijsbom, daar hebben de mythbusters een aflevering aan gewijd!!
kijk maar op youtube en dan intypen '' mythbusters blue ice''
you are a god amongst insects
weerfreak
Lid
Woonplaats: Monster (Westland) (Zuid-Holland)
Berichten: 635
Lid sinds: 19 nov. 2010
10 september 2011, 16:42 uur | Bericht #285438
Allemaal erg leuk
Je hebt trouwens ook nog snowdevils, alleen ik weet niet hoe die werken
Weerfreak's weer:2012 lente en zomer : Onweersdagen: 0 Zwaar Onweer: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
10 september 2011, 16:44 uur | Bericht #285441
Citaat van darkcloud, zaterdag 10 september 2011, 16:20 uur Haha leuk om te lezen

Alleen wat is ''gele sneeuw'' ik denk dan altijd aan iets anders



:D | Gewijzigd: 10 september 2011, 16:45 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
onno333
Lid
Woonplaats: Sint Odiliënberg (bij Roermond)
Berichten: 1180
Lid sinds: 3 apr. 2011
10 september 2011, 16:55 uur | Bericht #285446
Citaat van Marga, zaterdag 10 september 2011, 16:44 uur Archieffoto

Die bedoelde ik ook

Haha ik wist het | Gewijzigd: 10 september 2011, 16:55 uur, door onno333
Onweersdagen 2011: 29 April, 10 mei, 4 juni, 5 juni, 6 juni, 7 juni, 10 juni, 11 juni, 16 juni, 18 juni, 28 juni, 27 juli, 28 juli, 6 augustus, 18 augustus, 21 augustus, 23 augustus, 25 augustus, 27 augustus, 19 oktober, 29 december (22 dagen totaal) Drie leukste tot nu toe: 3. 28 juni 2. 18 augustus 1. 23 augustusOnweersdagen 2012: 5 januariDagen in het geheugen: 7 oktober 2009, 10/11 juli 2010, 12 juli 2010, 14 juli 2010, 7 juni 2011, 28/29 juni 2011, 18 augustus 2011, 23 augustus 2011Winter 11/12: <-5: 17, 31 januari, 1 februariSneeuwdagen: 20 december, 30 januariIjsdagen: 30, 31 januari 1 februari
L0rdj3
Lid
Woonplaats: Eibergen, Achterhoek Gelderland
Berichten: 14
Lid sinds: 7 aug. 2011
10 september 2011, 17:26 uur | Bericht #285465
Waar zou de term "It's raining cats and dogs" dan vandaan komen??
Woonplaats: Heerhugowaard
Berichten: 493
Lid sinds: 30 jul. 2006
10 september 2011, 17:41 uur | Bericht #285471
Citaat van klapper, zaterdag 10 september 2011, 15:34 uur ja leuk om te lezen dit soort artikels
bij het laatste onderwerp over de ijsbom, daar hebben de mythbusters een aflevering aan gewijd!!
kijk maar op youtube en dan intypen '' mythbusters blue ice''


Blue ice komt inderdaad van vliegtuigen als de toiletpot afvoer een beetje lekt kan dit ontstaan. Vooral de wat oudere vliegtuigen hebben hier soms last van, nieuwere vliegtuigen hebben geen blauw water meer nodig, daar werkt het toilet systeem anders en is gewoon leidingwater voldoende. (ik ga maar niet vertellen hoe het oude blauw water systeem werkte, want dat zou een erg vies praatje worden.)

Op de oude 737 classic was het zelfs zo erg dat er een Airworthiness Directive (verplichte door de overheid uitgegeven onderhouds aanwijzing) voor uitkwam, die verplicht stelde de oude kleppen te vervangen door een nieuw drie dubbe gesealed kleppen systeem.

Het is dus zeker geen mythe, blauw ijs is (was) een echt serieus probleem, en heeft heel wat schade veroorzaakt, niet alleen aan huizen auto's en mensen op de grond, maar ook aan de vliegtuigen zelf.

Lots
Nonam77
Lid
Woonplaats: Ridderkerk
Berichten: 132
Lid sinds: 26 jan. 2011
10 september 2011, 17:48 uur | Bericht #285476
Citaat van darkcloud, zaterdag 10 september 2011, 16:20 uur Haha leuk om te lezen

Alleen wat is ''gele sneeuw'' ik denk dan altijd aan iets anders


zoals dit...voor mij van mijn romantische man.....

trier_29dec_04__9_.jpg
Klapper
Lid
Woonplaats: vlissingen
Berichten: 1071
Lid sinds: 2 jan. 2010
10 september 2011, 17:53 uur | Bericht #285481
Citaat van lotsofjazz, zaterdag 10 september 2011, 17:41 uur Blue ice komt inderdaad van vliegtuigen als de toiletpot afvoer een beetje lekt kan dit ontstaan. Vooral de wat oudere vliegtuigen hebben hier soms last van, nieuwere vliegtuigen hebben geen blauw water meer nodig, daar werkt het toilet systeem anders en is gewoon leidingwater voldoende. (ik ga maar niet vertellen hoe het oude blauw water systeem werkte, want dat zou een erg vies praatje worden.)

Op de oude 737 classic was het zelfs zo erg dat er een Airworthiness Directive (verplichte door de overheid uitgegeven onderhouds aanwijzing) voor uitkwam, die verplicht stelde de oude kleppen te vervangen door een nieuw drie dubbe gesealed kleppen systeem.

Het is dus zeker geen mythe, blauw ijs is (was) een echt serieus probleem, en heeft heel wat schade veroorzaakt, niet alleen aan huizen auto's en mensen op de grond, maar ook aan de vliegtuigen zelf.

Lots



ja klopt het was zelfs confirmed door de mythbusters, alhoewel het hier allang bekend was hoe het ontstond


@ nonam77 ach wees blij dat ie niet een hartje van wat anders had gemaakt
you are a god amongst insects
klebniko
Lid
Woonplaats: renkum
Berichten: 779
Lid sinds: 4 jul. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 september 2011, 20:12 uur | Bericht #285673
Prachtig artikel !!!!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 september 2011, 13:28 uur | Bericht #286939
Inderdaad, mooi artikel
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4155
Lid sinds: 26 aug. 2011
11 september 2011, 16:09 uur | Bericht #287058
Ha, the "dust-devil", ik heb eens het genoegen gehad om er middenin te komen. Eerst hoor je een stoomtrein aan komen en dan is het even irritant en vervolgens ben je hard op zoek naar een douche om het zand weg te spoelen. Geen sinecure in Burkina Faso.

Maar een zachtegekookt eitje als je eens firedevils hebt zien dansen, kan ook gewoon bij een NL bosbrand gebeuren
fire devil1
fire devil brazilie
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.847 topics, welke bij elkaar 448.358 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 55 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 55, lezen 3 mensen het topic "Foto's/Video's onweer en extreem weer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden