Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Oct 2022 13:00:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wayne, UT.

3 Oct 2022 06:42:45

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Oct 2022 04:01:37

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

3 Oct 2022 03:02:05

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Oct 2022 03:02:04

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Oct 2022 03:02:01

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Oct 2022 03:02:00

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Oct 2022 03:02:00

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Oct 2022 03:02:00

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Oct 2022 03:02:00

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Oct 2022 03:01:59

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Oct 2022 03:01:59

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Oct 2022 03:01:59

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Oct 2022 03:01:58

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

3 Oct 2022 03:01:58
Actueel
1 / 4

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

OnweerOnline LIVE

Geef je feedback!

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Tropische storm Ian wordt mogelijk categorie-3 orkaan en koerst af op VS

Het regent niet vaker, wel harder

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
29 september 2011, 07:33 uur | Bericht #290556
Blokkade

Lange periodes van droogte en al naar gelang het seizoen warmte, hitte of kou hangen vaak samen met blokkades in de atmosfeer. In de meteorologie is sprake van een blokkade wanneer een hogedrukgebied de weg blokkeert voor depressies. Regengebieden kunnen ons dan moeilijk of niet bereiken, zodat het een tijd lang droog en zonnig kan zijn. Met name in het voorjaar en de zomer kan een blokkade leiden tot droogte. Het standvastige weer met veel zon en 's zomers hoge temperaturen zorgt er bovendien voor dat veel water verdampt waardoor de droogtesituatie met de dag ernstiger kan worden. Het begrip blokkade is afgeleid van de weerkaart waarop de druksystemen zodanig kunnen liggen dat ze de doorgang versperren. Een omvangrijk hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan met uitlopers naar de Noordzee of het zuiden van Scandinavië zorgt ervoor dat depressies afbuigen naar de Middellandse Zee of ver ten noorden van ons trekken. Het hogedrukgebied kan op de kaart de vorm aannemen van de Griekse letter Omega en wordt dan ook wel Omegablokkade genoemd.

1.png
Blokkade op de weerkaart op 500 hPa vlak en afwijking van de temperatuur in het extreem droge jaar 1976

De precieze positie van het blokkerende hogedrukgebied is van groot belang voor de richting waaruit de lucht wordt aangevoerd en daarmee ook voor de temperatuur. Bij voortdurende aanvoer van lucht uit warme gebieden kan dat leiden tot warmte maar bij aanvoer uit een van oorsprong koud gebied blijft de temperatuur juist lange tijd onder de maat. In beide gevallen blijft de neerslag uit afgezien van lokale buien die ontstaan door het hete weer of kleine storingen die toch door de barricade weten te dringen. Meestal maken die geen einde aan de geblokkeerde situatie en herstelt het standvastige weer zich dan weer snel. De blokkade is in de weerkunde al decennia geleden geïntroduceerd maar nog steeds is onduidelijk waardoor zich blokkades in de atmosfeer opwerpen, waardoor ze zo lang in takt blijven en waarom ze ineens ook weer weg zijn. Voor de wetenschap zijn dat belangrijke vragen. Als die beantwoord worden kunnen lange periodes met extreem weer misschien beter worden voorzien. Voor de weersverwachtingen op de lange termijn en seizoensverwachtingen zou dat een grote stap voorwaarts zijn temeer daar juist grote afwijkingen van normaal van belang zijn voor de samenleving.

Helaas is de wetenschap nog niet zo ver, al is de laatste jaren wel winst geboekt in de kennis van blokkades. Bij het KNMI wordt onderzoek gedaan naar het optreden van blokkades en een mogelijke relatie van dit luchtdrukpatroon met de opwarming. In deze eeuw kwamen er bijvoorbeeld in april langdurige blokkades voor in 2000, 2002, 2003, 2007, 2009 en 2011, waarbij de hogedrukgebieden in het ene jaar op grotere afstand lagen dan in het andere jaar waardoor de invloed op ons weer minder was.

2.png
Blokkade op de weerkaart op 500 hPa vlak en afwijking van de temperatuur tijdens de winter van 2009/2010 die leek op de winter van 1963 maar toch minder koud was

Simulaties met rekenmodellen van de atmosfeer geven nog geen eenduidig antwoord op de vraag of blokkades onder warmere omstandigheden vaker of minder vaak zullen gaan optreden in onze regio. Geblokkeerde luchtdrukpatronen behoren tot de grillen van het weer zoals dat ook in een ver verleden al zo was. Onderzoek naar de bijvoorbeeld bloedhete en kurkdroge zomer van 1540, het grote Zonnejaar, wees uit dat ook de weerkaart ook toen toen op slot zat. Dat wil niet zeggen dat het optreden van lange periodes van droogte en hitte niets met de opwarming te maken hebben. Klimaatscenario’s wijzen uit dat in een warmer klimaat zowel de kans op zomerdroogte als de kans op extreem grote hoeveelheden neerslag toeneemt. De gevolgen van een blokkade op extremen in temperatuur en droogte in een warmer klimaat kunnen toenemen. In de winter zal dezelfde blokkade in een warmer klimaat juist leiden tot minder extreme kou. Een recent voorbeeld dat dit beeld bevestigt, is de winter van 2009-2010, die overeenkomst vertoonde met de barre winter van 1963, maar daar wat de temperatuur betreft niet aan kon tippen.

Bron KNMI
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.249 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3656 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3656, lezen 10 mensen het topic "Onweerskansen 11 en 12 juli".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

OnweerOnline LIVE

Geef je feedback!

Het regent niet vaker, wel harder

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Tropische storm Ian wordt mogelijk categorie-3 orkaan en koerst af op VS

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden