Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

22 Feb 2024 07:59:48

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

21 Feb 2024 07:59:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA.

21 Feb 2024 02:29:17
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
29 september 2011, 07:45 uur | Bericht #290558
Het (na)zomerklimaat van Cyprus

Het is al een aantal dagen prachtig weer in ons land en ook de komende dagen is het zonnig en warm. Met 25 graden in vooral de zuidelijke helft van het land is het tot en met aanstaande zondag zelfs nog zomers warm. Toch is dit nazomerweer eind september eerder uitzondering dan regel. Wie gegarandeerd wil genieten van zon en warmte moet toch echt uitwijken naar het zuiden van Europa. De afgelopen zomermaanden hebben we van een aantal Europese vakantielanden het zomerklimaat beschreven, vandaag bekijken we het zomerweer op Cyprus waarbij we ons vooral richten op het weer in het najaar.

Oceaandepressies
De landen rondom de Middellandse Zee hebben een zogenaamd Middellands zeeklimaat. Dat wil zeggen dat de wintermaanden nat en zacht zijn en dat het tijdens de zomermaanden warm en droog is. Toch is er wel degelijk een verschil tussen het westelijk deel van de Middellandse Zee en het uiterste oosten. Oceaandepressies bereiken het oostelijke deel van het Middellandse zeegebied veel later dan het westelijk deel. Het gevolg is dan ook dat in Portugal (dat overigens niet aan de Middellandse Zee ligt, maar aan de veel koelere Atlantische Oceaan) de zomer minder lang duurt. Zo is het in oktober overdag nog maar gemiddeld een graad of 22 en valt er op 8 dagen regen. Aan de oostkust van Spanje wordt het net een graadje warmer, maar met het warmere zeewater kunnen de buien hier wel een stuk zwaarder uitpakken. Op Mallorca valt in dezelfde maand bijvoorbeeld 85 tot 90 mm regen. Het gaat dan vaak om een paar stevige buien die gedurende enkele dagen vallen. Verder is het in vooral oktober nog prachtig zomerweer, maar het risico bestaat dat een weekje Mallorca in de herfstvakantie toch wat tegenvalt omdat juist dan die fikse buien vallen.

2.jpg
Tot diep in het najaar is het op Cyprus zonnig en warm zomerweer. Het eiland in het oostelijk deel van de Middellandse Zee is dan ook de ideale zonbestemming in de herfst.

Meer zon en warmer
Heel anders zijn de cijfers in het oostelijke deel van de Middellandse zeegebied. Terwijl het weer in Griekenland al voorzichtig onder invloed komt te staan van lagedrukgebieden, is het in het zuiden van Turkije en op Cyprus niet alleen zonniger, maar ook droger en een stuk warmer. Zo komt de gemiddelde maximumtemperatuur op een graad of 27 uit en eigenlijk elk jaar komt het kwik nog wel een paar dagen (ruim) boven de 30 graden uit. Daarbij is er ook een hoofdrol voor de zon weggelegd en als er wat meer bewolking overtrekt, is dat van korte duur. Slechts heel af en toe weten buien tot Cyprus door te dringen. Veel meer dan 30 mm regenwater valt er gemiddeld dan ook niet.

Zeewatertemperatuur
In het oostelijke deel van de Middellandse Zee is het niet alleen mooier weer in het najaar doordat oceaanstoringen nog niet gemakkelijk tot dit deel van Europa kunnen doordringen, ook de zeewatertemperatuur heeft invloed op het weer. Op dit moment is het verschil in zeewatertemperatuur tussen het westelijke en oostelijke deel van de Middellandse zee slechts 1 of 2 graden. In oktober en november neemt het verschil met enkele graden toe. Met een zeewatertemperatuur van 27 graden is een wind van zee op Cyprus nooit koud. Zodra de zon schijnt (en dat doet hij eigenlijk elke dag wel) is het al vrij snel meer dan 25 graden. Aan de andere kant van de Middellandse zee is het water iets koeler en op een bewolkte en buiige dag is langs de Spaanse oostkust of op de Balearen een maximumtemperatuur van 20 graden soms al niet haalbaar.


Huidige zeewatertemperaturen in Europa. Terwijl het water voor de Nederlandse kust 16 of 17 graden is, worden in Zuid-Europa nog temperaturen gemeten van 25 graden of meer.

Overwinteren
In november volgt er ook in het uiterste zuidoosten van Europa een overgang naar koeler en wisselvalliger weer. Toch is het winterklimaat op Cyrpus te vergelijken met dat in het zuiden van Spanje. Er valt soms best een flinke plens regenwater, maar het komt ook vaak voor dat in december of januari de zon de gehele dag schijnt en het daarbij ergens tussen 20 en 24 graden wordt. De komende dagen is het in Zuidoost-Europa stabiel zomerweer met elke dag flink wat zon en een maximumtemperatuur tussen 28 en 31 graden. Het is daarmee warmer dan in Portugal, Spanje, Zuid-Frankrijk of Griekenland.

Bron: Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.834 topics, welke bij elkaar 448.298 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.570 leden.
Het nieuwste lid is PieterPater.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 74 mensen aan het browsen op het forum. 6 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 74, lezen 16 mensen het topic "Stormkans donderdag 22 februari 2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden