Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Harrison, TX.

20 Jan 2022 00:05:12

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 23:59:33

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 23:59:33

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 23:59:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Harrison, TX; Panola, TX; Rusk, TX.

19 Jan 2022 23:57:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gregg, TX; Harrison, TX; Panola, TX; Rusk, TX.

19 Jan 2022 23:29:29

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:55

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:55

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:54

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:53

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:53

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:53

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:52

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:52

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:52
Actueel
1 / 4

Klets en waarneemtopic

Deel hier jouw mening, waarneming of foto's!

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Winter discussietopic

Zeer zachte week, maar hoop gloort

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 oktober 2011, 12:42 uur | Bericht #291859
Uitwaaien op de Franse zuidstranden

Vincent van Gogh scheen er gek van te worden toen hij in 1888 in een gehuurd atelier in Arles zijn bekende "Zonnebloemen" schilderde en de meeste vakantiegangers met tent en caravan zitten er ook niet op te wachten: de Mistral. Dat is een stevige wind uit het noorden of noordwesten die in de Zuid-Franse kustgebieden waait en sinds gisteren weer de kop opgestoken is.

Reliëfwind
De Mistral is een zogenaamde reliëfwind, een wind die wordt beïnvloed door de aanwezige hoogteverschillen in het landschap. West van het Rhônedal vinden we het Centraal-Massief en ten oosten van de Rhône beginnen de eerste uitlopers van de Alpen.

mistral_2.png
De weerkaart met luchtdruk en fronten van gisteren, vrijdagmiddag 14 uur. Het schoolvoorbeeld van de Mistral met het "Genua-laag". De lijnen van gelijke luchtdruk, de isobaren, liggen aan de Franse zuidkust dicht bij elkaar. Dit betekent een groot drukverschil in het gebied dus een stevige wind uit het noorden tot noordwesten, de Mistral.

Drukverdeling en Venturi
De Mistral steekt op als de luchtdruk ten westen van Frankrijk hoog is en er boven het vasteland van Europa een lagedrukgebied ligt. Tussen beide luchtdruksystemen in waait een noordelijke wind waarmee koude lucht afzakt naar het Middellandse Zeegebied. Soms bereikt deze lucht zelfs het noorden van Afrika. De luchtmassa wordt als het ware door het Rhônedal geperst en krijgt een versnelling mee door de aanwezigheid van het Centraal-Massief en de Alpen. Dit effect staat bekend als het Venturi-effect. Wanneer het temperatuurverschil tussen de koude lucht uit het noorden en het zeewater nabij de Franse Rivièra erg groot is, ontstaat er nabij de Golf van Genua soms een apart lagedrukgebied, een zogeheten thermisch lagedrukgebied. Dit lagedrukgebied ontstaat door de grote temperatuurverschillen en zorgt dan voor een verdere toename van de wind en dus ook de Mistral.

mistral_3.png
De te verwachten weerkaart met luchtdruk en fronten voor maandagmiddag 14 uur. Tegen die tijd zal de Mistral zijn verdwenen, want het luchtdrukverschil is klein onder de vleugel van een hogedrukgebied (dat noemen we een uitloper of rug) met de kern boven Bordeaux zo ongeveer. In ons land juist een groot luchtdrukverschil dus veel wind!

Zeewater koelt paar graden af
Wanneer de Mistral invalt, kan die binnen een paar uur een flinke daling in temperatuur veroorzaken. En ook de temperatuur van het zeewater daalt dan een paar graden, omdat de warme toplaag van het water weggeblazen wordt, waardoor het koudere water uit de onderste lagen van de zee naar boven wordt gezogen. Langs de Cote d'Azur is het vooral het gebied tussen Fréjus en Monaco dat last heeft van de Mistral. Uitzonderingen zijn plaatsen die door beplanting en/of heuvels beschut liggen tegen winden uit het noorden en/of noordwesten.

Momenteel 4 tot 8 Beaufort
De Mistral is het sterkst in de winter en het voorjaar, maar kan ook tijdens de zomermaanden regelmatig opsteken. De vele vakantiegangers die dan naar het zuiden van Frankrijk afreizen zullen dat beamen. Meestal duurt de Mistral een aantal dagen achterelkaar - soms wel negen - en kan bij tijden behoorlijke snelheden bereiken. Sinds gisteren is dat ook zo: tienminutengemiddelden van 4 tot 8 Beaufort, vrij krachtige tot stormachtige wind, met windvlagen tot rond 90 km/u. Wel bevat de aangevoerde lucht weinig vocht en stof en dergelijke, want hij komt uit de bergen van het Centraal Massief. Volgens sommigen is de lucht zó schoon dat je die goed kan ruiken en proeven....

mistral_4.png
De windsterkte in het gebied om 9 uur vanochtend in knopen. Marseille had 35 knopen en dat komt overeen met 8 Bft, een stormachtige wind. Voor dit kaartje geldt dat de maximale tienminutengemiddelde windsterkte (in het afgelopen uur) is getoond.

Hectische tijd op de camping
Op de Franse camping is het vaak een hectische tijd als de Mistral opsteekt; caravans worden met de rug in de wind gezet en tenten worden voorzien van extra scheerlijnen. Met de noordelijke wind wordt dus koude lucht aangevoerd en zo kan het zelfs in het zuiden van Frankrijk op een juli- of augustusdag behoorlijk guur zijn, zeker als bewolkt (en in sommige gevallen regenachtig) is. Op het moment dat de wind wegvalt en de zon goed doorbreekt is het ook weer direct fantastisch zomerweer.

Meer Middellandse Zeewinden
Overigens is de Mistral niet de enige (berg)wind die regelmatig opsteekt in het Middellandse zeegebied. Zo waait in Kroatië soms een koude Bora wind en wordt de hitte op de Griekse eilanden vaak enigszins getemperd door de Meltemi. Als in het zuiden van Frankrijk de Mistral waait, staat bij de oostkant van de Pyreneeën (Perpignan en omgeving) vaak de Tramontane: een frisse, stevige westen- of noordwestenwind.


Foto van gisteren, vrijdag 7 oktober, van John Dalhuijsen in Zandvoort aan Zee: de "Nederlandse Mistral" met veelal windkracht 6 tot 8.

Ook bij ons windrijk
In eigen land trekt de wind de komende paar dagen geleidelijk nog iets aan. Vandaag, zaterdag, is er sprake van veelal kracht 3 tot 5, aan zee een krachtige wind 6, vanuit west tot noordwest. Morgen wordt dat kracht 4 tot 6, aan de noordwestkust en op westelijke Waddeneilanden hard, 7 Beaufort, uit zuid tot zuidwest. Maandag is de wind zuidwestelijk en eveneens 4 tot 7 Bft. Bij dit alles is het wisselvallig met geregeld regen. De temperatuur kruipt geleidelijk uit het dal van vandaag omhoog en kan maandag zelfs tot 20 graden oplopen. Al hebben we daar naar verwachting 'weinig aan', aangezien er niet veel zonneschijn wordt verwacht.

Bron: Meteoconsult | Gewijzigd: 22 februari 2017, 11:48 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.481 topics, welke bij elkaar 446.611 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.391 leden.
Het nieuwste lid is meteoJasper.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2036 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2036, lezen 10 mensen het topic "Winter discussietopic 2021-2022".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Winter discussietopic

Zeer zachte week, maar hoop gloort

Klets en waarneemtopic

Deel hier jouw mening, waarneming of foto's!

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden