Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2022 04:59:42

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2022 00:59:43

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2022 00:59:43

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2022 00:59:42

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2022 00:00:03

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2022 00:00:03

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

26 Jan 2022 00:00:02

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2022 00:00:01

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2022 00:00:01

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2022 00:00:01

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2022 00:00:00

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2022 00:00:00

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2022 00:00:00

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Jan 2022 00:00:00

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Jan 2022 23:59:59
Actueel
1 / 4

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Winter discussietopic

Zeer zachte week, maar hoop gloort

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Klets en waarneemtopic

Deel hier jouw mening, waarneming of foto's!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 november 2011, 17:08 uur | Bericht #298839
Moeten winterstormen ook een naam krijgen? (USA)

Is het tijd om ook sneeuwstormen (blizzards), nor'easters en andere winter gerelateerde stormen een naam te geven om beter voorbereid te zijn op grillen van Moeder Natuur? Twee weken na de "eens in de 200 jaar" sneeuwstorm - om de intensiteit en tijd van de sneeuwstorm aan te geven - blijft het elkaar toespelen van de zwarte piet aan de orde van de dag. Waarom is er niet eerder gewaarschuwd, waarom dit en wie heeft dat...

Alle stormen en weerpatronen zijn potentiële problemen voor meteorologen. Iedere dag moeten meteorologen niet alleen het juiste weer voorspellen, maar hebben ze ook te maken met de meningen van iedereen over het weer. Vraag 10 verschillende mensen naar hun mening over het weer van vandaag, krijg je 10 verschillende antwoorden. De termen sneeuwstormen, winterstorm, nor'easter en zelfs blizzard zijn zo gewoon geworden, dat de mensen ongevoelig zijn geworden voor deze termen en de waarschuwingen, die erbij horen.

Wanneer een tropische storm of een orkaan een naam krijgt, is het systeem automatisch onder de aandacht van iedereen. Het gevaar van een orkaan, waaronder een stormvloed, is algemene kennis en mensen handelen er ook naar. (uitzonderingen daargelaten). De technologie is al zo ver, dat orkanen gevolgd worden en dat er week van te voren er al gespeculeerd wordt over het ontstaan en het verloop / pad van de orkaan. Misschien is het verstandig om zulke aandacht ook te besteden aan de speculatie over het ontstaan van winter stormen zoals blizzards en nor'easters, zelfs al worden de voorspellingen vaak op het laatste moment ingetrokken.

De combinatie van een blizzard (= sneeuwstorm met gemiddelde windsnelheden boven de 56 km/h en sneeuwval waardoor het zicht verminderd wordt tot minder dan 400 m voor de tijd van drie uur of meer) en extreem lage temperaturen zijn levensgevaarlijk voor mensen, die zich buitenhuis begeven. Een winterstorm kan het hele leven plat gooien. Scholen worden gesloten, net als winkels en bedrijven. Als een winterstorm plotseling intreedt, kan de situatie op de weg extreem gevaarlijk worden. Als de stormen zich aan de westkust of oostkust voordoen kunnen deze gepaard gaan met regen, die overstromingen veroorzaakt, zware windstoten en stormvloed.

Toegegeven, dat niet iedere winterstorm dagen van te voren aangekondigd hoeft te worden, is het wel zaak om bepaalde - het openbare leven verstorende - stormen meer aandacht te geven, dan alleen een blog, welke alleen maar gelezen wordt door weerfanaten. Moet de beslissing om een bepaalde storm meer aandacht te geven dan gewoonlijk in de handen blijven van één enkele meteoroloog of van één solistische weersite?De uitdaging van winterstormen
Vaak is de band met de zwaarste sneeuw binnenin een storm vrij smal. Hierdoor is het moeilijk om precies te voorspellen waar de meeste sneeuw gaat vallen, totdat de storm daadwerkelijk "onderweg is". Binnen deze sneeuwzone kan de hoeveelheid sneeuwval 2 tot 3 keer meer zijn dan voorspeld. De temperatuur en de vochtigheid spelen een grote rol in de "sneeuw tot regen" verhouding. Bij benadering geldt dat, iedere 2,5 cm regen staat gelijk aan 25 cm sneeuw. Deze verhouding is veel ingewikkelder, dan het in eerste instantie lijkt en heeft te maken met de structuur van de individuele sneeuwvlok kristallen.

In het midden van de winter zijn de meeste stormen vaak zonder veel vochtigheid. Echter, het is niet ongewoon om een 20-1 sneeuwval ratio te hebben, waarbij 12 cm sneeuw kan vallen uit 0,6 cm vochtigheid. De hoeveelheid van 0,6 cm neerslag is zeer weinig en kan daarbij flink variëren tijdens een grote storm. Zoals we weten kan een dun sneeuwlaagje tijdens het spitsuur voor grote problemen zorgen. De hoeveelheid vochtigheid, die nodig is voor zo'n dun laagje sneeuw, ligt in de orde van honderdsten van een centimeter. Het is interessant, dat tijdens de herfst en de lente, wanneer de temperaturen marginaal zijn er er veel "water" beschikbaar is, een sneeuwval ratio van 5 op 1 niet ongewoon is. Hier komt de term zware natte sneeuw vandaan. De hoogte van de locatie kan een enorme rol spelen, vooral tijdens de lente- en herfststormen. Een temperatuurverschil van maar 1 graad kan een enorme impact hebben op de hoeveelheid sneeuwval in een bepaald gebied. Hier komt nog bij, dat tijdens de lente en herfst de temperaturen van oppervlaktes enorm kunnen variëren: van boven het vriespunt op zonnige plekken tot beneden het vriespunt op schaduwrijke plaatsen. Hierdoor kan het zo zijn, de hoeveelheid sneeuw van de straat tot op het gazon en van het gazon tot in de boomtoppen verschilt.

Te lauwe reactie?
In de dagen voorafgaande aan de eerste sneeuwvlokken van de Halloween storm van 2011 heeft accuweather gewaarschuwd voor een ongebruikelijke hoeveelheid sneeuw in een eveneens ongebruikelijk groot gebied. De sneeuw zou duizenden bomen kunnen omver laten vallen of grote takken laten afbreken en duizenden mensen konden zonder stroom komen te zitten. Alhoewel sommige andere media ook wat aandacht (op voorhand) gaven aan de storm bleek het allemaal te laat. Duizenden mensen kwamen daadwerkelijk zonder stroom te zitten met alle gevolgen van dien.

Er zijn per storm vele meteorologische variabelen waar rekening mee gehouden moet worden. Daarbij komen nog eens de geografie, persoonlijke meningen en verschillende weersverwachtingen cq. -voorspellingen. Hierdoor is het moeilijk om de juiste publieke aandacht te krijgen, die ook aan een tropische storm cq. orkaan wordt gegeven. Maar met een systeem, waarbij een winter stormen een naam krijgt, zal het voor het grote publiek makkelijker zijn om een storm te volgen en aandacht te geven. In plaats van gebruik te maken van een door de media verzonnen naam zoals Halloweenstorm, om op die wijze aandacht proberen te krijgen voor een potentieel gevaarlijke en ontwrichtende gebeurtenis.

© Onweer-Online
Bron: Accuweather
| Gewijzigd: 22 februari 2017, 11:29 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 4905
Lid sinds: 16 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 november 2011, 18:14 uur | Bericht #298866
Ja met een naam.... idd mbt tot aandacht/de gevolgen ervan

Dennis
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 november 2011, 23:05 uur | Bericht #299019
Moeten gewoon net als de Duitsers doen, alles een naam geven. Hoge en lagedrukgebieden
Pgs3000
Lid
Woonplaats: Middelburg
Berichten: 1719
Lid sinds: 14 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 november 2011, 10:17 uur | Bericht #299078
Als die namen voor orkanen ook nut hebben, dan waarom voor een blizzard niet? Lijkt mij dan niet meer dan logisch
-- Live fast, Die young and leave a beautiful corpse! --
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.482 topics, welke bij elkaar 446.635 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.393 leden.
Het nieuwste lid is marl127.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1841 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1841, lezen 8 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 10".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Winter discussietopic

Zeer zachte week, maar hoop gloort

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Klets en waarneemtopic

Deel hier jouw mening, waarneming of foto's!

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden