Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 19:59:42

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 16:59:57

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 16:59:54

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 16:59:53

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 16:59:53

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 16:59:52

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 16:59:52

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 16:59:51

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 16:59:50

De kaart Groningen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 16:59:49

De kaart Groningen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 16:59:48

De kaart De Bilt - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 12:59:47

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 11:59:56

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 11:59:56

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 11:59:56
Actueel
1 / 4

winterdiscussietopic

Toenemende kans op winters weer

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Aardbevingen en vulkaanuitbarsting op Java

De OnweerOnline LIVE eindejaarsuitzending

Doe mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 Jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 december 2011, 19:17 uur | Bericht #303973
Activerende straalstroom

Een belangrijke graadmeter voor het Nederlandse weer en het verwachten daarvan is de zogeheten straalstroom. De richting en plaats van deze “snelstromende rivier van lucht” op grote hoogte in de atmosfeer maakt in deze tijd van het jaar bijvoorbeeld het al dan niet invallen van eventueel winterweer duidelijk kenbaar. Deze sterke wind op hoogte wordt binnen de meteorologie gezien als de motor achter verschillende weersystemen. Met de activering ervan krijgt het weer momenteel niet alleen in Nederland en Europa het typische herfst- of winterkarakter. Ook in de Verenigde Staten is dat nu het geval. Door een hevige storm in het zuidwesten van de Verenigde Staten is afgelopen donderdag veel schade ontstaan. Door omgevallen bomen en elektriciteitsmasten zaten duizenden huishoudens zonder stroom en sommige gebieden kwamen zonder water te zitten. Het gaat volgens de Amerikaanse weerdiensten om de zwaarste oostelijke wind in jaren en omdat de zogeheten ‘Santa Ana wind’ ook vandaag nog blijft doorrazen wordt ook in andere staten op grote schaal nog schade verwacht.


De straalstroom is de motor achter de verschillende weersystemen. Deze sterke wind waait op ongeveer 10 kilometer hoogte in de atmosfeer. Bron: Wikipedia

Santa Ana wind
Deze storm is ook mede het gevolg van de activerende straalstroom. De ‘warme’ Santa Ana wind ontstaat na van het afkoelen van de hoger liggende (woestijn)oppervlaktes, waaronder de Rocky Mountains en de Sierra Nevada. Door de koude luchtlaag ontstaat gemakkelijk een hogedrukgebied, waarna de straalstroom iets begint de kronkelen en vanuit het noorden nog meer koude lucht wordt aangevoerd. Omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht dendert die lucht langs de randen van deze oppervlaktes omlaag en kan in de nabij gelegen en vooral ook lager gelegen gebieden soms ‘orkaanwaardige’ windsnelheden bereiken.


Ook de storm in het zuidwesten van de VS is mede ontstaan door het aanwakkeren van de straalstroom. Door het opsteken van de zogeheten Santa Ana winds waaide het donderdag en vrijdag erg hard in onder andere Los Angeles. Bron: Wikipedia


Vanuit de ruimte zijn deze stevige winden langs de westkust van de VS goed te zien. Ze kunnen soms 'orkaanwaardige' snelheden bereiken. Bron: Wikipedia

Eigen land
Ook in ons eigen land heeft de sterker wordende straalstroom een duidelijk effect op het weer. De straalstroom bepaalt namelijk de koers van lagedrukgebieden en bijbehorende storingen. November verliep erg rustig en bovendien recorddroog door zeer standvastige hogedrukgebieden boven de centrale delen van Europa. Door deze hogedrukzone ontstond er op grotere hoogte in de atmosfeer een blokkade, waardoor de straalstroom begon te kronkelen. De storingen werden hierdoor steeds ten westen van ons gehouden.

Blokkade doorbroken
Nu deze blokkade is doorbroken, is de straalstroom weer iets ‘rechter’ geworden en dat betekent dat hij nu een tamelijk strakke west-oost oriëntatie heeft, ofwel: er zitten minder kronkels in de straalstroom. Met het afkoelen van de noordelijke streken en het nog maar langzaam afkoelen van vooral het oceaanwater in de zuidelijkere gebieden worden de temperatuursverschillen nu snel groter. Op ongeveer 5 kilometer hoogte, het 500 hPa vlak, is het verschil tussen Groenland en de Azoren -50 om -17 op dit moment, dus 33 graden. Op ongeveer 10 kilometer hoogte, waar de straalstroom actief is, zijn de verschillen nog groter.


Deze wind op hoogte bepaalt de koers van lagedrukgebieden en bijbehorende storingen.

Grens tussen koude en warme lucht
De grens tussen de koudere lucht in het noorden en de warmere lucht in het zuiden vormt een belangrijk onderdeel van de straalstroom en deze ligt nu grotendeels boven onze pet. Met een westelijke stroming worden de komende dagen dan ook om de haverklap depressies bij ons aangevoerd en met het overtrekken van de bijbehorende storingen levert dat ons een vrij onstuimig weekeinde op. Vooral zaterdag en maandag kan de wind langs de noordkust tijdelijk aantrekken tot stormachtig, ofwel windkracht 8, met daarbij ook zware windstoten. Ook valt op alle dagen een flinke plens regen en wordt de lucht geleidelijk kouder. Vooral na het weekend komen bij de buien dan ook regelmatig onweer en hagel voor.

Bron: Meteo Consult
Marching ever onward to tomorrow!
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.638 topics, welke bij elkaar 447.320 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.493 leden.
Het nieuwste lid is Piene1987.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 63 mensen aan het browsen op het forum. 12 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 63, lezen 4 mensen het topic "Winter discussietopic 2022-2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

De OnweerOnline LIVE eindejaarsuitzending

Doe mee!

winterdiscussietopic

Toenemende kans op winters weer

Aardbevingen en vulkaanuitbarsting op Java

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden