Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:41

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:41

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:40

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:40

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:40

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:40

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:39

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:39

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:39

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:39

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:39

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:38

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:38

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:38

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Apr 2020 04:00:38
Actueel
1 / 4

Winter discussietopic

Fotowedstrijd februari 2020

Hoogwater grote rivieren

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
13 december 2011, 10:06 uur | Bericht #307674
Beoordeling door meteoroloog
Geldig tot woensdag 14 december 2011 24.00 locale tijd. Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een laag ten noordwesten van Ierland koerst over Schotland naar het zuidwesten van Noorwegen. Momenteel bevindt ons land zich in een warme sector, het (golvende) koufront ligt 06 UTC nog boven de Noordzee en bereikt halverwege de ochtend de kust. Overigens is het historisch gezien sprake van een dubbel-constructie en de radarbeelden laten dat nu nog enigszins zien. Uiteindelijk verlaat het koufront het land in de eerste helft van de middag. Achter het koufront wordt polaire lucht aangevoerd en passeert in de middag een trog. Woensdag bereikt in de late nacht/ochtend een volgende trog vanuit de Golf van Biskaje het zuidwesten. Ten zuiden van deze trog slaat het polaire front uit door interactie met een hoogtetrog. De golftop trekt in de ochtend over het zuidoosten, waarna er in de middag nog een venijnige trog het land passeert. HIRLAM laat op de trog zelfs een laagje ontwikkelen met een zeer kleinschalig stormveld.

MODELBEOORDELING:
Timing van het koufront is nu ongeveer gelijk aan vorige run, rond 09mUTC boven het westen, kort gevolgd door een trog, 12 UTC boven het oosten. De scherpe trog, die de vorige run rond het middaguur op de kust berekende, is volledig verdwenen. Harmonie lat nog wel iets zien. Actueel zien we kort achter het front een indicatie voor een trog kort achter het front, conform HIRLAM00. Dergelijke troggen zorgen wel voor enige onzekerheid m.b.t. het windveld achter het koufront. Plaats en timing verschillen steeds per run en model, dus de uitvoer moet niet te letterlijk worden genomen. Het grofmazigere EC heeft deze details helemaal niet. We volgen voorlopig HIRLAM00 voor de komende 24, daarna zijn de ontwikkelingen in detail erg onzeker.

WIND:
In de warme sector lijkt TKE een prima leidraad. In de warme sector staat boven zee een 9 Bft. Landinwaarts kunnen uitschieters van 75 tot 80 km/u voorkomen, aan de kust rond 90 km/u, boven zee tot 110 km/u. Sterkste windveld zit vlak voor het koufront en actueel zitten de waarden prima in de orde van de TKE-waarden. Windstoten zullen landinwaarts op het koufront mogelijk het sterkst zijn. Op het moment dat de opbouw onstabiel wordt neemt echter ook de gradiënt onderin af. In dat geval is TKE ook bij het front behoorlijk representatief, maar lokaal kan de wind tijdens een bui wel wat forser uitpakken. Tijdens buien is er ook kans op (zware) windstoten, zie bv. progtemp Schiphol, 18 UTC). Het windveld bij de trog voor woensdagmiddag is een aandachtspunt. Het laagje trekt nu weer een stuk noordelijker. Voorlopig honoreren we het niet, maar het geeft wel aan hoe onvoorspelbaar het windveld in detail is op deze termijn.

BEWOLKING:
Tijdens passage van het frontale systeem dikke frontale bewolking, laagste basis voornamelijk SC-bewolking, in doorvallende neerslag zakkend tot ongeveer 1000 vt met daaronder wat patches onder de 1000 vt. Hele lage bewolking wordt niet verwacht gezien de hoge windsnelheden. In het koufront kans op een verscholen CB. Achter het koufront wederom cumuliforme bewolking, maar ook TCU en CB's. Toppen kunnen tot FL250 reiken. Woensdag op de golf verdikkende frontale bewolking, ten noorden hiervan bij de trog Cb's tot rond FL250. Doorsneden en temps geven een duidelijke bevestiging.

NEERSLAG:
Regen behorend bij het WF verlaat spoedig het oosten. In de warme sector voor het KF tijdelijk even wat droger. Op het koufront buiige regen of enkele buien. na trogpassage slechts geïsoleerde buien, met wolkentoppen tot FL250 en een temperatuurverschil tussen top en oppervlak van meer dan 40 graden is onweer later op de dag zeker niet uit te sluiten. De progtemps en NESO laten voor de trog van woensdagnacht en -ochtend zien dat er wat winterse neerslag (natte sneeuw) zou kunnen vallen. Vermoedelijk is hiervoor wel langdurig doorvallende neerslag nodig om de luchtkolom voldoende neerwaarts te laten afkoelen richting de natteboltemperatuur. Onzekerheid voor woensdag. In het zuiden en zuidoosten waarschijnlijk buiige regen, bij de trog stevige buien. EC geeft ook een dergelijke verdeling. De systemen kunnen overigens ook zomaar kenmerken van een instant occlusie gaan vertonen.

ZICHT:
In de polaire lucht uitstekende condities. Vanwege de harde wind zal het zicht niet vreselijk ver teruglopen, in langdurige neerslag mogelijk naar waardes rond de 4 km. Verder in buien kortstondig 5-8 km.

TEMPERATUUR:
KTG, EC en Hirlam DMO komen goed overeen en hebben de actuele waardes vrij goed te pakken.

Bron: knmi/guidance
Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 13/12/2011 04.38 uur LT.
Woonplaats: Tilburg Noord-Brabant
Berichten: 4116
Lid sinds: 16 jul. 2009
13 december 2011, 10:09 uur | Bericht #307675
Flinke wind afgelopen nacht, ook nu nog aardige windstoten.
Zie mijn hobby via de link
https://www.flickr.com/photos/127640952@N03/

En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Waarom deze advertentie?
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
13 december 2011, 10:10 uur | Bericht #307677
Citaat van op bijna 53 graden NB, dinsdag 13 december 2011, 10:02 uur Nog eventjes geduld, maar dat moet goed komen, want hier begint de bewolking ook recht boven mij al te breken.
Dus pak een beetje daglicht en zonneschijn, dat is altijd goed voor het humeur. B)
Het nogal schaars in deze tijd van het jaar, zo vlak voor de kortste dag.

Bij jullie komt de zon zo door inderdaad. Hier wordt het juist donkerder en donkerder en zal het zo goed gaan regenen. Gelukkig heb ik een therapielamp om het lichttekort een beetje te compenseren! B)
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
13 december 2011, 10:16 uur | Bericht #307682
Citaat van Tyshane, dinsdag 13 december 2011, 10:06 uur EC geeft ook een dergelijke verdeling. De systemen kunnen overigens ook zomaar kenmerken van een instant occlusie gaan vertonen.

Instant occlusie
Als de komma zich op niet te grote afstand van het polaire front bevindt, treedt een wisselwerking op tussen de beide weersystemen. De komma veroorzaakt eerst golfvorming in het front en smelt vervolgens met de golf samen tot een zogeheten instant occlusie of pseudo-occlusie. Een instant occlusie gaat vergezeld van een bewolkingspatroon dat een zekere gelijkenis vertoont met de 'klassieke' Noorse-Schoolocclusie en wordt om die reden op weerkaarten bij gebrek aan een eigen symbool vaak als occlusie getekend.

Net als 'gewone' komma's en depressies in de koude lucht, gaan instant occlusies vergezeld van vaak hevige buien, maar er zijn ook delen van het weersysteem met langdurig aanhoudende gelijkmatige regen.

bron: Johanns Meteo uitleg
meer info over occlusies: Kees Floor / knmi (pdf)
| Gewijzigd: 13 december 2011, 11:34 uur, door Tyshane
Woonplaats: Den Helder
Berichten: 227
Lid sinds: 26 nov. 2011
13 december 2011, 10:18 uur | Bericht #307683
Ik krijg de indruk dat het regengebied wat net gepasseert is, NIET het koufront is.
De temperatuur die is rap aan het oplopen en de luchtdruk is niet aan het stijgen maar lijkt zelfs weer iets te dalen.
De wind is weer in de ZZW-hoek gaan zitten, dus dit is een voorteken dat er nog wat gaat komen.
Ik vond het al vreemd dat dit het koufront zou zijn, dat had ik hier rond 11 uur pas verwacht.
Dit regengebied was 2 uur te vroeg en is dus niet het koufront zelf.
Een windtoename is op dit moment niet waarneembaar, het blijft bij windkracht 6 (11,3 m/sec) op mijn weerstation.
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
13 december 2011, 10:22 uur | Bericht #307690
Citaat van op bijna 53 graden NB, dinsdag 13 december 2011, 10:18 uur Ik krijg de indruk dat het regengebied wat net gepasseert is, NIET het koufront is.
Inderdaad, dat is nog niet het koufront. Zie guidanceverhaal!
Woonplaats: Den Helder
Berichten: 227
Lid sinds: 26 nov. 2011
13 december 2011, 10:36 uur | Bericht #307698
Citaat van Tyshane, dinsdag 13 december 2011, 10:22 uur Inderdaad, dat is nog niet het koufront. Zie guidanceverhaal!
Op dit moment ben ik niet echt onder de indruk van het koufront.
Er zit nauwelijks neerslag op en over een half uur trekt het hier over.
Ook de wind die blijft vrij rustig nog steeds 6 Bft. (12,0 m/sec).
Zullen het gaan beleven zo dadelijk.

Update 10:50uur.
Er ie iets 10 minuten geleden gepasseert.
De wind is nu WZW en zit tegen de 7 BFt. (13,0 m/sec)
De relatieve vochtigheid die zakt als een baksteen was een kwartier geleden nog 94% en zit nu op 85%.
De temperatuur die doet niet veel, die blijft rond de 9,3 graden.
Er is wel heel duidelijk een andere drogere luchtsoort hier binnengedrongen en er zijn redelijk brede opklaringen.

| Gewijzigd: 13 december 2011, 10:59 uur, door op bijna 53 graden NB
Picobyte
Lid
Woonplaats: Stadskanaal/Kopstukken
Berichten: 688
Lid sinds: 31 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 december 2011, 10:38 uur | Bericht #307700
Citaat van pekelcity stormlover, dinsdag 13 december 2011, 10:05 uur laat ik even duidelijk vooropstellen dat er voor mij geen schade hoeft te zijn...
Nou ik hoop anders nog steeds hier de dakpannen van het dak te zien waaien heur.
Maar zo snel zal dat niet gebeuren,afgelopen zomer tijdens hevig onweer waaide het hier met bijna orkaankracht en ook toen bleven die oude dakpannetjes keurig liggen.
instant updateDaar is video van:

Voor vette woei is een grote depressie niet noodzakelijk

| Gewijzigd: 13 december 2011, 11:28 uur, door Marga
Bliksem is gewoon gratis random stroom.Die donder krijg je er extragratis nog bij.
Woonplaats: stadskanaal
Berichten: 35
Lid sinds: 3 feb. 2011
13 december 2011, 10:46 uur | Bericht #307708
Citaat van Picobyte, dinsdag 13 december 2011, 10:38 uur Nou ik hoop anders nog steeds hier de dakpannen van het dak te zien waaien heur.
Maar zo snel zal dat niet gebeuren,afgelopen zomer tijdens hevig onweer waaide het hier met bijna orkaankracht en ook toen bleven die oude dakpannetjes keurig liggen.
instant updateDaar is video van:
*KNIP*
Voor vette woei is een grote depressie niet noodzakelijk

hm,
Met dit noodweer laat je je paard gewoon buiten staan? Ondanks het onweer?? | Gewijzigd: 13 december 2011, 11:28 uur, door Marga
Woonplaats:
Berichten: 321
Lid sinds: 9 dec. 2011
13 december 2011, 11:10 uur | Bericht #307723
Citaat van Ben47, dinsdag 13 december 2011, 11:08 uur Ik denk dat de mods best wat meer discipline van ons mogen verwachten. Dan hoeft Marga niet telkens in actie te komen.

Zullen we het nu weer over de stormkansen voor december 2011 hebben?

mee eens, hoor net op radio noord dat ze nog wel storm tot zware storm verwachten
joris put
Lid
Woonplaats: haaksbergen (weatherfreak)
Berichten: 251
Lid sinds: 1 dec. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 december 2011, 11:13 uur | Bericht #307724
Citaat van pekelcity stormlover, dinsdag 13 december 2011, 11:10 uur mee eens, hoor net op radio noord dat ze nog wel storm tot zware storm verwachten

voor vandaag of vrijdag ???
Woonplaats: Den Helder
Berichten: 227
Lid sinds: 26 nov. 2011
13 december 2011, 11:21 uur | Bericht #307727
Geen stormkansen meer voor vandaag.
Koufront zojuist gepasseert, beetje meer wind gehad, maar lang niet zo hard als vanmorgen.
Het zonnetje schijnt er vrolijk op los, dus lekker gaan genieten van deze dag en eventjes alles loslaten.
Soms moet je ook even alles kunnen relativeren om met een frisse blik verder vooruit te kijken en dit is het juiste moment.
Weg voor de PC en lekker naar buiten de dijk op en lekker uitwaaien of een stevige wandeling maken.
Maar in ieder geval niet binnen blijven.
Iedereen alvast een fijne dag toegewenst en tot laters.
Woonplaats:
Berichten: 321
Lid sinds: 9 dec. 2011
13 december 2011, 11:22 uur | Bericht #307728
Citaat van jrisput, dinsdag 13 december 2011, 11:13 uur voor vandaag of vrijdag ???
donderdagnacht/vrijdag. eerst uit zuid tot zuidwest en dan uit het westen. maar pp heeft ook geen 10bft bij zijn meerdaagse verwachting meer staan | Gewijzigd: 13 december 2011, 11:27 uur, door emiel bont
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4144
Lid sinds: 26 aug. 2011
13 december 2011, 11:27 uur | Bericht #307665
Citaat van meerweer, dinsdag 13 december 2011, 9:43 uur Laat dat laag vrijdag maar goed zuidelijk langstrekken, is beter voor mogelijk winterweer.
Daar is een ander draadje voor .....
QUOTE(meerweer @ Dec 13 2011, 09:43) <{POST_SNAPBACK}>
Zou me trouwens niet verwonderen moesten er nog vóór vrijdag randkernen ontstaan die nu niet op de kaarten staan (soms zie je er wel een aanzet toe), met daaraan verbonden een venijnig windveld...

Hee-lu-maal mee eens. Zoals ik al zei: Het is een chaos in de lucht....
QUOTE(Picobyte @ Dec 13 2011, 10:38) <{POST_SNAPBACK}>
Nou ik hoop anders nog steeds hier de dakpannen van het dak te zien waaien heur.
Maar zo snel zal dat niet gebeuren,afgelopen zomer tijdens hevig onweer waaide het hier met bijna orkaankracht en ook toen bleven die oude dakpannetjes keurig liggen.

Een goed gelegd , netjes onderhouden dak kan heel wat hebben, ook kracht 9, ook windvlagen.

QUOTE(jaquelina65 @ Dec 13 2011, 10:46) <{POST_SNAPBACK}>
hm,
Met dit noodweer laat je je paard gewoon buiten staan? Ondanks het onweer??

Paarden zijn van nature "buitenbeesten"he... Hangt ook van het soort paard af, en ponies krijg je al helemaal met geen stok (oeps, bij wijze van spreken dan he) naar binnen gedreven bij storm, hagel, sneeuw, ijzel.... Vooral Shetlanders, Welsh.... , allemaal even eigenwijs en allemaal even weersbestendig.... Die blijven nog buiten als de meest fanatieke O-O'er toch stiekum naar binnen vlucht.

Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 december 2011, 11:31 uur | Bericht #307686
Gaarne ontopic blijven!

Every cloud has a silver lining
ron12
Lid
Woonplaats: nijmegen
Berichten: 914
Lid sinds: 25 aug. 2011
13 december 2011, 11:31 uur | Bericht #307687
als ik zo de kaarten bekijk krijgt frankrijk en zuid duitsland de meeste wind.als de kern boven ons hoofden ligt.en een witte kerst kun je ook vegeten.want in noord europa en oosten europa is er nergens winterkou voorhanden.voor storm moet de kern ergens in de buurt van denemarken liggen om hier storm te krijgen.en de luchtdruk is ook al aan de lage kant nu en dat werkt ook tegen om een zware storm te krijgen.volgens mij heft de een de ander op.en als het niet zo is hoor ik wel.
totale aantal onweersdagen in nijmegen vanaf januari tot nu dit jaar...33
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
Woonplaats: Drachten
Berichten: 353
Lid sinds: 16 nov. 2011
13 december 2011, 11:34 uur | Bericht #307689
Stormenkansen voor deze week zijn inmiddels wel van kaarten maar goed je weet maar nooit wat er kan veranderen in een paar dagen.Rtavn788.png
Pringelz
Lid
Woonplaats: Belgie, Destelbergen (OVL)
Berichten: 1089
Lid sinds: 25 dec. 2009
13 december 2011, 11:36 uur | Bericht #307705
Deze nacht ging het hier toch ook wel goed tekeer, daarstraks nog enkele hevige buien gehad.
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4144
Lid sinds: 26 aug. 2011
13 december 2011, 11:36 uur | Bericht #307706
Citaat van pekelcity stormlover, dinsdag 13 december 2011, 11:22 uur donderdagnacht/vrijdag. eerst uit zuid tot zuidwest en dan uit het westen. maar pp heeft ook geen 10bft bij zijn meerdaagse verwachting meer staan
Laatste run gaat weer vrolijk uit van een storm die in der Golf van Biscaye de boel op stelten gaat zetten.....
Ik weet dat het geen winterdraadje is maar het woordje "winter"valt hier af en toe. Ik zie het er niet van komen om een stormgerelateerde reden, zoveel chaos in de lucht de wrijvingswarmte van alle luchtdeeltjes en systemen die tegen elkaar botsen is zo hoog dat er geen kou in de lucht zit....ahem....

QUOTE(dutchweahterman @ Dec 13 2011, 11:34) <{POST_SNAPBACK}>
Stormenkansen voor deze week zijn inmiddels wel van kaarten maar goed je weet maar nooit wat er kan veranderen in een paar dagen.

Inderdaad geen storm op zijn windkracht 9 of hoger maar wel enorme gebieden met een harde tot stormachtige wind.... | Gewijzigd: 13 december 2011, 11:38 uur, door jcroon
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
13 december 2011, 11:51 uur | Bericht #307733
Wel opvallend die tijdelijke korte toename van de kansen op forse windstoten, voor hier in de buurt rond 21.00 uur...

zv.gif
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.965 topics, welke bij elkaar 442.438 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.058 leden.
Het nieuwste lid is PleunAmmerlaan.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3757 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3757, lezen 7 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 16A".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Hoogwater grote rivieren

Fotowedstrijd februari 2020

Winter discussietopic

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden