Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pinal, AZ.

7 Oct 2022 03:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Diego, CA.

7 Oct 2022 03:19:56

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:48

De kaart Groningen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:47

De kaart Groningen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:47

De kaart Groningen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:47

De kaart Groningen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:47

De kaart Den Helder - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:46

De kaart De Bilt - Windrichting
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:46

De kaart De Bilt - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:46

De kaart De Bilt - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:45

De kaart De Bilt - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:45

De kaart De Bilt - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Imperial, CA.

7 Oct 2022 02:00:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Imperial, CA.

7 Oct 2022 01:00:15
Actueel
1 / 4

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

Het regent niet vaker, wel harder

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

OnweerOnline LIVE

Woensdag 19 oktober, 20:00u, aflevering 3. Kijk nu aflevering 2 terug op YouTube!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats: Amsterdam west
Berichten: 138
Lid sinds: 10 okt. 2010
31 december 2011, 17:26 uur | Bericht #313488
Hoi allemaal.

Hieronder nog eens de winterverwachtingen die vanaf oktober als paddenstoelen uit de grond kwamen.
Lees hou Accuweather tot nu toe behoorlijk de lijst aanvoert met de juiste verwachting.
Fijn weerjaar toegewenst ! Met hopelijk minder sensationeler verwachtingen

1. http://www.rtl.nl/xl/#/u/6e154d3a-6ed7-49f...6-4346f9b7c32f/


2.Winter 2011-2012 | Voorspelling en weersverwachting winter 2012
De herfst is nog maar amper begonnen of velen stellen zich alweer de vraag: Krijgen we een strenge winter en zal de winter van 2011 - 2012 veel sneeuw en ongemak gaan brengen?
Ieder jaar weer zijn er meteorologen die zich willen wagen aan een lange termijn verwachting, zo ook dit jaar.
In Engeland is men inmiddels gewaarschuwd voor (opnieuw) een extreme winter. Sommige deskundigen menen dat daar de winter al in Oktober 2011 haar intrede zal gaan doen. Deze vroege start van de winter, met mogelijk al veel sneeuw in de maanden Oktober en November 2011 zou de voorbode zijn van een zeer strenge winter met temperaturen tot -19 graden en vele tientallen centimeters sneeuw.

Zowel de Enhuizer Almanak als de Deventer Almanak laten een heel andere voorspelling zien. Volgens hen is de weersverwachting voor de winter van 2011- 2012 als volgt:

* Oktober 2011: Rustig en stabiel herfstweer.
* November 2011: In de periode 09 - 15 november en aan het einde van november 2011 koude nachten en wat winterse neerslag.
* December 2011: Zacht weer en vanaf 18 december 2011 overgang naar koud winterweer met kleine kans op een witte kerst in 2011
* Januari 2012: Periodes met (te) koud en (te) zacht weer wisselen elkaar steeds af.
* Februari 2012: Geen standvastig winterweer.


3.Ieder jaar weer googelen mensen naar seizoensverwachtingen, omdat het leuk is maar ook in de hoop hun vakantieperiode veilig te kunnen stellen. Dat geldt voor de winter misschien nog wel meer als voor de zomer. Wat zijn de prognoses voor aankomende winter, en wat is de kans dat ze uitkomen?
We kunnen dit onderwerp op twee manieren aanvliegen, Rogier deed het aan de hand van voortekenen van de natuur. Dit artikel volgt de 'koninklijke' weg waarbij officiële instituten en meteorologen al dan niet onderbouwd een verwachting opstellen.

La Niña
Waar veel wetenschappers het over eens zijn is dat er een nieuwe La Niña aan zit te komen. La Niña staat voor een periode waarbij warm water voor de kust van Peru wordt weggedreven richting Australië. Dit verstoort het weer (net als zijn tegenhanger El Niño) over grote delen van de wereld, en vormt daar de basis voor seizoensvoorspellingen. Hieronder zijn de regionale gevolgen globaal weergegeven.
La Niña zorgt 's winters in de Amerikaanse Rockies 's voor koel en nat weer. Dat betekent dat we hier net als afgelopen jaar veel sneeuw mogen verwachten. Europa blijft echter een witte vlek, dat betekent dat hier geen significante afwijkingen te verwachten zijn, althans niet op basis van La Niña. Het hoeft echter geenszins een 'standaard' winter te worden. Daarvoor spelen volgens diverse instituten ook andere factoren een rol. Een opsomming van de prognoses voor komende winter in de

Alpen:

NWS/NCEP
Hieronder is de verwachte temperatuur- en neerslagafwijking weergegeven ten opzichte van normaal volgens de Amerikaanse National Weather Service.
De berekeningen van NWS voorzien een koude winter. Vooral december verloopt koud maar ook droog. Relatief veel sneeuw wordt verwacht in november en in februari (aan de noordkant).

MetOffice
Het Britse Met Office gaat ook voor kou. De kans op relatief koud weer achten de Britse modellen flink groter dan een zachte winter.
Qua neerslag verwacht men normale hoeveelheden wat na de relatief sneeuwarme winters van de afgelopen jaren (met uitzondering van de ]url=http://www.wintersporters.nl/wiki/zuidalpen]zuidkant[/url]) natuurlijk helemaal geen slecht nieuws is.
Model IRI gaat uit van een normale winter met weinig verheffende zaken ten aanzien van temperatuur en neerslag. Ook dit kan best een leuke winter opleveren.
Opgelet
Op basis van berekeningen (én de gele gentiaan) mogen we de winter dus met vertrouwen tegemoet zien. Zoals ieder jaar zullen nu tal van personen en instanties opstaan die met bovenstaande kaarten onder de arm een koude sneeuwrijke winter in het vooruitzicht stellen.

4.stukje geplukt uit sneeuwverwachting door Deutsche Wetterdienst../ Wetterprognose...


Prognose voor de winter 2011/2012. De winter van 2011/12 zal natter gaan verlopen dan de zomer van 2011". Killikus.de schrijft, dat de Noord-Atlantische stroom ons verzekerde van warm en milde winters in de afgelopen decennia, maar dat sinds 2008 de situatie veranderd is. Dus sinds het jaar 2008 wordt het steeds kouder in de wintermaanden, maar ook natter.
Zoals nu blijkt , zal het koude cq natte klimaat in de komende wintermaanden alleen maar aantrekken.
Dat betekent dat we moeten denken, over het hebben van sneeuw schoppen en strooizout en niet uitstellen van de winterbanden. Killikus.de haalt ook een oude regel naar voren van de noord Duitse boeren: "Er zijn altijd zeven vette jaren, gevolgd door zeven magere jaren. De zeven vette jaren zijn geëindigend op 31 december 2008 en zo zullen de zeven magere jaren eindigen op 31 december 2015. Tot die tijd verwachten we veel neerslag en zeer koude winters". Killikus.de vertelt dat dit te wijten is aan natuurlijke variaties in het noordelijk halfrond.
Wetterprognose-wettervorhersage.de schrijft dat de periode september tot en met november te koud zal gaan verlopen en soms aanzienlijk te koud, ook voegen ze eraan toe dat het oosten van Europa en Scandinavië te maken gaan krijgen met weinig neerslag. Voor de winter maanden december tot en met februari schrijven ze het volgende: In het noorden en oosten van Europa zal aanzienlijk te koud gaan verlopen. In Duitsland ziet de verwachting van de winter 2011/2012 er als volgt uit. Vooral normaal, maar met koude tussenposes in het noorden en oosten van het land. Veel te veel neerslag in januari en februari, waarbij waarschijnlijk januari 2012 wordt beoordeeld als te koud. De kans voor een normale tot koude winter 2011/2012 is daarom ook veel waarschijnlijker dan een te warme winter.


5.Het belooft opnieuw een koude winter te worden. Dat zegt weerman Dennis Wilt van Meteoconsult vanavond in een uitzending van EenVandaag. Volgens de langetermijnvoorspellingen wordt de komende winter kouder dan gemiddeld.
Ook in het buitenland kondigen langetermijnvoorspellers een extreem koude winter aan. Weerkundige James Madden voorspelt voor Groot Britannië temperaturen van -23 graden Celsius. “Dat zou best eens kunnen”, aldus Dennis Wilt. Hij wijst er op dat hoe verder de voorspellingen in de toekomst liggen, hoe onzekerder ze zijn. Maar inmiddels nemen verschillende bedrijven de langetermijnvoorspellingen wel serieus. Zo stemmen energiemaatschappijen hun stroom- en gasinkopen er al op af.
Ook gemeenten bereiden zich nu al voor op een strenge winter. Zo heeft Rotterdam een miljoen kilo extra strooizout besteld, om tekorten als vorig jaar te voorkomen, laat woordvoerder Gisèla van Welsenis van Roteb weten aan EenVandaag.
De eerste echte kou wordt volgens de voorspellingen begin november verwacht.
http://www.eenvandaag.nl/binnenland/38822/...winter_op_komst

6.Wel koude winter, maar een Elfstedentocht?

VICTOR SCHILDKAMP

ROTTERDam Er komt een ijskoude winter aan en wellicht een nieuwe ijstijd. Wanten aan en sjaals om de nek, van september tot en met april. Of toch niet? Meteoroloog en RTL-presentator Dennis Wilt heeft er z n handen vol aan. Ja, de winter wordt koud, maar nee, we krijgen niet tien Elfstedentochten achter elkaar. Nederland kan z n borst nat maken voor een koude winter, de derde op rij. En in Engeland vat de Britse voorspeller James Madden zijn voorspellingen van twintig graden onder nul en enorme sneeuwval zelfs samen onder de term nieuwe kleine ijstijd.

De voorspelling van de koude winter in Nederland komt van weerstation Meteoconsult. Meteoroloog en RTL-presentator Dennis Wilt is er deze dagen heel druk mee de nuances van die altijd riskante seizoensvoorspelling uit te leggen. ,,De aanwijzingen zijn sterk dat we opnieuw een koudere winter krijgen dan we doorgaans zijn gewend. Maar er komt niet meteen een nieuwe kleine ijstijd aan.

Toch duiken de verhalen vaker op dat West-Europa aan de vooravond staat van een nieuwe kleine ijstijd, wat betekent dat we ons moeten wapenen tegen maandenlange hele strenge winters. Hoewel langetermijnvoorspellingen nog in de kinderschoenen staan, benadrukt Wilt, zijn er inderdaad aanwijzingen dat de opwarming van de aarde de kans op strenge winters in ons land vergroot.

De opwarmende aarde die ons steenkoude winters gaat bezorgen. Dat klinkt raar, maar Wilt kent de verschillende theorieën ook, zonder dat hij ze allemaal zomaar onderschrijft, overigens. Eén theorie gaat over de warme golfstroom die vanuit het diepe zuiden langs ons land naar de Noordpool stroomt. ,,Die golfstroom zorgt ervoor dat onze winters gematigd blijven, dat het dus niet zo heel koud wordt hier, zegt Wilt.

Als dat warme water eenmaal bij de Noordpool aankomt, is het wat verdampt en wordt het zouter, legt Wilt uit. ,,En daardoor dichter , dan zakt het en stroomt het afgekoeld terug naar gebieden rond de evenaar. Zo draait dat motortje, zegt Wilt. ,,De theorie is dat door het afbrokkelen van het Noordpoolijs, er zoet water in de motor komt, het water minder zout wordt en daardoor niet zo snel zakt en terugstroomt naar de evenaar. Dat motortje begint dus te haperen. Dat betekent dat die warme golfstroom niet meer zo hard langs ons land stroomt. Dan wordt het hier dus kouder.

Wilt behoort níet tot de weerexperts die geloven dat de invloed daarvan zo groot is op onze winter. Wel ziet hij iets in de theorie dat, doordat het Noordpoolijs afbrokkelt, het warmteverschil tussen Noordpool en evenaar kleiner wordt. Daardoor neemt de westelijke straalstroom af die vanaf de oceanen ons klimaat bepaalt. ,,Dan kan de wind in ons land letterlijk uit een andere hoek gaan waaien, zegt Wilt. ,,Drogere lucht bijvoorbeeld. En dat kan voor koudere winters zorgen.
Het wil allemaal niet zeggen dat de twee koude winters die we achter de rug hebben, het begin zijn van een nieuwe ijstijd. Wilt wil niet de man zijn die zegt dat het een en al sneeuw en ijs wordt de komende jaren. ,,We krijgen dus niet ineens tien Elfstedentochten achter elkaar, lacht Wilt. ,,Seizoensvoorspellingen zijn heel moeilijk en van veel factoren afhankelijk. De aarde warmt op, dat is zeker, en de kans op die Elfstedentochten wordt kleiner. Maar opwarming betekent dus níet dat er geen hele strenge winters meer tussen kunnen zitten. En we hebben het na tien prutjaren de afgelopen twee jaar toch ook weer over de Elfstedentocht gehad? Daar kunnen we dus nog steeds van blijven dromen.
Bron:AD.nl

7.Relatief koude winter, op schaatsen!

Elk jaar kom ik zo eind september of begin oktober met een eerste voorlopige winterverwachting. Er is de afgelopen dagen veel om gevraagd. Dus is het nu zover.
Ik ga uit van een relatief koude winter 2011-2012. Allereerst verwacht ik dat de winter vroeg begint, in november wordt het al koud en krijgen we winterweer. Verder lijkt december ongeveer een graad te koud uit te vallen met kans om op schaatsen te komen. Januari volgt met nat en wisselvallig weer en is gemiddeld iets te zacht. Februari wordt een maand met een flink koude winterperiode en dus op schaatsen.
Eind november kom ik met een bijstelling. Met name over de maand februari heb ik nog wat twijfels.
Bijzonderheden: de kans op een winterse kerst is vrij groot.
Algemeen: het wordt opnieuw een winter met geregeld (veel) overlast door sneeuw, soms ijzel en af en toe veel wind.
P.Paulusma.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
8. Winterweer 2011-2012
De visie van Weerplaza wijkt wel sterk af van de meeste andere publicaties. Bij ons namelijk geen uitspraken over het weer in december 2011, laat staan dat we al iets weten over het begin van 2012. Volgens ons is dat namelijk onmogelijk indien je doel is om je publiek correct, eerlijk en compleet te informeren en het daarbij ook nog informatief te houden.
We kunnen gemakkelijk een paar loze uitspraken doen. Zo weten we zeker dat het de komende maanden kouder gaat worden, dat er af en toe sneeuw gaat vallen en dat er dan gladheidperikelen zullen zijn. Ook is er kans op ijzel. Verder weten we nu al dat er dagen zullen zijn met regen en een enkele keer ook een stevige wind. Lachwekkend? Diverse uitgegeven verwachtingen ontstijgen dit niveau niet.
Wij vinden het niet lachwekkend. We vinden het juist pijnlijk, want we weten dat de 'man in de straat' alle berichten ook niet serieus neemt. De seizoensverwachtingen hebben daardoor de status van vulling en sensatie.
Indien zo'n verwachting is uitgegeven door een weerliefhebber dan leidt het tot weinig schade. Echter, indien gerenommeerde bedrijven met ongenuanceerde berichten komen dan kan dat leiden tot een negatievere beoordeling van alle weerbedrijven. En dan hebben wij er dus ook last van.
Volgens Meteo Consult wordt de aanstaande winter 'kouder dan gemiddeld'. Enige onderbouwing hiervan ontbreekt. Ook wordt niet duidelijk gemaakt hoe groot de kans is op deze uitkomst en of er mogelijk ook kansen zijn op andere uitkomsten (60% kans op kouder dan gemiddeld, 20% op normaal en 20% op zachter?). Een winter die 'kouder dan gemiddeld' is kan op honderden verschillende manieren waarheid worden. Wat kunnen we hier dus mee?
Weeronline heeft haar seizoensverwachting nog niet gepubliceerd. Of zouden ze er mee gestopt zijn? In het verleden bevatten de berichten van Weeronline ook geen indicaties van zekerheden.
Piet Paulusma heeft zijn visie al wel klaar: "Ik ga uit van een relatief koude winter 2011-2012. Allereerst verwacht ik dat de winter vroeg begint, in november wordt het al koud en krijgen we winterweer. Verder lijkt december ongeveer een graad te koud uit te vallen met kans om op schaatsen te komen. Januari volgt met nat en wisselvallig weer en is gemiddeld iets te zacht. Februari wordt een maand met een flink koude winterperiode en dus op schaatsen."
Piet legt niet uit hoe hij tot de verwachting gekomen is en of andere scenario's mogelijk zijn. Wel is hij duidelijk in zijn uitspraken. Zowel zijn beweringen over december als januari kunnen we straks goed verifiëren. De vorige winterverwachting van Piet kwam niet uit. In plaats van een vuile winter met vaak sneeuw kregen we een winterse december waarna de rest van de winter weinig voorstelde.
Weerplaza is niet het enige bedrijf/instituut dat problemen heeft met het uitgeven van seizoensverwachtingen. Ook het KNMI vindt de huidige kwaliteit van de modellen nog veel te mager. Een goed artikel van BitsofScience.org sluit aan bij de visie van Weerplaza. Zeker de moeite waard om te lezen.
Ook vanuit het Verenigd Koninkrijk komen spannende winterverwachtingen. Nachten met -20 graden liggen in het verschiet wordt er gemeld. Ook hier ageert de nationale weerdienst van het Verenigd Koninkrijk tegen de onzin verhalen. Lees hier hun reactie (engels).
Valt er dan echt niets te zeggen? Zijn seizoensverwachtingen dan dus waardeloos?
Zover hoeven de conclusies niet te gaan. Weermodellen worden steeds beter, vooral ook in het aangeven van scenario's.
Tegenwoordig kunnen we vrij goed aangeven of de trend in de temperatuur gelijkblijvend, stijgend of dalend is voor 7 tot 14 dagen vooruit. Dat kon vroeger niet, nu wel.
Modellen worden ook steeds beter om dit soort scenario's te berekenen voor de komende maanden.
Maar beter betekent nog niet goed genoeg. Te vaak scoren ze nog slecht zodat de conclusies van een model niet te vertalen zijn naar een bruikbare weersverwachting voor het algemene publiek.
Indien de conclusies van de berekeningen toch gecommuniceerd worden met het algemene publiek dan pleit Weerplaza er sterk voor dat dit altijd gepaard gaat met een uitleg en met het aangeven van meerdere scenario's. Suggereren dat er maar één werkelijkheid uit de modellen naar voren komt, doet onrecht aan de modellen, schaadt het aanzien van de weerbranche en neemt de ontvanger van het bericht niet serieus.
Voor alle duidelijkheid en zekerheid: de genoemde bedrijven en personen waarderen we zeer en het is zeker niet de bedoeling de indruk te wekken dat ze slechte berichten leveren. Hun dagelijkse weersverwachtingen worden met de grootst mogelijke zorg gemaakt. We staan echter niet achter de huidige vorm van berichtgeving van seizoensverwachtingen. We hopen dan ook dat anderen onze uitgangspunten onderschrijven en volgen.

9.Accuweather gaat voor een milde winter voor hier.

Winter Forecast 2011-2012

OK, we have the official forecast here. You are going to be the first to see it. But in the next week we are going to release it on AccuWeather.com for all your friends that aren't paying for the pro site to see. So, without further adieu.

We are looking at a much different winter than we saw last year. Some of the highlights of last year include some very chilly air over most of the continent early in the year, from November through December. London saw an average temperature of 7.5 degrees below normal for the month of December, and remember all that snow too. We are not looking like we will see such a cold time this year. That harsh start to the year was from a strongly negative NAO as the cold air just kept coming from the Arctic and would not stop. This year, it looks like we will at least start with a near to slightly above normal NAO, which would show a ridge over western Europe and a trough over eastern Europe. Don't forget that when we do see a ridge over western Europe, we can see some much colder than normal temperature over parts of eastern Europe normally, and it looks like we will have this also. Last year we had some very wet weather over Greece and southeastern Europe. That looks to be at least slightly less than last year, but still a bit above normal for parts of the area. But combine that with the cold air we are expecting, and we will see some much more snow than normal.
But let's look closer at the forecast. We are looking at a weather pattern where we see a mean ridge of high pressure over western Europe and a trough digging over eastern Europe. With this trough digging into eastern Europe we are looking at seeing some chilly temperatures over the higher elevations of southeastern Europe, where the opposite will be seen over Spain and Portugal. In northeastern Europe, I had a bit of a tough decision. With the help of Paul Pastelok, our great long range leader, and Jason Nicholls who also does a lot of international forecasting, we are looking at some near to even above normal temperatures are with a blocking pattern trying to setup, especially early in the forecast. The block is from a combination of the lack of sea ice and also some strong trough off to the south, which will also lead to a stronger blocking pattern around. And as we get further into the winter, we are looking at some changes as temperatures try and get milder over some areas like into Italy and even the U.K. as the ridge of high pressure builds. We also try and lose the trough over southeastern Europe, but I think that by that time, enough cold and snow will be seen that even a complete reversal will not matter and it will still average above normal. Below is a graphic with our thinking for the winter across the continent. Also note the less snowfall than last winter area over the U.K. and Ireland. This is going to be a key as last year we saw so much snowfall in the London area. We may struggle to see even a few flakes this year in the air down to London.

10. Bron http://www.wetter.net/
December: De eerste maand zal wisselend zijn, periodes van kou, maar ook zijn er wat warmere periodes. Over het algemeen zal de maand december te koud gaan verlopen. Deze maand zal ook in het teken staan van sneeuw, de kans op een witte Kerst is momenteel in de lage landen 40%, op locaties die hoger liggen dan 200 meter is de kans op een witte Kerst 60%. Zoals reeds hierboven vermeld, december zal te koud gaan verlopen

Januari: De maand januari is een maand om in de gaten te houden, deze maand zal veel kouder dan normaal gaan verlopen. In de nachten kan de temperatuur gemakkelijk dalen naar zo'n min 25 graden. Naast de temperaturen moeten we ook rekening houden met sneeuw, deze maand zullen een aantal dagen hebben waarbij de sneeuw intensief naar beneden zal gaan komen.

Februari: Ook deze maand zal kouder gaan verlopen dan het langjarig gemiddelde. Aan het einde van de winter is het vanzelfsprekend dat er ups en downs zijn, maar ook deze maand kan het nodige sneeuw gaan geven. Kortom, als we de Duitsers mogen gaan geloven dan krijgen we wederom te maken met een te koude winter, maar ook met veel sneeuw

11.26 oktober 2011, 16:26:27 »
"Horrorwinter in Lage Landen begint over een maand"
Vanuit Duitsland en Nederland bereiken ons steeds meer onheilspellende berichten over de komende winter. Begin november zouden de temperaturen nog erg mild zijn, maar in de tweede helft helft van de volgende maand zou het een pak kouder gaan worden en mogen we ook al de eerste sneeuw verwachten in de Lage Landen. Waarna we vertrokken zijn voor drie maanden...

Eerder stelde het Nederlandse weerbedrijf Meteoconsult al dat we voor een strenge winter staan, de Duitsers doen daar nu nog een schepje bovenop. Donnerwetter heeft het over een 'horrorwinter' die drie maanden lang zal aanhouden. Ook Dominik Jung van Wetter.net voorspelt veel sneeuw in de Lage Landen. Die laatste weerexpert voorspelt ook dat Duitsland voor de vierde keer op rij te maken zal gaan krijgen met een té koude winter. Wat wil zeggen dat onze oosterburen voor het vierde achtereenvolgende jaar gemiddelde temperaturen zullen opmeten die lager zijn dan de klimatologische referentiewaarden van 1961 tot 1990. Volgens Jung zouden vier koude winters op rij echt een sensatie zijn.

'Winter des doods'

Ook andere Duitse weerinstanties, zoalsd Killikus.e en Wetterprognose-wettervorhersage.de, hebben het allemaal over een te koude winter. Alleen Accuweather verwacht een 'normale' winter. Meteorologen baseren zich op eensluidende langetermijnvoorspellingen van zowel Duitse, Poolse, Britse en Amerikaanse Meteorologische diensten. Ook Britse bureaus waarschuwen de burger al volop voor wat zij nu al een 'winter des doods' noemen.
Hieronder de prognose per maand van Wetter.net:
December: Wisselend. Periodes van kou, maar ook wat warmere dagen. Over het algemeen te koud. December zal ook -net als vorig jaar- in het teken staan van sneeuw. De kans op een Witte Kerst bedraagt momenteel in de Lage Landen 40%. Op locaties die hoger liggen dan 200 meter zelfs 60%.
Januari: Ook deze maand veel kouder dan normaal. 's Nachts kan de thermometer zelfs makkelijk dalen tot min 25 graden. Ook dan zullen we rekening moeten houden met sneeuw dankzij een aantal 'sneeuwintensieve' dagen.
Februari: Ook deze maand zal kouder verlopen dan het langjarig gemiddelde. Aan het einde van de winter is het vanzelfsprekend dat er ups en downs zijn, maar ook februari kan voor de nodige sneeuw zorgen. (odbs)
http://www.hln.be/hln/nl/2652/Extreem-Weer...een-maand.dhtml
Te beginnen met de in Duitsland bekende Karl H. Braun.
Baseert zich in zijn seizoensverwachtingen vooral op QBO (= wind op 18-30 km hoogte boven de evenaar) en de zonneactiviteit.
Gemeten over het tijdvak vanaf 1950 komt hij tot de waarschijnlijke drukverdeling zoals die uit het kaartje blijkt.
Kern: hogedruk regio Groenland/Oeral, lagedruk boven midden Europa.
Verder raadpleeg www.weatheronline.co.uk en lees over de koude verwachting voor december en januari.
En tot slot kijk naar www.boerenbusiness.nl waarin u Margo Ribberink hoort zeggen in de maandverwachting van 4-11 t/m 4/12 dat op het einde van de periode een drukverdeling met H boven Ijsland en L boven het zuiden van Europa waarschijnlijk is.12.'Oplevende zonneactiviteit belooft kwakkelwinter'

Hoewel diverse weerkundigen koude wintermaanden voorspellen, zou het wel eens een kwakkelwinter kunnen worden.
Omdat er relatief veel zonneactiviteit is, kan het nog wel zes jaar duren voor koude oostenwinden strenge vorst laten terugkeren.
Dat stelt de wetenschapssite bitsofscience.org in een winterprognose.
Afgelopen jaar zou het 'zonneminimum' dat schaatsijs mede mogelijk maakt ten einde zijn gekomen. Actuele waarnemingen tonen volgens de wetenschapssite aan dat het aantal 'zonnevlekken' in november tot boven de honderd is gestegen.

Koud en droog

Klimatologen vermoeden al jaren een verband tussen de hoeveelheid zonneactiviteit en Europees winterweer.
Het komt erop neer dat de kans op hogedrukgebieden rond de Noordpool en boven Scandinavië toeneemt bij lage zonneactiviteit en weinig zonnevlekken. Dat scenario zorgt voor koud en vrij droog weer.

Westenwind

Als de hoeveelheid vlekken toeneemt, trekken de westenwinden over het noordelijk halfrond weer aan en krijgt Europa met depressies vanaf IJsland te maken. Dat zorgt voor veelal regenachtig winterweer in Nederland.
Klimaatmodellen en observaties van de NASA bevestigen dat het verband zo sterk is, stelt Bitsofscience. In de jaren dat Elfstedentocht werd verreden - 1963, 1985, 1986 en 1997 - zou de zon zich relatief rustig hebben gehouden.
Ook in de afgelopen drie jaar, toen in Nederland enkele toertochten op natuurijs werden verreden, waren er relatief weinig zonnevlekken.
http://www.nu.nl/wetenschap/2664148/opleve...kkelwinter.html

13.NOAA komt met winterverwachting

Terwijl de eerste koude-inval in de Verenigde Staten op handen is met sneeuw op de noordelijke plains, heeft NOAA haar winterverwachting uitgegeven.

Het grootste deel van de VS krijgt te maken met een zachte winter. Echter de winter zal iets minder zachter zijn dan de warme winter van vorig jaar. Vooral de doorgaans koude staten Minnesota en North Dakota krijgen te maken met een zachte winter. Alleen Hawaii krijgt te maken met een koudere winter.

Het zuidwesten en zuidoosten van het land krijgen te maken met een nattere winter. Elders valt een normale hoeveelheid of minder. De berekeningen zijn gebaseerd op een zwakke El Niño–situatie, die gedurende de komende winterperiode wordt verwacht.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
14. 'Het wordt een gewone grijze muis-winter'


'Horrorwinter? Zo ziet het er toch niet naar uit hoor. Het wordt waarschijnlijk een winter die we ons over 30 jaar zeker niet meer zullen herinneren. Gewoontjes dus, zonder veel uitschieters.' Dat zegt weerman Reinier van den Berg van het Nederlandse Meteo Consult.

En dat terwijl Britse en Duitse meteorologen enkele weken geleden verkondigden dat de stenen de volgende maanden uit de grond zouden vriezen. 'Zoals de kaarten er nu bij liggen, zie ik dat toch niet gebeuren hoor. Ons weer wordt al even gedomineerd door hogedrukgebieden, dat lijkt zich verder te zetten. Zo zullen we vooral droog weer kennen, met mogelijk eens wat nachtvorst. Maar weer voor een Elfstedentocht of dikke pakken sneeuw? Neen. Of het 100 procent zeker een gewone winter wordt? Exacte wetenschap is het niet. Het kan altijd kantelen. Maar momenteel zie ik toch niets wat daarop wijst.'

In ons land waagt zich traditiegetrouw niemand aan een langetermijnvoorspelling. 'Daar doen wij niet aan mee', zegt David Dehenauw van het KMI. 'Ik kan enkel zeggen dat er de komende tien dagen inderdaad geen winterweer op het programma staat. Mogelijk eens een koude nacht, dat wel. Maar abnormaal is dat zeker niet. Echte ijsdagen zitten momenteel echter nog ver weg. Blijft het droog, dan steven we mogelijk wel af op een van de droogste novembermaanden ooit. Maar daarvoor is het nog even afwachten.'

15. kou is even uitgesteld maar komt in december (volgens Piers Corbyn)
http://twitpic.com/7ioave/full

16.door Cees van Zwieten

Late winter

27-11-2011
Af en toe verschijnen er berichten over mogelijke invloeden op het winterweer in Europa. Zo menen Russische onderzoekers een verband te hebben gevonden tussen de ijsbedekking in het noordpoolgebied en de kans op winterweer in Europa. Als er in de winter tussen de 40% en 80% van de normale hoeveelheid ijs ligt in de Karazee (ten oosten van Nova Zembla) zou de luchtdruk in het poolgebied veel hoger zijn dan normaal, met als gevolg een grotere kans op een oostelijke stroming die Siberische kou naar het westen transporteert. Zie deze Link.

De vraag doet zich voor, of dat ook voor ons meer koude winters brengt. De onderzoekers noemen als voorbeeld de winter van 2005-2006. Het was in grote delen van Europa een koude en sneeuwrijke winter; in ons land kwam de kou echter nauwelijks binnen. In dat jaar kon de koude lucht zich lang, met name in de tweede helft van de winter, handhaven. Bij ons ligt het toch gevoeliger: kleine verschillen maken bij ons soms het verschil tussen echt winterweer en kwakkelweer.

Het is bekend dat de hoeveelheid ijs in het noordpoolgebied de laatste 25 jaar sterk in afgenomen. Aan het ijsoppervlak is dat al te zien, maar beter is het om naar het volume te kijken: de afname in kubieke kilometers is groot, nl 8000 km3 vergeleken met het gemiddelde over de periode 1979-2010. Zie deze link naar PIOMAS. Dat betekent op dit moment al een afname van 65% bij het ijsminimum in september. Het is dus te verwachten, dat er ook in de winter geleidelijk minder ijs komt te liggen in het poolgebied, zeker als we over een jaar of 7 tot 10 een ijsvrije noordpool hebben in september. Als de Russen gelijk hebben, zou de kans op koude winters gaan toenemen.

Een ander telkens terug kerend item vormen de zonnevlekken. We hebben een minimum gehad rond 2009 en daarna is het aantal zonnevlekken maar weinig toegenomen. Er wordt gespeculeerd over een langdurige vermindering van het aantal zonnevlekken en de daarmee samenhangende vermindering van de activitiet van de zon. Of dit specifiek op onze winters van invloed is moet worden betwijfeld. Lang niet alle elfstedentochten werden verreden bij een zonnevlekkenminimum. Bovendien: er zijn ook (zeer) koude winters geweest zonder elfstedentocht.

Het KNMI veronderstelt dat de activiteit van de zon enige invloed heeft op de wereldtemperatuur. Voor het voorspellen van een winter lijkt het een onbelangrijke factor. Zie ook de link bij het KNMI over zonnevlekken en klimaat.

Ik zie in beide gegevens, het poolijs en de zonnevlekken, geen aanleiding om nu maar weer een koude winter te verwachten. Mijn intuitie gaat meer in de richting van een normale tot zachte winter met slechts een relatief korte koude-periode. Dus geen toestanden zoals in de vorige twee winters. In heel Europa, met uitzondering van delen van Rusland, lijkt de winter dit jaar maar heel langzaam en te laat op gang te komen. December lijkt me dit jaar dan ook afgeschreven als wintermaand.

17. Piet's winterverwachting


Te koude winter, op schaatsen!


Hieronder de definitieve winterverwachting. Deze verwachting is wel wat bijgesteld richting een wat minder koud karakter op de lange termijn.

Ik ga uit van een te koude winter 2011-2012.

Ondanks dat de maand november iets te zacht en vooral heel droog is verlopen, verwacht ik een koude decembermaand en een relatief koude winter. Voor december verwacht ik dat de gemiddelde temperatuur 0,5 tot 1 graad onder normaal komt te liggen, met wisselvallig en onstuimig weer. Daarbij ook steeds meer (natte) sneeuwbuien. Met andere woorden de winter zal meer en meer gaan opspelen, met name later in de maand. Later in de maand december of begin januari houd ik er rekening mee dat we op schaatsen kunnen komen. Dit door een wat langere koudere periode. Januari begint ook nog koud met winterweer, maar de maand stapt over op een nat en wisselvallig weertype. Hierdoor komt de temperatuur over de gehele maand januari gemiddeld rond of iets boven normaal te liggen. In februari zet deze zachte trend zich eerst voort, maar later in deze korte maand kan de koude lucht terugkomen en resulteert samen met de andere maanden in een relatief koude winter. Mogelijk nog op schaatsen.

Bijzonderheden: de kans op een winterse kerst (met vorst en wat sneeuw) is vrij groot. De kans op een witte kerst is <50%.

Algemeen: het wordt een winter met regelmatig sneeuw en ijzel, met af en toe een storm. Daardoor kan het verkeer af en toe flink ontregeld worden.


Edit Marga:
Gaarne lay-out leesbaarder maken. Juiste bronvermeldingen toevoegen en doorlinken naar de verwachtingen hier op onweer-online. Alle verwachtingen staan namelijk reeds vermeld.
| Gewijzigd: 1 januari 2012, 10:20 uur, door Marga
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
31 december 2011, 18:22 uur | Bericht #313502
Jammer dat de stukken van onweer-online niet aangehaald worden, herken enorm veel van wat er hier geschreven is!!!!
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Amsterdam west
Berichten: 138
Lid sinds: 10 okt. 2010
31 december 2011, 21:33 uur | Bericht #313508
:| Ja je hebt inderdaad gelijk King.
Laten we hopen dat het vervolg niet klopt
Woonplaats: Amsterdam west
Berichten: 138
Lid sinds: 10 okt. 2010
31 december 2011, 21:37 uur | Bericht #313509
:| Waar doel je op Jan?

Ik ga uit van meerdere bronnen en niet alleen die van onweeronline Jan.
Als ik alles op een rijtje zet, ook die verwachtingen van jou en Johan dan moet ik toch de conclusie
trekken dat van die verwachting tot nu toe weinig is uitgekomen.

Tot ver in januari geen spoor van serieus winterweer.
Virtueel vermaak in een winter waarin al die mooie kaarten worden weggepoetst of vooruit worden
geschoven.

Overigens : Beste wensen voor jou en een goed weerjaar 2012 toegewenst. | Gewijzigd: 31 december 2011, 21:38 uur, door sneeuwschuiver
franky
Lid
Woonplaats: Belgie (Dendermonde)
Berichten: 118
Lid sinds: 19 dec. 2009
31 december 2011, 23:43 uur | Bericht #313513
Citaat van sneeuwschuiver, zaterdag 31 december 2011, 21:37 uur :| Waar doel je op Jan?

Ik ga uit van meerdere bronnen en niet alleen die van onweeronline Jan.
Als ik alles op een rijtje zet, ook die verwachtingen van jou en Johan dan moet ik toch de conclusie
trekken dat van die verwachting tot nu toe weinig is uitgekomen.

Tot ver in januari geen spoor van serieus winterweer.
Virtueel vermaak in een winter waarin al die mooie kaarten worden weggepoetst of vooruit worden
geschoven.

Overigens : Beste wensen voor jou en een goed weerjaar 2012 toegewenst.


Ja persoonlijk heb ik het ook niet zo begrepen wat die lange termijn voorspellingen betreft. Noch het k.m.i weermannen/ vrouw van V.T.M, meteoservice en andere doen hier niet aan mee. Ik zie het nut hiervan niet in. Langer dan 5 dagen is niet betrouwbaar. Al mogen ze nog beweren van wel.

Net hetzelfde met stormweer. Een week op voorhand liggen ze al te schreeuwen dat het volgende week dinsdag gaat stormen. Vandaag nog van een proffecionele weerman gehoord. Storm correct voorspellen kan men maar 24uur vooraf. Al de rest zijn speculatie's,en valse hoop.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 januari 2012, 02:06 uur | Bericht #313517
Citaat van sneeuwschuiver, zaterdag 31 december 2011, 21:37 uur :| Waar doel je op Jan?

Ik ga uit van meerdere bronnen en niet alleen die van onweeronline Jan.


Dan moet je eens goed lezen, staan wel geteld 3 verwachtingen in die van mijn hand komen
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
1 januari 2012, 02:33 uur | Bericht #313518
Complimenten voor dit overzicht, je hebt er behoorlijk wat werk van gemaakt, cool! Ja inhoudelijk zeer interessant natuurlijk, temeer omdat de meesten er flink naast hebben gezeten (vooralsnog). En wat hebben we hier nu van geleerd?!
Woonplaats: Finsterwolde (Oost Groningen)
Berichten: 365
Lid sinds: 23 aug. 2006
1 januari 2012, 11:19 uur | Bericht #313540
mooi overzicht! scheelt velen een hoop zoekwerk
nu de feestdagen achter de rug zijn willen we natuurlijk het liefst meteen winter haha!
mag van mij wel gewoon meteen lente worden!
enige wat ik wens is veel gedonder dit jaar !
happy new year allemaal!
mama van 2, gék op watersport,natuur,nieuws het weer en reizen. tevens brandweervrouw en gek op bijna alles wat een ander te gek is :)
Gerco1234
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1
Lid sinds: 20 nov. 2011
1 januari 2012, 11:51 uur | Bericht #313543
Citaat van Tyshane, zondag 1 januari 2012, 2:33 uur En wat hebben we hier nu van geleerd?!

Winter valt niet te voorspellen voor langere termijn | Gewijzigd: 8 januari 2012, 17:43 uur, door Marga
Woonplaats: Amsterdam west
Berichten: 138
Lid sinds: 10 okt. 2010
1 januari 2012, 13:41 uur | Bericht #313563
Ja jan. Onder andere dat de winter volgens jou wat later dan vorige winter komt, zo eind december
Woonplaats: Amsterdam west
Berichten: 138
Lid sinds: 10 okt. 2010
1 januari 2012, 13:41 uur | Bericht #313564
Edit Marga:
Gaarne lay-out leesbaarder maken. Juiste bronvermeldingen toevoegen en doorlinken naar de verwachtingen hier op onweer-online. Alle verwachtingen staan namelijk reeds vermeld.


Is goed Marga.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 januari 2012, 13:43 uur | Bericht #313565
Citaat van sneeuwschuiver, zondag 1 januari 2012, 13:41 uur Ja jan. Onder andere dat de winter volgens jou wat later dan vorige winter komt, zo eind december

Zijn er meer maar goed, gezien het feit dat je openingspost zo rommelig is kom ik er zelfs niet meer wijs uit! Daarnaast zijn er meerdere sites waarvoor ik schrijf, beetje beter opletten en je best doen in het vervolg
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
1 januari 2012, 14:44 uur | Bericht #313573
Wel grappig dat degene die dit topic startte nu wordt bekritiseerd op de opmaak en layout, het gaat om de inhoud en als je er een beetje moeite voor doet is het wel duidelijk waar het heen gaat. Ik vind het nog steeds een goed topic en interessant om verschillende visies over de winter bijeen te zetten. Dat maakt het vergelijken wat makkelijker.

Indien de stukjes van het topic niet mogen blijven staan, maar moeten worden doorgelinked, wordt de duidelijkheid en leesbaarheid er zeker niet groter op. Mensen blijven dan heen en weer klikken. Niet gebruiksvriendelijk. Nieuwsberichten op deze site worden toch ook niet gelinked naar het oorspronkelijke bericht?!

Een beetje de layout opknappen zou de leesbaarheid zeker kunnen vergroten en verder lijkt mij het juist handig om wel de betreffende verwachtingen te plaatsen, zonder link dus, maar wel met bronvermelding uiteraard. Als dat niet mag, wellicht een opsomming van de belangrijkste kenmerken van elke verwachting. Een rijtje dus...
Marlieke
Lid
Woonplaats: Rijssen (OV)
Berichten: 199
Lid sinds: 7 aug. 2011
13 februari 2012, 10:25 uur | Bericht #338525
Grappig om dit nog eens te lezen. Meneer van Zwieten zit er het dichtst bij! Heb het niet helemaal gelezen maar het laatste stukje wat er staat van hem klopt helemaal!
Nemt mie nit serieus, dat dut mien kearl ook nit...vertaling: "Neem me niet serieus, dat doet mijn man ook niet..." :-)
marsel
Lid
Woonplaats: Woensdrecht
Berichten: 642
Lid sinds: 28 jul. 2006
13 februari 2012, 18:58 uur | Bericht #338654
Citaat van Marlieke, maandag 13 februari 2012, 10:25 uur Grappig om dit nog eens te lezen. Meneer van Zwieten zit er het dichtst bij! Heb het niet helemaal gelezen maar het laatste stukje wat er staat van hem klopt helemaal!

Inderdaad vermakelijk om te lezen. Opvallend is dat veel berichten iets van een 'vroege en koude winter' beschrijven. Het verbaasd me anderzijds niet zo heel veel dat de meeste kant noch wal raken. Slechts een enkeling heeft de eerste echte koudere periode in februari enigszins te pakken. Hieruit blijkt maar weer dat seizoensverwachtingen en vooral de achterliggende techniek nog lang niet ver genoeg ontwikkeld is om keiharde uitspraken te doen.
Overigens zagen we dit zelfde fenomeen in het voorjaar van 2011 toen veel partijen zich na een fantastische periode wisten te verleiden tot uitspraken over een eventuele 'top zomer'. Ook hiervan weten we inmiddels het resultaat...
Laten we ons eerst maar even op de korte- en middellange termijn richten alvorens we verder gaan. Er zijn namelijk nog een hoop hindernissen te nemen...
Roan
Lid
Woonplaats: Groningen
Berichten: 894
Lid sinds: 8 aug. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 februari 2012, 19:16 uur | Bericht #338659
idd heel erg leuk om te lezen, vooral PP vind ik erg vermakelijk, februari was nou net de enige die die goed had
QUOTE
Februari wordt een maand met een flink koude winterperiode en dus op schaatsen.
Eind november kom ik met een bijstelling. Met name over de maand februari heb ik nog wat twijfels.zoals marsel al zegt, voorspellingen voor lange termijn zijn gewoonweg (nog) niet te voorspellen | Gewijzigd: 13 februari 2012, 19:18 uur, door Roan
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.251 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3507 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3507, lezen 5 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 21".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

OnweerOnline LIVE

Woensdag 19 oktober, 20:00u, aflevering 3. Kijk nu aflevering 2 terug op YouTube!

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

Het regent niet vaker, wel harder

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden