Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beltrami, MN; Hubbard, MN; Otter Tail, MN; Wadena, MN.

18 Jun 2024 12:32:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Becker, MN; Beltrami, MN; Hubbard, MN; Otter Tail, MN; Wadena, MN.

18 Jun 2024 12:26:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Koochiching, MN.

18 Jun 2024 12:11:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cass, MN; Crow Wing, MN; Itasca, MN; Koochiching, MN.

18 Jun 2024 12:07:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, MN; Otter Tail, MN; Wadena, MN; Wilkin, MN.

18 Jun 2024 12:03:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Becker, MN; Beltrami, MN; Clearwater, MN; Hubbard, MN; Otter Tail, MN; Wadena, MN.

18 Jun 2024 11:54:07

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

18 Jun 2024 11:38:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, MN; Grant, MN; Otter Tail, MN; Wadena, MN; Wilkin, MN; Richland, ND; Sargent, ND.

18 Jun 2024 11:33:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Otter Tail, MN; Wilkin, MN; Ransom, ND; Richland, ND; Sargent, ND.

18 Jun 2024 11:28:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Becker, MN; Beltrami, MN; Clay, MN; Clearwater, MN; Hubbard, MN; Mahnomen, MN; Otter Tail, MN; Polk, MN; Wadena, MN.

18 Jun 2024 11:20:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Becker, MN; Clay, MN; Clearwater, MN; Mahnomen, MN; Norman, MN; Otter Tail, MN; Polk, MN; Wilkin, MN.

18 Jun 2024 11:06:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Barnes, ND; Cass, ND; Ransom, ND; Richland, ND; Sargent, ND.

18 Jun 2024 10:54:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, MN; Mahnomen, MN; Norman, MN; Polk, MN; Cass, ND; Steele, ND; Traill, ND.

18 Jun 2024 10:54:21

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Calhoun.

18 Jun 2024 10:54:06

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Nueces.

18 Jun 2024 10:54:06
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 januari 2012, 19:00 uur | Bericht #320612
Koudste plekken op aarde

Wanneer in ons land het kwik ’s nachts rond het vriespunt schommelt, spreken wij al snel van een fris nachtje. Als de temperatuur overdag niet boven nul uitkomt, komt de definitie winterweer al om de hoek kijken. Voor een rasechte winterliefhebber is Nederland nou niet echt “the place to be” als het gaat om strenge vorst, sneeuw en een dikke laag ijs. Gelegen aan de Noordzee, met een gematigd zeeklimaat, wordt koud winterweer bij ons regelmatig “om zeep” geholpen wanneer westenwinden zachte lucht over het land heen blazen. Toch heeft menig Nederlander liever de Nederlandse kwakkelwinter dan een zeer koude en lange Russische. We gaan een tripje maken langs de koudste plekken op de aarde, waar is de winter wel heer en meester is.Met stip op 1!
Als we het over de aller-koudste plek op aarde hebben, dan staat Antarctica met stip op 1. Vrijwel de enige permanente bewoners van dit continent zijn pinguïns en zeehonden, wonende aan de kust in kolonies. De rest van de bewoners bestaat uit wetenschappers met een tijdelijk verblijf. Het Vostokstation, gepositioneerd boven het grootste meer onder het Antarctische ijs, is een van die tijdelijke verblijfplaatsen. Regelmatig koelt het op het Vostok station af naar rond -80 graden Celsius. Op 21 juli 1983 werd hier zelfs de laagst waargenomen temperatuur ooit op aarde gemeten, - 89,2 graden Celsius. De gemiddelde jaartemperatuur op Antarctica is -36 graden Celsius.


Antarctica, met van bovenaf het Vostok station aangegeven. Bron: Nasa


Deze overzichtsfoto van het Vostokstation geeft een goed beeld van de basis. Het gestreepte gebouw aan de linkerkant is het elektriciteitsgebouw, het gestreepte gebouw aan de rechterkant is het gebouw waar de onderzoekers slapen en eten. Het gebouw op de achtergrond, met de rood-wit gestreepte bal op het dak is het meteorologiegebouw. Er zijn ijsgrotten gegraven in het ijs, om de geboorde ijskernen gedurende het hele jaar op een ideale -55 graden Celsius te houden. Bron: Wikipedia

Het dorpje Oymyakon
Van alle bewoonde gebieden op aarde is Siberië toch wel een van de koudste plekken. Juist op dit soort koude plekken zijn de gevolgen van de klimaatverandering duidelijk zichtbaar in de vorm van opwarming, maar toch zijn temperaturen van rond -60 graden in januari nog aan de orde van de dag. Het dorpje Oymyakon is een van de koudste plaatsen in Oost-Siberië en is de thuisbasis van maarliefst 900 permanente bewoners. Doordat het hoogland waar de plaats zich bevindt in het zuiden wordt afgesloten door een bergrug, kunnen warme luchtmassa’s het dorp niet bereiken. Bij Oymyakon komen vaak sterke koude hogedrukgebieden voor, ook wel het Siberiëhoog genoemd. Op 31 december 1968 werd hier de hoogste luchtdruk ter wereld gemeten (1.083,8 hPa).

Het is een wonder dat deze groep mensen in Oymyakon zich zo kranig stand weet te houden in dit weerbarstige klimaat, waar het land 7 maanden per jaar bedekt is met sneeuw en ijs. Veel apparatuur, zoals mobiele telefoons, begeeft het bij extreme kou en het buiten zijn is voor kinderen aan banden gelegd in verband met gevaar op bevroren longen. Landbouw is ook niet mogelijk bij een permanent bevroren ondergrond. Tijdens de korte zomer, waarin het overigens regelmatig warmer wordt dan 30 graden, ontdooid alleen de bovenste 15 centimeter van het aardoppervlak.

Tijdens de wintermaanden schijnt de zon nauwelijks, is het meer donker dan licht. De lokale economie wordt in stand gehouden door de traditionele industrie van bont en vis, gevangen door middel van ijsvissen. Oymyakon ligt erg afgelegen met de dichtstbijzijnde stad op 3 dagen rijden afstand. Er zijn geen hotels in het plaatsje, maar een groot aantal gezinnen zijn maar al te graag bereid om gasten in huis op te vangen. Elke bezoeker van het dorpje krijgt zelfs een certificaat, door de burgermeester overhandigd.


Oymyakon op de kaart. Bron: Kennislink


Straten zijn nauwelijks zichtbaar in het kleine dorpje. Bron: sometimes-interesting.com


De sporen van het nietsontziende winterweer zijn overal zichtbaar. Bron: sometimes-interesting.com

Nog meer koude streken
Naast Rusland (Siberië) zijn er nog meer plekken waar het ijskoud is. In Groenland bijvoorbeeld vindt je aan de kust ook steden, zoals Northice en Eismitte waar het kwik regelmatig onder de min 40 graden duikt. De Yukonstreek, in het noordwesten van Canada doet hiervoor ook niet onder. Deze streek is overigens niet bekend geworden om zijn extreme weer, maar doordat hier in 1896 goud werd gevonden. Inmiddels is het goud op, maar er wonen nog zo’n 31.000 mensen. Het is niet het hele jaar door koud in Yukon. In de zomer kan het hier meer dan 30 graden worden, net als in Oymyakon een klimaat met uitersten dus.

Winter in Nederland?
Ik wil jullie toch ook nog even meenemen naar ons eigen land, waarin de winter tot nog toe eerder op herfst leek met veel regen, wind en hoge temperaturen. Het lijkt er namelijk sterk op dat toch eindelijk ook in Nederland het winterweer zijn intrede gaat doen. Het eerder genoemde koude, Siberische, hogedrukgebied krijgt een uitloper onze kant op en gaat zich verbinden met het Azoren hogedrukgebied. Met een oostenwind wordt dan bij ons vanaf zaterdag koude en droge lucht aangevoerd. Echte Siberische kou blijft bij ons zeldzaam, maar we kunnen wel rekenen op lichte tot matige vorst in de nachten overdag maxima van net boven nul. En wie weet blijft het ook overdag een keer een dagje licht vriezen!


De pluim van de Bilt laat zien dat winterweer hoogstwaarschijnlijk in aantocht is. Een groot deel van de members gaat nl. voor een koude oplossing.


Als bovenstaande kaart ook daadwerkelijk waarheid wordt, met een uitloper van het Siberiëhoog dat zich verbindt zich met het Azorenhoog, betekent dit transport van koude, droge lucht naar Nederland. Winterse kou dus!

Bron: MeteoConsult, Wikipedia. | Gewijzigd: 22 januari 2012, 22:51 uur, door Debbieke
Marching ever onward to tomorrow!
RayZor
Lid
Woonplaats: Eext
Berichten: 1135
Lid sinds: 19 jun. 2007
22 januari 2012, 19:11 uur | Bericht #320616
Mooi verhaal om te lezen, en ik altijd maar denken dat je voor de echte kou juist naar Canada moet gaan dit heeft me weer even aan het denken gezet.
Waarom deze advertentie?
Maxim1110
Lid
Woonplaats: Nijmegen(ma-vr), Eindhoven(weekend)
Berichten: 4041
Lid sinds: 25 okt. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 januari 2012, 19:23 uur | Bericht #320623
Citaat van TheWalker, zondag 22 januari 2012, 19:11 uur Mooi verhaal om te lezen, en ik altijd maar denken dat je voor de echte kou juist naar Canada moet gaan dit heeft me weer even aan het denken gezet.
Voor het koudste op aarde niet, maar ook al wordt het daar "maar" -40 ofzo, ik denk dat we dat toch wel mogen classificeren als echte kou
Helemaal vernieuwd: mijn eigen fotografiewebsite: www.maximvanasseldonk.com
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
RayZor
Lid
Woonplaats: Eext
Berichten: 1135
Lid sinds: 19 jun. 2007
22 januari 2012, 19:32 uur | Bericht #320626
Citaat van Maxim1110, zondag 22 januari 2012, 19:23 uur Voor het koudste op aarde niet, maar ook al wordt het daar "maar" -40 ofzo, ik denk dat we dat toch wel mogen classificeren als echte kou

Ja dat zeker
Zynex
Lid
Woonplaats: Heiloo
Berichten: 328
Lid sinds: 22 nov. 2010
22 januari 2012, 22:16 uur | Bericht #320704
ik hou van een goede koude winter maar -60 vind ik een beetje te frisjes.
Roan
Lid
Woonplaats: Groningen
Berichten: 894
Lid sinds: 8 aug. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 januari 2012, 22:36 uur | Bericht #320691
leuk stukje!
Ik zit altijd een beetje op de weersites rond te neuzen naar actuele temperaturen in siberie/antartica is.. Echt bizar dat mensen idd kunnen leven bij temps van -60! Ongelovelijk zeg!

Had ook een leuk artikel gelezen over dat ze denken dat het nog kouder kan gaan worden op Antartica (hoezo global warming )
QUOTE
We estimate that should a longer period of isolation occur the surface temperature at Vostok could drop to around −96°C. The higher site of Dome Argus is typically 5–6 K colder than Vostok so has the potential to record an even lower temperature.
Bron: Turner, J., et al. (2009), Record low surface air temperature at Vostok station, Antarctica
Woonplaats: Zwolle
Berichten: 370
Lid sinds: 2 jan. 2012
22 januari 2012, 22:54 uur | Bericht #320712
-60 zal ik niet overleven
respect voor die gene die daar wonen
Twitter: https://twitter.com/#!/Art_of_thunders

Best chase!!
28-06-2011
10-09-2011
10-05-2012
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
22 januari 2012, 23:20 uur | Bericht #320715
We "bevriezen" al als de temperatuur -1 graad is met een windchill van -5. Laat staan als het -60 is.
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Woonplaats: Gouda
Berichten: 976
Lid sinds: 25 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 januari 2012, 23:44 uur | Bericht #320724
Een mens kan toch, zelfs met zeer dikke kleding, niet meer dan -37 overleven officieel?
Mijn website: http://www.rfgfotografie.nl. Hier vind u alle foto's die ik maakt omtrent incidenten. Maar ook soms omtrent slecht weer of vliegtuigen terug.
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
22 januari 2012, 23:59 uur | Bericht #320731
Citaat van Herdervriend, zondag 22 januari 2012, 23:44 uur Een mens kan toch, zelfs met zeer dikke kleding, niet meer dan -37 overleven officieel?
Nee maar ik denk dat ze binnen wel de kachel aan hebben hoor!
Arends
Lid
Woonplaats: Coevorden
Berichten: 404
Lid sinds: 18 aug. 2008
24 januari 2012, 23:13 uur | Bericht #321808
Citaat van Herdervriend, zondag 22 januari 2012, 23:44 uur Een mens kan toch, zelfs met zeer dikke kleding, niet meer dan -37 overleven officieel?
Hoezo?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.862 topics, welke bij elkaar 448.390 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.589 leden.
Het nieuwste lid is scrhebergen@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 94 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 94, lezen 9 mensen het topic "Berichtgeving aardbevingen Noord Nederland ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden