Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:59:53

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:15

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:14

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:10

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:10

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:09

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:09

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:09

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:09

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:08

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:08

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:08

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:07

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:07

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:07
Actueel
1 / 4

OnweerOnline LIVE

Woensdag 5 oktober, 20:00u op YouTube! Kijk je mee?

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

Het regent niet vaker, wel harder

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 februari 2012, 15:09 uur | Bericht #336891
Kurkdroog Mexico probeert wolken te manipuleren

Mexico heeft momenteel te lijden onder de langste droogteperiode van de laatste zeventig jaar. In het noorden van het land zijn 1.300 gemeenten in 19 deelstaten zwaar getroffen. En dus heeft de regering beslist om te proberen om de wolken te manipuleren, een omstreden techniek. Sommige experts worden lyrisch als ze het hebben over de voordelen van het zogenaamde 'cloud seeding', anderen houden vol dat dat de effectiviteit van de techniek niet bewezen is. Bovendien zijn de gevolgen voor lucht, water en bodem nog niet voldoende bestudeerd, argumenteren ze.

Zilverjodide
Wat is 'cloud seeding' precies? Simpel uitgelegd: wolken worden vanuit een vliegtuig of vanop de grond besproeid met chemicaliën, meestal zilverjodide. Daardoor worden ijskristallen gevormd die blijven groeien in omvang totdat ze het juiste gewicht bereiken om naar beneden te vallen in de vorm van neerslag. Het is niet duidelijk of het gebruik van zilverjodide schadelijke gevolgen kan hebben voor mensen of het milieu. De techniek is eerder al gebruikt op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico, in Argentinië, Chili, Spanje en in China. Vooral in dat laatste land is het niet ongebruikelijk om de wolken te manipuleren om regen te krijgen of net weg te sturen.

Positieve resultaten, als...
"Als cloud seeding wordt uitgevoerd met de nodige logistieke steun, getraind personeel en speciaal aangepaste vliegtuigen, zijn de resultaten positief", zegt Gustavo Dietz, die eerder al per vliegtuig operaties heeft uitgevoerd in de noordelijke staten van Mexico. Gary Walker van Just Clouds, een bedrijf in de Zuid-Amerikaanse staat Texas dat zich bezighoudt met cloud seeding en atmosferisch onderzoek, zegt dat "goedbewerkte wolken" langer blijven bestaan en een groter oppervlak beslaan.

Gebrek aan regen
Mexico, waar minstens negen bedrijven diensten aanbieden op het gebied van cloud seeding, heeft momenteel te maken met de ergste droogte in zeventig jaar. De helft van het land heeft te kampen met gebrek aan regen. Dat bedreigt de voedselproductie en de werkgelegenheid in de landbouwsector.

Tussen 1996 en 1999 had Mexico eveneens te maken met langdurige droogte in de noordoostelijk staat Coahuila. Destijds werd in samenwerking met de overheid, staalbedrijf Altos Hornos de Mexico en het Amerikaanse National Centre for Atmospheric Research (NCAR) een onderzoeksprogramma opgezet. Gedurende twee jaar werden gegevens verzameld over 51 natuurlijke wolken en 43 wolken die besproeid werden met een mengsel van natrium, magnesium en calciumchloride. Die chemicaliën trokken vocht uit de omgeving aan dat werd omgezet in regendruppels.

Langduriger en heviger
"De eerste analyses suggereren dat cloud seeding een positief effect heeft gehad op de hoeveelheid neerslag die valt bij stormen", staat in een studie naar aanleiding van de experimenten. De studie dateert uit 2001 en werd gepubliceerd werd in het Bulletin van de American Meteorological Society. De regen uit de bewerkte wolken besloeg een groter oppervlak, was langduriger en heviger dan normaal. Soms viel er zelfs dubbel zoveel regen als gebruikelijk, meldt de studie. Toen de droogte ophield, werd het programma stopgezet. In 2003 beweerde de Amerikaanse consultant Bernard Silverman in hetzelfde Bulletin van de American Meteorological Society dat experimenten in Mexico, India, Thailand en Zuid-Afrika "niet het statistisch of natuurkundige bewijs hebben geleverd dat nodig is voor wetenschappelijk bewijs."

Effect op de bodem
In geen van de studies werd onderzocht wat het effect van de regen uit gemanipuleerde wolken was op de bodem. Experimenten moeten minstens gedurende een periode van vijf jaar worden uitgevoerd om geldige resultaten op te leveren, zeggen experts. "Over de positieve of negatieve gevolgen voor het milieu weten we nog niets. Wat we in de afgelopen decennia gezien hebben, is dat cloud seeding leidt tot andere regenpatronen en intensere en kortere regenstormen. Maar aan de hoeveelheid regen die valt, is niet veel veranderd", zegt Binimelis.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.250 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 4885 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 4885, lezen 16 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 17".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

OnweerOnline LIVE

Woensdag 5 oktober, 20:00u op YouTube! Kijk je mee?

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

Het regent niet vaker, wel harder

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden