Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kit Carson, CO; Yuma, CO; Cheyenne, KS; Sherman, KS.

3 Oct 2023 22:38:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Sheridan, KS; Thomas, KS.

3 Oct 2023 22:30:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, NE; Furnas, NE; Gosper, NE; Phelps, NE.

3 Oct 2023 22:30:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, NE.

3 Oct 2023 22:30:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pecos, TX.

3 Oct 2023 22:25:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Custer, NE; Lincoln, NE.

3 Oct 2023 22:22:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Logan, KS; Thomas, KS.

3 Oct 2023 22:22:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kit Carson, CO; Sherman, KS.

3 Oct 2023 22:22:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Thomas, KS.

3 Oct 2023 21:59:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS; Logan, KS; Thomas, KS.

3 Oct 2023 21:55:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Logan, KS.

3 Oct 2023 21:42:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Red Willow, NE.

3 Oct 2023 21:34:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Furnas, NE; Gosper, NE.

3 Oct 2023 21:34:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, NE.

3 Oct 2023 21:27:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Logan, KS; Wallace, KS.

3 Oct 2023 21:27:44
Actueel
1 / 4

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Stormkansen 13-14 maart

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 maart 2012, 10:20 uur | Bericht #341452
Hoe kunnen meteorologen een seizoensverwachting maken?

Wanneer een weerbureau zoals AccuWeather de verwachtingen voor een komend seizoen uitgeeft, rijst gelijk de vraag hoe meteorologen zo lang van te voren een "voorspelling" kunnen maken. Waarop worden deze verwachtingen gebaseerd? Het antwoord is: veel, heel veel onderzoek.

Paul Pastelok, hoofd lange termijn verwachtingen van Accuweather, wordt de seizoensverwachting opgesteld na het grondig bestuderen van de complexe interactie van de huidige omstandigheden in de oceanen, op het land en in de atmosfeer over de gehele wereld. Onder andere worden de volgende weer indices gebruikt: ENSO, PNA, NAO, AO, PDO, MJO, temperaturen van de oceanen, bodem temperaturen en analoge jaren.

La Niña en El Niño
De weerpatronen op deze planeet zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als voorbeeld: de temperaturen in de Stille Oceaan (La Niña/El Niño) zijn een sleutelfactor bij het voorspellen van weerpatronen. "We kijken naar de La Niña en El Niño seizoenen in het verleden, waarbij gekeken wordt naar de kracht en de trend van deze El Niños of La Niñas," zegt Pastelok. Een La Niña vindt plaats als de oppervlakte temperaturen van het zeewater in midden en oostelijk deel van de equatoriale Stille Oceaan onder het gemiddelde zijn. El Niño is gekoppeld aan de zeewater temperaturen, die boven het gemiddelde liggen. Hoe meer deze temperaturen afwijken van het gemiddelde hoe groter en sterker de La Niña of El Niño. Beide fenomenen hebben een significante invloed op de straalstroom en het weerpatronen over de gehele aarde. Er zijn geen twee El Niños of La Niñas hetzelfde, maar er zijn wel trends waar te nemen.

590x393_10121812_pattern_la_nina.jpg

Analoge jaren
De lange termijn voorspellers kijken ook naar de jaren in het verleden, die dezelfde trend laten zien. Meteorologen noemen dit "analoge jaren". Een analoog jaar is een jaar in het verleden, waarin dezelfde temperaturen in de oceaan en dezelfde druk in de atmosfeer voorkwam als in de huidige condities. "Geen enkel jaar is ooit hetzelfde qua weer, maar er zijn wel algemene trends en patronen waar te nemen," zegt Pastelok. De modellen zijn maar een deel van het recept voor een lange termijn verwachting. Ook de recente trends in het weer, kijkende naar temperaturen, neerslag, droogte, sneeuw enz worden in acht genomen. Trends kunnen lopen over de afgelopen maanden, over één jaar maar ook over een aantal jaren. "Modellen hebben hun projectie in de toekomst. Maar als ze geen rekening houden met de huidige situatie, kunnen ze geen adequate verwachting opstellen," zegt meteorologe Meghan Evans van AccuWeather.

Hoe een lange termijn verwachting onderuit kan gaan.
Er kleven grote risico's aan het maken van een lange termijn verwachting. De omstandigheden in de atmosfeer en de oceanen zijn onderhevig aan continue verandering. Een grote verandering in de oceaan kan - als voorbeeld - een La Niña in een El Niño doen veranderen. "De oceanen en de atmosfeer zijn niet stabiel en dus continu in beweging" zegt meteoroloog Jim Andrews "Als de veranderingen significant zijn, kunnen deze de hele verwachting naar de prullenbak doen verwijzen." Non-events zijn ook een probleem voor de lange termijn verwachtingen. Zo kan een voorspelde blokkerende factor / patroon niet aanwezig zijn. "Hoe dan ook," zegt Andrews, "we hangen onze verwachting op aan bepaalde omstandigheden. Als er een kink in de kabel komt, kunnen we opnieuw beginnen." Meteorologen kunnen de accuratesse van de lange termijn verwachtingen meten. Meteorologen meten of de temperaturen in feite boven of onder het gemiddelde lagen en of de neerslaghoeveelheid onder of boven het gemiddelde was. Algemene trends kunnen worden geverifieerd.

Echter hoe de mensen een seizoen ervaren legt meer gewicht in de schaal dan cijfertjes. "Het is zo moeilijk, omdat eigenlijk alles neer komt op ervaringen en gevoelsmatigheden ," zegt senior meteoroloog Bob Larson. Bijvoorbeeld: Als voor de winter een milder dan normale winter verwacht en de cijfers bevestigen dit. Zullen de mensen toch de grote weergebeurtenissen onthouden zoals bijvoorbeeld een sneeuwstorm tijdens Thanksgiving, Kerst of Oud&Nieuw onthouden. Ze herinneren zich de grote stormen en niet het weer er tussen in. In de beleving is het dus een zware extreme winter geweest, terwijl de cijfers het tegenovergestelde bewijzen.".

© onweer-online
Bron: Accuweather
| Gewijzigd: 9 maart 2012, 11:14 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.765 topics, welke bij elkaar 447.956 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.554 leden.
Het nieuwste lid is Deveney.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 100 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 100, lezen 2 mensen het topic "Wat was je heftigste onweer?".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

Stormkansen 13-14 maart

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden