Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 15:29:31

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 15:29:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jones, MS.

1 Dec 2023 15:16:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jones, MS.

1 Dec 2023 13:47:08

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 12:58:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; Lafayette, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA; Vermilion, LA.

1 Dec 2023 11:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

1 Dec 2023 10:27:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; Lafayette, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA; Vermilion, LA.

1 Dec 2023 09:56:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor East Baton Rouge, LA; Iberville, LA; Pointe Coupee, LA; West Baton Rouge, LA.

1 Dec 2023 08:19:09

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 07:04:35

De temperatuur bij Zeebrugge is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 07:04:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

1 Dec 2023 04:00:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cameron, LA.

1 Dec 2023 03:12:01

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 00:34:23

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 00:34:23
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

Orkaanseizoen 2023

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
9 maart 2012, 12:39 uur | Bericht #341464
Bosbranden in Spanje door kurkdroge winter

Circa 300 brandweerlieden in Spanje zijn vrijdag ingezet tegen vier bosbranden in de regio Catalonië. Tot dusver heeft het vuur 1200 hectare bos verwoest, aldus een woordvoerster. De branden braken donderdag uit bij de stad Lleida in de Pyreneeën. Hulpverleners hebben ongeveer 200 mensen geëvacueerd. Spanje kampt met de droogste winter sinds de jaren '40, volgens het nationale meteorologische bureau.

Bron: NU.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
9 maart 2012, 15:22 uur | Bericht #341482
Bosbranden in Spanje door kurkdroge winter

In de loop van vrijdag heeft de brandweer twee van de vijf branden onder controle gekregen, meldde de Spaanse krant El País. De branden braken donderdag uit bij de stad Lleida in de Pyreneeën. Hulpverleners hebben ongeveer 200 mensen geëvacueerd. Medisch personeel heeft 12 lichtgewonden behandeld. Onder hen is een brandweerman. Spanje kampt met de droogste winter sinds de jaren '40, volgens het nationale meteorologische bureau.Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 24 februari 2017, 11:36 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
10 maart 2012, 14:53 uur | Bericht #341543
Bosbranden in Spanje

De eerste Spaanse branden hebben inmiddels de nieuwsberichten gehaald. In het noordoosten van Catalonië zijn vele hectares bos afgebrand. En dat lijkt slechts het begin te zijn van een lange droge en brandgevaarlijke zomer. Vorige week schreven we al een verhaal over de Spaanse zorgen. Vandaag gaan we daar nog even op door. De situatie is namelijk best nijpend. Een geluk, volgend weekeinde wordt enige regen verwacht.

Lentetemperaturen
Het voorjaar komt in Spanje aardig op stoom. De eerste zomerse waarden, van 25 graden, zijn inmiddels gehaald. Zo werd het gistermiddag (vrijdag) in die Carballiño (Noordwest-Spanje) 25,8 graden. Ponferrada (Comunidad Autonoma Castilla y Leon) ging naar 25,1 graden. Santiago (Galicië) haalde 25 graden. Zo warm is het in het zuiden van Spanje dit jaar nog niet geweest, al trekken ze daar heel snel bij. De komende week gaan Sevilla en omgeving ook naar 25 graden.

weer_1.jpg
Het zuiden van Spanje gaat heel binnenkort de eerste keer dit jaar naar de 25 graden. Hier de verwachting voor Sevilla.

Brandgevaar
De webpagina van het European Forest Fire Information System geeft voor heel Europa het gevaarniveau aan. Dit loopt in een schaal van ‘zeer klein’ naar ‘zeer groot’. Ook kun je op die website bekijken waar de laatste branden zijn geweest en hoeveel hectare er in de as zijn gelegd. De laatste informatie gaat alleen maar over Spanje. We sommen het even op: Baix Pallars (Lleida) 96 hectare afgebrand (maar 380 hectare aangetast). Valles de Valira (Lleida) 98 hectare afgebrand. Montanuy (Huesca) 205 en 794 hectare. Vervolgens verschijnen er veel gebieden in Portugal, waar ook al honderden hectaren zijn afgebrand. Noord-Portugal en Noordwest-Spanje hebben de afgelopen maanden de meeste branden gehad. Maar nu begint het ook in het noordoosten. Catalonië had vanaf donderdagmiddag tot en met vanochtend vroeg maarliefst zes vuurhaarden waar de brandweer vol voor is ingezet. Het gaat daarbij om meer dan 1000 hectare in de Catalaanse Pyreneeën en 500 hectare in Aragon.


Op deze kaart van het European Forest Fire Information System (EFFIS) zijn de branden van de afgelopen zeven dagen gemarkeerd met een klein blokje. Tegelijkertijd zijn de oranje zones de regio's waar het brandgevaar 'moderate' is. De kleine stukjes in het rood hebben een 'high' risico.

Ontstaan van de branden
De combinatie van droge grond, droge begroeiing, een brandende zon en veel wind leiden jaarlijks tot veelvuldige branden in Spanje. De meeste ‘oorspronkelijke’ begroeiing is aangepast aan het nu en dan optreden van natuurlijke branden en vaak ontkiemt daarna weer in rastempo nieuwe begroeiing. Het probleem zit ‘m de laatste decennia voornamelijk in de veelvuldige opzettelijke branden in combinatie met een veelvuldig gebrek aan neerslag.

weer_2.jpg
Vele rivierbeddingen fungeren als tijdelijke bedding. Zodra er regen valt in de berggebieden, stromen deze vol. Een paar dagen of weken later is er niets meer van water te bekennen.

Bekend bij alle Spanjaarden zijn de vele duizenden opzettelijke bosbranden door bedrijven die op de platgebrande grond huizenblokken willen bouwen. De economische crisis zal een deel van die activiteiten wel de kop in drukken, maar onachtzaamheid en kurkdroge begroeiing blijven een groot gevaar. Bovendien heeft men in een poging om snel her te bebossen, enige tijd lang vooral eucalyptusbomen en dennenbomen aangeplant. Dat zijn juist zeer droge soorten die gemakkelijk ten prooi vallen aan de vlammen. Een deel van de branden van de afgelopen paar etmalen lijkt overigens te zijn veroorzaakt door elektriciteitskabels die door de wind los zijn geraakt. De extreem droge bosgrond waar de kabels op terecht kwamen, deed vervolgens de rest.

weer_6.jpg
Een probleem voor de brandweertroepen; hoe bereik je de bosgebieden? Niet zelden is het namelijk ook heuvelachtig of bergachtig gebied.

Bosgebieden kunnen zich door het aantal branden nu veel minder gemakkelijk regenereren. Er wordt gemeld dat tussen 1990 en 1999 maarliefst 181.051 bosbranden zijn geweest. Ongeveer 18.000 branden dus per jaar! In die tien jaar is er ruim 650.00 hectare bosgebied verwoest. Daar komt 950.000 hectare bij aan niet beboste zones die ook geleden hebben onder de branden.

Stand stuwmeren
Hoe droger het winterseizoen, des te groter de kans op branden. En het winterseizoen is erg droog geweest. Deels is dat terug te zien in de stand van de stuwmeren. Op dit moment staan de stuwmeren gemiddeld voor 62 procent gevuld. Daarbij zijn er grote verschillen tussen de Comunidades Autonomas (zeg maar provincies). In Castilla la Mancha zijn de stuwmeren gemiddeld voor 52 procent gevuld, in Extremadura voor 66 procent. Opvallend is wel dat, in vergelijking met de gemiddelde stand van de afgelopen 10 jaar, de stuwmeren over het algemeen voller staan. Dat is positief, maar geeft mogelijk een verkeerd beeld af. Wie nu Spanje doorkruist kan overal de gevolgen van de droge winter zien. Het graan wil nog niet ontkiemen en veel struiken staan er wat zielig bij. In de noordelijke helft van Spanje was het voorbije skiseizoen barslecht. De bergen lagen er grotendeels sneeuwloos bij en op een paar plekken heeft kunstsneeuw het allemaal nog een klein beetje kunnen redden. Aanwas van de rivieren bij sneeuwsmelt hoeven we dus ook niet te verwachten. Om voorzichtig om te gaan met het opgespaarde water laat de overheid nu al restricties uitvaardigen over het watergebruik voor de landbouw.

weer_4.jpg
Een dikke bui wordt vaak met gejuich begroet, want voor je het weet zit je weer weken of maanden zonder.

Komende week
Vreemd, de brandgevaarkaart laat voor de komende week alles bijna op ´groen´ terecht komen: ofwel een zeer klein brandgevaar. Toch verandert er weinig tot niets in de huidige situatie. Het blijft tot en met donderdag droog en zonnig. Na donderdag staat er wel naderende regen in de planning, vanaf de oceaan. Er arriveert een lagedrukgebied dat meerdere etmalen boven Portugal en omgeving lijkt te blijven tollen. Bijgevolg valt er geregeld regen, met het accent op de noordelijke helft van Spanje en Portugal. Vooralsnog lijkt het noordoosten van Spanje daarbij neerslagvrij te blijven.

weer_5.jpg
De brandgevaarkaart voor vandaag, 10 maart. Als je de hele komende week bekijkt, neemt het brandgevaar in Spanje af tot zeer laag. Terwijl het toch droog en warm is..... Gelukkig is volgend weekeinde neerslag op komst.

De peuk van de dag
Tja, en dan ben je in Spanje, weet je veel over het gevaar van bosbranden en laat je het wel uit je hoofd om een fikkie te stoken of ook maar een aansteker op zak te hebben. Uiteraard ben je erg oplettend om bij de geringste brandlucht een belletje te plegen naar de beheerder. En dan ga je met een boswachter op pad, die vervolgens niets anders doet dan de ene sigaret na de andere opsteken. Serieus gebeurd..… Overigens, het opzettelijk veroorzaken van een brand of het veroorzaken van een brand door nalatigheid en onvoorzichtigheid wordt bestraft met zes maanden tot een jaar cel en een boete.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 24 februari 2017, 11:37 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 maart 2012, 09:58 uur | Bericht #341568
Aanhoudende droogte teistert SpanjeSpaanse boeren zien hun oogst dit seizoen letterlijk verdampen. In sommige delen van het land heeft het sinds oktober niet meer geregend. De afgelopen drie maanden zijn volgens het Spaanse weerinstituut de droogste sinds 1940. Volgens ASAJA, het Spaanse verbond voor boeren, zullen boeren in de regio Aragon in Noord-Spanje dit seizoen 1,3 miljard euro verliezen. De boeren moeten door de droogte onder meer extra duur voedsel voor hun vee kopen. Bovendien ontstaan door de droogte bosbranden, die al voor honderden hectaren aan land hebben verwoest. De autoriteiten buigen zich momenteel over subsidies voor de getroffen boeren.

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 11:37 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
12 maart 2012, 17:29 uur | Bericht #341685
Zorgen Spanje over droogste winter in 40 jaarAl enkele maanden is er geen druppel regen gevallen in grote delen van Spanje. Het is de droogste winter in 40 jaar en ook de komende maanden blijft het droog, zeiden meteorologen maandag te verwachten. De droogte is een ramp voor de telers van onder meer meloenen, olijven en granen. Alleen al in de graansector lopen de verliezen op tot 250 miljoen euro, aldus de brancheorganisatie. Voor veehouders lopen de productiekosten met 400 miljoen euro op: bij gebrek aan weidegras moeten ze vele zakken veevoer kopen.

,,Een zeer zorgwekkende situatie'', oordeelde minister van Landbouw Miguel Angel Arias Cañete. Volgens hem is de watervoorraad in de stuwmeren gezakt tot 62 procent van de capaciteit, 15 procent minder dan vorig jaar. Als de droogte tot mei aanhoudt, ontstaat een kritiek tekort. De bossen worden al geteisterd door ongebruikelijk veel branden voor deze tijd van het jaar. Vooral Catalonië en Galicië zijn getroffen.

Bron: RTL | Gewijzigd: 24 februari 2017, 11:37 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.778 topics, welke bij elkaar 448.035 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.560 leden.
Het nieuwste lid is Stefanvm.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 103 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 103, lezen 6 mensen het topic "Winter discussietopic 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

Orkaanseizoen 2023

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden