Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 19:59:42

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 16:59:57

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 16:59:54

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 16:59:53

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 16:59:53

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 16:59:52

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 16:59:52

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 16:59:51

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 16:59:50

De kaart Groningen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 16:59:49

De kaart Groningen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 16:59:48

De kaart De Bilt - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 12:59:47

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 11:59:56

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 11:59:56

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2022 11:59:56
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline LIVE eindejaarsuitzending

Doe mee!

Aardbevingen en vulkaanuitbarsting op Java

winterdiscussietopic

Toenemende kans op winters weer

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
11 maart 2012, 15:47 uur | Bericht #341588
Vragen over veiligheid mobile homes na tornado doden

Deze foto is niet meer beschikbaarFire_Tornado_Shelter_Sign_S_1754.gif

Nabij Paintsville, Ky., werd een dubbel brede mobile home van de fundering afgeblazen en over een 7 meter hoge dijk in een stromende beek geblazen, waar het huis gewoonweg uiteenviel. De plaatselijke lijkschouwer meldt, dat hierbij twee mensen om het leven zijn gekomen, waaronder een 16 jarige jongen. In Lawrence County, Ky., werden een vrouw en haar 14 jarige kleindochter verpletterd, toen hun dubbel brede trailer tegen een nabij gelegen heuvel werd gesmeten met windsnelheden van 225 km/h. In Scott County, Ind., kwam een man in zijn mobile home om het leven toen deze 24 meter over de snelweg in het naburige Clark County werd geblazen. En in New Pekin, Ind., kwam een familie van 5 om het leven doordat hun trailer door de tornado met de grond gelijk werd gemaakt.


Voorbeeld van een mobile home in Benton, Kentucky

Twee derde van de 34 overlijdensgevallen in de catastrofistische tornado uitbraak van 2 en 3 maart in Kentucky en Indiana zijn omgekomen in hun mobile homes. Mobile homes make maar voor 14% deel uit van het huizenbestand in Kentucky. Voor Indiana ligt dit percentage nog lager, nml 6%. Zestien mensen in Kentucky en acht in Indiana kwamen om het leven toen hun mobile homes omver werden geworden, weggevaagd werden of met de grond gelijk werden gemaakt door tornado's, die in sommige gebieden de 281 km/h overschreden.

Deskundigen in extreem weer, zeggen dat het buiten proporties hoge dodental in mobile homes geen verrassing is: Het National Severe Storm Center zegt, dat bewoners van zulke huizen, die lichter en slechter verankerd zijn dan conventionele huizen, een 10 tot 20x hoger risico hebben om gedood te worden door een tornado. Van 2006 tot 2011 is 31% van de 823 dodelijke slachtoffers door tornado's om het leven gekomen in -of tijdens de vlucht van- hun mobile home. Dit is opvallend hoog, omdat maar 8% van het totale huizenbestand in de USA bestaat uit mobile homes.

Deze foto is niet meer beschikbaarken_1.JPG
Restanten van een mobile home in McCracken County nabij Paducah Kentucky, na de tornado van 29 januari 2012

De National Weather Service de American Meteorological Society en de Federal Alliance for Safe Homes zeggen allen, dat mobiles homes veel kwetsbaarder zijn in tornado's dan conventionele huizen en dat de bewoners van mobile homes al bij een kleine tornado in gevaar zijn. De Manufactured Housing Institute, een industriële groep, verklaart dat nieuwere mobile homes - gebouwd na 1976 -- moeten voldoen aan stringente federale voorschriften en net zo veilig zijn als een conventioneel huis. Maar in een artikel in The Courier-Journal staat vermeld, dat minstens 7 van de 14 verwoeste mobile homes, waarin/-bij op 2 maart dodelijke slachtoffers zijn gevallen gebouwd zijn na 1976. De website van de industriële groep geeft de volgende verklaring: "De getroffen huizen staan vooral in de voorsteden en in landelijk gebied. Hier komen de tornado's het meeste voor." Volgens meteorologen is hier echter geen enkel bewijs voor. "Ik moet eigenlijk hard lachen om deze verklaring," zegt Greg Carbin, waarschuwing coördinatie meteoroloog bij NOAA's Storm Prediction Center in Norman, Okla., Hij wijst op het feit, dat de EF-5 tornado, met 160 dodelijke slachtoffers in Joplin, Mo., van vorig jaar mei dwars door het centrum van de stad trok. Na geïnformeerd te zijn over de reactie van Carbin en andere deskundigen heeft de Manufactured Housing Institute de verklaring van de website verwijderd.

Nog de autoriteiten van Kentucky als die van Indiana hebben het voornemen om wetten op te stellen ter verhoging van de veiligheid van de bewoners van mobile homes. Volgens een woordvoerster meldt, dat ook schoolgebouwen en conventionele huizen afgelopen vrijdag door de twee tornado's in Kentucky tot stof zijn verpulverd.

Deze foto is niet meer beschikbaartie_1.jpg
Tie down straps

Nieuwe regels moeten veiligheid vergroten
Mobile homes zijn welgeliefde woonvormen in vele landelijke delen van Kentucky omdat ze veel goedkoper zijn dan conventionele huizen. Volgens de U.S. census, lag in 2010 de gemiddelde prijs van een nieuwe unit op ongeveer $62,800, vergeleken met het gemiddelde van $272,900 voor alle huizen. De bouwers van mobile home zeggen, dat nieuwe standaarden en technologieën de huizen veiliger hebben gemaakt. Betty Endicott, executive directeur van de Kentucky Manufactured Housing Institute, zegt, dat ze een rondrit heeft gemaakt door Johnson County na de 2 maart stormen. "Veel van de nieuwere mobile homes zijn er beter van af gekomen, dan de stenen huizen ernaast". Alle nieuwe mobile homes en ook de nieuw geplaatste mobile homes geïnstalleerd moeten worden door een gecertificeerde inspecteur en moeten vastgebonden worden naar aanleiding van federale regels. Ze geeft toe, dat vele van de mobile homes al 30 of 40 jaar op dezelfde plek staan. Volgens haar moet de staat Kentucky regels opstellen, die verplichten, dat de huizen vast gezet moeten worden met "tie-down straps".

Na Orkaan Andrew, die 97% van alle mobile homes in Florida's Dade County in Florida verwoestte in vergelijking tot 11% van de conventionele huizen heeft het U.S. Department of Housing and Urban Development in 1994 de constructie voorschriften gewijzigd, zodat de mobile homes nu bestand moeten zijn tegen hogere windsnelheden. Maar deze speciale regels gelden alleen voor kustgebieden, die gevoelig zijn voor orkanen. In Kentucky and Indiana, nieuw gebouwde mobile homes moeten bestand zijn tegen windsnelheden tot 144 km/h, wat veel lager is, dan de gemiddelde windsnelheid van de tornado's. Autoriteiten zeggen, dat mobile homes veiliger gemaakt kunnen worden met zogenaamde "tie down straps." Nadat een tornado 20 mensen doden in 2005 in een trailer park in Vanderburgh County, Ind., heeft de lokale overheid een verordening uitgeroepen, dat iedere unit voorzien moet zijn van 8 van deze speciale banden. Vanderburgh en Evansville officials hebben de gouverneur van Indiana Mitch Daniels gevraagd om een staat brede verordening uit te roepen, maar aan hun verzoek werd geen gehoor gegeven.

Deze foto is niet meer beschikbaarshelter1.jpg
Voorbeeld van een kleine maar oh zo belangrijke ondergrondse schuilplaats.

Schuilplaatsen verbeteren veiligheid van trailers
Veiligheids- en weerorganisaties raden aan, dat bewoners van mobile-homes hun toevlucht in schuilplaatsen moeten zoeken tijdens extreme buien. Trailer parks moeten verplicht worden zo'n schuilplaats te hebben. Alleen de staat Minnesota heeft zo'n verordening uitgeroepen. Geen van de dodelijke slachtoffers van de 2 maart stormen in Kentucky of Indiana woonde in een trailer park. De slachtoffers vielen in stand-alone units op privé grond. Ernst W. Kiesling, een professor aan Texas Tech University een executive directeur van de National Storm Shelter Association, verklaart, dat bewoners van mobile-home een familie schuilplaats kunnen bouwen vanaf $4,500. Hij erkent, dat de prijs van een schuilplaats het voor de bewoners van mobile homes een groot struikelblok is. "Wat we kopen met een schuilplaats is net als eenlevensverzekering: een zekerheid" De National Weather Service en de U.S. Centers for Disease Control zeggen, dat er geen enkele veilige plek in een mobile home tijdens een tornado. Het beste is om een rampenplan klaar te hebben liggen en dit ook te oefenen.

© onweer-online
Bron: AP
| Gewijzigd: 22 februari 2017, 10:30 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Woonplaats: Voorst (Ten oosten van Apeldoorn)
Berichten: 384
Lid sinds: 25 May. 2009
11 maart 2012, 15:52 uur | Bericht #341589
Om te reageren op titel v.h. topic: Welke veiligheid?
Waarom deze advertentie?
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 May. 2009
11 maart 2012, 17:45 uur | Bericht #341597
Ja, veiligheid voor alles en dit woningen zijn niet zo veilig, maar goed; in welke woning zit je wel graag (en veilig) als er een fikse tornado op je af komt draaien. Een goed schuilkelder is inderdaad het devies en een dergelijke compacte zoals op bijgaande foto is wel een geschikte oplossing wat dat betreft.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
12 maart 2012, 16:51 uur | Bericht #341678
Citaat van vossejongk, zondag 11 maart 2012, 15:52 uur Om te reageren op titel v.h. topic: Welke veiligheid?

De schijnveiligheid, die er dus in werkelijkheid niet is.
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.638 topics, welke bij elkaar 447.320 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.493 leden.
Het nieuwste lid is Piene1987.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 184 mensen aan het browsen op het forum. 13 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 184, lezen 5 mensen het topic "Algemeen onweerskansen topic 2021".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Aardbevingen en vulkaanuitbarsting op Java

De OnweerOnline LIVE eindejaarsuitzending

Doe mee!

winterdiscussietopic

Toenemende kans op winters weer

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden